Nagyjából ennyivel csökkent tavaly az szja-ból az egyházaknak utalt egy százalék, miután szigorították a rájuk vonatkozó jogszabályt – írja a Napi Gazdaság. A Magyar Hírlap közben arról számol be, hogy a kormány elküldte válaszait a strasbourgi emberi jogi bíróságnak az egyházügyi törvénnyel kapcsolatos kérdéseire.

A Napi Gazdaság csütörtöki száma szerint a jövedelemadó egykulcsossá tétele önmagában is jelentősen csökkentette a felajánlható összeget. Az egyházak esetében az is számított, hogy a 2011. évivel szemben nem 87, hanem csak 31 egyház részesülhetett a felajánlásokban. Egy részük egyesületként versenybe szállhatott a civileknek járó egy százalékért, ám ott öldöklő a verseny: összesen mintegy 25 ezer szervezet küzd a felajánlásokért.

Az egyházak tavaly csaknem 3,9 milliárd forintot kaptak az szja-felajánlásokból, míg 2011-ben még közel ötmilliárd forintot. A legtöbbet (2,298 milliárd forint) változatlanul a Magyar Katolikus Egyház kapta, a második legnagyobb összeget (833 millió forint) pedig a Magyarországi Református Egyháznak ajánlották fel.

Közben a Magyar Hírlap arról számol be, bár az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozatában megsemmisítette az egyházügyi törvény lényeges passzusait, a kormány szerdán megküldte válaszait a strasbourgi emberi jogi bíróságnak a jogszabállyal kapcsolatos kérdéseire.
A strasbourgi ítészek arra vártak választ, megsértették-e a kérelmezők egyesülési jogát a "vallásszabadsághoz való jog fényében akár önállóan, akár a diszkrimináció tilalmával összefüggésben". Érdeklődtek továbbá, hogy a panaszosok hatékony jogorvoslattal rendelkeztek-e jogaik megsértésével kapcsolatban, illetve a támogatások elveszítése miatt sérült-e a tulajdonhoz való joguk.

Hatással lehet az eljárásra, ha a parlament megszavazza az alaptörvény negyedik módosítását, amely a parlamentnek az egyházak elismeréséhez fűződő jogát is az alkotmányban rögzítené. Az Ab többek között éppen emiatt találta alaptörvény-ellenesnek az egyházi törvényt - írja a lap.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dubitus
Ne tőzsdézzenek, nem buknak!
.
Amiről a cikk szól, az nem bukás, hanem nem kapták meg!
Így viszont más a leányzó fekvése!
#1.: Az adó 1%-a FELAJÁNLÁS, tehát annak adja az adózó, akinek akarja!
a.) Ha kevesebben adták 1%-ukat, szálljanak magukba és keressék meg, mit csináltak rosszul, hogy elfordultak tőlük az emberek;
b.) ha nem adtak kevesebben, de mégis csökkent az összeg, az azt jelenti, hogy kevesebb és/vagy rosszabbul keresők az adózók. Ezt kérjék számon a kormányon!
#2.: Az 1% adó bármelyik egyháznak utalása nem nem kérhető számon, hiszen CSUPÁN ADHATÓ!
.
Mivel az egyházak önmagukat fenntartani nem tudják, közgazdasági értelemben érték-teremtésben nem vesznek részt, elégedjenek meg azzal, amennyit kapnak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gibgab
@dubitus: Pedig kifelé milyen ájtatos keresztények tudnak lenni! Pfuj!
hallgatag
1.000.000.000 azaz betüvel: egyezermillió HUF !!! pfujjjjjjjjj
hallgatag
@Manno István: Igazad van !!! A deresen...34-35-36...és Rád is !!!
Szvetlana
@gibgab: Kíváncsi leszek a válsztások előtt ismét prédikálnak-e a papok a fidesz mellett?
gibgab
@Szvetlana: Ha a katolikusokra, reformátusokra és az evangélikusokra gondolsz, akkor azt mondom: Mi az hogy! Nagyon is.
Nagyon szeretik ők a hatalmat, a politikai befolyást és a pénzt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.