A hétvégén önkormányzati választásokat tartottak Romániában. A Fidesz két pártja és az RMDSZ versenyzett a szavazatokért a magyarlakta területeken, és amint az eredményekből láthatjuk, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség lemosta  a két pártot. De kudarcot szenvedett-e a Fidesz? Ha a megengedőbb és jóindulatú álláspontot nézzük, természetesen a Fidesz nem tudot jelentősebb erőt felmutatni, pártjai elbuktak az RMDSZ-szel szemben. De nézzünk pár adatot. A 2014-es választásokon a magyar parlament összetételébe beleszólhatnak a határon túli magyarok. Romániában 2011-ben körülbelül 1 millió 200 ezer magyar élt a népszámlálás szerint. Eddig körülbelül 120 ezer romániai magyar kérte a honositási eljárást a kettős állampolgárságot. A két Fidesz pártra körülbelül a magyar szavazók 30%-a szavazott. Természetesen ezek a számok nem mutatnak egyértelmű irányba, de a kampány lefolyásából jól látható volt, hogy a Fidesz azokat a szavazókat probálta meggyőzni, akinek a magyar identitás az átlagosnál fontosabb. A Fidesz célja ezeknek a választóknak a begyűjtése 2014-re, és itt jó irányba is haladnak. A Nyirő-újratemetés körüli hercehurca valószinüleg azoknak a kinti magyaroknak szólt, akik a Fidesz és a Jobbik között vacillálnak. Ha a Fidesz valóban az RMDSZ ellen készült volna, egyesíti a két pártját, de itt most a a kettős állampolgár magyar szavazók megkötése volt a cél, amit a kétpárt-elv szolgált. Ez a mostani választás már a 2014-es előszele volt a határont túli magyarokért. De ez kiválóan mutatja, mire számithatunk a Fidesztől itthon 2014-ben. Maga az EMNP is azt nyilatkozta a választások előtt, hogy ők 2016-ra készülnek, és ez igaz is lehet, hiszen 2016 előtt nekik lesz plusz egy fordulójuk ahol az egész erdélyi közösséget szólithatják meg, méghozzá a Fidesz pénzéből. Én azt gondolom, a Fidesz nem a 2012-es romániai önkormányzati választásokat vesztette el, hanem a 2014-es magyarországi parlamenti választások megnyerése felé tett egy igen erős lépést. Természetesen az erdélyi és partiumi magyarság vesztett, de ez láthatólag nem számít Kövér Lászlónak és a Fidesznek.

Forrás: Kettős Mérce
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

anka
- járjanak csak Erdélybe..., nem bánnám ha a barnamedvék egy hétig csak narancsot sz@rnának...:)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
nálam anka hozzászólása az 5 pontos
Hellcat
ÉLJEN ORBÁN...kenyéren és vízen élete végéig egy cellában.
csikknorisz
Csöcsre futottak Felvidéken is, észrevehetnék már magukat. De nem, kötik az ebet a karóhoz. Hihetetlenül egy dilettáns banda.
coyote3
Parasztkodik, megoszt, ahogy idehaza is teszi.
overdose
Nyal hogy szavazatott gyűjtsőn 2014-re de nem fog bejönni mert mi többen vagyunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.