Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az MTI-nek, miután Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével közösen látogatást tett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjában.

A kormányfő az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy találkozott a genfi központban dolgozó több mint hatvan magyar szakemberrel, doktorandusszal, diákkal, akik komoly pozíciókat töltenek be, komoly kutatásokban vesznek részt, és a legmagasabb szinten teljesítenek. "Jó okunk van arra, hogy büszkék legyünk a mérnökeinkre, a fizikusainkra, az informatikusainkra" – hangsúlyozta, rámutatva egyúttal, hogy "a nemzeti össztermékünkön és a lélekszámunkon fölül vagyunk reprezentálva" a CERN-ben folyó tudományos munkában.

A hivatalos látogatáson a magyar küldöttség tájékoztatást kapott a CERN-ben folyó munkáról, a tervekről. Orbán Viktor értékelése szerint "az a tudományos munka, amely itt zajlik, építi a jövőt. (...) Itt jönnek létre azok a fizikai felismerések, amelyekre alapozva azután később az egész világot behálózó, meghódító termékek jönnek létre, mint például az internet".

A kutatási szervezet vezetőjével folytatott tárgyaláson megerősítették a Magyarország és a CERN közötti szakmai, pénzügyi együttműködést – közölte Orbán Viktor, hozzáfűzve: Magyarország mint a szervezet tagja az idei költségvetésében 1,7 milliárd forintot biztosít a CERN-nek.

Megjegyezte továbbá, Magyarország készen áll arra, hogy ha újabb kutatások jönnek létre, akkor azokban tudósokkal és pénzügyileg is részt vállaljon.

A svájci székhelyű kutatóintézet "lelke" egy hatalmas számítógépközpont, amelynek testvérszervezete, a genfivel azonos minőségű központja Budapesten van – hívta fel a figyelmet. Jelezte, hogy a mostani találkozón is szóba került a magyar fővárosban, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjában lévő, tavaly júniusban felavatott adatközpont. A megbeszélésen – amelyen jelen volt a Wigner-kutatóközpont vezetője, Lévai Péter is – a svájciak a legnagyobb megelégedéssel nyilatkoztak a budapesti központ teljesítményéről – emelte ki a miniszterelnök.

Az 1954-ben alapított CERN-nek jelenleg 21 tagja van, köztük az 1992-ben csatlakozott Magyarország.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Valóban büszkék lehetünk a tehetséges mérnökeinkre, stb. - és azért is, mert általában pártsemlegesek! :)
bakegya
Már megint olyan helyen kotorászik a felcsuti maradona, amihez ,nem csak hülye de köze sincs!
hetöndöe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
verőce21
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
hetöndöe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
m.macskosz
Akik most Genfben vannak, nem a hoffmannrózsa-féle oktatási rendszerben tanultak ám!
Vajon 20-50-30 év múlva hány büszkeségünk lesz? Orvosok, mérnökök, tanárok...itthon és külhonban?
pbalage
nos igen, a kutya ott van elásva, hogy "Magyarország" büszke lehet, igen, de ez nem egyenlő a "fidesszel", tehát énnekem egy ilyen tökcsősz ne büszkélkedjen, mert én meg azt mondom, hogy a magyarok nem lehetnek büszkék a pakisztániakra.
Akkor egálban vagyunk, vityusmityuspakker.
hetöndöe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Pálinkafőző Rézüst
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
verőce21
@hetöndöe: (16:36) @Pálinkafőző Rézüst: (16:52) A mérnököknek, stb. itt nem elveik vannak, hanem feladataik!

(Nem is értem, hogy kommentelhet itt még mindig, nem is a témában, két korábban - más nicknéven - kitiltott hozzászóló? ) :)
Pálinkafőző Rézüst
@verőce21: nem vagy te vamzer kicsit? :) Tévedsz, én változtattam egyébként..:)))
okostóbiás..:))
Mert pl. az MTA elnöke sem pártelkötelezett ugyebár...Aki minden hazai tudósok főnöke. Na ennyit erről mára, előbb-utóbb bezár Móka Viki hazugsággyára..:))
JAJMÁR
Hát, ha már így nyilvánosan meg van engedve, én bevallom, hogy eddig is nagyon büszke voltam a mérnökeinkre és minden jó hírnevünket öregbítő emberre ... a politikusainkra nem annyira .
Pálinkafőző Rézüst
@verőce21: ma 15:01-re: "Valóban büszkék lehetünk a tehetséges mérnökeinkre,..."
Igen, azok vagyunk, csak sajnos nagyon nagy részük már külhonban dolgozik, mert idehaza nincsenek megbecsülve (ők sem)! Különösen igaz ez a kutató, fejlesztő mérnökökre, akikre ugyan sokat kellene költeni, de busásan megtérülne a befektetés, lásd a külföldön dolgozó mérnökeink fejlesztési eredményeit. Az itthon maradottaknak van néhány neves cég, (pl. Kürt, DoclerWeb,) ahol lehetőségük van minőségi fejlődésre és fejlesztésre, de ez roppant kevés, és mind magáncég, állami támogatás nélkül! Ezek fura mód nem kaptak vissza nem térítendő állami lopott lóvét! És ez így jó, tiszták tudtak maradni!
"A kormányfő az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy találkozott a genfi központban dolgozó több mint hatvan magyar szakemberrel, doktorandusszal, diákkal, akik komoly pozíciókat töltenek be, komoly kutatásokban vesznek részt, és a legmagasabb szinten teljesítenek. "
Teccik érteni? Nem itthoni teljesítményről beszélt az elvtárs! És ezek már nem is fognak hazajönni...Sajnos..
Brother Louie
@Pálinkafőző Rézüst: valószínűleg vitte magával a szavazócédulákat, amit majd postán visszaküldenek Genfből.

Mert ha már kimentek a büdös életben nem jönnek haza. Miért tennék?
crow0131
Jobban örülnék ha itthon dolgoznának.
Erre teremtsünk hátteret, ne stadionra.
Halszem
@Brother Louie: A kint dolgozók nem szavazhatnak levélben!
Ha ők szavazni akarnak mehetnek sorban állni a követségre!
Biztos lesz kivétel. Valami főgané, pl. Tompika kimegy és összegyűjti a NYÍLT szavazatokat.
Nakimaga
"több mint hatvan magyar szakemberrel, doktorandusszal, diákkal, akik komoly pozíciókat töltenek be, komoly kutatásokban vesznek részt, és a legmagasabb szinten teljesítenek. "
Hát igen !
Ha itthon maradtak volna,most nem hallanánk róluk és ezt a kormánynak köszönhetik !
verőce21
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
bundi
@verőce21: de most komolyan... miért kell valakinek külföldre menni, hogy boldoguljon, elismeréseket szerezzen a szakterületén? és miért kell az épp regnáló vezetésnek kiszel tüncit meghazudtoló bátorsággal dörgölőzni hozzájuk, és fényképeztetni magukat? miért nem a hazai (tudod: MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) központban polírozzák magukat?
miért van az, hogy valaki amíg otthon van addig természetes, és elfogadott, amíg csöndben marad, de ha megelégeli és az elismerés, a lehetőségek, jobb élet miatt kimegy, majd sikeres lesz, egyből dörgölődzik hozzá a politikai pártfőfunkci is...?
verőce21
@bundi: Senki nem lehet próféta a saját hazájában! :)
- vagy csak kevesek, ha már megjárta külföldet, netán onnan is elismerést szerzett.:)
nemsemmi
A miniszterelnökünkre azonban nem. Mit gondolnak rólunk, nemcsak hogy egy ilyen idióta szabadlábon van, de még miniszterelnököt is csináltunk belőle.
bundi
@verőce21: miért nem?
és ha valaki megismeri a más kultúrák által felkínált lehetőségeket, nem biztos hogy az otthoni prófétaszerep lesz álmainak netovábbja... főleg annak fényében, hogy nagy valószínűséggel a gyerekei is erre a sorsra fognak jutni...
nem gondolod?
verőce21
@bundi: (13:29) Mindenki a saját sorsának kovácsa.
bundi
@verőce21: de hogy hol él ezzel a lehetőséggel valaki, az azon is múlik, hol és hogyan támogatják...
mert ugye túró rudiból nem lehet rezsit fizetni...
www.gyerehaza.org/gyere_haza_blog
itt láthatsz érveket magyarország mellett:
gyerehaza.org/node/93
szerinted akikkel fotózkodott a vezér azok nem olvasták ezt? vagy annyira buták, hogy nem bírják megérteni?
nem kellene stadionépítés helyett (ami ugye nem nagyon hoz a konyhára semmit, és később is csak fenntartási, és karbantartási költségei lesznek mint haszna) mondjuk másra költeni a pénzt? mert annak sokfelé lenne helye...
bundi
@verőce21: egyik érv, hogy jobb otthon boldogulni:
8. Gyerekkorunk életérzései
Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk,
a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi.
modera
@bundi: Ne felejtsd ki a 6 puttonyosTokaji Aszút sem...:-)
modera
@dr.rézbagoly: Nem tudom, kiről beszélsz, DR. BUBÓ...:-)
bundi
@dr.rézbagoly: erre gondolsz?
propeller.hu/itthon/2690308-dramai-zuhanas-magyarok-nem-erzik
olvasd a hsz-okat
"modera
@Pálinkafőző Rézüst: Persze az is lehet hogy csak veled szórakozok, és újra entero leszek. Tudod, soha nem volt még olyan hogy valakit megutáljak a neten keresztül, azt hittem ilyen nem létezik. De amennyiszer te már belém kötöttél, jöttél ezzel a tibikézéssel, elvtársozással, ez a minimum.
Válasz erre Tetszik 2012. december 7., 13:39 Jelentem"
gazdag dezső
Sajnos hogy csak külföldön sikerül sokaknak !! Itthon kellene maradniuk,hogy itt fejlesszék,bővítsék az ország anyagi,és szellemi vagyonát!! Helyettük ilyen Tomikák vannak,akiket szégyellnünk kell!! De a történelem során nagyon sok tudós,feltaláló nem találta a helyét itt,mert nem támogatta az ország kellően.Orvosok ,és sok más feltalálók ,de erre ne legyen büszke az államfő,mert itthon nem becsülte meg az ország őket!!A NASA -nál is több Magyar dolgozik.Ha ezek itthon gyarapítanák az országot ,és nem a semmitérő politikusok lopnák szét a vagyonokat,/tisztelet a kivételeknek/ha nem ilyen Vitézi Dávid vezetné irányítaná a főváros forgalmát ,akkor nagyon gazdag ország lehetnénk.!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.