Heroikus küzdelem volt, büszkék lehetünk rá - mondta Áder János köztársasági elnök a dunai árvízi védekezésről a közmédia jótékonysági műsorában vasárnap este.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
A három majom története itt véget is ért?-vagy most
pbalage
egyébként beszéltem egy némettel, a magyar helyzet sokkal jobb volt az ottaninál, ott volt ömlés, meg a vonat vízben gázolt 140-nel, persze meg is volt az ára, a piac rögtön ráugrott a témára, a 200 eurós repjegyek 1000 euróra ugrottak hirtelen. Biztos azért, mert nem volt ott a "mester". (arról is van történetem, hogy mekkora médiahajhász paraszt volt)
QQCSI
"suhanó lidérc
Hát persze. Ha a németországihoz hasonló helyszíneken és helyzetben kellett volna helytállni, akkor pont úgy sikerült volna, mint március 15.-én. Azaz nulla eredménnyel. Akkor és most is az összefogó lakosság állt helyt. Nem a katasztrófavédelmi főmajmon, meg a másik, távcsővel páváskodó bohócon múlt."
szablyafűrész
"A kritikus helyzetben lévő Győrújfalunál elhallgatják a lényeget - írja felháborodott olvasónk, ottani lakos. Azt írja: A helyszínről tegnap többször tudósított a Hír Tv, de megkerülte a lényeg kimondását. Az új gát építésével kapcsolatos gondokról beszélt, de az egyszer sem hangzott el, ami a helyieket bántja, hogy az öreg, beállt, megbízható töltésüket elbontották.

Az alábbiakban megosztjuk veletek a teljes levelet.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Tegnap tájékoztattam Önt arról, hogy Győrújfalunál kritikus árvízi helyzet alakult ki, mert a tavaszi áradás előtt a Duna projekt keretében úgy bontották le kb. 3 héttel az áradás előtt a régi töltés kb. 4 km-es szakaszát, így teljesen védtelen maradt a település, s Győrzámoly.

Tegnap délelőtt már annyira átázott a töltés, elmozdult a fólia, hogy megrogyott a töltés, kritikus volt a helyzet.

Délután Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen irányította a munkálatokat. 400 katasztrófavédelmis szakember, továbbá a katonaság, s vízügyi szakemberek sokasága szervezetten dolgozott. Helikopterrel dobálták le a homokzsákokat, mert az elázott talaj nem bírja el a gépeket. Egy 50 méteres szakasz megerősítésén dolgoztak egész éjjel – a polgármester friss, Kisalföldben olvasott nyilatkozata szerint.
Az önkénteseket hátravonták a zsákok töltéséhez. Megjelent a Dömper Kft. kivitelező egyik vezetője, s próbálta védeni a védhetetlent. Egyik önkéntes majdnem nekiment: egész Ásványráróig működik a régi töltés, ez jó volt, minek dózerolták le itt tövig, egész Magyarország azon a 4 km-es szakaszon védekezik, amit ők elbontottak. A kivitelező embere szó nélkül elódalgott.
Tegnap jeleztem, hogy a kivitelező személyét illetően nincsenek biztos információim. Az interneten elérhető, hogy az ÉDUVIZIG területén a Duna projekt keretében 4 konzorcium dolgozik. Köztük a D+D, illetőleg a DDA konzorcium tagja a Dömper Kft /melynek képviselője megjelent a töltésen az önkénteseknél/, ha jól emlékszem.

Az tény, hogy a tavaszi áradás előtt...
szablyafűrész
Az tény, hogy a tavaszi áradás előtt bontottak. A helyszínről tegnap többször tudósított a Hír Tv, de megkerülte ennek kimondását. Az új gát építésével kapcsolatos gondokról beszélt, de az egyszer sem hangzott el, ami a helyieket bántja, hogy az öreg, beállt, megbízható töltésüket elbontották. Ehhez pedig az állami hatóságoknak kellett asszisztálni. Akkor is, ha engedélyt adtak a bontáshoz, ill. akkor is, ha engedély nélkül bontottak, s nem ellenőriztek egy ilyen volumenű munkát, netán ők voltak a megrendelők, nem tudom.

Nem tudjuk, hogy mi a tényállás pontosan a kivitelező /-k??/ személyéről, a bontás felelőseiről, a vízügyi hatóság szerepéről, stb. Most a legfontosabb a védekezés, reggeltől estig a hadrafogható férfiak a töltésen, a család pedig otthonról segít az ellátásban. A sajtóból tudjuk azt is, hogy a kivitelező és a vízügy közötti villongásnak a kormánymegbízott vetett véget: az árvízvédelmi munkák irányítója, felelőse a vízügy, nem tekinthető jelen helyzetben építési területnek a töltés.
Kérem értse meg, hogy a nehéz helyzetünkben Öntől kértem segítséget, holott rajtunk most a legnagyobb igyekezet /most minden rendelkezésre áll, s szervezetten megy a munka/ mellett is csak a szerencse, s az égiek segíthetnek. Ha Győrújfalunál szakad a töltés, a környező falvak mellett Győr Ny-i része is veszélyeztetett.

Egyszer, ha mindenen túl leszünk, talán eljön az ideje a tényfeltárásnak."
coyote3
Sok közötök nem volt hozzá. A híradásokból -na nem a nyalonc médiákéból-inkább azt lehetett kivenni, hogy a helyi önkéntesek és a szakemberek /nem értendő ide bakondi katasztrófavédelmi főnyelv/ érdeme, hogy sikeres volt a védekezés. gyakorlatilag megint hazudtok. de hát ezen én már nem is csodálkozom...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.