Az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával – jelentette be Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere kedden Luxembourgban.

Hivatalos: megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról
Fotó: Volodimir Zelenszkij/X

Hadja Lahbib, az Ukrajnával kezdett első kormányközi konferencia nyitóbeszédében történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Unió számára a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Hangsúlyozta: az uniós integráció útja hosszú, a tárgyalások pedig szigorúak és megterhelőek lesznek. A munka csak most kezdődik – húzta alá. "Eltökéltséggel és elkötelezettséggel bízunk abban, hogy a tárgyalások folyamán képesek leszünk pozitív eredményre jutni" – fogalmazott.

A belga miniszter kiemelkedőnek nevezte Ukrajna kitartását, hogy a folytatódó háború ellenére eredménnyel dolgozott és fogadott el számos reformot a tárgyalások megkezdése érdekében.

A tárgyalások megkezdése üzenetet hordoz Vlagyimir Putyin orosz elnök számára arról, hogy minden igyekezete ellenére Ukrajna egyre közeledik az Európai Unióhoz

- tette hozzá Hadja Lahbib.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a nyitóülésen, videóhíváson keresztül elmondott beszédében azt mondta: az EU-csatlakozás tárgyalásainak megkezdése mindannak a szimbóluma, amiért "Ukrajna legjobb fiai és lányai ezrei adták életüket".

"Erős Ukrajna nem lehetséges az EU nélkül, és egy erős EU sem lehetséges Ukrajna nélkül" – tette hozzá az ukrán kormányfő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: "történelmi nap a mai, amikor tényleges, valódi tárgyalásokat kezdünk az Európai Unióval".

"Hálás vagyok mindenkinek, aki védi Ukrajnát, országunkat és népünket. Hálás vagyok a csapatnak, mely mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió részei lehessünk"

- tette hozzá.

Az Európai Unió a délután folyamán Luxembourgban, a csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő első kormányközi konferenciát tart Moldovával, majd szerdán Brüsszelben Montenegróval.

A kormányközi konferencián az EU bemutatja a csatlakozási tárgyalások menetét és iránymutatásokat ad a tagjelölt országoknak. Az érdemi tárgyalások a következő tizenkét hónapon belül kezdődhetnek meg.

Kijev és Chisinau 2022 februárjában nyújtotta be az EU-tagság iránti kérelmét, azt követően, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az EU-tagországok vezetői 2023 júniusában adtak tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának.

További hivatalos tagjelölt országok között van Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország.

Az EU utoljára 2013-ban bővült, amikor Horvátország csatlakozhatott a közösséghez.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Philip Marlowe: Inkább az a kérdés, hogy meddig létezik még a Fidesz...Habár amíg ennyi krumplival megvehető ember van ebben az országban, ennyi a 6 elemis "értelmiség", na meg az egy havi plusz nyugdíjért rájuk szavazó idős ember, addig nem is lesz másképp. Ja, és remélem ha kiesik magyar csapat holnap akkor is úgy lesz elkönyvelve mint hatalmas dicsőség és épülhetnek az újabb stadionok, miközben az egészségügy mint olyan már nem létezik. Persze vagyunk még elég sokan akik meg tudjuk fizetni a magán vizsgálatokat (egy szimpla hasi ultrahang 18 ezer pl., egyéb komolyabb vizsgálatokba meg nem akarok belemenni), de az ország 3/4 - e ezt nem fogja bírni. Aztán ugye ott a nem kevés TB, amit minden hónapban fizetünk azért, hogy aztán százezreket fizessünk a magánellátásért. Logikus, nem? Az EU ellen meg addig acsarkodik Orbán, hogy valóban meg fog szűnni, de csak számunkra, aztán nem lesz majd mit ellopni. Persze ilyenkor mindig eszembe jut, hogy az egész világon kizárólag csak a Fidesz nem háború párti, hogyan is felejthetem el annyiszor...Sajnos még mindig beveszi ezt a dumát a 6 elemis, a krumplivásárló, meg a "havi' nyugdíjas, vagy aki itt kapja a kommentekért a fizetését:-))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
O1G minden nap kap egy hatalmas pofont az uniótól.
vacsi
Remek! Ha felveszik - mert nagyon fel akarják venni -, akkor bezzeg ők szavazhatnak, pl. a magyarok ellen...
Pálinkás Pál
@vacsi: nem a magyarok , hanem a cigó vezette keletimádó ,hazaáruló NER csürhe ellen...
Géza
Ahol ellopnak mindent, üldözik az oroszokat, magyarokat, törvényt taposva vágóhídra küldik az embereket, na ennek a rothadó Eu-nak az a demokrácia.
NKF
Menjen az Unió a büdös francba! Az amcsikat szolgálják! Remélem ez a balga belga eltűnik az EP-ből!
Géza
Ukrajnában a korrupció borzalmas. A segélyeket, fegyvereket ellopják, eladják. Betiltják a magyar nyelvű oktatást, magyar jelképeket semmisítenek meg. Amerika zsidó bankárainak érdekében vágóhídra hajtják az embereket, háborús bűnös tömeggyilkosokat ünnepelnek. Provokálják az oroszokat, civileket gyilkolnak, világháború kirobbatására uszítanak!
Na, ezekkel tárgyal az EU a csatlakozásról! Ezek EU érettek és demokratikusak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.