Jurtában él egy család a göcseji dombok között. A négygyermekes házaspár három hónapja költözött a völgybe, s az önellátáshoz vezető útra lépett. Azt vallják, így jobb világot teremtenek.

Forrás: zalaihirlap.hu
Feltöltő: ZalaiHirlap
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
palika
Tiszta szívemből gratulálok és sok örömük legyen ebben az új illetve régi életmódhoz! Ha megtehetem, és eljön az idő, én is követője leszek!
Csizmás Kond
Szép és jó, de bele fognak unni, legalábbis a gyerekei nem fognak nomád módra élni a 21 században...erre most fogadok.
palika
@Csizmás Kond: Pedig a tendencia ebbe az irányba mutat! A természetes életmódot aki meg ízleli, főleg aki megunta ezt sürgés-forgást, a nincstelenséget, az követője lesz!
Csizmás Kond
@palika: Amíg hobbi szinten működik addig igen, de mikor abból kell megélni már nem is olyan vonzó.
kontrapeller
Ha nincs elásva egy kis pénz amivel vissza lehet szökni a civilizációba, könnyen jön az éhkopp.
szaboria1
@Csizmás Kond: Nagy tévedésben vagy 48 budapesti év után költöztünk vidékrei igen távolra Bp.-től és nem bántuk meg. Magunknak termeljük meg a zöldségféléket más az ízük mint a boltiknak. Nyulat,kecskét,baromfit tartunk és jobban érezzük magunkat, mint mielőtt elköltöztünk Pestről.
palika
@Csizmás Kond: Ebben az országban nagyon sokan vannak akik nem hobbiból állítanak maguknak elő élelmiszert, hanem a maguk megélhetését azzal biztosítják! A szüleink, nagyszüleink is maguk termelték meg a napi betevőt! Faluhelyen nagyszüleink csak maximum a kocsmába mentek,mármint a férfiak, boltba nem tették be a lábukat, miért is tették volna, mikor amire úgy érezték kell, az megvolt!
Csizmás Kond
@szaboria1: Más egy közművesített területre költözni és más egy erőben.
Én is falun születtem és élek viszont igénybe veszem a technika és a fejlődés adta minden lehetőséget, különben nagyon nehéz lenne.
Mint írtam más hobbiból termelgetni retket és más amikor csak abból kell megélj....
Csizmás Kond
@palika: Az őseint azért csinálták úgy mert nem volt más lehetőség, de neked van és próbáld meg ha nem hiszel nekem. Termelj és élj meg belőle, tartsd el a családodat és teremts meg mindent belőle....ma ez már csak nagyon kivételes esetben működik.
palika
@szaboria1:@kontrapeller: Tévedés, raktározni és szerényen kell élni, de tisztességesen!
szaboria1
@Csizmás Kond: Mi a közművesített terület nálunk még nincs csatorna, nincs előttünk aszfaltos út.De a lényeg jól érezzük magunkat.
@palika: Miben tévedtem?
palika
@szaboria1: Bocs, te semmiben, magam sem tudom, hogy kerültél bele! De ha már itt tartunk, önellátás az alapja a megélhetésnek! Úgyhogy hajrá!
Atha
@palika: Tudom miről beszélnek ezek az emberek.
Sajnos a defektes, beteg, nyugati társadalmak fekélyes daganataitól már nekem is ki van a tököm. Pesten a belvárosban élek és mára megértettem miért lesz itt öregkorára majd mindenki mizantróp!
Csak őszinte tisztelettel és elismeréssel tudok beszélni a posztban szereplő emberekről!
sólyomszem
Nem gondolnám, hogy sok követője lesz. Ahogy a leírásból tűnik, nekik van lóvéjuk, csak a civilizációból menekülnek. A nagy rétegeknek nincs pénze ilyesmire sem, hogy nomád legyen, mert inkább választja a hajléktalan életmódot.
Csizmás Kond
Az is érdekes a cikkben, hogy a gyerekeit nem fogja iskolába járatni, hanem otthon tanítja....és mi lesz belőlük ?
Csizmás Kond
@kumming: Épp erre akartam rávilágítani. Ma ebben a rohanó világban jó ha az embernek van egy kis lehetősége, hogy kiszakadjon a mindennapi zajból, hogy eltöltsön egy nyarat a természetben, de hogy arra alapozza a létét és a gyerekei jövőjét oda nem elég mindez.
Az jó ha az ember meg tudja termelni a szükségletéhez elégséges hagymát, krumplit, paradicsomot meg egyéb zöldséget, tart néhány kecskét a tejért, de azok csak kiegészítő lételemek. Az élethez az életben maradáshoz még nagyon sokféle szükségeltetik amit egy mai környezetből kiszakadt valaki egy jurtában nem tud megvalósítani.
csapnivalo
Németországban önellátó, pénz nélkül működő (értsd: cserekereskedelem) csoportok alakulnak és lépnek ki a "civilizációból". Remekül érzik magukat! A dolog terjedőben van. Beleunnak az állandó gerjesztett fogyasztói társadalomba.
szaboria1
@csapnivalo: Az 50-es évek elején mi sem nagyon ismertük a pénzt mert a falunkban egymás között cseréltünk és közösen sütöttünk hetente a kemencénkbe kenyeret. Akkor jobban össze fogtak az emberek. Hamarabb segítettek egymáson mint most.Közös volt az aratás a betakarítás a földekről.
palika
@szaboria1: Megszűnne ez a mocskos televizió minden másképp lenne!
Feraj49
Azért nem kellene visszamenni a középkorba!Lehetne ezt másképpen is csinálni! Spektrum-on nem oly rég volt,egy film,melyben bemutatták az építészek által megtervezett,föld tetejű házakat,ahol télen meleg,nyáron hűvös volt!/akár a vályogházak/Kíváncsi vagyok meddig bírják majd a jurtában,ha jön a 20 fokos hideg.
A képen látható "konyha" nekem inkább egy putrira hasonlít,nem egy kellően átgondolt és ehhez életmódhoz térni akaró ember családi fészkére.
Rézangyal
@Feraj49: Nekem is ez jutott eszembe. A "konyha" a súlyos mínuszokban kissé hűvös lesz majd és huzatos...nem lesz nagy élmény főzicskélni anyunak....
szaboria1
@Feraj49: @Böjti Banyus: Még nincs nekik kész benn van a cikkben.DE kérdezzétek meg Papadimitriu Anitát milyen az élet a jurtában évekig élt Tahitótfaluban.
Csizmás Kond
Ki élt olyan egyszobás lakásban, ahol fával fűtöttek...füstölt a kályha...egyben a nappali, konyha háló...és nem érzett rajta a füstszag, ételszag meg minden ami átjárt ruhát hajat mindent ?
Feraj49
@szaboria1: Igaz,hogy azt írták a konyha nincs kész,de már használható!Egy vaskályhát füstcsővel betenni valahova és használni nem nagy kunct! Akár az udvar közepébe is lehetne állítani.Más kérdés a tisztálkodás,Tudom vízmelegítés,és lavórba "fürdés" .Én gyerekkoromba "csináltam",hát nem egy élményfürdő az biztos.A következő,ha valami baleset éri akár a gyerekeket,vagy a szülőket,hát terepjárós GPS-es mentőautó legyen aki megtalálja őket.Nem vitatom,hogy Anita élvezte -e a "jurta korszakot",de Ő felnőtt,amibe önként,míg a gyerekek pedig "muszájból" követik a szülőket!
qxy
Évente jó párszor csinálunk a Svájciaknak Németeknek Már mint akik régi Magyarok. Házi disznó vágás. Tanyán. Nincs mobil, internet még villany sem. petróleum lámpa. Nagyon élvezik két napig.Visznek kóstolót és büszkék hogy ők csinálják.Tényleg. hozzá sem nyúlok csak mutatom mit hogy.Nem is merem mennyiért van hogy dolgoznak.
palika
@Feraj49: A jurtában hatalmas meleget lehet csinálni, próbáld meg,! Fantasztikus, hatalmas élmény, valami csoda benne lakni!
másvirág
A leendő Orbáni "Jurta-program" ?
Ami a jelenlegi panelprogramot felváltja ? :-))
(Nem kell gázár+fűtéstámogatás.):-)
szaboria1
@Feraj49: Tévedsz Anitának is kicsi gyerekei voltak. a 2 lánya is azt nyilatkozta jobban tudják értékelni az életet mert tudják milyen az amikor mindent maguk csináltak.
szaboria1
@másvirág: Nem is erőltették meg magukat nagyon úgy néz ki csak 2500.-ft/hó lesz a támogatás legalább is az önkormányzatok szerint. Mivel a drága kormányunk meghatározta a minimumot az önkormányzatoknak azok eszerint cselekszenek.
kiscserkész
Fülke után megjött a jurta fáradalom (forradalom).
Feraj49
@palika: Én még nem voltam jurtában,és nem is vitatom,hogy nincs igazatok @szaboria1: -el együtt.Nekem kissé "furcsa" egy esetleges őszkomfortos házból kiköltözni,.még ha négyhektáros is a birtok.@csikknorisz: -nak igaza van szerintem is ez tanya,amiből az Alföldön még sok van,és a legtöbb eladó.A nyáron voltunk arra a nejemmel.Legalább sík vidék.Egyébként a világ elől elbújni nem lehet,és teljesen önellátó úgy sem tud lenni senki.Vegetálni lehet hónapokig,esetleg évekig.
szaboria1
@Feraj49: Pedig mi meg tettük a telkünk a Dunakanyarban a hegytetején volt víz villany még úgy tudom most sincs. 1994-től - 2002-ig márciustól novemberig ott voltunk elég jól feltaláltuk mi is magunkat. A tetőre fekete slagot tekertünk így volt meleg víz is. Rengeteg trükköt meglehet tanulni ahhoz hogy a szabadban éljünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.