Áder János személyében több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe - állapították meg az MTI által megkérdezett politológusok, akik az új államfő leendő szerepvállalását és személyét már eltérően értékelték.

Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője hangsúlyozta, Áder János karaktervonásai sok ponton eltérnek elődjei személyiségeitől, a legnagyobb újdonság mégis az, hogy a rendszerváltás óta követett hagyománnyal szemben először kerülhet tisztán politikusi karrierutat maga mögött tudó jelölt az államfői székbe. Mint mondta, eddig élt egy olyan közfelfogás, miszerint az ideális államfőjelöltnek az élet más területén kellett érdemeket szereznie, így kerülhetett szerinte korábban ebbe a székbe művész, tudós vagy sportoló. Kiemelte ugyanakkor, hogy a legtöbb országban teljesen természetes, hogy politikai pályájuk csúcsára érkező politikusokból lesz köztársasági elnök. A Századvég vezető elemzője nem tartja valószínűnek, hogy az új államfő egyet nem értése miatt visszaküldjön az Országgyűlésnek már elfogadott törvényeket.

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet vezetője szerint a köztársasági elnöknek gyenge közjogi pozíciója van, így inkább csak szimbolikus tetteivel hívhatja fel magára a figyelmet. Az elemző úgy véli, az államfőket leginkább autonómiájuk mértéke alapján lehet megkülönböztetni, szerinte egy ilyen szempontú skálán Sólyom László jelenti az egyik végpontot, míg a másikon Schmitt Pál található, aki - folytatta - "nem árult zsákbamacskát" és közölte, nem fog alkalmazni rendelkezésére álló eszközöket a parlamenttel szemben. Áder János "valamelyest autonómabb, mint Schmitt Pál", de személyében mégiscsak egy olyan hivatásos politikusról beszélünk, aki a Fidesz "alapító atyái" mellé sorolható - hangsúlyozta Magyar Kornélia, kiemelve, hogy a Fidesz jelöltjének így nem kérdőjelezhető meg a lojalitása, noha korábban személyes konfliktusai is voltak Orbán Viktorral.

Mint mondta, Áder János talán visszaküld majd egy-két elfogadott javaslatot az Országgyűlésnek, de ennek várhatóan csak szimbolikus, a köztársasági elnöki hivatal tekintélyének növelő hatása lesz. Magyar Kornélia úgy gondolja, a kormánytöbbségnek olyan államfőre van szüksége, aki "nem önjáró, nem kukacoskodik" olyan törvényjavaslatok elfogadása esetén, amikor sokan és élesen támadják a Fidesz-többséget. Emlékeztetett továbbá arra az eshetőségre is, hogy Áder János egy új, esetleg más összetételű következő parlamenti ciklus alatt akár éppen ezzel ellentétes szerepet is felvehet, így például a költségvetés el nem fogadása esetén akár az Országgyűlés feloszlatásának kimondására is lehetősége lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.