A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint példa nélküli az Európai Unióban, ami most Magyarországon történik, hogy csaknem 600 ezer, korkedvezményes nyugdíjban részesülő embert akarnak visszakényszeríteni a munka világába.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
"hogy csaknem 600 ezer, korkedvezményes nyugdíjban részesülő embert akarnak visszakényszeríteni a munka világába."
....és abból a 600.000-ből egynek sincs őrzővédő meg hasonló munkahelye ?
DR Eric CARTMEN
Hát aztán?? Újból felcsendül a klasszikus : jönnek a jó ügyvédeink osztjónapot.
lópicigáspár
Ha ez nem a demokrácia sárba tiprása, akkor semmi!

Tisztelt Tisztségviselők!

A mai napon Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr informális egyeztetésre hívta a szakszervezeti vezetőket a korkedvezményes nyugdíj és a nyugdíjasok visszarendelésének tárgykörében.

Az ülésen a VPDSz elnöke és a Választmányi elnök úr vett részt.

Első körben a Miniszter és az érdekképviseleti oldal megállapodott a tárgyalási ütemtervben, eszerint a mai napon elhangzottakat az érdekképviseletek legkésőbb holnapig írásbeli előterjesztés formájában megkapják, pénteken kifejtik ezzel kapcsolatos részletes véleményüket, majd hétfőn RÉF ülés megtartására kerül sor. A végleges javaslatok, illetve azok a javaslatok, amit a Miniszter a kormány előtt képviselni fog vagy magáénak vall, annak az anyagnak a véglegesítése a hétfői napon történik meg.

Az Alkotmánymódosítással kapcsolatban elmondta, hogy az mindenképpen elfogadásra kerül, a csütörtöki házbizottsági ülés határozza majd meg, hogy mi lesz a parlamenti forgatókönyv a jövő héten.

A további témakörök tekintetében a legfontosabb kérdés a nyugdíj, az illetmény, illetve a visszarendelhetők személyi körének meghatározása lesz.

A Miniszter kérte az érdekképviseleti szerveket, hogy jelöljék meg azokat a munkaköröket, amelyek esetében az érdekképviselet álláspontja szerint valóban komoly pszichikai terhelés alatt állnak a kollégák. Általános szabályként szögezte le, hogy a visszarendelés az 57. év alatti állományt érinti. Aki az 57. évet betöltötte, azzal nem foglakoznak.

A visszarendeltek körét két csoportra kívánja osztani a minisztériumi koncepció. Ennek egyik köre azok, akik átszervezéssel, illetve közös megegyezéssel mentek el, a másik kör pedig, akik FÜV vizsgálat eredményeképpen kerültek szolgálati nyugállományba. Akik FÜV alkalmatlansággal mentek el, ill. akik a hivatásos szolgálatra alkalmatlan minősítést kaptak és az egészségkárosodásuk 70% felett van, azok nem kerülnek visszarendelésre, akiknek 40% alatt állapították meg az egészségkárosodásukat, azokat felülvizsgálat nélkül visszarendelik, akiknek 40%-69% között van az egészségkárosodásuk, azok felülvizsgálatra kerülnek és amennyiben korlátozottan alkalmas minősítést kaptak, azokat könnyített hivatásos szolgálatra visszarendelik.

A Miniszter tájékoztatta az érdekképviseleti vezetőket, hogy ezen kollégák a hivatásos állományú jogviszony alá tartoznak majd, egyenlőre készenléti állományba kerülnek, de ennek jogi háttere nincs kidolgozva, az új szervezet, melyet az érdekképviseletek „kényszerléti rendőrségnek” neveztek foglalkoztatja majd ezeket a kollégákat hivatásos állományú jogviszonyban. Azon kollégák, akik a FÜV-ről visszarendelésre kerülnek, könnyített szolgálatra kerülnének beosztásra, ami azt jelenti, hogy munkavégzésük 6-22 óráig lenne meghatározva. A Minisztérium ezt még pontosan ki kívánja dolgozni. Elsősorban szervezői munkát kellene végezniük, például a közfoglalkoztatás feladatkörében, illetőleg munkavezetői, felügyelői, irányítói, munkakört tölthetnének be. A kistelepülések biztonságát is szolgálhatnák ezen kollégák. Jogosítványaik, illetve intézkedéseik a hivatásos állományúak intézkedési jogosítványaival lenne egyenlő. Az így visszarendeltek 2 garnitúra bevetési ruhát + bilincset kapnának.

Ezek a kollégák a fent említett új szervezetbe kerülnek beosztásra, amely a rendőrség irányítása alatt tevékenykedne, de elképzelések szerint feladatkörükbe tartozna a feketemunka ellenőrzése, illetve elvégeznék a számlaellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat is. A nettó fizetésük a jelenlegi nyugdíjnak megfelelő mértékű lenne, ez kerülne bruttósításra. A rögzített nyugdíj jogintézményét a tárca továbbra is életben kívánja tartani, ugyanúgy választhatnának a két nyugdíj közül a kollégák, bár a nyugdíjkorhatár egységesen ezekre a kollégákra is vonatkoznának, akik rendelkeznek szolgálati nyugdíjrögzítéssel.

A táppénz továbbra is 90% maradna. Aki elmúlt 50 éves és megvan a szolgálati ideje, az kiemelt bérezésben részesülne, például a szorzószám emelkedése alapján. A cél az, hogy a mindenkori hivatalban lévő állomány jólétét garantálják.

2012. évre vonatkozóan a miniszter 5-6%-os illetményemelésre lát lehetőséget.

Aki a mostani társadalombiztosítási szabályok alapján rokkantnyugdíjasnak minősül, elmondása szerint a civil jogszabályok vonatkoznak rá.

Ezt követően Felkai László államtitkár úr az életpálya-modellből emelt ki néhány részletet, eszerint kedvezményes lakáskölcsönnel 25-30 évre segítenék a hivatásos állományú tagok tulajdonszerzését, az 50 éves kort betöltők esetében munkaidő-kedvezményről lehet továbbiakban szó, továbbá a rekreációs szabadság bevezetésének lehetőségéről beszélt. Megemlítette, hogy az új Közszolgálati Egyetemen átképzési szakokat indítanának, ami a bevetési egységektől kiöregedő állomány átképzését biztosítaná.

A Honvédség hivatásos állományú tagjai is ennél az új szervezeti egységnél teljesítenének majd szolgálatot, és azon honvédek esetében, akik visszafoglalkoztatását a tárca nem tudja megoldani, azok is ezen közmunkszervezetbe kerülnének beosorolásra, ezt a feladatot a Belügyminiszter koordinálja az ő esetükben is.

A VPDSz elnökének kérdése, mely szerint mi lesz azokkal, akiket nem tudnak visszafoglalkoztatni, illetve a vámosok milyen szervezetbe kerülnének visszarendelésre, továbbá mikor kívánja hatályba lépteti a kormány a jogszabályt, illetve milyen idejű átmenetet kíván biztosítani a nyugdíjasok részére a kormány, a Miniszter a következő válaszokat adta:

Minden visszahívottat foglalkoztatni kívánnak, a visszahívott vámosok, rendőrök, katonák, börtönőrök elsősorban az eredeti szolgálati helyükön kerülnének visszafoglalkoztatásra, amennyiben erre nincs lehetőség, úgy az új készenléti szervnél kerülnének szolgálatba helyezésre.

A jogszabályt a kormány vélhetően 2012. január 01-jén kívánja életbe léptetni, de erre garanciát a Miniszter nem vállal.

Az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban a Miniszter elmondta, hogy max. 3 havi átmenetet tud elképzelni, három hónapon belül a kollégák nyugellátását havonta csökkentenék 20-20-20%-kal.

A fenti tájékoztató nem tekinthető véglegesnek, csak a RÉF plenáris ülését követően alakul ki a végleges álláspont, azonban még ez sem jelenti azt, hogy a kormány ezeket a módosítási javaslatokat fogja figyelembe venni, így a fenti levél kifejezetten tájékoztató jellegű.
kinyílt a bicska a zsebemben
Kezdeményezni kellene a parlament feloszlatását! El kéne számoltatni azokat akik tevékenyen,vagy passzívan részt vettek az államadósság 89 utáni további felhalmozásában! El kellene számoltatni azokat akik jelentős vagyonra tettek szert, politikai pályafutásuk alatt, és a legkeményebben büntetni azokat a politikusokat akik a nyomorba taszítják a népet (állami vagy önkormányzati hivatalnokok) míg ők ott voltak tehettek volna 21 év alatt azért, hogy ezekre ne kerülhessen sor! Kapzsi felelőtlenséggel kiárulták az országot, és saját meggazdagodásukra használták fel nagyon sokan közülük a nép, vagyis a mi vagyonunkat, hazánkat! Mint egy szenvedély beteg szerencse játékos úgy dorbézolták el az ország vagyonát. Itt nincs demokrácia, nincsenek már jogok a "HATALOMMAL" szemben! A kinevezett sáfárok rosszul kezelték a pénzünket, most még is csak rajtunk akarnak hasznot teremteni, úgy, hogy porig aláznak emberi jogokat, minden emberi méltóságot elvesznek, míg ők most is jóval a többszörösét viszik haza annak a keresetnek, mint pl egy tanár, egy orvos, egy óvónő, vagy egy tűzoltó, de nagyon sok fontos munkát elvégző polgári foglalkozást ide lehetne sorolni. Azokon akarják behajtani azt amit ők elherdáltak, - akik csak ámulnak az ő palotáikon, autóikon, gazdagságukon, hogy vajon ez hogyan lett nekik. (Bár sokan nyilván sejtik.) Törvényen kívűl akarnak helyezni mindent a saját törvényükkel, hogy emberi életeket tönkre téve, mi fizessük meg amit ők elloptak, és hagyták, hogy a másik ellopja! Nyilván szükség van változtatásokra. Miért nem tették meg ezeket 1998-2002-ig fokozatosan. Akkor most nem kellene emberi jogokat, és egy munkahelyekben szegény országban, visszaállítani nyugdíjasokat a munkába, vagy inkább megélhetést nem biztosító segélybe taszítani embereket! Lehet, hogy akkor féltek, hogy nem válasszák meg őket újra? Akkor viszont 1998-2002-ig sem az ország érdekeit tartották szem előtt; - egyik kutya - másik eb. youtu.be/UCS1zpeA9ug

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.