Csatáryt 1948-ban halálra ítélték, egy pozsonyi archívumban megtalálták a bírósági döntést. A dokumentum felbukkanása, a háborús bűnös külföldre történő kiadatását eredményezheti? A szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) pozsonyi archívumában van annak a bírósági döntésnek az aktája, amely kimondja a háborús bűntettek elkövetésének gyanúja miatt a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáry László halálos ítéletét – közölte az intézet.

Forrás: index.hu
Feltöltő: ernokiss
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
Tök érdekes, hogy akadnak olyan felhasználók, akik napokra-hetekre is mélynyugalomba süllyednek. Ilyenkor figyelmen kívül hagyják az összes egyéb témát, nem küldenek be cikkeket, nem véleményeznek, nem csinálnak semmit, de az első olyan cikkre, ahol végre ismét lehetőség adódik egy jó kis nácizásra, óramű pontossággal, dögkeselyűként megérkeznek, és ott folytatják a mocsokhintést, ahol abbahagyták. Náci, náci, náci - ebből áll a tudomány. Hogy végre leírhassák a bűvös szót: náci, úgy kell nekik, mint vámpírnak a friss vér, mint sivatagi vándornak a korty forrásvíz, mint koldusembernek a falat kenyér.

Nekem meg úgy hiányoznak az ilyen alakok, mint mókusnak az erdőtűz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bástya Elvtárs
@ernokiss: Nem, mert már nincs halálbüntetés!
ernokiss
Akkor tényleges életfogyt. Ami a szado-mazo nácibácsi esetében figyelemmel arra, hogy 97 éves és gyakorlatilag semmi baja, még igen sokba is kerülhet a Szlovák államnak. Én azt javasolnám, hogy Ismételt vagyonelkobzás mellett - speciális vagyonosodási eljárás közvetlen családtagokra kiterjedően - szállítsák fegyintézetbe Kassára és olyan körletbe rakják ahol kizárólag zsidó vallású elítéltekkel érintkezhet. Gondolkodjon el rajta mit tett és győzze meg a rabtársait arról, hogy helyesen cselekedett ...
patrióta01
@ernokiss: Ha bűnös, bűnhődjön!!! De mi köze ehhez a családjának? Ez pont olyan, mint a holokauszt, hogy azok fizetik a kártérítéseket, akik akkor még nem is éltek!
ernokiss
@patrióta01: Csak azért, mert Kanadában műkincs-kereskedőként élt több mint negyven évig, miközben itthon megfosztották minden vagyonától. Ez jelentős ellentmondás: egy hajléktalan, nincstelen aki hip-hopp a semmiből műkincs vagyonra tesz (tudjuk, hogyan ment ez náciéknál és nyilaséknál) amivel Kanadában kereskedik és amiből nagyon szépen megél. Annyira megél, hogy idehaza 40 évvel később a főváros legelegánsabb kerületében lévő lakásban lakik és a legdrágább bevásárlóközpontba jár vásárolni. Csak ezért, mert az ilyen bűnözőknél mint a csatáry, ezeknél szokás a családtagok nevén menteni a vagyont a hatóságok elől. Sok család szenvedett a szado-mazo náci-bácsi miatt, annak idején...
ernokiss
Csatáry egy bűnöző, akiről a lehető legszörnyűbb tettek bizonyosodtak be. Vele kapcsolatban bármilyen gonoszságot el lehet képzelni, minden belefér. A tolvajlás ezeknél a náci/nyilas bűnözőknél nem számított bűnnek, ezért degeszre lopták magukat a gettóba hurcolt zsidó emberek vagyonából.
Zsoel
Tök érdekes, hogy akadnak olyan felhasználók, akik napokra-hetekre is mélynyugalomba süllyednek. Ilyenkor figyelmen kívül hagyják az összes egyéb témát, nem küldenek be cikkeket, nem véleményeznek, nem csinálnak semmit, de az első olyan cikkre, ahol végre ismét lehetőség adódik egy jó kis nácizásra, óramű pontossággal, dögkeselyűként megérkeznek, és ott folytatják a mocsokhintést, ahol abbahagyták. Náci, náci, náci - ebből áll a tudomány. Hogy végre leírhassák a bűvös szót: náci, úgy kell nekik, mint vámpírnak a friss vér, mint sivatagi vándornak a korty forrásvíz, mint koldusembernek a falat kenyér.

Nekem meg úgy hiányoznak az ilyen alakok, mint mókusnak az erdőtűz.
ernokiss
Nekem meg úgy hiányoznak az ilyenek mint kurucinfónak a nemzetbiztonsági vizsgálat.

Amikor eljön majd annak ideje, hogy már nem lesz Magyarországon egyetlen szabadlábon lévő náci sem, akkor majd téged sem fognak idegesíteni az olyan notórius nácizók mint én. Ok-okozat összefüggésből áll itt minden a bolygón. Egyébként meg akit zavar ha nácizást hall/olvas, az fogja be a fülét (szemét) ha nem tetszik neki! Nekem meg a zsidózás meg a cigányozás nem tetszik. Gyűlölöm! Mégis vannak akik egész nap azt mantrázzák minden poszt alatt. Ez egy ilyen ország! El is lehet innen ballagni, olyan helyre ahol tűrik a náciskodást...
bosszants
@Zsoel: olyan is van akinek orvosi igazolása van a távollétre:)
ernokiss
Morelt megtették Zgod (balra) táborparancsnokának, aki állítólag a következőként mutatkozott be az odahurcolt németeknek: „A nevem Morel. Zsidó vagyok. Halott az apám, az anyám, az egész család, s én megesküdtem, ha élve megmaradok, mindent visszafizetek nektek, náciknak. És most megfizettek mindenért, amit műveltetek.”

Nem tudom ebben mi a furcsa? Ezen te csodálkozol? Az előzményeket ismered? Más válasz nem igen lehetett a kegyetlenkedésre amit ő maga és a családja kapott. Érdekes, nem ti kiabáltok mindig a halálbüntetésért, a szemet-szemért , fogat-fogért elv követésért? Vagy az rátok nem vonatkozik, csak az ellenségeitekre? Kettős mérce? Az egész agyatok alapállásból erre áll, az igazságérzet az nagyon fejletlen nálatok, azt sem tudjátok, eszik vagy iszák azt... (nektek mindent lehet, ultra durva tajbunkók is lehettek, de más meg legyen veletek szemben mindig talpig úriember,...háááát persze, az irodai faxom nem kéne? )
csikknorisz
@ernokiss: Te is ugyanazt mantrázod. Aki mást mond, azt meg elengeded a füled mellett. Ld. a fentebbi hozzászólásom, ami egy másik hozzászólásra mutat, amire szintén nem reagáltál. Mivel gondolod magad jobbnak egy gondolkodás nélkül cigányózó/zsidózónál? Ugyanazt csinálod te is. Aki meg tapasztalat, utánanézés, források alapján ír egy hozzászólást, lenácizod. Agyvizem eldobom.
csikknorisz
@ernokiss: Te agyatlan, olvasd már el az egész, hivatalos dokumentumot. Ami a lengyel kormány honlapján van. Nem magyar nyelven, annyit segítek. De lefordították angolra is, ha úgy könnyebben boldogulsz. Tessék, most én is átmentem a te stílusodba. Bocsánatot kérek.
ernokiss
Salomon Morelről, kettős mércéről kérdeztél. Válaszoltam neked. Nem értem mit akarsz még? Ez nem az a játék, ahol azt a választ kapod ami neked tetszik...
csikknorisz
Egyébként a bosszú mióta mentség ártatlan emberek meghurcolására, származás alapján? Röhej, hogy az egyiket jogosnak tekinted, a másikat meg elítéled. Akkor ítéld el mindkettőt, erre célozta a kettős mércével.
csikknorisz
@ernokiss: Náci az apád fasza, hülye troll. Na, most kattyintgass a jelentés gombra. Remélem, elélvezel tőle.
ernokiss
Nácikám, én mindkettőt elítélem. Minden értelmetlen agressziót és erőszakot elítélek,amely ártatlan és jóérzésű civilt ér. Azért azt tegyük hozzá hogy míg Morelből volt egy, mellette tolvaj, tróger, mocskos gyilkos náciból tízezer-szám lehetett találni. Nem ti statisztikáztok mindíg?
ernokiss
@barew7: Azóta már más szelek fújnak. Karsai szerintem most meglepődött nagyon, mert előkerült a halálos ítélet. 3-5 év hahahaha!
csikknorisz
@ernokiss: Mindegy, értelmetlen veled vitázni. Köszi, hogy egy napig nem válaszoltál, kár volt forszírozni. Én megpróbáltam kulturált hangnemben, mire te elkezdesz nácizni. Akkor én meg írjam, hogy "zsidókám"? Vagy "cigánykám"? Távol áll tőlem az ilyesmi. Tőled nem, a jelek szerint.
ernokiss
Nácikám! Engem biztosan nem tudsz meggyőzni arról, hogy csatáry náci-bátyád jó gyerek volt 44-ben és arról sem, hogy a beteg náci eszméitek használhatóak lennének a földön bármire. Kulturált hangnem nácikám? Ez az volt? Mer' Örüljek, hogy nem rúgtál seggbe a Martenseddel, mi? Fölösleges hozzátok leereszkedni...
ernokiss
Megvan az ítélet most már simán átadhatják Szlovákiának a vén nácit! Szerencséjére nincs már halálbüntetés, ezt már megúszta a szadista öregfiú. Megérdemli a sorsát, egy gerinctelen, embertársain kegyetlenkedő, kis-gyermekeket korbáccsal verő szadista nyilas majom volt, már régen rácsok mögött lenne a helye. Azért az is érdekes, hogy csokilopásért simán börtönbe lehet kerülni, ez a vén senkiházi meg a legdurvább bűnért amit ember elkövethet még mentegetve van.
gergely
Szerintem kerítsenek elő néhány tanút!:))
De ne olyat aki 62-ben született.:))
ernokiss
Minek a tanú, mikor hatályban lévő ítélete van, amit legitim és hivatalos bíróság, a sértettek jegyzőkönyvbe vett tanúvallomásai alapján hozott meg? Az igazságszolgáltatás megcsúfolása lenne, ha ismételt eljárást kezdeményeznének 70 évvel később! Az öreg náci nem csokit lopott hanem kiszolgáltatott helyzetű, halálra ítélt embereken, kisgyermekeken, beteg öregeken és védtelen nőkön kegyetlenkedett, nem is akárhogyan! Sokszor a németek szóltak rá, hogy ez már embertelen amit tesz! Az ilyet aki védelmezi, maga is olyan gonosz lelkű lehet mint az aberrált, szadista Cs. L. .
ernokiss
Rácsok mögött a helye! Teljesen le fogjuk járatni magunkat a civilizált nyugat előtt, ha ezt a bűnözőt mentegetjük. Súlyos bűnt követett el, a legsúlyosabbat amit ember elkövethet. Erre a kora sem lehet mentség! A kora?! Sok 40 éves sokkal betegebb mint ő. Ki fogja bírni a börtönt. Ahogyan az áldozatai is túlélték a deportálást...na, pont úgy.
ernokiss
Andrej Podolec, a Nemzeti Emlékezet Intézete kutatási részlegének igazgatója szerint a népbíróságok ebben az időben nagyrészt „politikai bűncselekményekkel” foglalkoztak. „Ugyanakkor Csatáry László esetében a bíróság kizárólag a vádlott antihumánus tetteivel foglalkozott, vagyis azzal, hogy megvalósította-e a lakosság faji, vallási és meggyőződés alapján történő üldözését” – tette hozzá Podolec. Hozzáfűzte: a népbíróság a tanúvallomásokon alapuló megállapítása szerint Csatáry tetteinek elkövetése során túltett a parancsokon, és amit tett, azt „különösen elítélendő módon tette”. Rámutatott: a kassai gyűjtőtáborból, ahol Csatáry csendőrtisztként tevékenykedett, 1944 májusa és júniusa folyamán legalább 11 839 személyt szállítottak különböző táborokba, nagy részüket Auschwitzba.

Az ÚPN birtokában lévő perdokumentáció többek között a Csatáry ellen tett vallomások jegyzőkönyveit is tartalmazza. Ezek egyikében Hoffman Zoltán – aki időnként élelmiszert szállított a kassai gyűjtőtáborba – olyan „szadistaként” jellemezte Csatáryt, aki több alkalommal nem engedte átadni az általa hozott élelmiszert a tábor lakóinak. „A transzportokba betegeket is besorolt, állítólag a német hivatalok akarata ellenére is” – idézett Podolec a perdokumentumban található vallomásokból. A per egy másik tanúja, Fridrich Alexander azt vallotta Csatáryról: a volt csendőrtiszt megfenyegette, hogy lelövi, amikor meg akarta akadályozni, hogy betegeket is a transzportba soroljanak. Fridrich vallomása szerint tiltakozására Csatáry azt válaszolta: „Dögöljenek meg a vagonokban!”
KöBüKi
1960-ban dunántulon laktunk,Én 6 éves voltam.!Ekkor zajlott a TSZ szervezése.!Mélyen emlékszem egy Sáfár nevü ember nem akart tag lenni.!MEGGYŐZTÉK!Cudar hideg volt!Megjelent a kapujukban egy fekete Warszava,kiszállt négy bőrkabátos,kiállitották mezitláb a saját kapubejárójára egy szál gatyába és addig ütötték mig el nem ájult.!Azután otthagyták.!!!Másnap kezdődött előlről.!Apám elmondása szerint egy tagbaszakadt derék ember volt,akiből többé soha nem lett ember!Nyomorékon élte le további életét.!!!
koki32
Az a baj,hogy nem létezik olyan súlyos büntetés ami járna ennek féregnek.Ilyenkor meginog az amúgy mély hitem Istenben.Mivel érdemelte ki ez az emberiség szégyene a hosszú életet?Meddig fog még élni?
ernokiss
@KöBüKi: Csatáry vén nácinak fegyházban a helye! Sőt! Neki már nem az élők közt lenne a helye, de Isten megvárja azt, hogy előbb itt szolgáltassanak igazságot azoknak akik a vén szadista gyilkos miatt kínok közözött szenvedték meg a halálba vezető utat! Apádat nem rakták vagonra és nem fosztották meg mindenétől , és nem is égették el sem a gyermekeit sem a feleségét! Apád szerencsés ember volt, és ezért kellene befogni a szád és nem egy lapon említeni a kommunistákal (akik életben hagyták az ellenségüknek számító kollaboráns apád) a következetesen gyilkoló nácikkal!

Egyébként te pampogsz nácikám, arról, hogy valaki ökör és tudatlan? Az EKLATÁNS példa nem eklatázs példa! Ne használd ha nem ismered, mert úgy is lebux!

Aztán itt van a nagy sztorid! Ami nekem csatáry, szadista náci bácsi ügye kapcsán azért furcsa, mert a tagbaszakadt bácsit, miután megverték otthon hagyták. Nem vitték el Auschwitzba, hanem élhetett tovább. Szadista náci bácsi keze alatt lévő zsidókat minden nap megverték, megalázták és megkínozták, az otthonukból elzavarták és gettóba zárták majd a tengernyi szenvedés után vonatra rakták őket és a célállomáson újabb tengernyi kín és szenvedés után a halál várt rájuk egy koncentrációs táborban. Hogyan lehet összemosni a kommunista bűnöket a náci bűnökkel? Hogyan lehet egy lapon említeni a több millió embert csupán faji alapon elfüstölő, tróger rabló-gyilkos nácikat a kommunistákkal? Üldözték apádat 68-ig? Biztosan keretlegény volt vagy kollaboráns, másként miért üldözték volna? Most sokan olyanok sírnak akik annak idején együttműködtek a nácikkal, nyilasokkal és egyéb trógerekkel és a háború alatt fennhangon szidták/ütötték/verték a kommunistákat, bizonyítva azt, hogy ők mennyire elkötelezett nácik és hű, szövetség-pártiak. Aztán nem értették miért vannak kirekesztve mindenből, miután kirugdosták innen a bűnöző nácikat. Nem értették meg, miért nem vállalhatnak jó állást, miért nem tanulhatnak, miért nem foglalkozik velük úgy a hatalom és nem emeli...
koki32
@ernokiss: A jelenben túl nagy teret kapott az antiszemitizmus,mondhatni divat lett.Boldog-boldogtalan okádja a az új"igét"A Végén még vallás fog születni belőle,amiben hitler lesz a próféta.Néha az-az érzésem,hogy repülünk a következő világégés felé,ami talán a végső állomása lesz az emberiségnek.Beteg eszméink ideológiáink vezérelnek minket a végzet felé,mintha be lennénk programozva az önpusztitásunkra.Hiszen emberek sokasága kétségbe vonja a Holokauszt létezését,védenek szimpatizálnak egy beteg tömeggyilkost.Gyülölködünk utálunk és gyilkolunk.
gyevi_biro
@KöBüKi: Ne ülj fel egy nyilvánvalóan fideszes provokátornak.
Itt is az a céljuk, hogy megosszák az embereket.
Le kell kakálni az ilyen ostoba hozzászólásokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.