Nemcsak Európa, hanem a világ labdarúgásának is meghatározó mérkőzése volt az 1953. november 25-én a Wembley Stadionban lejátszott angol-magyar – mondta Szabó Lajos sporttörténész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója a 6-3-as magyar győzelemmel zárult találkozó 63. évfordulóján.

Az M4 Sport pénteki Sportreggeli adásában Szabó Lajos kiemelte, hogy korábban egyetlen nem angolszász válogatottnak sem sikerült otthonában legyőznie az angolokat, csupán a skótoknak. Az évszázad mérkőzésének nevezett összecsapás végén még a közönség is megtapsolta a magyar játékosokat, akik az akkoriban megszokottnál gyorsabb labdarúgást játszottak, stílusuk eltért a házigazdákétól. A találkozóra "rákészült" Sebes Gusztáv szövetségi kapitány: a helyszín tanulmányozása során lemérte a pályát, minden részletre figyelt, még arra is, hogy nehezebb labdával játszanak majd.

A mérkőzés statisztikáiból az is kiderült, hogy az Aranycsapat nemcsak sok gólt lőtt, hanem sok lövést küldött kapura, a "lőlap" tanúsága szerint annak minden oldalára, míg a házigazdák a magyar kapunak csak a jobb oldalára támadtak. A világsajtó címlapon, szenzációként hirdette az eredményt, míg az angolok katasztrófaként aposztrofálták. Magyarországon a politika propagandaként használta a "nyugati világ" legyőzését.

A visszavágóra nagyon készült az angol csapat, mondván: kétszer nem eshet meg a szégyen, nem kaphatnak ki. Ám nem sikerült a visszavágás, Budapesten 7-1-es vereséget szenvedtek az angolok, akik – mint a szóvicc megörökítette – egy hétre jöttek, és hét-eggyel mentek.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Gondolom meg 200 ev mulva is ezen a doglott lovon fogunk lovagolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Gondolom meg 200 ev mulva is ezen a doglott lovon fogunk lovagolni.
Lepényleső
Akkor tudtak valamit,valakik. Most pénz van,a többit elfelejtik.
Equus
ment is rögtön a világ előbbre... ott ültem a lelátón és küldözgettem az SMS-eket. Velem örült Buenos Airestól Wellingtonig minden érző lelkű honfiú és honleány. Jobban örültek neki, mint '64-ben az Erzsébet-híd átadásának.
Vesztettünk két háborúban is, de meccset nyertünk - hurrá. Ez kell a magyarnak. Ezért már megérte átkelni Vereckénél.
almalibre
Mintha azt mondanánk: “Ugyan impotens vagyok, de egyszer tutira kielégítettem egy nőt”
namihami
@Yoda69: Mert azóta sincs másik ló. Ez az idei nemhogy lónak, de még öszvérnek is gyengécske volt.
simmering73
Gyerekek. Menjetek már az ... ...ba, hogy finom legyek.
verőce21
Azóta is ebből élünk a felnőtt fociban!
fekete
Nincs es nem is lesz egy ilyen csapatt meg egy a vilagon! Ezek a drogosok,meg 300 millio
eu-roert sem tudnak fudbalozni.
eszegfu
Igen, 63 évvel ezelőtt "kaptuk el az angolokat"... és azóta senkit!:( Pedig M.o-n csak erre a sportra van "nagy pénz" és akkor lehetne már "nagy foci" is... nem?! Minden évben valamilyen módon előkerül ennek a győzelemnek a megünneplése...figyeljétek meg: hamarosan a november 25. valami szép megnevezéssel bekerül az állami ünnepek közé...
silber13
" Régi kor árnya fell visszamerengni mit ér..? "
Jozefina
És azóta is abból él a magyar foci!!! Nem ártana újítani ennyi év után!!!
Yoda69
@verőce21: Eleg szomoru hogy elkoltottunk par ezer milliardot stadionokra + egyeb, azon a cimen hogy felhozzuk a magyar focit, de mindezek ellenere meg mindig az Arancsapat emlekebol kell elnunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.