Nagymértékben aktivizálódtak a választópolgárok, és ebből leginkább a Fidesz, másodsorban az MSZP profitált - állapította meg legfrissebb elemzésében az Ipsos.

A cég - március első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett - közvélemény-kutatásából származó eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága a múlt havi 18-ról 24 százalékra emelkedett, így 1,9 millióan sorakoznak fel a kormánypárt mögé. Erősített az MSZP is, 13-ról 16 százalékra bővült a tábora, és 1,3 millió híve van.

Megtartotta szavazóit a Jobbik, a népesség 8 százaléka, több mint 600 ezer ember támogatja. Az Együtt 2014-et a párttá alakulás utáni napokban a választásra jogosultak 5 százaléka preferálja, azaz jelenleg 400 ezer emberre számíthat. Az LMP tábora valamelyest kisebb lett: 2 százaléknyian, nagyjából 150 ezren sorakoznak fel mögéjük, noha ebben a választási ciklusban jellemzően 3-4 százalékos támogatottságuk volt. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága tavaly december óta mindig és ezúttal is 1 százalékos, ami megközelítőleg 100 ezer embert jelent.

Az Ipsosnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott összegzése szerint a pártoktól távolságot tartók aránya jelentős mértékben, 55-ről 44 százalékra csökkent, de még mindig többen vannak, mint a korábbi választási ciklusok ugyanezen időszakában.

A politikára való nagyobb odafigyelés a részvételi hajlandóság emelkedésében is megmutatkozik, ebben a hónapban 45 százaléknyian gondolták azt, hogy mindenképpen elmennének szavazni - közölte az Ipsos, jelezve: ennek következtében a korábbiaknál nagyobb, 37 százalékos lett a biztos pártválasztók csoportja is.

E szavazói körben a Fidesz 45 százalékkal vezeti a rangsort, második a 27 százalékos MSZP, harmadik a Jobbik 14 százalékkal. Az Együtt 2014 támogatottsága az aktív és elkötelezett szavazók között 9 százalék, az LMP 3 százalékot hoz, a DK pedig 2 százalékos.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csegala
Gondolom, hogy a hóhelyzet frappáns megoldása még majd dob is rajta. A rezsicsökkentésről csak annyit, hogy én voltam a hülye, mert spóroltam mindennel. Így a csökkentést szinte észre sem veszem. Ha udvari úszómedencém lenne, biztos jobban járnék. Milyen igazságos!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@nahát: Olvasni nem tudsz, vagy számolni (45+27+14+9+3+2=100), vagy szöveget értelmezni? Az Együtt 2014 9%-on van. Hoppá. Új párt és már 9% :)
jameska
@human: abból a 9-ből szerintem lesz több is. S ha összefognak az MSZP-vel...
márpedig miért ne tennék?
marlin
Hajrá Magyarország!! Hajrá magyarok!!
"Minden országnak olyan kormánya van, ...
..." , amilyet választ!!
coyote3
Emlékszem én még a MU -Bayern meccsre. Akkor a bajorok a 89. percben még 1:0-ra vezettek...
nahát
@human: annyira átlátok rajtuk, hogy észre sem vettem a nevüket

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.