Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája – jelentette ki kétnapos székelyföldi látogatása végén, szombaton Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

Egyre durvábbakat mond a román miniszterelnök: "Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája"
Fotó: Facebook/Marcel Ciolacu

Az Agerpres hírügynökség által idézett politikus magyarázatképpen azt mondta: amikor a székelyeknek autonómiájuk volt, azt nem a románoktól "kapták", mi több, nem is a románok "vették el tőlük".

Hozzátette: nem érti "hol hibáznak, miért harcolnak egymással", amikor a történelem folyamán a románok és székelyek sosem harcoltak egymás ellen.

"Ha valami igazságtalanság érte őket (székelyeket), akkor az a szászoktól és magyaroktól származott, Vitéz Mihály lobogója alatt együtt harcoltunk. Inkább a történelmet kellene a gyerekeinknek megtanítanunk, mielőtt kővel dobálnánk egymást"

- fejtette ki a PSD elnöke.

Úgy vélekedett: vannak fájdalmas történelmi tények, amin a mai nemzedék már nem tud változtatni, de párbeszéd révén jobb jövőt tud építeni, olyan jövőt, amely elsősorban a tiszteleten, nem pedig a gyűlöleten alapul.

Marcel Ciolacu szombaton délelőtt Maroshévízen (Toplita) a PSD Hargita megyei szervezetének tisztújításán is részt vett, ahol szintén kitért a Székelyföld autonómiájának kérdésére. Kijelentette: soha nem fog olyan törvényeket támogatni, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.

"Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Abban az esetben, ha nem tiszteljük egymást, a jogrendnek kell érvényesülnie, mert így működik a demokrácia, nincs anarchia"

- idézte a kormányfőt az Agerpres.

Megállapította: az etnikai alapú autonómia témája a választási kampányok idején szokott megjelenni a közbeszédben.

"Mi normális országban szeretnénk felnevelni a gyermekeinket. Ehhez elsősorban az kell, hogy viselkedjünk normálisan. Vessünk már véget a Székelyföld autonómiájáról szóló ostobaságoknak. Soha nem volt és soha nem is lesz. (...) Ezek a témák és ellenségeskedések a választások idején bukkannak fel, ez a politikai vezetők módszere a választók mozgósítására. Elmúltak már azok az idők"

- jelentette ki a román miniszterelnök.

Marcel Ciolacu – arra hivatkozva, hogy az RMDSZ elnöke Hargita megyében született – Kelemen Hunornak is üzent. Szerinte a normalitás gesztusa lenne, ha az RMDSZ a jelöltlistájára a román pártok egy képviselőjét is felvenné. Cserében ígéretet tett arra, hogy ő is felveszi az RMDSZ egyik képviselőjét a PSD bukaresti jelöltlistájára.

"Ez a normalitás gesztusa lesz, ami azt mutatja, hogy mindannyian románok vagyunk" – mondta a román kormányfő.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Ő hányadik szőrőstalpú miniszterelnök ott 14 év alatt?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
FLETÓ
Ő hányadik szőrőstalpú miniszterelnök ott 14 év alatt?
csak úgy....
@FLETÓ: a románok nem hülyék, ha szar és lopós,hazudós a miniszterelnök akkor azt nem tartják meg 14 évre mint a magyarok!
Feller_Peti
@csak úgy...: Románok többször váltanak álláspontot -buktattak meg kormányt- mint te ahányat tudsz 1 perc alatt pislogni. Még magyar szemmel is nagyon furcsa. Tiszta vicc a történelmük és a jelenük is, annyi árulás történt viszonylag rövid időszakok alatt. Nézz utána ha érdekel.
csak úgy....
@Feller_Peti: buta vagy shikari! mint a segg!
namihami
Miért kellene, hogy legyen? Borsodnak vagy Szabolcsnak talán van?
És ebbe mi hogyan és miért(???) ugathatnánk bele? Vagy ahhoz nekünk jogunk van? Ez nem román belügy? Amibe mi ugyanis...miként másoknak se a mienkbe, mondá a Mi Istenünk!!!
Nyírfa
@csak úgy...: 20,59

Szeretjük lenézni a román népet, pedig egy lépéssel mindig előttünk járnak. Ha nem így lenne, a II. világháború utáni határok is másképpen alakultak volna. Szerintem Orbán nem mérte fel, hogy kikkel húz ujjat.
csak úgy....
@Nyírfa: elég csak csaucseszkuig visszamenni, aki hasonló módszerekkel kormányzott mint most 0rbán, - hazudott,lopott,kizsákmányolt, alattvalóként tartva a népet ,miközben palotát,stadionokat építtetett magának! a románok tanultak a saját kárukon, amire egyes magyarok sosem voltak,lesznek képesek,mert nekik kell egy nagyotmondó vezérürü ha bele is döglenek!
Nyírfa
@csak úgy...: 09.10

Egyesek úgy képzelik, hogy a magyarság különleges, már-már mitikus tulajdonságokkal felvértezett ősi magból származik, küldetése pedig egy új világrend megvalósítása. Ezzel a téveszmével már megrágalmazták a zsidóságot, éppen azok, akik e téveszmék rabjaiként dúlták fel Európát. Ugyan helyre állt a rend, de a megalomán , illúziókra és a történelem meghamisítására épülő téboly csírája megmaradt, és növekedni kezdett, táplálói pedig ugyanazokkal a panelekkel hirdetik magukat, amelyekkel az elődeik csúfosan megbuktak.
Mi lesz azokkal, akik nem látnak, nem hallanak, nem tanulnak, nem haladnak? Elvesznek önmaguk és a társadalom számára. Mondanám, hogy ez legyen az ő bajuk, csakhogy közben nagyon sok kárt okoznak, olykor jóvátehetetleneket.
Csak Norisz és senki más
Hasonló helyzetben mi sem engednénk itt a román autonómiát!
Nessy
Szelektív szuverenitás! "A mi dolgainkba senki ne szóljon bele, belügy"! Kormányunk viszont bárkiébe bele vau!
csak úgy....
@Nyírfa: minden országban vannak ilyen figurák, belölük szoktak lenni a buta nácik, akiknek a csalóka fölsöbbrendüségi érzelmükön kívül semmijük nincs ! aki csak arra tud büszke lenni,hogy (állítólag) magyar az annyit is ér! én ezt a nezeti bandát kötelezném egy genetikai vizsgálatra,ahol kiderülne,hogy a 80% nak semmi köze a magyarsághoz!
Nyírfa
@csak úgy...: 10.21

Nem vállalnák, mert kiderülne, hogy mennyien zsidók közülük. A Vereckén átvergedő ősök is keverékek voltak, ráadásul több hullámban érkeztek, ahogy a vándorló törzsek elfoglalták egymás területeit, és elzavarták, vagy legyilkolták az ott élőket. Megérkezve Európába csak olyan néppel nem kerültek közelebbi kapcsolatba, amilyen nincs is. :)
Ennyit rólunk. Mélyen sérelmezem, hogy nem létező múlt és még kevésbé létező dicsőség árvalányhajas álmait kergetve nem használja ez a nép a valós tehetségét, szorgalmát, életszeretetét, amely valóban oda emelhetné, ahová izomból és azonnal, érettség nélkül, mindenáron akarnak feljutni. Ezt példázza az arcunkba nyomva Orbán Viktor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.