A józan ész kerekedett felül azzal, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) határozatot fogadott el az orosz küldöttség szavazati jogának visszaállításáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában újságíróknak.

Moszkva megint beleszólhat az Európa Tanács munkájába

Peszkov szerint a Kreml "nagyon pozitívan" értékeli a szavazati jog visszaadását Oroszországnak, valamint azt, hogy az orosz küldöttség ismét részt vesz a PACE tevékenységében.

"Nem Moszkva diplomáciai győzelméről van szó, hanem a józan ész győzelméről, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése nem tud teljes értékű munkát végezni az orosz küldöttség részvétele nélkül" – hangoztatta a szóvivő.

Hozzátette: a Kreml nem értékeli úgy az orosz szavazati jogra vonatkozó PACE-döntést, mint az európai országok körében meghatározó álláspont megváltozását a Krím Oroszországhoz csatolásának ügyében. Leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz álláspont is változatlan maradt, vagyis Moszkva Oroszország elidegeníthetetlen részének tekinti a félszigetet, amiről nem szándékozik vitát nyitni.

Üdvözölte a nap folyamán az orosz szavazati jog visszaadására vonatkozó strasbourgi döntést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. Reményét fejezte ki, hogy a válságot a PACE-ben sikerült meghaladni, hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva az eredményei – egyebek között a megválasztandó új főtitkár személye – alapján fogja megítélni a közgyűlés nyári ülésszakának döntéseit.

Bejelentette, hogy Moszkva akkor téríti meg az Európa Tanáccsal szembeni tagdíjhátralékát, ha véglegesen tisztázódik az orosz küldöttség jogai maradéktalan helyreállításának kérdése a PACE-ben.

"Maradéktalanul állítsák helyre jogainkat és akkor készek leszünk befizetni azokat a tagdíjakat, amelyeket visszatartottunk az Oroszországi Föderáció Szövetségi Gyűlése küldöttségéhez való elfogadhatatlan, diszkriminatív viszonyulás miatt" – hangoztatta az orosz diplomáciai tárca vezetője.

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat.

A szervezet szabályai szerint viszont kizárhatják azt az országot, amely nem tett eleget két éven át tagdíjfizetési kötelezettségének. Ennek megakadályozására a PACE most megváltoztatta ügyrendjét az ukrajnai képviselők hangos tiltakozása ellenére.

Az orosz parlament két háza januárban közös nyilatkozatot fogadott el, amely azzal vádolta meg a PACE-t, hogy "durván megsértette" Oroszország jogait az Európa Tanácsban, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben – a Krím annektálására és Oroszország ukrajnai beavatkozására hivatkozva – megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől, amivel egyébként a testület a nyilatkozat szerint "rendszerszintű válságba" került.

Az orosz parlamenti küldöttség tagjai emellett – az ellenük bevezetett szankciók értelmében – nem szavazhattak a közgyűlésben, nem vehettek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehettek jelentéstevők, nem lehettek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek, és nem képviselhették a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.

Május elején Moszkva a konfliktus miatt meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Tagdíj? Ha nem fizet, nem szavazhat? Micsoda demokratikus eszközök!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.