Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter kedden hajnalban a budapesti Honvédkórházban – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében tudatta: saját halottjának tekinti az egykori tárcavezetőt, és osztozik a család gyászában. A miniszter temetésére a család kérésének megfelelően szűk, családi körben fog sor kerülni.

Für Lajos 1930. december 21-én született Egyházasrádócon. 1950-ben a Debreceni Tudományegyetem hallgatója lett, 1954-ben szerzett középiskolai történelemtanári diplomát. 1956 októbere az egyetemen érte, a debreceni Kossuth Kör titkára lett. 1956. október 26-án a debreceni Szocialista Forradalmi Bizottmány titkárává választották. Az orosz hadsereg katonái november 4-én hajnalban letartóztatták, majd rövid időre internálták. 1956 karácsonya előtt szabadult, Franciaországba menekült, ahonnan 1957. május 16-án tért haza.
Az 1963-as általános amnesztia után térhetett csak vissza a tudományos kutatói pályára, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tudományos munkatársa lett, azonban felsőoktatási állást még évtizedekig nem kapott.

Tudományos pályáját tekintve 1958-ban bölcsészdoktori, 1971-ben kandidátusi címet, 1983-ban akadémiai doktori fokozatot szerzett. Közel kétszáz tanulmánya, cikke és tíz kötete jelent meg. 1997. január 16-án a francia becsületrend tiszti fokozatával tüntették ki, 2010-ben Bethlen Gábor-díjat kapott. Közíróként az elsők között emelt szót a határainkon túl élő magyarság sorsáért. 1990-2000 között egyetemi tanárként is dolgozott.

1987-ben részt vett az első lakiteleki találkozón, az MDF kilenc alapítójának egyike volt. 1990. május 3-tól honvédelmi miniszteri kinevezéséig a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi állandó bizottságának volt tagja. 1990. május 23-ától a Horn-kormány megalakulásáig a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere. 1991. december 15-től 1993. május 26-ig az MDF ügyvezető elnöki pozícióját töltötte be. 1994. február 19-től, Antall József halála után a Magyar Demokrata Fórum elnöke. 1996-ban kilépett az MDF frakciójából, független képviselőként dolgozott tovább.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
@dömdödöm: Nyugodjon békében...elég nagy csapás volt az életében,
hogy egy ápolatlan, müveletlen, szabadszájú Dajcstompika apósa volt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pacsni
@dömdödöm: elègszomoru, hogy a Honvèd korhàzba vannak a legjobb orvosok, a tobbibe meg reszkessetek egerek?
dömdödöm
@pacsni: ez azért nem pontosan így van mert ha valakinek olyan baja van mint nekem volt vidékről is a honvédba viszik megmenteni és a városmajori klinikára . Maradjunk abban hogy azon az osztályon ahol én voltam ott profik dolgoznak , máshol nem tudom mi van mert ott nem voltam .:-(
antiszennyezo
@dömdödöm: A Honvéd kórháznak van VIP részlege és az nem a civileknek van fenntartva.
Halszem
@Tootsy: Azért kíváncsi lennék Tompika hol volt kedd hajnalban?
Ahogy nyilatkozgatott apósáról, nem lepődnék meg semmin!
Tootsy
@Halszem: Talan Brussziben? Nem tudom, mert o barhonnan es barmit twitterezik, mert azt hiszi, ez a meno, mert a tinik mindent a Twitteren es a Facebook-on kozolnek egymassal. Csak ami jol all egy 14 evesnek, az egyaltalan nem jon be egy - allitolag - felelos politikusnal... Dehat mi a csudat varhatunk tole? Mondjuk, ha az en vejem lett volna, nagyon gyorsan igyekeztem volna magam is tul tenni a szemelyen,..

Szegeny Fur Lajos pedig nyugodjek bekeben, halottakrol vagy jot, vagy semmit,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.