Megtárgyalta és elfogadta a kormány a szociális temetésről szóló javaslatot - közölte a Belügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a szociális temetést - amely lehetőséget biztosít urnás temetésre is - az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól.

A kormány számításai szerint a szociális temetés lehetősége összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában. Jelezték: az érintett családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak.

A Belügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet: az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. A különbségek kapcsán ugyanakkor megjegyezték: köztemetés igénybevétele esetén a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. Ezzel szemben a szociális temetés valódi díjmentességet biztosít, a hozzátartozóknak nem kell anyagi terhet vállalniuk, az állam ingyenesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, köztük a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

A tárca tájékoztatása szerint az önkormányzat a jövőben is gondoskodni fog a köztemetésről, amennyiben az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, vagy a családtagok nem veszik igénybe a szociális temetést, de nem tudnak gondoskodni az eltemettetésről.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
...megint a Belügyminisztérium ???
Ezek szerint várható, hogy a halál elött kap valaki egy SMS-t
a pintérsanyibácsitól, hogy igyekezzen az ásóval, kapával, és induljon megásni a sirját...
Embertelen, gusztustalan fideszes erkölcs...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kata53
@silber13: A számból vetted ki a szót!
kukac50
Ássák meg maguknak a sírt a Fideszesek aztán dögöljenek meg.Ilyen törvényre így lehet reagálni.
joopapa
@eva1215: Vagy például 22800 ft os segélyből vagy 28000 ft os rokkant ellátásból vagy minimálbérből.
Tootsy
Kerlek Benneteket, aki erti ezt, vilagositson fol: Mi a kulonbseg a szocialis es a koztemetes kozott? En ugy hiszem, hogy a koztemetes azt jelenti, hogy valakinek szuksege van a KOZ segitsegere a temetesnel, mert egyedul nem tudja fedezni a temetes koltsgeit. Ezek szerint nem azt jelenti, es viszont ki fogja azt ellenorizni, hogy a 86 eves Joli neninek - hatramaradottak hianyaban - a koz- vagy a szocialis temetes jar-e? Szegenykenek, ha volt egy pici vagyonkaja,, vagy egy kis lakasa, akkor abbol mennyi JAR az Ot eltemeto onkormanyzatnak? Ugyanis errol nem olvashato a cikkben semmi. Mondjuk ezt meg lehetett volna adni egy bizonyos szazalekban: Ha Joli neni meghal orokosok nelkul es hagy maga utan osszesen 1 millio forint erteket lakasban, berendezesekben, ingosagokban, esetleg keszpenzben a bankban, ennek hany szazaleka vonul at az onkormanyzati vagyoinba? Miert nem mondjak azt, hogy egy koztemetesert az elhunyt vagyonanak (amit egy fuggetlen ertekelo merne fel, bar simicska ota mar semmi es senki sem "fuggetlen") 20 %-a jar, ebbol tudnanak fedezni 5-8 % erejeig egy tisztesseges temetest, a tobbi az onkormanyzathoz kerulne. Vityuka tehat mar a halottak penzere is rateszi a kezet, mert senki nem fogja tudni ellenorizni, mennyit is kaszalnak majd az onkormanyzatok... Vajon mennyire fog megugrani a nyugdijasotthonokban elok halalozasi aranya? (Bar ok mar eletukben odaadtak a lakasukat, nyugdijukat az onkormanyzatnak, ezert tartjak el oket). Szoval?
hallgatag
Akik elfogadták ezt az embertelen, gerinctelen törvényt, hát mutassanak példát, és lássanak neki ásni a SAJÀT gödrüket - igaz nincs rá szakképesitésük, vagy szakmai gyakorlatuk...fizikai munka ???azt sem tudják mi az ... -
és ugorjanak jó mélyre !!! és ott szégyelljék magukat !!!
Ezt a mocskosságot már nem lehet überelni...( vagy mégis ???)
Igaz, ök a NÈPET, akik megválasztották KÈPVISELIK !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.