A Winnetou? A Szent Johanna gimi? Az Iskola a határon? Ha 14 éves koráig csak egy könyvet adhatna a gyereke kezébe, mi lenne az?

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

90 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Írtam már sokszor, de senki sem hiszi el nekem, a gyerek azt olvasson, amit akar, feltéve, ha tud olvasni. Bölcs mondás régebbről : " pro captu lectoris, habent sua fata libelli..." Megszívlelendő szöveg mindenki számára...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
adrenalink
Ha mindenáron megakarják utáltatni a gyerekkel az olvasást, akkor a Kincskereső kisködmönt...
silber13
Írtam már sokszor, de senki sem hiszi el nekem, a gyerek azt olvasson, amit akar, feltéve, ha tud olvasni. Bölcs mondás régebbről : " pro captu lectoris, habent sua fata libelli..." Megszívlelendő szöveg mindenki számára...
ila51
Akár Sue Towsend - Adrien Mole naplója
A kisebbik fiam ezzel szerette meg az olvasást...
sza
Szerintem ha van választék otthon vagy a könyvtárba minden gyerek el tudja dönteni mit olvasson. Ha erőszakkal akarjuk olvastatni akkor csak megutálja, mert nem érdekli amit olvas, de ha azt olvas amire kíváncsi akkor előbb utóbb jönnek az igazi csemegék... Nekem legalábbis ez jött be három gyerek után...
adrenalink
@sziráki ágnes:15:16-ra: Szerintem meg nem! Herótom volt, amikor a nyári szünidőben ezt a szomorú, sok helyen érthetetlen fogalmakat tartalmazó népi művet kellett olvasnom! Szerencsére écsanyámék jó fejek voltak és jutalomból olvashattam a Nagy Lajos Képtelen természetrajzát, Rejtő Jenőt, vagy indián könyveket...
Egyébként szakmailag elismert magyar tanárnő barátunk is úúútálja tanítani...
adrenalink
@sólyomszem: És érdeklődésének! A mai napig szeretek olvasni, de pl. a Verne könyvek nem érdekeltek.
Zsoel
@adrenalink: Mi a bajod a Kincskereső kisködmönnel? Móra Ferenc zseniális nyelvezetű, színes, remek író, tőle rosszat nem tanulhat egyetlen gyermek sem.
adrenalink
@Zsoel: Nekem gyermekkorban nem jött be, nyáron meg főleg nem szerettem ilyen szomorú könyvet olvasni.
varrólány
@Zsoel: Szép csak nagyon szomorú, szerintem is, én meg bőgős vagyok mert annyira beleélem magam.
Zsoel
@adrenalink: Mitől szomorú? Az egy nagyon szép könyv.
Zsoel
@varrólány: Jó, Marika meghal, ez igaz, meg a bűbájos Küsmödi is. De ezek a részek is olyan gyönyörűen vannak megírva, hogy megmelegíti az ember lelkét, azonkívül én úgy gondolom, éppenséggel jót tesz a mai elkényeztetett gyerekeknek, ha újra feltárul előttük ez a rég letűnt világ, és rádöbbennek, hogy mennyire hálásnak kell lenniük a sorsnak, hogy őket már nem fenyegeti a torokgyík vagy a sújtólégrobbanás réme.
varrólány
@Zsoel: Ha elolvassák! Persze hogy szépen van írva, ez a lényege a régi magyar írok könyveinek, a szép leírás a nyelvezet.
adrenalink
@Zsoel: Maradjunk abban, hogy nekem nem jött be! Én elég öntörvényű vagyok...
sólyomszem
@adrenalink: na az én lányom érdeklődési köre kissé nagyon tág. Minden nem fér bele, mert akkor meg nem alszik éjszaka a rémálmaitól :)
sólyomszem
Nálunk most a Tüskevár megy, és kötelezőnek a Kincskereső kisködmön :)
QQríkú
Ln nyolcadikban Shakespeare-t olvastam.
Gyerekeim meg irtóznak a betűtől:(
darwin
@adrenalink: Egyetértek veled. A gyerek varázslatra,szépségre vágyik,nem éhségre szegénységre,betegségre.
Mobil123
@adrenalink: Nem szeretted? Madách: Ember tragédiája és Puskin: Anyegin egyiket sem tudtam végig olvasni.
Zsoel
@darwin: A Kincskereső kisködmönben varázslat és szépség is van bőven - nem véletlenül tették be kötelező olvasmánynak. Ezt nálunk okosabb emberek találták ki.
darwin
@Zsoel: Úgy mint @adrenalink ,én is magamból indulok ki.Én 14 éves koromra kiolvastam a hatezer kötetes falusi könyvtárat ,szakkönyvestől ,pornóstól,lexikonostól,mindenestől.Móriczot,Mórát ki nem állhattam,sőt,az összes olyan írót,aki gyermekek szenvedéséről írt,ha lehetett mellőztem,mellőzöm ma is.Tudom,hogy sok kortársam gyűlölte ezeket az írásokat,mert önmagára ismert benne.Te nagyon fiatal vagy,neked kuriózum,de nekünk falusi gyerekeknek nagyon is élő jelen volt az ötvenes -hatvanas években ez a szegénység.Szívesebben olvastuk a nekünk egzotikus indián,utazós,mesés történeteket.
Mobil123
@darwin: Persze , mert akkor még tv sem volt legalább is műsor, de Karl May igen :-)))
adrenalink
@Mobil123: Viszont nekem egy olyan magyar tanárnőm volt, aki az Ember tragédiája tanításakor közölte, hogy könyvet elfelejteni, és olyan elemzést adott a műről, hogy a fülünk ketté állt. Sajnos a felfogása nem illett a sok hülye prűd tanár közé, kirúgták, de boldogan tanított egy normális felfogású főiskolán... A dolog pikantériája, hogy érettségin a pont Tragédiát húztam, a külsős magyar ellenőr tátott szájjal hallgatta az elemzésemet... ma is rengeteg idézetet tudok fejből.
sza
@adrenalink: Nekem meg tetszett, sőt a három gyereknek is. Mindig igyekeztem úgy összeválogatni a könyveiket hogy , legyen benne minden ami a koruknak megfelel...A fiam például 7 évesen esti mese gyanánt a Narnia Krónikáit kérte. De nagy sláger volt a rémségek cirkusza is... Aztán meg 5 éves koruk óta könyvtárba jártunk!
adrenalink
@sziráki ágnes: Nálam bepróbálkoztak Benedek Elekkel. Nem jött be. Nem vagyunk egyformák, de így kerek a világ.
darwin
@Mobil123: Ami varázslatos világokba vitt minket,mert másképp a falu határát sem tudtuk volna átlépni.Nagy dolog volt egy csuklótörés,mert azzal be kellett buszozni a városba és fájdalomdíjként kaptunk egy nyolcvan filléres olcsó könyvtárt .
Mobil123
@adrenalink: Hát én képtelen voltam végigolvasni, de az osztályból is csak egy lány bírta átrágni magát rajta. Érettségin meg Babits Jónás könyvét húztam. Pöpec volt!!!
sza
@adrenalink: Na igen a szülő megteszi az első léréseket a gyerek meg arra megy amerre akar-:) De azért arra odafigyeltem figyelek hogy mit vesz a kezébe, ez az internettel is így van! Most mondjam azt hogy amikor a lányaim Potter lázban égtek én is kiolvastam...De közben meg a katedrális is ment...!
Mobil123
@darwin: Nekünk Édesanyám vette könyveket amennyit csak lehetett (anyagilag), és emlékszek hétfőnként nem volt tv műsor, és akkor Anyuka olvasott hangosan az egész családnak. Apukám öt perc múlva horkolt, mi meg idegbajt kaptunk.:-)))))
Zsoel
@darwin: Pedig Móricz és Móra munkásságát is nagy mértékben elismerték a kortársak, nem kis részben éppen az általad emlegetett tevékenységük, az akkori szegény sorsú kisparasztság életének realista (Móricznál már-már naturalisztikus mértékű) bemutatása miatt. Ne feledjük, mindketten újságírók is voltak, és mindkettejüket fűtötte annak vágya, hogy tolluk révén bemutathassák, megismertethessék az országgal az alföldi falvak akkor még nagyon rejtett, nagyon zárt világának életét; ma divatos szóval élve tényfeltárást végeztek. (Ide lehetne még sorolni a szintén kortárs, méltatlanul keveset idézett Tömörkény Istvánt is.) Móra írói eszköztára jobban hajlik a játékosság, a népies parasztromantika irányába, ezért zsenge gyerekek számára sokkal "emészthetőbb" a szövege. Móricz világa nyersebb, durvább, ridegebb, Móriczot nem is tanítanak hatodik osztályig, és szerintem még akkor is nagyon korán van. (Szó, mi szó, a nyámnyila, töketlen, bőgőmasina Nyilas Misit én is legszívesebben inkább megrugdaltam volna 12 éves koromban, mint hogy azonosulni tudtam volna vele. Más kérdés, hogy a Légy jó mindhalálig! nem is ifjúsági regény, Móricz nem gyerekeknek írta, ezért nagy kár, hogy annyira erőltetik.)
Mindazonáltal kimondtad a kulcsszót: NEKTEK az ötvenes években még nagyon testközeli volt a Kincskereső, így nem tudtátok élvezni - de most, több mint fél évszázad múltán miért ne lehetne olvastatni a mai gyerekekkel? Én most úgy döntöttem, hogy nosztalgiából megint elolvasom. :) (Sajnos könyvben nincs meg, de majd körülnézek a neten, biztos megtalálom valahol.
levarosbukta
Én leginkább azt szeretném ha a gyerekem pénzt olvasna, jó sok pénzt.
adrenalink
@sziráki ágnes: Ez így igaz. És ha a szülő nem erőlteti minden áron a saját ízlését a gyerekre, akkor abból egy őszinte kapcsolat jöhet létre.
darwin
@sziráki ágnes: Örökké hálás leszek Rowlingnak,mert nélküle nem olvastak volna a gyerekeim. A Potter könyvektől jött meg a kedvük, azóta is olvasnak,bár mérsékeltebb sikerrel.
sza
@adrenalink: Aha nálunk ez úgy volt hogy azóta alkonyat rajongó is lettem. Igaz a horrort is szeretem, de amúgy mindegy csak jó legyen...-:)
darwin
@Zsoel: Gyönyörűen leírtad,de ettől még nem fog olvasni a gyerek.Én sem tudtam nekik jó szívvel ajánlani.De Riki-Tiki-Tévit imádták. :)
darwin
@sziráki ágnes: A megjelenés utáni napon,mindet,sorban.Még Bogar bárd meséit is. :)
sza
@darwin: Ritka szülők vagyunk, mert mi bevalljuk...-:) Szerintem sok felnőtt olvasta de cikinek tartják...
adrenalink
@Mobil123: Nálunk a baráti körben ment a könyv csere-bere. Mivel lett magyar tanár, közgazdász, mérnök is, elég heterogén volt a mozgó könyvállomány.
darwin
@sziráki ágnes: Szerintem minden könyvespolcon ott a helye,igazi klasszikus.Vagy lesz. :)
Zsoel
@darwin: Miért nem az egész A dzsungel könyvét olvastattad velük? Igaz, tényleg a Riki-tiki-tévi a legjobb belőle, nekem is az tetszett (a Maugliról szóló részek után, persze), meg A krokodilus története.
Mobil123
@adrenalink: A lányom nem szeret olvasni. Pedig elvittem a könyvesboltba válogasson, tavaly az Egri csillagok volt a kötelező, hát egy nyár kellet neki. Én például szeretem Ken Follet könyveit. Valószínű, hogy rendesen megfog szenvedni idén A kőszívű ember fiaival is.
sza
@darwin: Ja mostanában hallottam hogy új " mesén " dolgozik...Várom!
darwin
@Zsoel: Végig olvastuk,de ez volt a legjobb és legemlékezetesebb : A legkisebb fiam ezt olvasta egyedül , először, hatévesen.
sza
@Mobil123: A Katedrális az nagyon jó!
darwin
@sziráki ágnes: Nem hallottam,de tetszik,hogy újdonsággal áll elő.Ilyen meseszövéssel és logikával biztos kapós lesz,ha mese,ha felnőtt könyv.
sza
@darwin: De azért a Potterrel nagyon magasra tette a mércét...
adrenalink
@Mobil123: Én viszonylag tájékozott vagyok a gimnáziumi magyar tanárnő barátunk révén. Időnként vért izzad, hogy hozza a diákokhoz közel a kötelező olvasmányokat, főleg ha ő sem ért egyet vele, hogy mért pont azt kell tanítani. Jókait nem szeretik a diákok a nyelvezete, meg a hosszú leírások miatt. De valahogy mindig úgy csűri-csavarja, hogy 4 egész felett van az osztályainak a magyar érettségi átlaga.
darwin
@sziráki ágnes: Nem tamáskodom,bízom benne,hogy még jobb lesz.
sza
@darwin: Én is . Azt is észrevettem hogy ezt a könyvet a film sem tudta elrontani... Mert azokat amiket olvastam és megnéztem filmen is , hát nem érdemes. Valahogy nekem egyik sem tetszett úgy mint könyvben.
ila51
@sziráki ágnes: 20:50 ...az egyik legszebb könyve ...
sza
@ila51: A második részt is olvastad?
ila51
@sziráki ágnes: ...hat éve olvastam ...mikor jelent meg ? utána nézek...
ila51
@sziráki ágnes: ...megnéztem a wikipédián , majd felhajtom , okvetlen megszerzem
sza
@ila51: Úgy négy éve de lehet hogy később... Megnézem mikor adták ki.
sza
@ila51: A címe: Az idők végezetéig 2008- ban adták ki.
ila51
@sziráki ágnes: meg is veszem a napokban...
sza
@ila51: Most szemtelen leszek! -:) Elmondjam miről szól?
ila51
@sziráki ágnes: majd ha én is elolvastam :))
most nézem A négy páncélos és a kutya című filmet
Mobil123
@sziráki ágnes: Olvasd el (ha még nem tetted) A Titánok bukása című könyvet.
Mobil123
@adrenalink: Hát pedig nekem nagy kedvencem volt az Aranyember, 2x is elolvastam.
Sajnos a lányom magyar tanára egy segg. Rendesen küzdünk!!
adrenalink
@Mobil123: Biztos romantikus alkat vagy. Én a sci-fit jobban szeretem.
Mobil123
@adrenalink: Hát igen. A sci-fit inkább filmben szeretem.
adrenalink
@Mobil123: A Tubin szoktam keresgélni, de kevés az igazán jó film. A céltalanul hörgő szörnyeket, a literszám ömlő paradicsomlevet nem szeretem.
Mobil123
@adrenalink: Jaj, én leragadtam a Csillagkapunál. Az összesen láttam (nem is egyszer).
adrenalink
@Mobil123: Régebben olvastam az Én a robot-ot, és hiába adtak többször is a tv-ben sose jött össze, hogy megnézzem, most megtaláltam a Tubin, egészen jó volt.
Mobil123
@adrenalink: Azt én is megnéztem kétszer, de a tv- ben volt nem is oly rég. Tetszett. Bár én, úgy hallottam erről a filmről, hogy az Amcsi motorokat néztem, és ők csináltak Wilnek egy pöpec csoppert.
adrenalink
@Mobil123: Ja, még csak annyit, olvastam a Régi idők megmagyarázhatatlan rejtélyei c. könyvet, és nemrég fedeztem fel, hogy rengeteg 40-45 perces kisfilm van ami ezzel a témával foglalkozik, ha időm engedi szívesen böngészek közöttük.
Mobil123
@adrenalink: Hol lehet látni ezeket a filmeket?
Mobil123
@adrenalink: Hú, én ebből már láttam részt, csak elfelejtettem, és ezek tényleg érdekesek.
adrenalink
@Mobil123: Örülök, hogy nem hülyeséget ajánlottam.:)
adrenalink
@Mobil123: Most viszont megyek egy kevésbé tudományos Ötvös Csöpit nézni.:)))
Mobil123
@adrenalink: Az se rossz, jó szórakozást.
ideals2012
Az én gyerekeim Jack Londonnal "tanultak" meg olvasni, és szerették meg a könyveket és az olvasást. Pedig abban az időben, mikor a nagyobbik 7. osztályos volt, nagy divatban volt a videó meg persze a tévé. Én nem engedtem este 8 után tévét nézni a csajokat, amin totál ki voltak akadva, mindig minden "jó" filmről le voltak maradva. Cserébe kapták olvasni a Jack London könyveket (remélem, jól írom a keresztnevét), amiket akkor kezdtek újra kiadni, és azokat a könyveket kapták még kézbe, amik állatokról szóltak (pl. A medvék és én). Nagy sikerük lett a könyveknek náluk. Igaz, hogy később a King könyvek kerültek előtérbe, de az már az ő döntésük volt. Ma is szeretnek olvasni, szerencsére.
rézfánfütyülős
@ideals2012: Némely olvasmánya Londonnak nagyon jó de van ami nehéz olvasat.
Lásd:
Martin Eden, amiben saját sorsát és halálát írta meg.
marlin
Sci-fit!! Néhány ajánlás!! :))

Áder: A legsszebb mosolyok
Rogán: A testépítés ABC-je
Orbán: Igen, tévedtem
Schmitt: Gondolatok a becsületről
entero: Hogyan legyünk szerények??
Mobil123
@marlin: De ezek nekem a horror kategória mércéjét is megütik.:-)))
ideals2012
@rézfánfütyülős: Lehet, én nem olvastam őket, csak filmen néztem meg. Egyébként gyerekkoruk óta minden London-filmet meg is néznek a lányok, már felnőtt fejjel is. A nagyobbik lányom a "halállal" élőben 16 éves korában találkozott mint gyakorló ápolósulis.. - már nem rázzák meg az élet nehézségei...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.