"Tisztelt Honfitársam! Örömmel köszöntöm Önt, mint Magyarország új állampolgárát" - írja levelében Orbán Viktor. A miniszterelnök üdvözlőlevelei címzettjeinek nevét és lakcímét a Román Posta meghatározatlan ideig tárolja. Az adatbázis sorsa homályos - írja az Átlátszó blog.

Mint írják, ha esetleg egy jövendő kormánynak eszébe jut a szlovák példa mintájára megfosztani román állampolgárságuktól azokat a személyeket akik felvették a magyar állampolgárságot, akkor a könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyek neve és lakcíme is rendelkezésükre áll.

Kérdéseket vet fel adatvédelmi szempontból az a gyakorlat, hogy a magyar kormány levélben keresi meg a Romániában élő, könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyeket. Ezzel kapcsolatban egy szóbeszéd kering: az, hogy a kézbesítő, az állami tulajdonban levő Román Posta összesíti a címzettek nevét és lakcímét, és az így megszerzett adatbázist aztán továbbadja a román hatóságoknak.

Az Átlátszó utánajárt, mennyire megalapozott a lakcímek összesítéséről szóló híresztelés. Kiderült, hogy magyar részről semmilyen különleges intézkedést nem foganatosítottak. A kézbesítő Román Posta nyilvántartást vezet az elsőbbségi levelek címzettjeiről, adatkezelési szabályzatában pedig az áll, hogy az adatokat nemcsak a különféle hatóságoknak, de reklámcélokra is kiadhatják.

Részletek az Átlátszó cikkében >>>

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr lóherre
Kinek a pénzén küldtek leveleket? A közpénzt pártok kampányára bűncselekmény felhasználni.
2014 tavasza után majd jön az elszámoltatás!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@JAJMÁR: Én nem a határon túli magyarokra haragszom. Nekem a bemondásos alapon szerzett állampolgársággal van bajom. De talán még azzal sem, hanem azzal, ha az új állampolgárok miközben nem itt élnek, élni akarnak állampolgári jogukkal, azaz, a szavazataikkal befolyásolni akarják a hazai belpolitikát.
JAJMÁR
@kkalman: Tudom én, csak vajon az is tudja, aki a határon onnan él? Mit gondolnak vajon ők? Kaptak szavazati jogot, éljenek vele, vagy ne!
Tulajdonképpen ők ezt nem kérték, nekik nem ez volt a lényeg, hanem az állampolgárság.. Feszültségforrás.
Szerintem a többség nem fog szavazni, de majd meglátjuk, mert ha szavaz, ahhoz most joga van :)
JAJMÁR
@Tootsy: Persze, ennek a tv-nek a célját értem, csak a határon túli magyarokat, még ha annak is szánták, mi ne nézzük eszköznek. Láttam egyszer egy riportot a tévében, ahol az erdélyi magyar mentegetőzött, és magyarázkodott, hogy de hát miért is gondoljuk mi azt, hogy ők bele akarnak szólni az életünkbe, és ha szavaznak, akkor majd mind a fidess-re szavaznak? Ők sem egyformák, és nem egyformán gondolkodnak.
Ez a törvény megszületett, megnyerni kellene őket is, mert a kampányt ki fogják oda is terjeszteni.
Aki pedig szavazhat, és úgy érzi, hogy hozzájárul a szavazatával az ország jövőjéhez, szerintem az szavazzon.
Persze, ez csak a véleményem, és nem biztos, hogy igazam van... :)
human
@jancsik68: Vagy olyan mint a gyerektartás. Ha bele akarok szólni a gyerekem életébe, fizetni kell a havi gyerektartást és foglalkozni kell vele.
Tootsy
@JAJMÁR: Az egesz kerdeskor megiteleseben igazad van, en viszont csak remenykedni merek abban, hogy maga a kampany nem fog kiterjedni mas orszagokra (pl. itt konkretan Romaniara gondolok, az erdelyiek esetleges kettos allampolgarsaga miatt), mert remelem, hogy Romania felemeli a szavat majd azellen, hogy az o orszagukban az orban vitya probaljon kampanyolni a diktatorikus politikaja mellett. Remelem, valaki onnan eszreteriti ezt az idiotat. A baj csak az, hogy sok eroltetett kettos allampolgarsag mar megszuletett, lathato ez pl. a nagy postakoltsegbol is, amit itthon emlegetnek. Mit szolna hozza orban, ha Merkel asszony vagy esetleg az ellenzeke idejonnenek, es a szaszok kozott akarnanak maguknak hiveket szerezni, mert ok meg nemet szarmazasuak, csak Ma.o.-n elnek? orban is v@lagbarugna azt a sajtot, amelyik idejonne iget hirdetni, nem? akkor o mit keresne odaat, barhol a kornyezo orszagokban? Ja, tudom, csak az "igen" szavazatait,... Hat, oszinten remelem, ebbol lesz neki a legkevesebb jovore...:o((
JAJMÁR
@Tootsy: Szerintem lesz kampány. Már a levél is az. Aztán a média, a Mo.-ról szóló hírek. Ezért gondolom én, hogy nem szerencsés, illetve a kormánypártnak az, ha a határon túl azt hallják, hogy "kuss, meg nincs joga..." mert van, a jogot megkapták. Ezzel akár egyet értünk, akár nem.

A kormánypártok pedig mindent el fognak követni, hogy nyerjenek, és minden eszközt be fognak vetni. "Izgalmas, szép és erős kampányra számítok" mondta a vezér. Szerintem nem a hagyományos értelemben gondolja e szavakat.

Az ellenzék pedig aprózódik, késlekedik, összefogásra képtelen, a kampánynak széles réteget átfogó, őket felrázó, röviden kimondható szavakat még nem talált, az egyébként jó céljaihoz. Pedig a kommunikáció fontos.
A nemzetiségi kérdést pedig egyértelműen átengedte a másik oldalnak, pedig ez a bal oldalinak is fontos..

Vagyis, ha így megy tovább, a Fidesz nem csak nyerésre áll, nyerni is fog, még hozzá teljesen tisztán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.