A Pecsma.hu cikke szerint akár több százezer forintos veszteséget is elkönyvelhetnek azok, akik befektetéssel egybekötött életbiztosításokat kötöttek az elmúlt öt-tíz évben - figyelmeztetnek pénzügyi fogyasztóvédők.

A lap egyik olvasója még nyolc évvel ezelőtt, nyugdíjas korára gondolva vágott bele az akkor kedvezőnek tűnő, unit-linked életbiztosításba. Kezdetben 10 ezer forintot, legutóbb már közel 20 ezret kellett fizetnie havonta az Aegon Biztosítónak. Idén vette azonban észre, hogy az évente megkapott értesítőben közölt, egyébként évről évre hízó pénzalap kevesebb, mint a befizetett csekkek összege.

- Lassan száz havi befizetésem volt, összesen 1,45 millió forintot helyeztem el a biztosítónál, míg ma csak 1,18 millió áll a kimutatáson. Független tanácsadót kértem fel, mit tegyek, aki azt javasolta, hogy mielőbb szabaduljak meg a terméktől, mert a futamidő végén, 2015-ben akár még többet is bukhatok - magyarázza a 58 éves Katalin.

A csábító hozamok miatt a bankbetétek alternatívájaként tekintettek, tekintenek az emberek az unit-linked biztosításokra, ami helytelen megközelítés - mondja Morvai Gábor pénzügyi szakértő. A Pécsen is irodával rendelkező ingyenes pénzügyi tanácsadó-hálózat szóvivője aláhúzta: sok esetben sem tőkegarancia, sem hozamgarancia nem vonatkozik a befektetésre. Magyarán: befizetéseik kisebb-nagyobb hányadát is elbukhatják az ügyfelek. További részletek a Pecsma.hu oldalán >>>

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TothFeri
@Vezekelek: Persze hogy tudja átrakni az egyik az egyikből a másikba, és ezek az átrakások szép költségeket is vonnak maguk után, és ezzel is a biztosítók zsebét tömöd, és így a remélt hasznod is csökken. Meg a szerződők 99%-a azt sem tudja milyen befektetési alapban van a pénze. Meg honnan is tudjuk, hoyg hogyan áll a pénzünk? Az egész Unit Linked nem azért olyan bonyolult, mert az nekünk, hanem a biztosítónak legyen jó.
Emberek, legyünk már észnél! Egy óvónő, aki milliárdossá tudja felverekedni magát, sőt hazánk leggazdagabb asszonyává vált, és semmi, de mást sem csinál, mint a magyar ember pénzügyi analfabétizmusát használja ki, az milyen ország? A hölgyet Kósa Erikának hívják, és hát a Brókernet híres alapítóinak egyike (épp most vesztek össze, és hát hagyta ott hajót…). Emberek, használjuk már a fejünket, és higgyünk a tényeknek és a számoknak, és hagyjuk az ígéreteket kuruzslókra, jósnőkre, javasasszonyokra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr.luigilongo60
@TothFeri: Nem árt egy kicsit szétnézni a rideg valóságban, monjuk az utcán ,hogy a te példáddal éljek.
Több százezer 5-10 milcsis autócska, sőt még drágább is rója a magyar utakat, vajon mind gonosz pénzügyesek lennének?
Nem hinném.
Proli
@TothFeri: Egy szakember nem áll le vitázni egy 64 éves sofőrrel!
A Zillmerrel te kettő év alatt kifizetsz minden költséget.
Ha az MIFID elveit hiányolod akkor valóban nem vagy szakember, mert az tudja, hogy ezért a kormány a felelős!
TothFeri
@Dr.luigilongo60: Ez mire volt válasz?
TothFeri
@Proli: Szerintem akár önként is bevállalhatnák a biztosítók a MIFID elveket, ezt ugye nem tiltja senki?
Csizmás Kond
@Fater 67: Az egyén azért köt biztosítást, hogy a felmerülő károk esetén kárpótlást kapjon
A biztosító meg azért köt szerződést mert abból próbál megélni.
Ha minden szerződést kötő egyén kárpótlásba részesülne tízedét sem tudnák kielégíteni a biztosítók.
TothFeri
Itt úgy látszik, nagyon nagy zavar van a fejekben, mert a cikk a befektetéssel kombinált életbiztosításokról szó, ezt hívják Unit Linked típusú életbiztosításnak. Ez egy nagy kalap szemfényvesztés, mint már fentebb hangoztattam.
A klasszikus életbiztosítással, amit szaknyelven kockázati életbiztosításnak hívnak semmi bajom (nekem is van!), az egy kvázi fogadás, hogy ha történik valami velem, akkor kedvezményezett kap valami kárpótlást.
Amúgy gyorsan egy újabb Unit Linked cikk, a tények nyelvén: index.hu/bloghu/kiszamolo/2013/02/12/ennyit_buksz_a_ceges_eletbiztositasokon

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.