A Fidesz minden esetben kiáll a fogyasztók érdekei mellett, ezért a korábbinál jóval szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályokat hozott – mondta a kormánypárt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert a tucatnyi fogyasztóvédelmi intézkedés közül kiemelte, hogy ma már "kőkemény bírsággal" sújtják a jogsértő módon számlázó szolgáltatókat, február 1-jétől pedig kötelező megfelelően képzett fogyasztóvédelmi referenseket alkalmazni nagyvállalatoknál, közműszolgáltatóknál. Emellett a fogyasztókat segíti az egyszerű számlakép, a rezsipontok hálózata, a társasházak szigorúbb felügyelete és a mérőóra-leolvasás szabályainak módosítása is, vagyis hogy az áram, a gáz és a víz esetében a szolgáltatók kötelesek negyedévente ingyenesen biztosítani a leolvasást, akár este nyolc óráig is – sorolta a lépéseket.

Augusztustól a vakok és látássérültek Braille-írással nyomtatott gáz- és villanyszámlát kaphatnak, ennek lehetőségét pedig később biztosítani kell a távhőről, a víz- és a csatornadíjról, valamint a szemétszállításról kiállított számláknál is – ismertette a szóvivő.

Zsigó Róbert megemlítette, hogy tavaly óta a nagy társasházakban élők is kevésbé vannak kiszolgáltatva a cégeknek, hiszen ma már "nem borulhat sötétségbe egy egész társasház, ha a szolgáltató gondol egyet".

A tartozásokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy szétválasztották a számla- és a kötbértartozást, így csak hatvannapos számlatartozás esetén lehet kikapcsolni a szolgáltatást, kötbértartozásnál pedig csak akkor, ha a közműcég polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett. A tartozás rendezése után pedig 24 órán belül vissza kell kapcsolni a szolgáltatásba az ügyfelet – jelezte.

A Fidesz szóvivője hozzátette, hogy a szociális intézményben és önkormányzati, szolgálati bérlakásban élőkre is kiterjesztették a korábbi tízszázalékos víz- és szemétszállításidíj-csökkentést.

Emlékeztetett egyúttal a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető által hétfőn bejelentett javaslataikra, vagyis arra, hogy a kormány vizsgálja meg a közműszámlákon szereplő alapdíjak jelentős csökkentésének vagy teljes megszüntetésének lehetőségét, a mérőórák cseréjének költsége a jövőben ne a fogyasztókat terhelje, a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás pedig kerüljön szinkronba egymással. Azt is kezdeményezik, hogy vizsgálják felül a bekötési, bekapcsolási díjakat és a fejlesztési hozzájárulásokat.

Zsigó Róbert megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a fogyasztóvédelmi szabályok szigorodtak, az ügyfelek pedig éberebbek és tudatosabbak, az elmúlt hetekben tartott rezsifórumokon mégis azt tapasztalták, továbbra is sok a panasz, "sok a trükk". A Fidesz azonban minden esetben megvédi a fogyasztók érdekeit – hangsúlyozta.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"Augusztustól a vakok és látássérültek Braille-írással nyomtatott gáz- és villanyszámlát kaphatnak"- Cseszd meg !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vasárnapiiskolás
@postamester: ne ijesztegessél mert mindjárt magam alá ...köhögök:-)
Desischado
@nyanya001: Én tegnap olvastam, hogy a vezír már megint megígérte az egy milla munkahelyet! Más semmiről nem tudok! Ez bevált 2010-ben, de ma már jobban kinyílt az emberek szeme! Az Összefogás programját végigolvastam, nagyon jó! De a fideszét még nem sikerült meglelnem, kivéve ezt az ígéretet, amit már előzőleg is elsütöttek! Mindnyájan tudjuk, mi lett belőle! Ami meg az érdekeinket illeti, könyörgöm! NE VÉDJÉK MEG, MERT AMIT EDDIG "MEGVÉDTEK" ABBÓL MÉG SEMMI JÓ NEM SZÁRMAZOTT!
Desischado
@Pálinkafőző Rézüst: Köszi a cikket, elolvastam. Most mondd meg, nem barmok???!!! Mármint a rablóbanda!
Pálinkafőző Rézüst
@Desischado: a fideszesek már túl vannak a realitáson! Vallásszerűen imádják c.típusú vezírüket, és holdudvarát. Ha a szájukba @arna, azt is megköszönnék!!!
Desischado
@Pálinkafőző Rézüst: Ez elég keserves, Rézüst, de sajnos igazad van! Tényleg ennyir elvakultak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.