Az előző negyedévben a hírműsorok tudósításainak 38 százaléka foglalkozott politikával, a politikusok közül a miniszterelnök szerepelt a legtöbbször saját hangján, őt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke követte, és nőtt a baleseti-bűnügyi hírek aránya – derül ki a Nézőpont Intézet Médiaműhelyének kutatásából, amelyet csütörtökön küldtek el az MTI-nek.

A médiaműhely ezúttal is az RTL Klub, a TV2, az M1, a Duna tévécsatorna és a Kossuth Rádió esti hírműsorait vizsgálta. A híradók összesített időtartama 227 óráról 240-re nőtt az előző negyedévhez képest.

A kutatás szerint nőtt a baleseti és bűnügyi hírek aránya a hírműsorokban, ez alól csak a Kossuth Rádió kivétel. A TV2 összes tudósításának csaknem fele (49,2 százaléka) tartozott ebbe a kategóriába, az RTL Klub hírműsoraiban 31,6 százalék volt a baleseti-bűnügyi hírek aránya. A közszolgálati médiumokban kevesebb ilyen hír volt: arányuk az M1-en 11,7 százalék, a Dunán 5,3, a Kossuth Rádióban 5,5 százalék.

A 9221 tudósításból 3494 foglalkozott politikával (37,9 százalék). A kereskedelmi csatornákon csökkent, a közszolgálati hírműsorokban nőtt a politikai hírek aránya az előző negyedévvel összevetve. A magyar vonatkozású politikai hírek több mint negyede gazdaságpolitikai, 23,3 százaléka szakpolitikai, 13,7 százaléka pártpolitikai volt.

A rezsicsökkentés és a húsáfa csökkentése az összes politikai hír 4,3 százalékát tette ki. Az elemzés szerint az RTL Klub politikai híreinek 8,5 százaléka a dohánykereskedelem átalakításával foglalkozott.

A harmadik negyedévben is a kormány álláspontja jelent meg a legtöbbször a magyar politikai hírekben, ám az előző két negyedévben 24,2 és 23 százalék volt ez a mutató, legutóbb viszont már csak 21,1 százalék.

A Fidesz és az MSZP közötti különbség 2,2-ről 1,1 százalékra csökkent: a Fidesz 9,1 százalékot, az MSZP 8 százalékot szerepelt.

A harmadik legtöbb helyet az Együtt-PM szövetség kapta a hírekben (4,2 százalék), majd a Jobbik (2,9 százalék), a Demokratikus Koalíció (2,3 százalék) és az LMP (1,9 százalék) következik. Mindazonáltal az Együtt-PM megszólalásainak 71,5 százalékát pártpolitikai hírek tették ki, a többi párt esetében a megszólalások jobban megoszlottak, többet szerepeltek gazdaság- és szakpolitikai hírekben.

A politikusok közül Orbán Viktor miniszterelnök szólalt meg legtöbbször, 192 alkalommal saját hangján. A kormánytagok közül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár követi 88 és 85 megszólalással.
A fideszes politikusok közül Rogán Antal frakcióvezető jelent meg a legtöbbször, nyolcvanszor, a hírekben, az ellenzékiek közül pedig Gyurcsány Ferenc DK-elnök (97 alkalom), megelőzve Bajnai Gordont, az Együtt-PM elnökét és Mesterházy Attila szocialista pártelnököt (78 és 62 megszólalás).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.