Kössük a választójogot a 18. helyett a 22. életév betöltéséhez! – ezzel a felvetéssel állt elő Ranschburg Jenő. A pszichológus javaslata elsőre meghökkentő, ám az ötlet egyáltalán nem rossz. Az érvelése viszont katasztrofális.

Feltöltő: plat84
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Atomqkac azaz EbUraFakó
@Zsoel: megint jól beszélsz, teljesen egyetértek veled. Nemrég láttam a valamelyik híradóban ahogy az utcán egy középkorú, kb. 80-as IQ-val rendelkező nőt, akinek több füle volt mint foga, kérdezett meg a riporter, hogy kire szavazna. A nő alig tudott beszélni, szemmel láthatólag a gyengeelméjűség határát súrolta. Nem írom le a válaszát, de a lényeg az, hogy amit mondott, annak nem volt se füle, se farka, fogalma nem volt, hogy az általa választott párt juttatta őt is oda, ahol most van. Hát, ilyenek is szavazhatnak.
Zsoel
@bigyibogyo: Na, hát ez is egy ritka eset, amikor te valami olyat támogatsz, amit én mondtam; ezt fölírom a kéménybe korommal. :) Különben amit te mondasz, az még jobb, ez a politikai-közéleti gyorsteszt szerintem is hasznosabb lenne, mint a végzettség alapú szavazati jog (bár szerintem a kettő egyenesen arányos egymással). Csak ez megint olyan dolog, hogy akik kenik-vágják a hazai politikai viszonyokat, azok úgy éreznék, hogy ez kicseszés velük szemben - szóval nehéz ebben a kérdésben igazságot tenni.

@Atomqkac: Ugye? Én négy évvel ezelőtt naiv, de lánglelkű ifjúként - s akkoriban még elkötelezett Fidesz-hívőként - kampányaktivista voltam a választást megelőző hetekben. Bejártam nemcsak a saját, de a környékbeli falvakat is, szórólapokat terítettem, házaltam, "térítettem", miegymás (jó hülye voltam, de ezt most hagyjuk :) ), egyszóval rengeteg emberrel kerültem kapcsolatba. Ne tudd meg, micsoda eszméletlen sötétséggel találkoztam, ami a politikai palettát illetően a fejekben lakozott. Én annyi sok sületlenséget, féloldalról hallott csúsztatást, téves információt emberek szájából addig még nem hallottam. Már akkor gondoltam rá, hogy ezeket nem volna szabad a választási urna közelébe engedni...
A normális embernek van egy értékrendje, amelyhez képest megnézi a pártok programját, elképzeléseit, és amelyikkel a legnagyobb átfedést látja, arra szavaz. De aki azt sem tudja, egyáltalán milyen pártok indultak a szavazáson, az tényleg csak (jól mondja Bigyibogyó) lottózni megy a szavazófülkébe, ezt pedig nem volna szabad megengedni.
nyanya001
@Zsoel: Nem Te fogsz megtanitani olvasni.
Aki engem megtanitott olvasni annak az IQ-ja magasan feletted áll.
Zsoel
@nyanya001: Ugyan nem emlékszem rá, hogy bárkivel is IQ-tesztpárbajt vívtam volna, de megengedem, amit állítasz. Olvasni megtanítani pedig nem akarlak, csak érdeklődtem, miért nem sikerült értelmezned a szövegemet, és miért adsz a számba olyasmit, amit nem is mondtam? Azt kérdezed tőlem, "miről beszélek". Nos, én szoktam tudni azt, hogy miről beszélek, de fityiszt sem ér, ha a kommunikációs partnerek elméjében nem ugyanazon formában csapódik le a mondanivalóm.
lbs
Kivételesen a legteljesebb mértékig egyetértek veled!

Ugyanis a szavazati jogot mindenképpen limitálni kell - több oldalról is.
Fontos az életkor, egyébként a tizennyolc éves alsó limit tökéletesen jó - akinek 18 éves korig ugyanis nem nő be a feje lágya - annak már soha nem is fog!
De ugyanígy illene meghúzni a felső határt is pl. 75 évben, mert efölött a szellemi képesség ugyanúgy - a biológiai folyamatok miatt - ugyanúgy csökkent lehet, mint 18 év alatt.
Az idős embereket éppen úgy sokkal könnyebb befolyásolni, mint a gyermek- és serdülőkorúakat.

Ami az iskolai képességet jelenti, - nos ez szintén egy fontos értékmérő.
Aki felnőtt korában is csak 6~7 elvégzett tanévvel akar a szavazni, megint csak feltételezhető, hogy a szellemi színvonala igen csak korlátolt.
És egy ilyen szavazónak a szavazata pontosan annyit ér, mint pl. Dr. Papp Lajosé, Makovecz Imréé, vagy Dr. Anisits Ferencé!
Ezen változtatni kell, mert különféle politikai erők által manipulált alacsony szellemi színvonalú emberek ne döntsenek a közös jövőnket érintő igen fontos kérdésekben!
Ha az általad leírtak rendszerbe kerülnének, mindjárt radikálisan lecsökkenne azok száma, akiknek némi készpénz, vagy lejárt szavatosságú élelmiszerekből összeállított csomag képes befolyásolni a politikai döntését.
Ez a Nemzet további fejlődése szempontjából igen üdvös hatású lenne-lesz.

Ranschburgról csak annyit, hogy egy időben gyermeknevelés ügyben utazott és ritkán lehetett annyi marhaságot hallani ez ügyben, amit egy-ültőhelyében ez a vén sarlatán összehordott.
bigyibogyo
@lbs: Velem? Vagy Zsoellel?
Bár kb. ugyanazt írtuk..
Valahogy egyértelműsítened kellene kinek írsz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.