22 millióval tartozik M. Gábor, miután rendezték a lakáshitelét – számol be a Blikk egy devizahiteles csalódottságáról.

A férfi a lapnak azt mondta, 2007-ben 15,85 millió forint svájcifrank-hitelt vett fel az egyik banktól. Eddig kifizetett több mint 8 millió forintot, de most kézhez kapta a banki elszámolást. Eszerint még közel 23 millió forinttal tartozik, és 62 éves lesz, mire letudja terhét.

Így rendezte a kormány a devizahitelesek sorsát

A pénzintézettől kapott levél szerint az árfolyamgáttal védett Gábor tartozásából 3 millió forintot írtak jóvá: ezért is különös, hogy a tartozás az eredetileg felvett 15 milliónál most már csaknem 8 millióval több. Ha minden jól megy, 2042-re vissza is tudja fizetni.

Jogi útra terelem az ügyet. Eddig azért nem tettem, mert bíztam a kormány ígéreteiben. Most már tudom, ez csak egy látszatintézkedés volt, semmi több

– mondta a devizahiteles, akinek háza 20 millió körüli összeget ér.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Pontosan olyan, mint amilyen a rezsi-rizsa !
Az energiaárak csökkentését 50 más helyen fizetjük vissza, csak a vakegér birkáknak ez túl bonyolult !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Pontosan olyan, mint amilyen a rezsi-rizsa !
Az energiaárak csökkentését 50 más helyen fizetjük vissza, csak a vakegér birkáknak ez túl bonyolult !
tarhonya
pontosan ezt ígérték !!!
jól meg mentették magukat !!!
és nem hagytak az út szélén ! bele löktek !!!
papa.49
@Toby: Hol vannak a ,,nagy ívű,, aRogán nyilatkozatok, hogy mindenkinek 30% kal csökken a törlesztő részlete, de csupán ők (fütyiszek) másztak ki a csapdából a végtörlesztéssel, a szegényebbje az benne maradt a csávában, mert az ,, árfolyamgát,, csak a bankok hasznát gyarapítja, a hiteles ha megfeszül se tud kitörni a banki csapdából!!!A bankok ,, kárát amit a végtörlesztés,, okozott most így szétterítették a fütyiszes módszerrel az összes adósra, mondhatni faxa megoldás, hogy a tonyó sokadik lakásának, házának árát a nép fizeti ki, evvel a módszerrel, meg persze a többi tetűét is!!!Ez a mostani ,,átszámításos őrület,, se az adósok javát szolgálja, hanem a bankot hozza még nagyobb hasznot hozó helyzetbe!!!
Toby
@Aki Én: Na, ilyen Szóle féle szabadon futkározó elmebeteg csápolnak a g**i orbánc- tetűnek !
Az szakismeret és szakvizsgálat nélkül is azonnal meghállapítható, hogfy az a Szüle-példány, tojásból kelésekor nem kapott elég oxigént...sajnos klórgázt se !
Toby
@Aki Én: Na, ezek azok a minősített barmok, akiknek ha a szájukból veszi ki a kenyeret orbánc, akor is úgy tudják, hogy éppen megeteni akarja őket !
izo
Hát aki a 20Mft-os házra 16Mft hitelt vesz fel 35 évre az nem gondolja, hogy túl nagyot álmodott ( 4 MFT-al házat)? A törlesztő részlete 215eft-ról 136 eft-ra csökkent.
Sanyi2015
Magyarázza már el valaki, hogy a fenti elszámolással mi is a probléma???
Felvett 15,85 milliót és 35 év alatt nagyjából összesen 31 milliót kell visszafizetni!!!
Ez azt jelenti, hogy a felvett összegre évi kb 2 % kamatot fizet, de ha a kezelési költségeket is számoljuk még ennél is kevesebbet!!!
izo
@papa.49: Még a nyugat is elismerte, jól csinálta a kormány, de neked semmi sem jó.Átváltási ár 256 Ft mai árfolyam 290 Ft . A CHF árfolyama minden valutához erősödött ennyit ez a gondja a svájci gazdaságnak.
rosalinda57
@Sanyi2015: Nagyon el vagy tévedve számolás tekintetében. De azt elfelejted, hogy nem 31 évre lett felvéve a hitel , ráadásul a CHF alapú hiteleknek semmi köze nem volt a CHF-hez, kizárólag az, hogy a bankok ezzel akartak ( csalással ) nyerészkedni !
coni
Ha valaki csaknem 16 Millió hitelt vett fel egy 20Milliós házra az felelőtlen. Ha Forint hitele lenne még többet kellene visszafizetnie.Látszólag nem érti mi az a kamatos kamat (évtizedekre) és hogy ilyen távlatban a kamat is változhat nem csak a Forint árfolyam.
Most derül ki, hogy a bankok törvényesen jártak el, csak az emberek nem tudnak számolni.
(Hitelt csak olyanra szabad felvenni ami a mindenkori kamatnál nagyobb bevételt hoz így kitermeli a kamatot).
justhpeter
Szerintem a kormány nem akarta megsegíteni a devizahiteleseket. Ha nem így lett volna, nem hagyta volna az MNB-t nyerészkedni, illetve ha már megtörtént,elvonná a nyereséget.
verőce21
Legalább megtanulja M, Gábor, hogy "addig nyújtózkodjál, ameddig a takaród ér"! - Túlvállalta magát. Egy másodpercig sem tudom sajnálni az ilyen kapzsi devizahiteleseket! (még akkor sem, ha a bankok nyilvánvalóan tisztességtelenül jártak el velük.).
palika
Ennyi barom embert!!! Hogy lehet mások kárán örvendezni, gúnyolni, megvetni olyan embereket akikről fogalmunk sincs, hogy ki ő!!??
Szégyellem, hogy ebbe az országba születtem...!!
coni
Az MNB 150 Milliárdot nyert a devizahiteleseken, az olcsón beszerzett devizát eladta magas áron.
Sanyi2015
@rosalinda57: Miért is vagyok eltévedve a számolás tekintetében???
agnes200
Én is hasonlóan jártam. 11 milliót vettem fel 2007-ben, most "rendezték". Jelenleg még 14,8 millióval tartozom, azaz majd' 4 millióval többel, mint amennyit felvettem! Pedig 7 éve fizetjük a havi közel 100 eFt-os törlesztőket.

Csak a gazdagok jártak jól, akik tudtak előtörleszteni.
Sanyi2015
@agnes200: És hány % kamatra és mennyi időre vetted fel?
agnes200
@Sanyi2015: 30 évre, 6% kamatra. A futamidőn nem változtattak. Aki tudott végtörleszteni, az 180 Ft árfolyamon fizethette vissza a tartozását 2012-ben, amikor amúgy már nagyon magas volt az árfolyam. Nekem most 256 Ft-tal forintosították. Kiszámoltak valami visszajáró különbözetet, és ennek a levonása után maradt a 3,8 millióval magasabb tőketartozásom, mint amim eredetileg volt. Ha most végtörleszteni akarnám a hitelemet, akkor 14,8 milliót kéne leperkálnom. Egyszerűen igazságtalan. Miért érdemel az más elbírálást, aki tudott végtörleszteni?
Sanyi2015
@agnes200: Szerintem ez is jóval kedvezőbb, mint az eredeti konstrukció.
Ha elfelejtjük, hogy devizáról van szó és csak a felvett forinttal számolunk akkor is kevesebbet kell visszafizetni.
Ha utána számolsz, hogy árfolyamtól függetlenül 11 millió forintnak mennyi a kamata a szerződés szerint, ennél jóval többet kellene az eredeti szerződés után visszafizetni.
Csak az első évben a kezelési költségek nélkül is 660 ezer forint a 6%-os kamat.
Ezt szorozd fel kamatos kamattal 30 évre...
30 év alatt 11 millióra 23 milliót visszafizetni lehet hogy nagyon soknak tűnik, de a kamat alapján teljesen rendben van. Arra azért kíváncsi lennék, hogy amikor felvettétek a hitelt ti mennyi visszafizetendő összeget számoltatok ki?
izo
@Sanyi2015: Végre egy ember a sok hőbörgő után aki számol is,üdv!
szandokan
@papa.49: Akkor miért van az, hogy a nejem mindkét kolléganője örömmel számolt be arról, hogy kb. 40 % - al csökkent a törlesztőjük? Az egyiknek 19 000 ft-ról ment le 15 000 - re, a másiknak 42000 ft - ról 21 000 - re, miközben a felvett összeg is csökkent. Valaki nagyon nem mond igazat, vagy csak szándékosan keveri a szart megint (blikk).
szandokan
@papa.49: Javítás, 29 000 - ről 15 000 - re...
agnes200
@Sanyi2015: szerintem nincs igazad. Többet fizetek vissza. Jött a fidesz, és az egekbe szökött az árfolyam. És most a bankokra mutogatnak, hogy azok milyen inkorrektek voltak. Csakhogy az én devizahitelemnek a 7 év alatt nem változott a kamata. Vagyis az extra teher kizárólag az árfolyamemelkedésből adódott. Az első 2 évben 150 és 160 Ft-os árfolyammal törlesztettem. Azóta 250 körül. Ez 100 Ft plusz teher minden egyes befizetett 150 Ft-on (nem csak a tőkerészen!), és ez az extra teher most állandósult a forintra váltással.
És igenis hőbörgök, mert ha nekem kell állnom a Matolcsy árfolyampolitikájának a terheit, akkor mondd meg, hogy a végtörleszteni tudóknek miért lehetett 180 Ft-os árfolyamon elszámolniuk, ha ilyen kva szuper ez a devizahitel?
Sanyi2015
@agnes200: Látod a legtöbb devizahitelesnél pont ez a probléma, hogy egyből Fidesz meg Matolcsy, ahelyett hogy megnézné hogy mit is írt annak idején alá.
Nem véletlenül írtam, hogy felejtsd el az árfolyamot és azt nézd meg, hogy 7 évvel ezelőtt Forintban mennyit vettél fel! ( 11 millió ) aláírtál 6%-os kamatot 30 évre!
Számold ki, hogy mindenféle árfolyamváltozás nélkül a 11 millió forintra 6%-os kamattal
30 év alattmennyit kellene visszafizetni! Utána ebből vond le, amit eddig befizettél és nézd meg mennyinek kellene maradni!
Nagyon meg fogsz lepődni...
Az árfolyam 100 Ft-os emelkedése ellenére kevesebbet kell most visszafizetned, mint az eredeti szerződés szerint!
1magyar
A devizahitel az évszázad csalása az emberek hajléktalanná tétele!
papa.49
@izo: Köszönjük Emese, 1 ülj le!!!
agnes200
@Sanyi2015: 1.) Dobálózol a számokkal, pedig nincs igazad, de nem ragozom tovább, mert nem vagy rá nyitott, hogy megértsd. A fentiekben leírtam a problémát. De nem tudok neked itt excel táblázatokat bemutatni bizonyításképp. Ha lenne deviza hiteled, nem így gondolkoznál. 2.) Nem válaszoltál a végtörlesztétes kérdésemre. Nyilván nem is tudsz rá mit válaszolni. Fenntartom, hogy nagyon igazságtalan az egész. Hogy az egyik ember ADÓMENTES CÉGES JÖVEDELEMBŐL 180 FT-ON VÉGTÖRLESZTHETETT (tehát nem csak a 180 Ft-os árfolyamot nyerte meg, hanem még azt is, hogy a pénzt adó és járulékmentesen vette fel a cégéből (!!!)), NEKEM MEG PIACI ÁRON váltották át.
eszegfu
Figyelmetekbe ajánlom az Origo mai cikkét "Botrány lett Deutsch devizahiteles ötletéből"! Gömöri a Paralimpiai Szövetség elnökének (Deutsch elnökségi tag) tarthatatlan volt az élete, mert "fizetésének felét elvitte a bank" (csak én teszem hozzá, hogy a legtöbb családnál az egyik szülő teljes keresetét vitte el!) devizahitele miatt. Ezért Deutsch javaslatára kifizették a banknak -- igaz, hogy "megterhelték" a fizetését ezzel az összeggel. Ez az a szövetség, aki 19 milliós többlettel zárt, az eredményes
paralimpia után 17 milliós!! jutalmat kapott Gömöri. Közben az a "szemét, multi Tesco"
2 parasportoló éves ösztöndijával támogatta. Szemét világ van M.o-n!
eszegfu
@szandokan: 00:29 Nem hazudik itt senki sem... csupán azok jártak "jól", akiknek a futamidő lejártáig 1-2 évük van hátra és azok jártak nagyon rosszul, akiknek még csak kb. a futamidő 1/3-a telt le. Ugyanis a tőketartozás kb. a futamidő felétől kezd el jelentősen csökkenni, addig szinte a tőkerész "állandó", tehát a kamat is magas. Nekem is volt hitelem (de már 2007-ben lejárt) és ezt láttam az évenkénti kimutatásban.
Annak idején én is szinte sirógörcsöt kaptam, amikor megláttam, hogy a tőke szinte csak 10-20 ezerrel csökkent, de a felétől viszont rohamosan csökkent és szinte kamatot alig fizettem már.
papa.49
Egy biztos ebben a buliban csak, és kizárólag a bankok jártak, és járnak jól, közönséges halandónak csak egyre több fizetni valót hoznak az újabb ,,okos ötletek,, semmi egyebet...
Megmenteni se kellene senkit ha nem baxtátok volna tarlóra a gazdaságot, ha az embereknek van munkahelye, rendes jövedelme, biztos hogy kiakarja fizetni az adósságát, de ha nincs elég suska elhiszem hogy előbb a gyermekének ad enni csak ha marad akkor törleszt...A közel 800 ezres devizásból talán ha 150 ezer járt most ,,jól,, a többi meg nem, és azt se tudja meddig maradhat még a viskójában, mikor méltóztatik elvenni a banknak...Ettől az is jobb lett volna ha az ,,elsétálási jogot,, hoztátok volna be, nem tud fizetni, elveszti a házát, de tiszta lappal, újra kezdheti az életét, mert ez amit kavartatok csak az ADÓSRABSZOLGÁK SZÁMÁT GYARAPÍTJA, ez egyébre nem jó!!!
eszegfu
@papa.49: Azt hiszem, nem egészen jól gondolod... nem a bank járt jól, hanem az MNB!! Ahhoz, hogy most HUF-ra váltsák a devizahiteleket az MNB-től (devizatartalékból) vettek a bankok devizát közel ahhoz az árfolyamhoz, amennyivel a devizásoknak átszámolják, de ez ugye magasabb, mint amikor tartalékba tette az MNB. Ebből az árfolyamdifferenciából lett többek között az MNB nyereséges, és ebből lett alapitvány, iskola, üdülő, egyéb ingatlan, stb.
papa.49
@eszegfu: Én az előbb egy kalap alávettem minden bankot a xartolcsyéval együtt, mert annak a szempontjából aki elveszti a házát, lakását tökmindegy melyik bank jár jól...Azt meg kötve hiszem hogy valóban lett volna devizamozgás itt ez csak egy szépen kivitelezett csalás sorozat befejező epizódja volt, ha belegondolsz honnan lenne annyi deviza az mnb. ki van az már rabolva csutkára...
eszegfu
@papa.49: Igen -- és most nem vitatkozni akarok --, csak éppen ez a tetü Lázár azt mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy a devizahitelesek ne a kormányra, hanem a bankokra legyenek dühösek. Éppen ezért tartottam fontosnak, hogy az MNB nem kereskedelmi bank és tulajdonképpen a mindenkori kormány mellett van, vagyis nem ugyanaz a kategória.
papa.49
@eszegfu: Nincs is semmi vita, mondom csak én nagyvonalúan egybe vettem az összes tetves bankot...Félre értés kilőve...
Egyébként én meg azt mondom hogy a kereskedelmi bankok vélhetően azért nyelték le kevés hőbörgéssel a végtörlesztéses cumit mert megsúgták nekik a hazugovicsék hogy lesz mit kaszálni, na most van az ,,első kaszálás ideje,,!!!
eszegfu
@papa.49: 20:34 Szerintem azt a büdös életben nem tudjuk meg, hogy a bankok mennyit nyertek ezzel az "első kaszálással".
papa.49
@eszegfu: Sokat az biztos, csak abba nem gondoltak bele hogy ha 100 ezres nagyságban veszik el az ingatlanokat kinek fogja eladni,kinek fogja kiadni???
Ha meg odáig ér a dolog hogy 10 ezrek laknak majd az utcán gyermekkel, betegen minden nélkül, akkor ,,fizetőképes kereslet,, se lesz...Viszont lesz egy hatalmas tömeg AKINEK MÁR NINCS MIT VESZTETNIE, MAX. A NYOMORÚSÁGÁT!!!
Az a kb. 1 millió ember akinek most jól megy, nem ellensúlyozza a többi 8-9 milliót, tartok tőle ebből nagy ribillió lesz, talán pont ezért szervezi magának mindegyik xarházi a saját külön bejáratú gárdáját, mert már ők is egymásban se bíznak...
rapliandras
és miért a szórakozás rovatba került?
papa.49
@izo: Kösz bunkókám, tőled ez elismerés, válaszolnod nem kell, nem érdekel!!!
szandokan
@eszegfu: Mindkettőnek még a fele hátravan a 20 évből, szóval akkor valaki csak nem mond igazat...
eszegfu
@szandokan 16:23 Nincs okom kételkedni! De akkor a cikkben szereplő elszámolás szerinted nem lehet igaz? Esetleg miért "hamisitaná"?
nemjoezigy
Sehogy se rendezte azokét, akik szegények.
A csökött agyúaknak: attól, hogy ma valaki ma nem tud fizetni, az nem azt jelenti, hogy soha nem fizetett.
1. vagy annyit változott a helyzete rossz irányba, hogy így alakult (pedig dübörög a gazdaság [csak keveset fizet a dolgozóknak])
2. vagy a pénzintézet is hibás, mert belecsalta ebbe a helyzetbe az adóst.
3. vagy mind kettő
propeller.hu/itthon/3101547-egyhetes-babat-szakit-el-anyjatol-allam
propeller.hu/szorakozas/3101680-elvette-fiatalsagom-hiteltorlesztes?all#c1328858
szandokan
@eszegfu: Valami olyasmi lehet ez, mint az egykulcsos adó. Ott is sokan jól jártak, mások meg rosszabbul (állítólag). Egyébként számomra nem tűnik hitelesnek ez a történet, a Blahánál lévő ételosztásnak is voltak politikai árnyoldalai.
szandokan
@nemjoezigy: De főleg azt jelenti, hogy 16 milliót vett fel a semmire. Már ne is haragudj, de normális az ilyen ember? No meg ennyi évre? Ugyan...
eszegfu
@szandokan: 1:32 Én nem vonom kétségbe a cikkben szereplő történetét sem...de pontosan ezért lennék rohadt kiváncsi egy "igazi" devizahiteles "jóljáró" elszámolására.
Vajon miért nem irja le, hogy igen, nekem valóban igy és igy csökkent?
szandokan
@eszegfu: Elkérem, és elküldöm neked majd emailben, ha megadod priviben. Szerintem meg mindenki számára az a természetes, ha csökkent, minek kellene ezt leírni?
eszegfu
@szandokan: Isten őrizz, hogy "szivességből" elküldjed nekem az ismerősöd elszámolását! Ez az ő magánügye, amit Neked szivesen elmondott, de nekem továbbadni talán nem "ildomos". Valószinüleg nem fogalmaztam meg pontosan az óhajomat... Tudod, ha van egy kormányzati döntés és az ellenzék -- köztük én is -- birálja, ugyanakkor a szimpatizánsai meg sem szólalnak az esetleges védelmükre. Most is ilyenre gondoltam: csak a rosszabbul járók elszámolását hozza le a sajtó, vagy kerül ide vitainditónak. Ez folyik a "csapból" is. Tehát merjen kiállni, védje meg a kormánynak ezt az intézkedését, "statuáljon" ő is példát, méghozzá a "jobbanjárókét"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.