Hét nagybankról napi rendszerességgel közölt üzleti titoknak minősülő adatokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2010 közepéig; a jegybank iratkezelése is törvénytelen volt, amit decemberben orvosoltak, de az MNB-sek még mindig túl sokat keresnek – többek között ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A jegybank 40 oldalnyi észrevételt fűzött a jelentéshez, cáfolva minden állítását. Az MNB 2010 augusztusáig az IMF-nek napi rendszerességgel küldött adatokat a hét legnagyobb – nem nevesített – hazai bankról – szólt az ÁSZ mai sajtótájékoztatójának fő üzenete. „Nem örülünk, hogy ilyen megállapításokat kellett tennünk” – vezette fel a bejelentést Makkai Mária felügyeletvezető. Az MNB hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül adott ki adatokat a bankok finanszírozási helyzetéről, naponta a nettó devizapozíciójukról és hetente a swapügyleteikről.

Forrás: nol.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Az ÁSZ is egy nagy hazug az IMF az MNB jelentése nélkül nem is tárgyalna velünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pilóta
Nem gond, hamarosan elvágtat az áruló offshore lovag!:-)
lajospapa
@Pilóta: Oda se nézz, éhesebb jön helyette.
Pilóta
@lajospapa: 16:10
Bele vagyok törődve:-)))
human
És végre minden szebb és jobb lesz. Végre ami titok az titok marad, mint az ügynökmúlt.
Manno István
A hazaárulók! Simor elvtásnam, már nem sok van hátra!!! Hála a jó Istennek!!!
kaihansen
Jön kusza szem és a tündér mese piros pöttyökel
coni
Tervszerűen nyitják ki azt az MNB széfet. Előbb Lázár újrakezdi az" ofsorlovagozást", majd jön az ÁSZ egy koncepciós rágalommal. Az ország meg szegényebb lesz egy kis devizatartalékkal.
szaboria1
Az ÁSZ is egy nagy hazug az IMF az MNB jelentése nélkül nem is tárgyalna velünk.
Proli
@szaboria1: Te értesz hozzá de akik előtted szóltak nem!
Kár a betűkért!
Mobil123
Most a Simor ellen akarják így összehozzni a feljelentést???
Pilóta
@szaboria1: 17:47
"Az MNB hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül adott ki adatokat A BANKOK finanszírozási helyzetéről, naponta a nettó devizapozíciójukról és hetente a swapügyleteikről."
--- Erről van szó az ÁSZ jelentésben!
kukac50
Rá szálltak Simorra,biztos legyen a hely kusza szemnek.
Simor ami adatokat kiadott azokkal már nem lehet trükközni.
gibgab
@tűzróka1939: Na ki? Annyira nem független, hogy a Fidesz-alomból való. Az ősalomból.
Pisti271
Az adatközlést az IMF felé, törvényi felhatalmazással és az érintettek tudtával tette.
Az iratkezelésre szolgáló szoftvert 2002 óta változatlan formában használják.
Ezt 2009-ben felül kellett volna vizsgálni. Kértek rá árajánlatot, de túl drágának találták, ezért megvizsgálták, hogy esetleg változtassanak-e. Végül mégis a régi auditálása mellett döntöttek. Ennek az az eredménye, hogy a szoftver megfelelő.
Közeleg az új elnök kinevezése. Várhatóan olyan lesz, akit a piac rosszul fogad majd, ezért megpróbálják a régit kicsit lejáratni, hogy hozzá képest jobbnak tűnjön az új.
verőce21
nem szükséges a jegybank elnököt mentegetni, holmi iratkezelő szoftverrel... :)

(SA és BG az IMF kifutófiúi.) :(
coni
Szemtől szembe kellett volna ültetni a Domokost a Simorral. Még így is zavarta, hogy félrebeszél, hátha még a szemébe kellett volna néznie. Előbb utóbb azért csak találkozik egy tükörrel legalább..
sport50
szerintem ebből sem lesz semmi,csak a süket duma,aztán ha vizsgálódnak egy kicsit,nem találnak semmit,és bejelentik szép halkan!!!
szaboria1
@Pilóta: Az MNB munkájába még a Kádári rendszer sem szólt bele mint tudjuk Orbánék 2011-ben már ebbe is bele szóltak az új törvénnyel. Az Estében is mosakodik a Domonkos az ÁSZ elnöke.
coyote3
Milyen érdekes, hogy Simor csak 2010 közepéig volt "áruló":) Kémeim jelentették, hogy mindezt a Gyurcsány-Bajnai páros parancsára tette. És basszus, most lehet cserélni jó pénzért a buszok hátulján a képeket...
nemsemmi
Tudjuk, hogy fideszes az ÁSZ elnöke.
Tudjuk, hogy fideszes a főügyész.
Tudjuk, hogy az ügyet tárgyaló bírót Szájerné jelöli ki.
És tudjuk azt is, hogy ha szükséges még egyéb bizonyítékot is tudnak kreálni, hiszen ott a TEK.
Eggy esélyesnek látom az ügy kimenetelét. Ezért dolgozott a FIDESZ az elmúlt 2 évben.
coni
@nemsemmi: valóban nyomasztó, hogy Simor mindenhol lenyilatkozta, hogy
1. a bankok saját maguk küldték meg az adatokat
2. ezeket az adatok a statisztikai adatszolgáltatási törvény keretében küldte meg az IMF-nek
3. évek óta tudták, mivel 2008 óta kötelező küldeni, de 2 héttel a távozása előtt tették szóvá

Ezek után még az info rádió is, amelyik mérsékelten demagóg, közli, hogy Simor belső ellenőrzést indít EBBEN a kérdésben. (mármint, hogyan szivárogtak ki az adatok).

Aki nem fél ezek után, most szóljon.
őrült
Simor amit tett az haza árulás,a mai napig hatással van a forint árfolyamra
Pisti271
@coni: Pontosabban arról van szó, hogy az adatokat a bankok tudtával továbbították, de valaki elfelejtette ehhez az írásos beleegyezést megszerezni.
Utólag kérték és természetesen meg is kapták mindegyiktől a hozzájárulást.
A vizsgálat arra irányul, ki volt a feledékeny.
nemsemmi
@őrült: Te tudod mit tett? Tudod pontosan milyen törvény, és mlyen adatok kiadását tiltja a jegybank számára?
Orbánék még a matematika törvényeinek is ellent mondanak. Ami egyértelműen kevesebb rra azt mondják, hogy több.
Én nem veszem készpénznek amit viktorék mondanak.
nemsemmi
@őrült: Az árfolyamra inkább az van hatással, hogy Orbbánék hetente írják át az alkotmányt a kényük-kedvük szerint. Bármikor különadóval sújthatnak bárkit.
Bizonytalan a gazdasági környezet.
lenhardtibolya
@kukac50: Fura vélemény, hogy "rászálltak Simorra", miközben Simor egyértelműen elkövette a folyamatos adatszolgáltatást kifelé az országból. Mi ez, hogyha nem bűncselekmény? Ön szerint elfogadható, hogyha valaki a hazája ellen tevékenykedik?
Pisti271
@lenhardtibolya: Magyarország tagja az IMF-nek.
Ezek szerint magunknak közöltünk adatot. :)
Az IMF csak olyan adatot kért, amire jogosult volt, a jegybank csak olyan adatot adott ki, amire törvényi felhatalmazása volt.
atv.hu/cikk/video-20130213_simor_andras
Amire kíváncsiak vagyunk Kálmán Olga megkérdezi.
nemsemmi
@lenhardtibolya: Az unió felé is kell olyan adatokat szolgáltatni amit még misem tudunk.Ezt Orbánéknak is meg kell tenni.
Ez is árulás?
Egyébként a jegybank felügyelőbizottságában ott ülnek Orbán emberei. Mit csinálnak. Vagy mikrofilmen szolgáltatta az adatokat, mint a 007-es?
bakegya
@nemsemmi:pedig készpénznek veheted,ha van elég deviza a számládon!
Ezután saját kézpénzt is nyomhatnak victorusz saját tulajdonú szabad piacán!
lajospapa
"ne azt nézzék amit mondok, hanem amit teszek" Mondani mindent lehet egy demokráciában, ebből kifolyólag hazudni is. Nagyapám azt mondta, hogy akkor higgy a politikusnak, amikor már liba legel a sírján. Itt a végeken csak azt látjuk, hogy nincs munka, stb
human
Makkai szerint az MNB elismerte, hogy jogtalanul adott ki adatokat. Ezzel szemben Simor cáfolta, hogy nem volt jogosítványa az MNB-nek egyéni adatok kiadására. Írott szabály szerint jártak el. Mivel egy szakmaiságában megkérdőjelezhető utódot szánnak a jegybankelnök helyére, ezért fokozatosan igyekeznek majd lejáratni Simort, hogy valamivel jobb legyen az új elnök fogadtatása.
gazdag dezső
Ugye ezért volt a nagy ellenvetés,hogy a kormány nem vonhatja hatáskörébe a Magyar Nemzeti Bank-ot,Jegybank-ot.Nem a Magyar kormány felügyelheti! Nem furcsa dolog?És a bankok?A VILÁG URALKODÓ HATALMASAI?Azt hallani hogy az egész világ bankjai néhány család kezében van,és ezek azért jól összebeszélnek ugye.Mint a maffiavezérek,kersztapák.Hogy hogya vegyük el az emberek pénzét mindenképpen.
Manno István
Okoskáim amit az elvtársotok elkövetett az nem hazaárulás?
világlátó
Én nem hazaárulóznék, mert szinte semmit nem tudunk a valódi hazaárulás tényét messze kimerítő kormányzati, kormányfői lépésekről. Hogy jövünk mi egyszerű újságolvasók ahhoz, hogy így , ilyen felelőtlenül és könnyelműen ítélkezzünk. Hacsak egyesek szájába nem adják ezeket a szavakat azok, akik ezért tisztes fizetést kapnak. Akiknek a szájába adják, azoknak a véleménye pedig úgy is elszáll, senki - komoly ember - nem veszi ezeket véleménynek, csak a papagálykórus egy elveteműltjének.
Sajnos, ez a módszer végigkíséri ennek a politikai érdekcsoportnak a mindennapjait, születésüktől -végső eltűnésükig bezárólag.Ez mérhetetlen morális válságot hozott a 22 éve tartó időszaknak, az pedig még csak súlyosbítja a helyzet megítélését, hogy sokan, más politikai érdekcsoportok is szerepet vállaltak ebben.Nem csak a szocialisták megtévedt szereplőire gondolok, de a hűséges szövetségesekre is. A háttér műhely aljas és romlott.Az a dolga, hogy mindenkiről és mindenről a bűnt, a jellemgyengeséget, a romlottságot bizonyítsa - megrendelésre. A megrendelő pedig kifogyhatatlan a gonoszságban.Mint jelenség a legnagyobb veszély, mert ez már nem politika, hanem az aljasság tobzódása kitűnő médiafedezettel.Lepusztul a társadalom ilyen közegben, már ez is elég ahhoz, hogy a társadalom legkíválóbbjai is elhagyják az országot. Aki meg marad, részben félelemmel visszahúzódik, részben hazaárulózik és békemenetel.Jó lenne erről többet, a trágárságról és az ostobaságról kevesebbet.
kukac50
@lenhardtibolya: Az előző hitelfelvétel óta kötelező a folyamatos tájékoztatás. Erről olvastam. Miért baj az ha az IMF tudja a valós adatokat?
Orbán és Matolcsy csak trükközik a számokkal.
Mangu
Tisztelt hozászólók! Már megint meg lettünk szívatva egy idióta megnyílvánulással és annak visszhangjaival, hogy hova fajulhat egy maximalis diletentizmusról árulkodó nyilatkozat. Jól működik a figyelem elterelés. minden ideológiai nézettől függetlenül:
- akár igaza van, akár nem a PSZÁF-nak, lejáratta magát;
- ha a PSZÁF-nak van igaza (utólagos, késett megvilágosodás), akkor a Kormánynak és a kereskedelmi bankoknak maximális elégtételt kell venniük (jogi alapon történő szankciónálás);
- ha a Nemzeti Banknak van igaza, akkor a PSZÁF illetékesével szemben kell eljárni (jogi alapon történő szankciónálás) a lehető leggyorsabban;
- egyébként nevetséges, hogy késve jött erre rá a PSZÁF, akkor mit tett eddig, mint felügyeleti "hatóság"?
Mangu
Javítok és elnézést kérek: PSZÁF helyett ÁSZ a helyes!
lenhardtibolya
@kukac50: Azért, mert nem tartozik rá hazánk belső gazdasága. Az IMF nem jóbarát, hanem igencsak ellenséges társulat. Úgy játszanak velünk, mint macska az egérrel, pontosan azért, mert az előző kormány csukott szemmel aláírta velük a hitelszerződést. Nem kellett volna!
lenhardtibolya
@Pisti271: Simort nem szükséges "lejáratni" ő lejáratta saját magát. Az MNB-ből adatokat szolgáltatni az IMF-nek nem más, mint hazaárulás.
Csizmás Kond
@szaboria1: Ezt biztosra tudod vagy csak mástól hallottad ?
szaboria1
@lenhardtibolya: Te és a többiek is vehetitek a fáradságot és el kell olvasni mi a feladata az MNB és aztán lehet hazaárulónak nevezni valakit. Orbánéknak már az első ciklusba is csípte a szemét, hogy nem szólhatott bele az MNB működésébe. Ezért tavaly gyorsan módosították az MNB törvényt így már az is fura, hogy annak alapján akarják például a 2009 évet is figyelembe venni. Magyarul az MNB függetlenségébe szólnak bele.
lenhardtibolya
@szaboria1: Az MNB függetlensége? Miért kellene a Magyar Nemzeti Bank független legyen a magyar nemzettől? Bizony ez nem helyes, bármennyire is magyarázza a liberális oldal, nincs igazatok.
Dr. Felipe
Az ÁSZ t is a fideSS irányítja meg a New-York-i zsidók. Ezzel mindent elmondtam.
szaboria1
@lenhardtibolya: Az MNB azért kell függetlennek lenni , mert akkor a kormányok fel élnék az összes tartalék valutát és nem beszélve az arany készletről.
pesti
@nemsemmi: Ezek /FIDESS/ tényleg mindenre képessek.Besározni akit lehet ,aztán
/nem/sajnálom nem jött be.Mindenkit hülyének néznek?!
kukac50
@lenhardtibolya: A mostani kormány meg nem a valós adatokat adja meg.
Azért is húzták a megegyezést,mert akkor az IMF-nek joga lenne,ellenőrzést gyakorolni a pénzek elköltését. Orbán ettől fél. Ezért is adják ki az értékpapírokat amivel már van annyi adósságunk,hogy az országnak nincsen annyi vagyona ami a kifizetésekre ésa kamatokra elég lenne. Ezt még a dédunokáink is fizetni fogják.
amaramaistanna
Jogszerű statisztikai adatok átadása ugyan már mióta bűn.Bűn az ,ha elveszik a magánnyugdíj megtakarításunkat.Erről beszéljen Orbán!!!
lenhardtibolya
@kukac50: Más a véleményem. Szerintem az IMF nemcsak a pénz elköltését ellenőrizné, hanem beleszólna mindenbe, pl. a bankadót is eltöröltetné, mert a bankok érdekét tartja szem előtt, nem az egyszerű állampolgárokét. A lakosság részére nyújtott kedvezményeket is tiltaná, egyszóval rendre beleszólna mindenbe, ami egy állam belügye. Az IMF-től mentsen meg minket a Jó Isten, mégpedig mindenáron!
nemsemmi
@lenhardtibolya: Szerintem azért lenne jó az MNB függetlensége, hogy pártérdekből ne lehessen a devizatartalékot eljátszani. Megnézheted ahogy a fidesz kezébe kerül, egyből fognak találni indokot, hogy miért kell hozzányúlni.
Persze a mi érdekünkben.
nemsemmi
@lenhardtibolya: Nem a nemzettől független jelenleg sem. Persze, ha úgy gondolod, hogy a fidesz a magyar nemmzet, akkor bizony jó lenne, ha tőle független lehetne.
lenhardtibolya
@nemsemmi: Nem gondolom, hogy a fidesz = magyar nemzet, sőt! Minden esetre most, hogy már a következő választást készítik elő, igyekeznek népszerű intézkedéseket hozni, hogy az emberek szavazzanak rájuk. Én nem tartozom a fidesz-fanok közé, úgyhogy csak figyelek. Amelyik országban sikerült megszabadulni az IMF-től, ott tényleg nyugalom van.
macska1952
Na tökös legények,ilyenkor hol vagytok,hogy orvosoljátok az elkövetett bűncselekményt.
Pisti271
@lenhardtibolya: "Amelyik országban sikerült megszabadulni az IMF-től,"
Az IMF-et a bajbajutott országok megsegítésére hozták létre, ezért természetes, hogy ott találhatók, ahol baj van. Az ok, okozati összefüggés a következő: Valaki nem attól lesz rosszul, mert kihívtuk a mentőt, hanem azért hívunk mentőt, mert valaki rosszul lett. :)
nemsemmi
@lenhardtibolya: Tudod, ha azért szabadul meg egy ország az IMF-től, mert beindult a gazdasági növekedés, akkor valóban nyugalom lesz. Nálunk, ahogy látjuk azért szabadul meg, (eddig lebegtette a megeggyezés lehetőségét) mert nemsokára megkaparintja a jegybenkot a devizatartalékunkal együtt.
Meglátod, hogy hozzányúl. Majd megint egy gonosz spekuláns támadás lesz a forint ellen. (Egyébként pont az ilyen támadások ellen védene egy megállapodás az IMF-el)
verőce21
@Pisti271: (04:29) Az IMF "segítségétől" még nagyon kevés ország gazdasága jött rendbe. :(

Tudod árulnak motorolajat a "teszkóban" is, és szaküzletben is dupla áron!
Az autósok többsége mégsem a "teszkóban" vásárolja a kocsijába a motorolajat!
(Csak nem a saját jól felfogott érdekében?)
nemsemmi
@verőce21: De most Orbán a tesco-ban vesz fel hitelt:
GORGIO12
viktort meg kell alitani...az mnb nek fugetlenek kell maradnia...mert ha nem marad fugetlen a politikai hitel kepesegunk ami igyis nagyon romlott kifog hatni a forint romlasara meg joban...igyis a tozsden valamejik hon atya beszolasa miat szinte panikszeruen valtozik a penz es az aru erteke...pl cukor kave cigareta...wc papir...
kisdolgok de hatalmas miliardos ertekuk vanak
a lenyeg ha azNMB elesik a fugetlensegunk az unioban elert kiemelkedo eredmenyeink es lehetosegeink kozel 100 evre visza esik aztan johet az euro mint megmento fizeto eszkoz...viszont ha euroval fizetunk elveszitjuk az onalosagunk mint magyar nemzet es fugetlen kormany...ha nem hiszitek nezetek meg a kornyezo orszagokat...pl romania az amerikai hitel miat mar onaloan wcre sem mehetnek...lasd kul es bell arufuvaroza...
Pisti271
@verőce21: Rövid távon az olcsó olaj is többet ér, mintsem hogy olaj nélkül besüljön a motor. Én az olcsó motorolajat láncfűrész kenéshez szoktam használni.
verőce21
@Pisti271: "...az olcsó motorolajat láncfűrész kenéshez szoktam..." - Na látod, nem egy érzékeny "ezernyi idegrendszerrel" működő nemzetgazdasághoz való a látszólagos "olcsó olaj"/pénz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.