Még fiatal legény volt, de már népszerű énekes, amikor Korda György igen közeli kapcsolatba került a két színészlegendával.

Korda György annak idején külön emeleten, de egy lakóházban lakott Ruttkai Évával, Csűrös Karolával, Horváth Ádámmal, valamint a legendás Latinovits Zoltánnal.

Korda most a Borsnak mesélt el egy érdekes történetet, amely magához Latinovitshoz köthető. Mint azt György elmondta, nem volt könnyű barátkozni a színészzsenivel, ám ők mégis jóba lettek. Ennek ellenére olykor előfordult, hogy Zoltán mindenkinek odaszúrt valamilyen kellemetlen megjegyzéssel. A művész kirohanásainak egyszer Korda is megitta a levét, ám ő inkább pozitív emlékként könyvelte el a hallottakat, sőt ,szerinte élete egyik legszebb kritikáját kapta.

„Amikor a Fészekben elkezdte piszkálni a kollégákat, mondtam neki, „Zolikám, hagyd már abba! Erre rám mordult: »Kuss, hát mi vagy te? Egy hang, semmi más!«”

– emlékezett vissza Gyuri.

„Ennél szebb kritikát, mint egy Latinovits szájából azt hallani, hogy egy hang vagyok!

Azóta is őrzöm a szívemben, a lelkemben. Varázslatos ember volt, annyival több az átlagnál, hogy nem tudta a színésztársadalom igazán befogadni. Mindent másként látott, ebből adódtak a konfliktusai. De az utókor elismeri, hogy zseni volt. Így laktam egy zsenivel egy házban” – tette hozzá.

Cikk- és címlapkép: Facebook/Korda György és Balázs Klári

(bors.hu)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
@almalibre: Talán kicsit még művelődni kéne és akkor megoldódik ez a hatalmasnagy rejtélyed...
;) XD
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
almalibre
Az egyik megfejthetetlen rejtély számomra, hogy mi alapján „legenda” Latinovits?
Egy elég vacak karakterszinész volt, aki csak pökhendi segfejeket volt képes eljátszani, azaz a saját személyiségét, mint ahogy a példa mutatja…
szaboria1
Emlékszem amikor elvették Latinovits jogsiját olyan cirkuszt csinált az ATI épületében mert újra kellett volna vizsgáznia elméletből és gyakorlatból. Azzal fenyegetőzött ha nem kapja vissza a jogsiját leugrik az emeletről. Rá egy hétre öngyilkos lett. Cserhalminak írt levelében már depresszióról panaszkodott.
Szeparepa2
@almalibre: Talán kicsit még művelődni kéne és akkor megoldódik ez a hatalmasnagy rejtélyed...
;) XD
almalibre
@Szeparepa2: Vagy kutatni kéne, hátha találok olyan filmet, vagy színházi felvételt, ahol Latinovics egy szimpatikus, jópofa szerepben tündöklik...
szaboria1
@almalibre: Sok darabot láttam vele drámát és vígjátékot nagy alakítások voltak. Ruttkaival igazi élvezet volt a játékuk.
Szeparepa2
@almalibre: Sajnálom ha immunis vagy a művészi karizmára ill (jó esetben) amiatti katarzisra. De hát tudod, egymillió légy nem tévedhet. A szakma egyöntetű immár hall of fame-szintű véleménye, jó ideje poszthumusz ugyebár, továbbá a közönségé is (bár ma már egyre fogyó számban, hiszen a mai csitrik már tinifilmeket nassolnak és fingjuk nincs ki az a Latinovits, ha csak nincs egy intelligens, igényes és művelt szülő a közelükben). Először is kezdjük ott, hogy ez bizonyos adoma, amit az öreg Korda mesélt, NEM SZÍNPADI SZTORI UGYEBÁR, hanem privát. Magánéletben sokan bunkók (voltak), akik a művészetükben zsenik. Kezdve Mozart-al a lerágott csont példával, vagy itt az mai ügyeletes rém, a Kevin Spacey, aki amíg nem tudtuk meg, hogy egy szexragadozó állat, addig elaléltünk színészi zsenijétől (már ha nem vagyunk rá immunisak). De elalélve nézzük ugyebár antik barbár korok gyönyörű szobrait, építményeit, szóval művészetét, sőt élvezzük eposzaikat, miközben akár épp egy vérengző rabszolgatartó "kultúra" volt ugyebár akik, ill legalábbis ahol alkották azokat, és jó eséllyel nem volt makulátlan (szimpatikus és jópofa) az alkotó sem. Előrébb ugorva az időben, ugyebár Leonardo-ról már tudjuk hogy meleg is volt tán pedofil is, mégsem vitatjuk zsenialitását (és hasonló példákat bőven lehetne sorolni), Latinovits valóban tán nyers volt, tán modortalan is privátban, ám a produkcióiban, ebből semmit sem láthattunk belőle, ezért volt profi illetve zseniális művész. Hogy egy szerepben mennyire vicces és jópofa valaki vagy sem, az leginkább a rendezőn és a sztorin múlik, de legfőképp szubjektív. Nem a vígjáték volt a fő műfaja, hanem drámai színész volt inkább, ha már muszáj kategorizálni, ám pár szerepben egyedülálló fanyar humorát is láthattuk, pl Isten Hozta Őrnagy úr! ugyebár, vagy épp a Tanulmány a Nőkről, aztán az És Akkor a Pasas (ti ezek vígjátékok). De a Pendragon Legendában is eléggé 'jópofa és szimpatikus", kérdés hogy, van-e szem és fül ahhoz, hogy észleld eme jellemzőket.
ila51
@Szeparepa2: ... és olyan szépen kevesen adnak elő verset , ahogy Ő
( zárójelben : Kordát még fénykorában sem bírtam )
Szeparepa2
Korda egy bizonyos réteg ízléséhez és értelmi nívójához illeszkedik, vagy ha tetszik, azzal kompatibilis és ennél nem is tud, nem is akar többet. A hangja jó, tehetsége van, mély művészi vénája nincs, és ehhez a műfajhoz nem is kell ugyebár. Nagy sikere van ezzel, és számára ez a fontos. Amolyan Zámbó Dzsimi jelleggel, könnyű, úgymond ugyebár szórakoztató populáris tánczene illetve sanzon. Latinovits-ot a popularitás, a széles közönség siker nem igazán érdekelte, hanem az, hogy a művészi (jelen esetben, írói és rendezői) koncepciót tudja jó médiumként tálalni úgy, hogy a saját egyénisége se essen ki a képből (erre képes sem volt egyébként, ha akart, ha nem... annyira azért nem volt jó színész)... Tehetsége illetve zsenialitása a karizmatizmus volt, hogy egyénisége át tudott mindenen sütni, mégis át tudta adni az eredeti alkotói szándékot is. Ilyen zseni nincs minden bokorban. Mindig egyszerre láthatod őt magát a civil személyt Latinovits Zoltánt, érzékelheted a nüanszait egyéniségét, és egyúttal láthatod a karaktert is tökéletesen megformálva, nyilván az adott stílus keretein belül. Ilyen szintű embernek, nem nagyon kellett instrukciókat adni, túl azon hogy nem szerette ha csicskáztatják úgymond, nem is nagyon hajtotta végre, hanem önfejű volt, ment a maga útján, de ez valahogy szinte mindig szinkronba került, mint a rendező, mind az író elképzelésével. Hagyták hadd csinálja, sokat improvizált, soha nem hibázott! Túl jó volt ennek az országnak, sőt ennek a világnak is... csak kevesen tudtak vele száguldani, kevesen értették igazán... szakrális művész volt, s a profanitás ill művészi (és egyéb is) populizmus irritálta... nem csoda, hogy idő előtt önszántából itthagyta... Pl József Attilához mérném... (sokak szerint a reinkarnációja)... Karakterformáló előadóként zseni volt, de verselőadóként szerintem kevésbé amúgy... annak a királya Sinkovics volt szerintem inkább...
DURBINOS
@almalibre: hüje vagy-e alma? az vagy? miért vagy az? hogy lehet ilyeneket írni??? méghogy Latinovits nem legenda? te az vagy? neeemmm??? akkó hurrá???
kolnidre
Nekem egy szerepe tetszett: amikor a vonatot becsúszva akarta szerelni.Itt halt meg.
Lepényleső
Mi mást mondhatott volna,ő és Korda? Beleszólt olyanba,ami lehet egy ironikus poén lett volna?
almalibre
@szaboria1: @Szeparepa2: Köszi a választ! Végeredményben nem mondunk nagyon ellent egymásnak. Az, hogy valaki egy vígjátékban szerepel, nem jelenti azt, hogy vicces. Az sem hatásos érv, hogy “szem és fül kell ahhoz, hogy észleld, hogy jópofa és szimpatikus…”. Számomra Latinovits karaktere az Örnagy úr, a többi szerepben másként hívják a figurát, de mindig nagyjából ugyan azt hozza… Rengeteg karakter szinész van még rajta kívül, akik zseniálisak a maguk szerepkörében, csak őket nem szokás szinészlegendának hívni, így Latinovits esetében sem kiérdemelt…
Mrfingusz
gyuri,(direkt kicsi mert nem csípem ezt a szarházit ) csak nem uborka szezon van hogy bedobtad a sztorit ?
Mrfingusz
@almalibre: told csak a kordé szekerét ,Latinovits a szememben egy úr volt, a kordé egy szánalmas pöcs !
verőce21
"Ennél szebb kritikát, mint egy Latinovits szájából azt hallani, hogy egy Hang vagyok!" -
Latinovits varázslatos ember volt, annyival több az átlagnál, hogy nem tudta a színésztársadalom igazán befogadni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.