Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát, és letartóztatását szorgalmazta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányon lévő jobboldali Liga párt vezetője vasárnap este, miközben az olasz kormány migrációs intézkedéseit bíráló francia és német politikusoknak is válaszolt.

Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát az olasz belügyminiszter

Matteo Salvini a Liga Comói-tónál rendezett fesztiválján beszélt a Sea-Watch 3 szombaton őrizetbe vett kapitányáról.

Szavai szerint a civilhajó kapitánya háborús bűncselekményt követett el, amikor a hatóságok tiltása ellenére olasz vizekre lépett, és itt áttört az olasz hadihajók blokádján. "A háborús bűnösöknek börtönben a helyük" – tette hozzá Salvini. Hangsúlyozta, reméli, hogy az ügyben határozó vizsgálóbíró órákon belül elrendeli a német állampolgárságú kapitány, Carola Rackete letartóztatását. "Remélem, lesz olyan bíró, aki igazságot szolgáltat az olasz pénzügyőröknek és 60 millió olasznak, aki belefáradt, hogy Európa migránslerakata legyen" – jelentette ki a miniszter.

Fehér, gazdag és német vagy? Ha nem tudsz mit csinálni, kirándulj egyet a Comói-tavon, dolgozzál önkéntesként az idősekkel vagy fogyatékosokkal (...), de ne a Földközi-tengeren töltsd feleslegesen az időt, nekinyomva az olasz pénzügyőröket az olasz kikötők dokkjának

- mondta az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) koalícióban kormányzó Liga vezetője.

Megjegyezte: Olaszország bebizonyította, hogy nem hajlandó változtatni migrációs politikáján. Ha egy civilszervezet nem engedelmeskedik az olasz törvényeknek, "megbírságoljuk, lefoglaljuk a hajót, és a fedélzeten levő migránsok negyedórát sem maradnak Olaszországban" – hangoztatta Matteo Salvini. Leszögezte, hogy ez vár a jelenleg Olaszország partjai fele tartó két másik civilszervezet, a spanyol Open Arms és a német Sea-Eye hajóira is.

Salvini ezt megelőzően közleményben üzent Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnöknek, aki úgy nyilatkozott, hogy az életmentőket nem lehet bűnözőként kezelni. Arra kérte a német államfőt, hogy a németországi történésekkel foglalkozzon, és kérje meg honfitársait, hogy ne szegjék meg az olasz törvényeket, az olasz fegyveres erők katonáinak életét kockáztatva. A Sea-Watch ügyének kezelését szintén bíráló francia kormánynak Matteo Salvini azt üzente, hogy a következő hajókat Róma Marseille-be küldi.

A német nem kormányzati szervezet (NGO) Sea-Watch holland felségjelzésű hajójának kapitánya szombattól Lampedusa szigetén házi őrizetben van egy, az NGO-tól bérelt lakóépületben. A 31 éves Carola Racketét az illetékes vizsgálóbíró hétfőn hallgatja meg a szicíliai Agrigentóban, miután az agrigentói ügyész a kapitány letartóztatását indítványozta.

A kapitány korábban bocsánatot kért, amiért Lampedusa kikötőjében majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség egyik hajójának. A kapitány ezt manőverezési hibának nevezte. Ügyvédje vasárnap közölte, hogy az olasz hadihajó szándékosan úgy helyezkedett, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya majdnem nekihajtson.

A Sea-Watch – amely Líbiánál 53 embert vett fedélzetére – 17 napig állt a nyílt tengeren, miután Olaszország nem engedélyezte, hogy kikössön. A kapitánnyal szemben illegális bevándorlás elősegítése, olasz hadihajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozásának szándéka címén indult vizsgálat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Sea-Watch/Till M. Egen

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Na ennek a hordószónoknak sem köszöni meg az olasz haditengerészet a "dicséretet", miszerint a civil hajó áttört a blokádjukon! Persze náluk is elhiszik a szavazók ezt a baromságot, akárcsak a rövid idejű barátjának illiberáliában.
jesz
amíg nem történik gyökeres változás a végrehajtásban, amíg nem zárják börtönbe a vihorászó kapitányt, a hajókat nem foglalják le, és nem merik átszállítani a németekhez az illegálisan bevándorlókat, addig az lesz, mint a mai hír mondja, újabb két hajó tart Olaszország felé Líbiából...
A németek panaszkodnak, hogy fogynak...nosza itt az alkalom, oda kell szállítani a néger menekülőket...aztán éjjel-nappal unga-bunga.
nezelodo
@jesz: Igen fogynak, de úgy képzelik a betelepítést, hogy kimazsolázzák a nekik tetszőket, képzetteket, a többi meg menjen Isten hírével. Azért már látszik, ára van a több évtizedes török vendégmunkás foglalkoztatásnak, az alja munkát végeztették el velük, de már jogokat is akarnak, és ez nem tetszik a németnek.
jesz
@nezelodo: előbb-utóbb visszaüt a törökök alázása...a németek még nem is szembesültek az igazi nagy pofonokkal, ami ezután érkezik az első vágányra...
...ha az alját befogadnánk valami kényszer hatására,-(mert lesz, az biztos) akkor mi egyből szembesülünk az erőszakkal.
jesz
az illetékes olasz bíróság szentté avatta a fiatal kapitánynőt, és kiengedte az előzetesből, azzal a felkiálltással, hogy a kapitány csupa szív jó ember...
...a belügyminiszter ben tudott mit tenni, kiutasította az országból.

Amúgy úton van már egy tucat ilyen hajó a teljánok felé.
Csizmás Kond
Egy normális társadalomban az ilyen határsértőket már rég kilőtték volna...
jesz
@Shikari: jól hangzik, de mint tudod, mindenki benne van a pénzes buliban...jobban fizet a migránsfuvarozás, mint a kábszer...hogy a bozótlakók útban Európa felé még jól is érezzék magukat, rabszolga lányokat dughatnak...persze jó pénzért...
...na ezt az aranybányát nem fogja senki visszafordítani...pláne tűz alá venni...A kapitány örökre kitiltása szart sem érne...

légyszíves valami jobb megoldást kidolgozni.
Maybe. Maybe Not.
Van Németországban kikötő, meg Hollandiában?
Akkor vidd oda őket, és ne Olaszországba raszta paraszt csaj!
Maybe. Maybe Not.
Azért mert füvezel, meg leszbikus vagy, nem leszel jó fej. Vágod, köcsög kurva!?
Maybe. Maybe Not.
Az emberek buták.
De kurvára!!!
Egyre butábbak az emberek, és csökken az IQ szintjük kurvára.

Mi is írhatnék egy demens buta magyar parasztnak,...
Inkább semmit!
Maybe. Maybe Not.
Hányszor írjam le, hogy hülye vagy, amíg végre megetted?
Igazából egyszer is elég lenne, de te olyan hülye vagy, hogy sokadszorra sem érted meg.

Harcot emlegetsz. Eljön rád.

Szarszagú, szaremberek gyülekezete TEK.
A kurva anyád, szétbaszlak akció közben - csak hogy érezd az érzést geci !!!
Maybe. Maybe Not.
TEK-es gecik.
Sok pénzért senkik, semmiik.

Amikor eljön a világvége, egyemként szedlek le titeket - vágod, faszopó TEK-es geci?
Jozefina
Salvini és a pártja is hasonlít inkább náci pártra!!!???
Maybe. Maybe Not.
Engem te ne védjél meg, te faszopó TEK-es hulladék geci !!!
Majd én megvédem magam - ellenetek is, ha kell!
Vágod, TEK-es geci, hogy egy senki vagy?
jesz
@Shikari: oké. és? valami barátibbat..a felfegyverzett őslakosság tipikus példája a homo homíni lupus-nak...
jesz
@Shikari: igazad van...sajnos szokásommá vált az Aljazira napi többszöri megnézése...az ott látottakból arra jutottam, hogy igazad van...hogy mi a megoldás? nézd az aljazirát, és kiderül, senki nem tudja. a képek, tudósítások borzalmasak..
jesz
@Shikari: erre nem tudok mit mondani...talán azt, hogy azok pont leszarják az ottani öldöklést, nyomort, erőszakot
F_Viktor
Ez a hülye Salvini is fordítva ül a lovon :-))
kokopelli
@F_Viktor: ő dönti el,hogy mi a törvény a Földközi tengeren! A csóró olaszok
és a hajósok Duce-ja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.