Elégedettebbek a vártnál a magyarok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szubjektív jóllétet vizsgáló kutatása szerint az élettel való általános elégedettségre vonatkozó kérdésre a tízes skálán 6,15 pont volt a válaszok átlagértéke.

A korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy a magyar társadalom a legreményvesztettebbek, legpesszimistábbak közé tartozik az Európai Unióban, a jelenlegi felmérés szerint azonban nem ennyire sötét a kép – mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese a kiadványt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elnökhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta: ilyen komplex és ilyen nagy mintán, csaknem 18 ezer válaszadó megkérdezésével készült vizsgálat még nem volt, így az eredményeket nem lehet pontosan összevetni a korábbiakkal.

Ugyanezt a vizsgálatot 2013 második félévében az Európai Unió minden országában elvégezték, de az eredményeket még nem összesítették, így a nemzetközi összehasonlítás később készül el.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Na má' ideje volt egy ilyen statisztikát kiadni, mégis jobb ha tudjuk, hogy elégedettek vagyunk-e! Na végre. De jóóóóóóó :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Most olvastam el meg egyszer, nagyon figyelmesen a focim alatti sorokat, amiben azt irja, hogy a KSH a "szubjektiv joletet" merte fol, es ezzel van 61,5 szazalek megelegedve...

Na elmennek am a budos francba, MI AZ, hogy "szubjektiv jolet?" Az, hogy mar az is joletnek szamit, ha valaki nem hal ehen? En objektiven akarok jol elni, amikor a kornyezetem is latja, hogy nem esem ossze az ehsegtol, tiszta vagyok, jo ruhaban jarok, van munkam, es van hol laknom, amire buszken mondhatom , hogy az "en otthonom"... Tehat en OBJEKTIVE, minden kulso tenyezotol fuggetlenul szeretnek joletben elni, es nem fuggeni attol, hogy 400 forintert egy villamosjegyet vegyek, vagy aznap egyek-e kenyeret a team melle, mert egyszerre a ketto nem megy. (Van ilyen baratom otthon, aki 56 eves, egesz eletet tisztessegesen vegigdolgozta, de a kora miatt mar nem tud elhelyezkedni, hiaba van felsofoku vegzettsege. )

Kis Joska kilep a fonok szobajabol, a titkarno izgatottan kerdezi tole, "Na, mit mondott a fonok a fizetesedrol?" - " Aaaa, semmi kulonoset. Tulajdonkeppen mindketten meg vagyunk elegedve a fizetesunkkel: en az ovevel, O az enyemmel...:-(("
F_Viktor
@karma1: Igazad van, ezért nagy csúsztatás ez a 61,5 százalékos megelégedettség szubjektív jólét címszó alatt, mert a jólét az igények függvénye. Minél magasabb egy családban az egy főre jutó jövedelem, az igények, a jólét megítélése is egyre magasabb jövedelmet kíván meg.
Maralex
@karma1: Aki tűr azt még jobban kihasználják (én is ezt tenném); ez ilyen egyszerű és természetes folyamat. Nem tűrni viszont csak nagy tömegben érdemes, mert az egyén egyedül valóban kiszolgáltatott. Ezért tartunk itt ahol tartunk, mert a többség úgy gondolkozik mint te. Ahol összefogtak a dolgozók ott hamar kiderült, hogy 30 - 40 % -os béremelés mindössze pár % -os nyereség csökkenést eredményez. A bérköltség a bevétel viszonylag elenyésző része a multiknál. A legtöbb helyen egyébként nem a tulajdonosok az alacsony bérezés okai, hanem a magyar vezetés.
hattorihanna
Merre vannak,hol élnek eme derék honpolgárok,szeretnék én is kis családommal közibük tartozni...Címet is kérnénk szépen,mert erre felénk érdekes mód, csupa elégedetlen,ideges.elkeseredett magyart látni csak...
karma1
@F_Viktor: Tudod, kedves, a joletet is fel lehet merni teljesen objektivan egy statisztikai intezmeny altal, de annak is megvannak a felmeresi parameterei: ha jol belegondolsz, akkor Te is csak EGY popsival tudsz beleulni pl. egy autoba, EGY furdoszobara van Neked szukseged (tobb furdoszoba mar a luxus kategoria!), EGY jol megfizetett munkahelyed eleg kell, hogy legyen, egyszerre csak EGY ebedet tudsz megenni (meg ha bosegeset is), es a joleti kategoriaba (az OBJEKTIVBE) az is beletartozik, hogy ho vegen van-e meg penz a takarekban, tudsz-e nyaralni menni a csaladoddal 2 hetre a Balatonra, MINDEN evben, szoval, ezeket a felmereseket BECSULETESEN is el lehet vegezni, csak akkor NEM ezek a szamok jonnek ki, hanem "csak" egy szubjektiv felmeres, ami a nemzetkozi felmeresekhez nem hasonlithato (persze, mert NEM a szokasos felmeresi standard alapjan keszultek). Akkor meg mirol beszelnek ezek odafont? aaaa, biztos mi vagyunk a hulyek, mar megint,...:-)))
F_Viktor
@karma1: Ezért lenne reális egy objektív adatokat használó felmérés, az egy főre jutó jövedelem alapján felállítani egy elégedettségi összeget, s aki átugorja, azaz nagyobb a jövedelem, az elégedett, aki nem, az elégedetlen.
Mert van akinek nem elég a 2 autó, 1 apának, 1 anyának, mert ő vágyik még egy munkába járósra és egy horgászni járósra is, vagy van aki azért elégedetlen, mert csak Spanyolországba tud elmenni nyaralni és nem Floridába.
Van aki elégedett a csirkecombbal, van aki elégedetlen a kaviárral, mert homárra vágyik...

Tehát egy ilyen KSH felmérésnek objektív adatokra kellene támaszkodnia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.