A gazdasági válságból Magyarország számára elsősorban a mezőgazdaság nyújthat lehetőséget a kilábalásra, amit mutat, hogy tavaly a GDP 1,7 százalékos növekedésének döntő hányadát az agrárágazat adta - mondta Budai Gyula csütörtökön a Gödöllőn rendezett gazdanap megnyitóján.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette: a világ növekvő népességének élelmiszerellátása mindenütt felértékeli a mezőgazdaságot. Hozzátette, az országnak különösen jók az adottságai, potenciálisan akár 30 millió ember ellátására is képes lehet, ami hosszú távon stabil gazdasági hátteret teremthet. A kedvező folyamatok beindulását jelzi, hogy az ágazat például tavaly rekordösszegben, 6,2 milliárd euró értékben exportált termékeket.

Az agrárgazdaság életképességének növelésére a kis, a közepes és a nagy gazdaságokra egyaránt szükség van, ezek között a harmónia kialakítása a cél - húzta alá az államtitkár. "Ám a kormány a családi kis gazdaságok megerősödését különösen preferálja, hiszen kiemelkedő a szerepük a vidék népességmegtartásában is" - mondta Budai Gyula.

Kifejtette, a mezőgazdaság fellendítéséhez elengedhetetlen az agrárképzés erősítése. Ennek szellemében tárca vezetése támogatja, hogy a gödöllői Szent István Egyetem a Kárpát-medence egyfajta oktatási központjává váljon. Ennek keretében az intézmény felkészül, hogy a hazaiakon kívül más országokból, elsősorban a határ menti országokból is fogadhasson fiatalokat, hogy cserediákként, ösztöndíjas rendszerben minél többen megtanulhassák az agrártermelés szakmai tudnivalóit - hívta fel rá a figyelmet a minisztérium államtitkára.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemecsek
Na megint egy baromarcú! Azt a kevés kisgazdálkodót sem engedik hogy eltartsa
saját magát, nemhogy 30 milliót! Hova tünik az a rengeteg pénz???
A gazdálkodásba meg bele kell nőni! Nem egyetemen kell elsajátítani!
Erre mondják hogy hol van a "józan paraszti ész"!!
bundi
@nemecsek: mivel felértékelődik, ezért tették rá mindenre a kezüket, amit el tudtak érni. és mivel a gazdálkodók értelmesebbje már nem itthon képzeli el a jövőjét a jelek szerint, ezért lehet ezt a szöveget durrogtatni:"Ennek keretében az intézmény felkészül, hogy a hazaiakon kívül más országokból, elsősorban a határ menti országokból is fogadhasson fiatalokat, hogy cserediákként, ösztöndíjas rendszerben minél többen megtanulhassák az agrártermelés szakmai tudnivalóit"
mivel fogy a hazai, kell az import rabszolga.
igaz bugyula?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.