A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. Az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vállal át, de hogy miből fogja ezt finanszírozni, azt nem tudni. Ami biztos, hogy ez is "az elmúlt nyolc év" hibája.

Orbán Viktor szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen azt mondta: az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az ország, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott voltak az előző szocialista kormányokban vagy azok közelében.

Orbán bejelentette: így mentik meg a településeket

A településmegmentő program keretében ezért az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át - jelentette be a miniszterelnök.

Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam, de az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfő.

Beszédében nyomatékosította ugyanakkor: el kell kerülni, hogy újabb önkormányzati adósságok keletkezzenek.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Mitől megmentés az, ha az adósságcédula átkerül egyik zsebből a másikba? Előbb-utóbb úgyis mi fizetjük meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
Üres zsebeinket kifordítva, a zsebpiszkot is kikaparva belőle, ennek a pénznek is majd lába kél. Sok jó fid€$$-es polgármester van hazánkban, megáldva feneketlen üvegzsebbel.
nyanya001
Újabb megszorításokra készülnek Orbánék?
Naná !
Ezt a nagy "átvállalást " valamiből fedezni kell ! Ezt nem az állam vállalja át,
hanem rázúdítják az emberekre !
a Pepita
@nyanya001: nem egészen erről szól a történet... "Nemzeti letelepedési engedélyért" cserébe, EU-kívüli személyek részére, csekély 250 000 euró leperkálása után szabad a vásár...EU-kívüli...Vagyis lehet az USA, Azerbajdzsán, Izrael...Szóval a HAZA mégiscsak eladó? Elég jutányos árnak tűnik...
csikknorisz
Már nem csak elmútnyócév, külön kiemelték Bajnait. Most ő a főellenség, Gyurcsányt pihentetik egy kicsit a retorikában. De ha már retorika, az is érdekes, hogy ha egy önkormányzat eladósodik, az a kormány hibája, ha nem adósodik el, az meg a település vezetőinek érdeme.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.