Megtárgyalta és támogatta a párt gazdasági kilábalási koncepcióját az MSZP választmánya szombaton. A szocialisták országjárást indítanak terveik bemutatására és oktatáspolitikai javaslataik kidolgozásával folytatják a programalkotást.

A választmányi ülésről újságíróknak beszámoló Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető elmondta: a testület megfelelőnek, reálisnak ítélte a csütörtökön bemutatott gazdasági program vitairatát, egyetértett társadalompolitikai céljaival, és helyeselte az időzítését is.

Tájékoztatása szerint az MSZP országjárást indít a program megismertetésére. A szocialisták ezután oktatáspolitikai koncepciójuk kidolgozásával folytatják a programalkotást, az várhatóan már a novemberi választmányi ülésen téma lesz.

Ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila elmondta, hogy gazdaságpolitikai terveikhez hasonlóan további szakpolitikai programjaikat is megküldik majd a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak, valamint az érdekképviseleteknek. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéki együttműködés csak programok alapján képzelhető el.

Botka László választmányi elnök a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormányváltás óta minden lényeges gazdasági mutató romlott: recesszió van, harmincezerrel kevesebben dolgoznak a piacgazdaságban, ráadásul hárommillióra nőtt azoknak a száma, akiknek rezsitartozásuk van. A szocialisták igazságosabb adó- és családtámogatási rendszerrel változtatnának ezen - mondta.

A készülő oktatási program szükségszerűségét azzal indokolta, Szeged polgármestereként világosan látja, hogy a közoktatásban eddig nem látott káosz és bizonytalanság uralkodik az iskolák január 1-jén bekövetkező államosítás miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy - Orbán Viktor miniszterelnök pénteki közlése szerint - az Európai Unió a jövő évre tervezett 764 milliárd forintos költségvetési kiigazítást sem tartja elegendőnek, és további egyenlegjavító intézkedéseket vár a kormánytól, Mesterházy Attila elmondta: nem örülnek, hogy az EU hiteltelennek tartja a magyar költségvetési politikát, az újabb korrekció ugyanis közvetve ismét az emberek terheit növeli majd. Szerinte a bankok, ahogy eddig, ezután is át fogják hárítani a veszteségük egy részét az ügyfeleikre, és így tesznek majd azok a közműcégek is, amelyeknek a vezetékeik után kell adót fizetniük.

Az MSZP-elnök azt hangsúlyozta, hogy a megszorítások az unortodox gazdaságpolitika miatt váltak szükségessé. Ezekben a gazdaságpolitikai megoldásokban már csak két ember bízik, "sajnos az egyiket miniszterelnöknek, a másikat gazdasági miniszternek hívják" - fűzte hozzá.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Mielőtt bárki rám sütné, hogy MSZP szimpatizáns vagyok, megsúgom, hogy nem.
Elolvastam az anyagot, legalábbis azt, ami megjelent.
Fenntartással ugyan, de azt kell mondjam, ha meg is valósítják, akkor talán van esély az ország gazdaságát talpra állítani.
De mint mondtam, fenntartásaim vannak, ami nem lehet véletlen. A gengszterváltás óta eltelt időben, megszokhattuk, közeleg a választás, 1,5 év, megindul az ígéretdömping. És a választás után a sajnos már megszokott csalódás, hogy már megint át lettünk verve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.