Egy szélsőjobboldali férfi végezhetett közvetlen közelről leadott fejlövéssel egy magas beosztású tartományi politikai tisztségviselővel a németországi Hessenben, az ügyet magához vonta a szövetségi legfőbb ügyészség – jelentették hétfőn német hírportálok.

Neonáci lőtte fejbe a német politikust

A Kassel területi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke meggyilkolásával egy 45 éves helyi férfit gyanúsítanak, aki korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetségének (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban.

A gyanúsítottnak testi sértés és illegális fegyvertartás miatt is volt már dolga a rendőrséggel a Süddeutsche Zeitung című országos lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint.

A három szerkesztőség közös munkacsoportja és a Spiegel Online hírportál egyaránt úgy tudja, hogy a kiemelt jelentőségű politikai ügyekkel és az állam elleni súlyos bűncselekményekkel foglalkozó szövetségi legfőbb ügyészség átvette a nyomozás vezetését a tartományi hatóságoktól, mert az eddig feltárt adatok megalapozzák a szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus gyanúját.

A hatóságok hivatalosan egyelőre csak azt közölték, hogy a hét végén őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, aki alaposan gyanúsítható Walter Lübcke meggyilkolásával, és nem azonos azzal a személlyel, akit korábban őrizetbe vettek és kihallgatása után elengedtek.

Walter Lübckét, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát június 2-ra virradóra holtan találták családi háza kertjében. Kézi lőfegyverrel, közvetlen közelről leadott fejlövés oltotta ki az életét. A fegyvert nem találták meg, az áldozat nem hagyott hátra búcsúlevelet.

A 65 éves helyi politikus 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. Állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott.

Walter Lübcke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, 2009 óta irányította a területi államigazgatási hivatalt (Regierungspräsidium, a tartományi kormány és az adott terület önkormányzatai közötti összekötő szerv, vezetője politikai kinevezett), előtte tíz évig képviselő volt a hesseni tartományi gyűlés (Landtag) CDU-frakciójában.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Kereszténydemokrata politikust öltek meg és erre a "legkeresztényebb legdemokratább" magyar kormánynak egy szava sincs?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ludas Matyi
Mar röhögni sincs kedvem ezen a sok nemet hazugsagokon. Akkor nem Antifa, nem baloldali, es nem Grün volt. Ha egy Politikus velemenyevel nem ert egyet egy polgar, akkor az rögtön meg van belyegezve, hogy NACI! Ha a nep tüntet a politikusok diktaturaja vegett, akkor ezen tüntetök mögött tutti ,hogy a nacik allnak. Az, hogy az Antifak a kormany neveben 30 Euros oraber kifizetesevel felgyujtanak autokat, megdobaljak kövel a rendöröket, betörnek üzletekbe , akkor is a Nacik allnak mögötte? Tuti, hogy amikor a russzkik 1945-ben lerohantak nemetorszagot, hogy a Nacik alltak mögöttük. Ennyi Naci lenne Nemetorszagban? Igen, mert a politikusok egy kapal ßart sem ernek. Nem beszelve arrol, hogy mindegyiknek vasarolt Diplomaja es Doktor titele van es az IQ-juk = 3!
teuton
@Ludas Matyi: Hogy neked nemhogy diplomad, de meg 8 osztalyod sincs, azt elarulja a fogalmazasod es helyesirasod. Ha pedig nem csak magyarul, hanem nemetül is tudnal pl. statisztikat olvasni, akkor a hivatalos rendöri es birosagi adatokbol lathatnad, hogy a nacik a többszöröset követik el büntettekben es mar több mint 1 tucat gyilkossag is volt...
Az pedig, hogy SZERINTED az oroszok rohantak le Nemetorszagot, tenyleg röhej, de hat rajtad lehet sokat röhögni, ha nem lennel ennyire szanalmasan naci...
Lepényleső
Ahol az eszme nemzeti,ott az ügyeket így szokták intézni, Mindenkor,mindenhol így néz ki.
Commenter
Kereszténydemokrata politikust öltek meg és erre a "legkeresztényebb legdemokratább" magyar kormánynak egy szava sincs?
kereső
@Commenter: Még Európa dns-t sem hallottam megszólalni az ügyben- kényes a helyzet, mert ugye cdu/Merkel-és széljobb, akikkel meg eszmetárs.
Commenter
@kereső: világos, hogy letette a voksát a széljobb mellett. Nulla részvét, akárcsak a Viking Sigyn áldozatai esetében.
Commenter
@durbincs: fekete lett a tükre is meg a lelke is?
kereső
@Commenter: a rendszerváltás legnagyobb hazugsága orbán viktor.
Commenter
@kereső: nem is hazudtolta meg önmagát: ellopta nem csak a show-t, hanem az egész pozitív változás kibontakozó esélyét is.
Ludas Matyi
@teuton: te pedig egy kis fasszopos kommunistak segget nyalo kis geci vagy. Tudom, hogy nem a legjobb a Magyar helyesirasom, mert en a Magyar nyelvet tanultam, nem volt könnyü. De, hogy te olyan statistikakra hivatkozol amit a nemet allam lead, arra vall, hogy az IQ = 3. Tudd te kis kreatur, hogy minden nemet statistikat a nemet kormany elöirasai szerint közlik le. Az, hogy hany diplomam van es hany nyelven beszelek, ne zavarjon, mert nem is emlitenem, mert összeszarnad magad a beteges komplexusodtol, kis köcsög. Buta vagy a sötet mint egy lepcsöhaz. Sajnos vannak meg ilyen szar emberek az orszagotokban mint te, ezert nem is juttok elöbbre, mert meg fertözitek a nepet.
teuton
@Ludas Matyi: Igen nagy intelligenciara valo mocskolodas... Felhivom tisztelt figyelmet arra, hogy az elözö mocskolodo, gyülölködö kommentjei mar törölve lettek. Az ervenyes magyar es nemzetközi törvenyek ertelmeben a hasonlo kommentek mint gyülöletbeszed büntetendök. A valos kiletet kideriteni egyszerü dolog lesz, akkor is, ha a nevtelenseg homalyaba burkolozva mocskolodik, de ez a rendörseg dolga. Olvasson utana z interneten, mekkora penzbüntetesek jarnak erte!
kokopelli
@teuton: érdemes vitázni!?A jobbos és a balos sajtó,ill. a pártok és azok politikusai is tudják ki volt!
Büntetett előéletű barom,aki már ült is! Annyi és nem több,vagy kevesebb! Ne vitatkozz velük,mert
ŐK ismerik a hátteret! Mint mindíg!Ami nem fér a világnézetükbe az nem létezik! Az AfD-nek az ilyen
fazonok jól jönnek,mert az eltereli a párt sumákjait!Kontó Schweiz-ban (adócsalás)a "Pegida" volt bűnözöinek beolvasztása ...stb!
Ludas Matyi
@teuton: kedves "te az uton" ismeretlen. A süket dumadat mar elhintettek az ávosok is 1957-ben. A Magyar es a nemzetközi törvenyek ertelmeben nem talaltam a bemondasomnal gyülöletbeszedet, csak a valosagra deritettem fenyt. Vonulj hatra az egy szobas, hatso udvari büdös appartmanodba es csak olvasgassal, de ne szoljal hozza, mert a vilagi nezetekröl, nem beszelve a tapasztalaidrol, halvany rugod nincsen. Az ilyen fazonokat az 50-es 60-as evekben kerekbe törtek a dökös magyarok. Ajanlom, hogy olvasgasd a Kopp Verlag könyveit, hogy felvilagosodjon az a szürke agyad!
teuton
@Shikari: 1. Teged nem kerdezett senki!
2. Ha valami problemad van a "fenyegetesemmel", jelents fel!
3. A "kollegad" több hsz-t mar törölte az admin, fenyegetes es gyülöletbeszed miatt.
4, Töled is mar lettek örölve hsz-ek sertegetes es gülöletbeszed miatt.
Legközelebb tehat nem az admint kerem törlesre, hanem rögtön feljelentest teszek. Te is megteheted ellenem, varom az eredmenyt!
A tovabbi kommentjeidre pedig nem vagyok kivancsi, firkalgasd csak a magad napi 100-150 beszolasat, mert különben nem lesz penzed!
teuton
@Ludas Matyi: Ajanlom, hogy a magyar helyesiras szabalyait es az ertelmezö szotart olvasgasd. A Kopp-Verlag könyvei nem erdekelnek, baromsagok. Ezoeria, összeesküveselmelet, nacipropaganda, altudomany, dezinformacio. Az alkotmanyvedelmi hivatal rendszeresen megfigyeli es ellenörzi a tevekenyseget, mert szelsöjobboldali (neonaci).
Aztan arra a kerdesemre valaszolj, hova tüntek a mocskolodasaid? Talan nem eltavolitottak, gyülöletbeszed miatt??? Hiszen te csak a valosagra vilagitottal ra...
teuton
@Shikari: Sugarzik az ertelem es az IA a mocskolodasodbol. Mondjuk sok eszed, ertelmed nincs, mert akkot rajönnel, hogy törölt kommentet nem lathatsz... Na ennyit a birkaagyrol. Egyebkent pedig irtam, felejts el, nem erdekel amit firkalsz, de neked az olvasas is nehezedre esik.
A mocskolodo stilusodhoz sajnos nem tudok olyan melyre leereszkedni, de üzenem edesanyadnak, büszke lehet a primitiv fiara!
teuton
@Shikari: Kecskeeszü dugulj mar el! Mostmar csak azt tudom neled is valaszolni a keretlen mocsokra mint durbincs sogorodnak: KUSS!!! Ezt erted??? Foglalkozz a 21 oldal kommenteddel amit 3 nap alatt összehoztal egy ezresert!
Ludas Matyi
@teuton: Nem akarod eszrevenni te kis köcsög, hogy egy nulla, egy genetikai hulladek vagy, ahogy a Shikari is eszrevette. Szallj mar ki erröl az oldalrol te kis majom es menjel a vissza a dedoba ahol annyit cumizhattal amennyit csak akartal. Vagy itt is csak a cumira varsz?
Kookas
@Shikari: te még magyarabb vagy mert a nyelved a fürj seggébe van .egyél szart .
csak úgy....
@Shikari: múltkor, már azt is mondtad tibi,hogy a viktor vezeti majd az EUt! csak óvatosan azzal a kergetözéssel, nem ám fordítva lesz és az illipsik futnak elöl! ;)
Kookas
@Shikari: sokkal jobban és elég ha csak lájkolsz.
Jozefina
Remélhetőleg be is fogják tiltani a náci jellegő pártokat, csoportosulásokat!!!
kokopelli
@csak úgy...: mindíg röhögök,amikor olyanok nyomják itt a ß@rt,akik nem tudják,hogy mi az
AfD,mik azok a Chaostagen,,mi volt 1984-ben először a nyugati országrészben,ami az USA-ból
átjött stb...stb! Ne vitatkozz velük,mert a demokráciát,amihez ragaszkodnak,arra használják ami-
re éppen akarják! Az AfD a legszebb példa!A Pegida lassan eltünt,és az AfD alapítói mind vissza-
léptek,mert az új tetvek átvették a porondot!
Ludas Matyi
@teuton: Mi az, hogy KUrva SS? Rasszista vagy?
teuton
@Ludas Matyi: Hülye nacikkal nem levelezek.
Ludas Matyi
@teuton: en meg a kommunista berencekkel, ávosokkal nem vitatkozom! Nem vagyunk egy levelen!
teuton
@Ludas Matyi: Szotagoljam, hogy megertsd? Hülye nacikkal nem levelezek
Ludas Matyi
@teuton: eddig szerettel, most meg be adtad a valast?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.