A WHO főigazgatójától kapott kitüntetést Orbán Viktor, aki ebből az alkalomból kijelentette, hogy „egyre több magyar teszi le végleg a cigarettát". A Nol.hu megnézte, így van-e.

A lap által megkérdezett egészségügyi szakemberek még nem tudnak olyan adatról, ami azt mutatná, hogy a dohányzás szigorítása nyomán csökkent volna a dohányosok száma. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatsoraiból inkább az látszik, hogy a magyarok továbbra is kemény dohányosok: az utóbbi évtizedben szinte folyamatosan nőtt – Orbán második miniszterelnöksége óta például 550 tonnával – a magyarok által valamilyen formában (cigaretta, szivar, pipadohány vagy sodrós cigi) legálisan elfüstölt mennyiség.

Azokban az országokban, ahol már régebben, évek óta érvényben vannak a dohányzást tiltó szigorítások, egy év után átlagosan 17-23 százalékkal mérséklődött a 60 év alatti passzív dohányosok körében a szívinfarktussal kórházi ellátásra szorulók aránya, mivel ebben a csoportban nullára csökkent a füstterhelés – mondták el a lapnak egészségügyi szakemberek.

Orbán Viktor elsősorban a 2008-ban még Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszter által szorgalmazott, ám végül a második Orbán-kormány által véghezvitt vendéglátóhelyi dohánytiltásért kapta a májusban odaítélt WHO-kitüntetést. Ennek a nemdohányzókat védő hatását senki sem vitatja. Ugyanakkor a vendéglátóhelyi dohánytiltás a jelek szerint egy cseppet sem fogta vissza a magyar bagós kedvét. Igaz, a törvénymódosítás körüli lobbiharcban a Fidesz maga is azzal érvelt, hogy a dohányipart nem éri majd kár a tiltás nyomán, azaz: nem veti vissza a dohányzás szokását.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Azért mikor tüntetik ki,hogy neki köszönhetik az emberek a feketepiac növekedését?Az el nem adott cigaretták nem azért maradtak a polcokon,mert leszoktak az emberek a cigiről hanem azért,mert fele annyiért megveszik az utcán a cigit is meg a dohányt is így az emberek is jobban járnak meg aki eladja az is egyedül az állam szívja meg,mert milliárdos kiesést okoz a kevesebb eladott dohány után járó adó!!!De gondolom ezért majd 2014 tavaszán kap "kitüntetést" a szavazóktól!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
@ujbuda: áá azt nem kívánom csak járjon úgy mint a ledöntött hungarocell szobor :D
coni
De miért választották meg Orbánt?
Ez a kérdés engem sokkal inkább izgat. A WHO azt se tudja mi van valójában Mo.-on, de a választók már 1998-2002 között jobban figyelhettek volna.
dömdödöm
Nem tudom miért tűntették ki mert egészségügyi látszata még egyáltalán nincsen az intézkedésnek . Ismerek olyat aki leszokott de rászokott helyette az alkoholra úgy hogy előtte soha életében nem ivott :-(
bakegya
Orbán mindíg fellkapaszkodik valamilyen "lóra"-valakit-valamit mindíg puhít a nyereg alatt-az neki mindegy hogy fordítva seggel rajta!-lóvá téve húzzon a ló,akár füstbe ment tervet is,a lényeg dőljön a lé!
A sunyi ló,mára már páncélozott lovat hajt- csak le ne essen róla!
bakegya
@dömdödöm: ez az,csupa olyat szabadalmaztat ez az ördög -ügyvéd-se,ami két létminőséget alapozó szervünket nyirbálja!!!-első pálesztörvénye gyorsan hatott tüdőre májra.A DOHÁNY NÁLA MEG A HAVEROKNÁL,ennek -látszata-vagyon.K.nagy szerencsejátékoskodását isten nevében teheti-kitüntetve.Ez az intézkedés INTEGETÉS!
KÖPNI,NYELNI SEGÍT,DE MIT ÉS KINEK?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.