Székely János, a cigánypasztoráció koordinálásával megbízott katolikus püspök felhívta a figyelmet arra, hogy az Apostoli Szentszék azt szorgalmazza: a romák közül lehetőség szerint minél több embert be kell vonni a papi szolgálatba.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SELIG
Még több naplopót a naplopók közé!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lac08
Micsoda?cigány papok,na akkor azt hiszem újra kell írni a 10 parancsolatot is!
SELIG
Még több naplopót a naplopók közé!
honeykiss
Szentszék szeretne látni több cigány papot? és mióta ?
DR Eric CARTMEN
@lac08: Miért? Ha miniszterelnök is lehet, akkor pap miért ne lehetne?
overdose
Biztosan a diktátor ajánlotta még több manna a zsebbe! ebbe gog beledögleni a pénz hatalom!
kedwes
O.K. De kiállja a taníttatásukat? Mert ugye az legalább harminc év, szűken számolva is!
Feraj49
@kedwes: Aki eddig is a fenntartást,TE,Én,meg a Tibi a Tóth Tibi !Nehogy már valaki azt higgye,hogy az egyház fogja fizetni !
Pilóta
@scandináv: 15:37
A cigánypasztoráció, a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül.
gabrella
A devla verje meg őket! Már szentté akarják tenni a lopást?
scandináv
@Pilóta: Köszi,most már ezt is tudom :)
bakegya
Nem lesz nehéz válogatni elvileg,de gyakorlatilag az míg az összes alapképzettséget kivitelezni képes lesz egy -egy ilyen gyerek,felszaporodik kb duplájára a potenciális hívek száma!--Semjénre kell bízni-ő hitbéli doktor és szociál- politikai tudor is egyben.
sonderkommando
Akkor az egyháznak annyi. A koheró pestis végigsöpör rajta, mint a tornádó, hiszen, ahol megjelennek, ott semmi nem marad, még kő kövön sem.
taglo
Én helyeslem ,de akkor a harangokat ki kell cserélni MÜANYAGRA ! A mise bort ,meg mise ásványvízre ,mert jön a kiccsalád és megisszák !
Zsoel
@SELIG: Ha a "naplopás" a szótáradban azt jelenti, hogy valakinek sok olyan ideje van, amikor nem kell csinálnia semmi, mások vagy a körülmények által megszabottat, hanem kizárólag a saját belátására van bízva, hogy foglalkozzon-e valamivel (például olvasson, sportoljon stb.), vagy inkább csak a micsodáját vakarássza, akkor közlöm veled, hogy az átlagos katolikus papnak kevesebb ideje jut naplopásra, mint egy átlagos, szalag mellett három műszakozónak, főleg, ha 3-4 (vagy pláne ennél több) egyházközsége is van - ami sajnos egyre inkább általánossá válik. Ezt csak úgy a miheztartás és az egyensúly végett mondom, ugyanis nekem van némi rálátásom a témára. Nem szeretnék olyan "naplopó" lenni, mint a például a mi papunk, aki az egyik környékbeli plébános halála miatt augusztus óta már öt(!) kisebb-nagyobb falut kénytelen ellátni.
Ám ha a naplopás azt jelenti, hogy valaki nem végez termelő munkát, akkor persze a papok is naplopók - az ország többi 9/10-ével együtt, kezdve az újszülöttektől, bölcsődésektől-óvodásoktól, általános- és középiskolásoktól, egyetemistáktól a közalkalmazottakon át a nyugdíjasokig, beleértve természetesen (ha már témánál vagyunk) a szép számú cigányság elsöprő többségét is.
varirmag
Papot ??? Miért nem tanítótvagy szakmunkásokat ápolót,orvost,asztalost stb,stb.
gabrella
@varirmag: Mert ez pont nekik való szakma. Nem kell semmit csinálni,lehet inni, beszélni (bár a szokásosnál kicsit illendőbben).
Lenne házuk.
sokanvagyunk
Egy kicsit sunyi a dolog, de bejöhet! - nincs ám kufircolás meg gyerekcsinálás akkor! - így is lehet szaporulatcsökkenést elérni... :))
varirmag
"Azt mondta, hogy meg kell ismertetni a katolikus iskolákban a diákokkal a cigányság történetét, a roma kultúrát, verseiket, zenéjüket, táncaikat."

Miért nem a többségi társadalom "történelmét.kultúráját,verseit,zenéjét ?
Ezek megint fordítva ülnek a lovon !
Mobil123
@sokanvagyunk: Ez jó! De hány katolikuspap "kufircól" , és van neki "balről" gyermekei? A cigányok így gondolod nem fognak szapordni? Én nem . Sajna.:-))
gabrella
Majd meglátjátok a cigányok átírják a bibliát, a vallást. Az egész egyházat felforgatják.
De ez az ő dolguk csak ne a mi pénzünkön tegyék.
Mobil123
@gabrella: Nézd én nem vagyok vallásos, de azért a cigányok ne írják át a Bibliát. Írjanak maguknak sajátot.
darwin
@Zsoel: Biztos,hogy nem dolgoztál még szalag mellett 3 műszakban.Napi vakarózás kétszer 10 perc,amiben benne van a kézmosás- evés-ivás-WC-kézmosás-dohányzás-kávé.
Éjszakás műszakban ez 3 x 10 perc,a kisfőnökök jóvoltából ,mert a multi nagyfőnökei szerint elég sok a műszakpótlék ahhoz.hogy ugyanannyit,vagy még többet dolgozzanak.
Zsoel
@darwin: Volt szerencsém, egy nyarat - elég is volt belőle.
keresztapa
Mielőtt a papi képzést elkezdik, akkora a harangokat Rómába menekítsék, mert a fém felvásárlók azt, még az Istenek sem adják vissza, nem hogy a papoknak.
darwin
@Zsoel: És így is az a véleményed,hogy a papok többet dolgoznak? Jól sikerült az idei pálinka!
Zsoel
@darwin: Nem erről van szó, olvasd el még egyszer, amit írtam. Én nem azt mondtam, hogy úgymond "munkaidő alatt" dolgoznak többet, hanem hogy nekik sem jut több szabadidejük (vagyis a ténylegesen munkával eltöltött idejükön kívül eső időszak), mint azoknak, akik pl. gályáznak. Az egyértelmű, hogy a munka nehézségét illetően melyik a keményebb meló, de hát ez meg relatív, mert a szalag melletti ácsorgás is kutyafüle például a bányászok munkájához.
"Jól sikerült az idei pálinka!" Egypárszor már kinyilatkoztattam, hogy nem nagyon élek alkohollal, legkevésbé pálinkával.
darwin
@Zsoel: Akkor még azt sem várhatom,hogy kijózanodj!
sza
Jaj de jó! Akkor mostantól a Vatikánba mennek Kanada helyett?
SELIG
@Zsoel: Ellátni?
Nagyon sajnálom ezt a te plébánosodat! Rossz lehet neki. Nem mind jár így.
De van olyan ismerősöm, aki nem pap és kidolgozza a belét és sehol sincs. És van olyan ismerősöm, aki falusi pap és úgy él mint a királyok, még ha 3 falut is lát el!!!
Rálátásom hidd le nekem is van. Tudnád, hogy mekkora?
kerék
Egy papnak példát kéne mutatnia szerintem, de egy cigány pap simán leadja a méhbe a nagykeresztet jézussal együtt.
Zsoel
@SELIG: Senkinek sincs megtiltva, hogy papnak álljon. :) De vajon miért van mégis olyan elképesztő paphiány, ha ilyen vonzó a papi pálya? Nem hiszem, hogy csak a cölibátus lenne a visszatartó ok, hiszen azt úgyis át-hágják(!) a papok, mint köztudott. :)
Zsoel
@SELIG: Na meg arról se feledkezzünk el, hogy ahogy nincs két egyforma mentalitású, felkészültségű, munkáját azonos színvonalon végző villany- vagy vízvezeték-szerelő, úgy pap és pap között is lehet ugyanakkora különbség. Köztük is van, aki "többre viszi" a hivatásában, és van, aki kevésbé.
SELIG
@Zsoel: Talán azért, mert már nincs benne annyi köztisztelet. Az öregek fogynak, a fiataloknak meg már nem jelent semmit a vallás. Biztos vannak olyan papok, akiket a hitük vezérlik erre a pályára, de a "közkatonáknak" nincs jó soruk sehol sem.
Hidd el nagyon közelről ismerem a dolgokat. Van egy olyan mondás, hogy a katona meg a pap oda megy ahol kap. Sajnos én ezt a mondást nem cáfolom.
kedwes
@Feraj49: Hogy ezzel, mennyire tele van a szervezetem!
Gyuri Géderről
Csak arra lennék kíváncsi, hogy az a sok áll szent, rasszista gondolkodású katolikus hívő
miként gyónná meg a bűneit egy katolikus, cigány származású papnak.
kkalman
@kerék: Az is egyfajta példamutatás. :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.