Ukrajna európai integrációját és a válság tárgyalásos megoldását sürgette Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Európai Néppárt dublini kongresszusán tartott beszédében.

Európának ki kell állnia a demokratikus értékek mellett az ukrán választások után is – hangsúlyozta a kormányfő. A hetek óta tartó ukrán válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott: "a zűrzavar helyett demokráciát, az erőszak helyett tárgyalásokat, a káosz és anarchia helyett pedig rendet és békét akarunk".

Orbán: káosz helyett békét akarunk Ukrajnában

Orbán Viktor azt mondta, mindannyian egy demokratikus Ukrajnában vagyunk érdekeltek, ahol tisztelik a kisebbségek jogait. Magyarország ezért is ítéli el erőteljesen azt a – szerinte komoly kudarcnak számító – közelmúltbeli ukrán parlamenti döntést, amellyel eltörölték a nyelvtörvényt.

A miniszterelnök arra sürgette a néppártot, alakítson ki egy világos álláspontot az ukrajnai helyzettel kapcsolatban: nem elég megelégedni azzal, hogy az előző ukrán vezetés távozott, ugyanilyen fontos tisztázni az elvárásokat a választások után felálló új kijevi kormánnyal szemben.

Azt is szorgalmazta, hogy Európa tegyen válaszintézkedéseket Oroszország lépései miatt, mert a nemzetközi törvények megszegése nem maradhat válasz nélkül. Európa azonban nem adhat katonai választ, megvalósíthat ugyanakkor egy hatékony integrációs politikát – erősítette meg álláspontját a kormányfő.

Ebben a helyzetben a szavak és az ígéretek nem elegendőek – fogalmazott –, "most kell igazán elkezdenünk Ukrajna európai integrációs folyamatát".

Orbán Viktor megismételte csütörtöki brüsszeli állásfoglalását – amelyet az Ukrajna ügyében tartott rendkívüli uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozón ismertetett –, hogy meg kellene teremteni a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna polgárainak az Európai Unióba.

Noha a néppárt dublini csúcstalálkozójának fő témája a jobbközép pártcsalád európai parlamenti (EP) választási programjának megvitatása és az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó "csúcsjelöltjének" megválasztása volt, az ukrán válság szinte minden felszólalásban szóba került. A kétnapos kongresszus első napján, csütörtök este Julija Timosenko volt ukrán kormányfő és Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője is beszédet mondott, beszámolva az országukban az elmúlt hetekben történtekről. Mindkettejüket felállva tapsolta meg az írországi tanácskozás több száz résztvevője.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Nahát, megszólaltál végre, kis kertem virága? Csupán csak egy hétbe telt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
@gomez: pont ezt akartam írni, de sajna lekéstem
Orbánról meg annyit, hogy mehet nyugodtan a Janukovics haverja mellé a bunkerba.
gomez
@pbalage: nem késtél le semmiről! Örülök hogy egy másik embernek egyezik a véleménye az enyémmel! Nem hiszem hogy olyan szerencsénk lesz hogy eltűnik a színről! Én rajta vagyok!
dolfi57
Közzététel a Facebookon is
Hozzászólás Ervin Tibor Szakács néven (Nem te vagy?)

Ervin Tibor Szakács · Kiemelt hozzászóló · KERI
Ukrajna ősi Orosz föld volt, és miért nem lehetne ujból az. Mert a sok vodkától megbolondult Nyikita Hruscsov "kedves vezető" 1954 ben ajándékba adta a Krim köztársaságot Ukrajnának, de milyen alapon. Az Oroszok teszik a dolgukat, és vissza veszik, és ez igy helyes. Amerikának,meg a nyugatnak semmi köze hozzá.
dolfi57
Orbán a nyelv törvény vissza állitását szorgalmazza, mert ahhoz van köze a Kárpátalján élő Magyarok miatt, de a Krimi csatározásokból maradjon ki mert semmi közünk hozzá
QQCSI
"a zűrzavar helyett demokráciát, az erőszak helyett tárgyalásokat, a káosz és anarchia helyett pedig rendet és békét akarunk".

Oszt' ki nem szarja le, mit akarsz, I.Orbán?

Amikor az USA és Oroszország "beszélget",
neked coki! Vigasztalódj: az EU-nak is!
Desischado
Egyem azt az álszent, hazug pofáját! Egy betű sem igaz, abból amit beszél!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.