Egy rutinellenőrzés során bukkantak a pénzügyőrök a román kamionra, amibe több tucat sertés volt embertelen módon összezsúfolva. Több már nem is élt. Kiderült, sertéspestissel fertőzött helyről származnak az állatok. Mindet le kellett ölni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának munkatársai egy rutinellenőrzés alkalmával döbbenetes helyzettel találták szembe magukat Békés megyében. Egy román rendszámú furgonban harminc sertés életben maradásáért küzdött, de sajnos nem mindegyiküknek sikerült.

Sertéspestises kamiont fogtak a pénzügyőrök – Békés vármegyében csípték el a szállítmányt

Fotó: freepik.com

A HelloVidék tájékoztatása szerint a pénzügyőrök rutinellenőrzés miatt állítottak félre egy román furgont az M44-es autóút egyik pihenőjében. Az egyenruhásoknak feltűnt, hogy a dobozos raktér két helyen lyukas, láthatóan a kisebb nyílásokat házilag vágták ki, a hátsó ajtót pedig drótokkal rögzítették.

A jármű vezetője nem tudott semmilyen okmányt felmutatni a sertések származásáról, és állatszállítási engedéllyel sem rendelkezett. A helyzet súlyosságát felismerve a pénzügyőrök azonnal értesítették a hatósági állatorvost. A szakember megállapította, hogy a gépkocsiban 30 sertést zsúfoltak össze, amelyből több már elpusztult.

Mint kiderült, azon a településen, ahol a férfi megvásárolta a malacokat, sertéspestis miatt karantént rendeltek el. Az állatorvos a feltárt körülmények miatt azonnal utasítást adott az állatok leölésére.

A NAV munkatársai bár nem tudtak segíteni az állatokon, de gyors beavatkozásukkal megelőzték a fertőzés további terjedését. Az ügyben állatkínzás miatt feljelentést tettek.

Forrás: hellovidek.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Végtelenül sajnálom az emberi felelőtlenségnek, kapzsiságnak, haszonlesésnek kiszolgáltatott állatokat.
Bélabá
Mélyen elítélem a román sofőrt.
Az újságírónak is felhívnám a figyelmét pár apróságra.
A dobozos furgon nem kamion, ahhoz B kategória kell, a kamion más néven nyerges vontató ahhoz CE. Így még embertelenebb a szállítás.
A kamion ami valójában furgon biztos nem kapja el a pestist, akkor sem ha fertőzött állatokat szállít.
nezelodo
Volt már nagyobb durranás is az állategészségügy terén a mi tündéroeazágunkban, amikor a Duna deltából lépfenés szarvasmarhákat hoztak be, karantén mellőzésével, azokat levágták, és a közétkeztetésbe került a hús. Véletlenül az akkor regnáló agrárminiszter barátja volt a hunyó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.