"Nem szeretem a fegyverletételre épülő nemzetpolitikát" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a román Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban. A kormányfő hangsúlyozta: megvannak az eszközök arra, hogy miképpen lehet békésen, a nagyhatalmak számára is elfogadható módon megvédeni saját érdekeinket.

A július 27-én rögzített, szombat este műsorra tűzött interjú világpolitikai témákat érintő részében, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadására utaló felvetésre válaszolva Orbán Viktor kifejtette, nem bírálta a nagyhatalmakat, csak felhívta a figyelmet arra: a közepes méretű országoknak meg kell próbálniuk az általuk megtermelt erőforrásokat - a nagyhatalmi elszívó hatást közömbösítve - saját határaikon belül tartani.

"Engem azért szoktak megtámadni, mert ilyen tabutémákról beszélek, de ha nem beszélünk róla, akkor a magunkfajta méretű országok eleve vereségre vannak ítélve" - mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő utalt arra is, hogy az Európai Unió az egységesüléssel jó választ adott a világban zajló átalakulásokra, de tíz évvel korábban kellett volna felvennie soraiba a nagy növekedési potenciállal rendelkező közép-európai országokat. Az EU megtorpant a közös valuta bevezetésénél: a pénzügyi uniót nem követte a bankunió és a költségvetési unió - tette hozzá.

Orbán Viktor felidézte, hogy első miniszterelnöki mandátuma idején az Európai Unió még egy derűlátó, magabiztos, merész terveket szövögető közösség volt, mikor azonban 2010-ben visszatért az európai csúcstalálkozókra, egy pesszimista, kiútkereső, bizonytalan közösséget talált.

Úgy vélekedett, Európa számára még nyitott kérdés, hogy sikerül-e elindulnia egy újabb fellendülés felé, míg az Egyesült Államok - az eddigi jelek szerint - az Európai Uniónál eredményesebb válaszokat talált a gazdasági válságra.

"Ott egy nagy pénznyomdát működtetnek, van egy nagyon komoly inflációs veszély, de az állam mindenkori költségvetésén és a jegybankján keresztül folyamatosan életet pumpál a gazdaságba" - magyarázta Orbán Viktor. Hozzátette: Japán még forradalmibb megoldásokkal próbálkozik, és Magyarországnak ezekkel a piacokkal és partnerekkel is számolnia kell.

Kifejtette: a keleti nyitásra azért van szükség, mert a magyar gazdaság külkapcsolati rendszere rendkívül egyoldalú, 70-78 százalékban az Európai Unió felé irányul.

"Az exporthitelezéssel foglalkozó magyar állami bankot teljesen újjászerveztük, pénzzel láttuk el, így most már finanszírozást is tudunk adni a keleti kapcsolatok mellé" - mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a magyar-orosz kapcsolatokról azt mondta: Magyarországnak "fölfutó kapcsolatrendszere" van Oroszországgal.

"Azt ígértem a magyar választóknak, hogy ha lehetőséget kapunk a kormányzásra, és megkaptuk, méghozzá kétharmaddal, akkor véget vetünk Magyarország energiafüggőségének" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az elmúlt három évben ezt nagyrészt meg is valósították.

"Ennek ellenére Oroszország továbbra is stratégiai partner" - hangsúlyozta a kormányfő.

A Kínával ápolt kapcsolatokról elmondta: Magyarország stratégiai együttműködésre törekszik, és - bár a szabadság híve - nem próbálja kioktatni a kínaiakat az emberi jogokról.

Az interjúban Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolata is szóba került. Orbán Viktor kifejtette, az IMF-fel az a gond, hogy a - piaci hitelezőkkel ellentétben - feltételekhez köti a hitelnyújtást, amely ellehetetleníti a saját gazdaságpolitikát.

"Amikor arról van szó, hogy nekünk van egy gazdaságpolitikánk, amely nem arra épül, hogy elvesszük a nyugdíjakat, visszametsszük a szociális ellátást, csökkentjük a családi ellátást, és így tovább, hanem más módon próbáljuk megvédeni a nyugdíjasokat, megvédeni a bérből, fizetésből élőket, fönntartani az ország kulturális színvonalát, akkor összeütközésbe tudunk kerülni az IMF képviselőivel: ez történt" - magyarázta a miniszterelnök.

Mint mondta, az is hozzátartozik a történethez, hogy 2008-ban az összeomló Magyarországot az IMF "helyezte lélegeztetőkészülékre", de az együttműködést 2010-ben csak a bankadó és a nemzetközi cégekre kivetett különadók eltörlése árán lehetett volna folytatni, amire a kormány nemet mondott.

"Az IMF-nek megköszönjük a segítséget, úriember nem csibész: nehéz pillanatban segítettek ki bennünket, de nem kívánunk együttműködni tovább. És örülünk annak, hogy most már megtermelte a magyar gazdaság az idei év első felében azt a pénzösszeget, amellyel a még hátralévő hitelösszeget is ki tudjuk fizetni és így elválhatnak útjaink: nem tartozunk többé egymásnak" - jelentette ki Orbán Viktor a román Digi 24 "Diplomata-útlevél" című műsorának július 27-én adott, most szombaton sugárzott interjúban.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
Militalizált agymenés-agresszív monománia.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bretagne
Akkor a fegyverfelvételre épülő nemzetpolitikát szereti! Akkor tud igazán szabadságharcolni!
magyarbakancs
"Nem szeretem a fegyverletételre épülő nemzetpolitikát" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a román Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban.
A Miniszterelnök úr mindig harcol.
Olyan mint a Szovjet habürüs filmek mindig csak lőttek de sohasem töltötték a fegyvert.
Egy valamit azért töltöttek a saját és haveri zsebeket.
Borzalmas egy agy menése van Miniszterelnök úr.
mátmar
Diktátorunk kivezet minket az Unióból! Az Isten legyen nekünk irgalmas akkor, mivel dübörgő gazdaságunk azonnal összeomlik Szabadságharcos Nagy Vezérünk senki előtt nem teszi le a fegyvert! Mivel csak szabadságharcol, ha a nemzet bele is döglik , csak az ő hatalma maradjon meg. Más nem számít !
csegala
Gratulálok Orbán Úr! Azért tartunk ott, ahol tartunk. Mármint, hogy a Sas kabarét idézzem: "Felettünk a béka!"
Everest
Miniszterelnök Úr!
Ön kiszabadságharcolta ennek az országnak a közel négy évre beigért 400 ezer új munkahelyet! Csak éppen azt felejtette ki az igéretéből, h ezt külföldön, nyugaton más európai országokban fogják megtalálni. Az elrugaszkodás és felemelkedés az Önök számára meg is történt. Ja, h a támogatottságuk még mindig a legmagasabb? Jövőre választhatunk?!
excep
én sem szeretem szerintem is fegyvert kéne már fogni és ezt a sok népnyúzó férget falhoz állitani

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.