A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörből. A testület erről pénteki ülésén fogadott el iránymutatást.

Az NVB iránymutatásában felhívja a figyelmet arra, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

A testület szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát, és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, és a szavazóhelyiségből kiviszi, vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla (például abból a célból, hogy harmadik személynek megmutassa).

Az NVB iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is, a testület szerint a szavazás titkossága az egész szavazás jogállami, demokratikus módon történő megvalósulását is biztosítani hivatott, így jelentősége túlmutat az egyes választók magatartásán.

Az NVB utalt arra, hogy iránymutatásának célja a visszaélések (például láncszavazás) megakadályozására vonatkozó jogértelmezés kifejtése a választások tisztaságának védelme érdekében.

Az iránymutatásokat az NVB a választási szervek számára ad ki, ám azok nem kötelező érvényűek, a testület álláspontját tükrözik.

Az NVB elnöke, Patyi András az ülés szünetében újságíróknak emlékeztetett rá: az NVB jogelődje, az Országos Választási Bizottság 2006-ban már elfogadott egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban, most az NVB tulajdonképpen megerősítette és új számon, iránymutatásként adta ki. Mint mondta, az iránymutatás kiadásával, az értelmezés tudatosításával nehezebbé lehet tenni a láncszavazást.

Az elnök elmondta: a szavazólapokat nem kell borítékba tenni és lezárni.

Arra a kérdésre, hogy ha a szavazatszámláló bizottság észleli, hogy a választó valószínűleg nem tette a borítékba a szavazólapját, mit tehet, az elnök azt felelte: a szavazatszámláló bizottság nem nyomozóhatóság, de ha látszik, hogy üres borítékot kíván bedobni a polgár, akkor rákérdezhet, hogy hol van a szavazólap.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Láncszavazásnál nyilván hogy az első ember üres borítékot dob be az urnába. Tehát ha a szavazatok összeszámolásánál üres borítékot találnak akkor az összes szavazatot érvénytelennek kell nyilvánítani mert ott csalás történt. Ez ilyen egyszerű. Ahol csalás van ott sérül a demokrácia.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
ÉS mit tegyen a szavazatszámláló hogy megakadályozza a fényképezést?
Kukucskáljon?
GeoCravker
Hülyeség. Nem lehet meggátolni törcényesen
leszúrt rittberger
És ha rákérdezett, hogy hol a szavazólap, és azt mondom hogy anyádban? Akkor mi a következő lépés? Mert hogy ugye se nem nyomozóhatóság, se nem illemtanár, ellenben a dolga és kötelessége addig terjed csak, hogy a lapot átadja és fegyelmezetten ül.

Jó kis törvény ez, talán az egyik legszabadabban értelmezhető, legsemmitnemérőbb.
Dr. Felipe
Láncszavazásnál nyilván hogy az első ember üres borítékot dob be az urnába. Tehát ha a szavazatok összeszámolásánál üres borítékot találnak akkor az összes szavazatot érvénytelennek kell nyilvánítani mert ott csalás történt. Ez ilyen egyszerű. Ahol csalás van ott sérül a demokrácia.
GeoCravker
@Dr. Felipe: ahol egy hamisított szavazólapot találnak, ott is. A megismételt szavazás a kisebb kockázat.
lajospapa
Ha sokan elmennek szavazni, a hamisítások aránya egyre kisebb lesz. Még most remélem mindenkit nem lehet csalásra rávenni. Majd legközelebb! Emlékszünk a Hazafias Népfront annak idején milyen könnyen győzött 98 % fölött! Eljön az idő ...
judit51
A fényképezés tiltását hogy akarják ellenőrizni? Esetleg kamerát szerelnek fel? Hol van a titkosság? Hol van a szavazófülke magánya?
Yoda69
@judit51: Nem tudjak ellenorizni, a polgarra bizzak ezen torveny be vagy be nem tartasat.
csikknorisz
Hát így hogy fognak képet küldeni a szavazzfasszal blogra? szavazzfasszal.blog.hu/ :)
Fradigege
Labdázni TILOS! Futkározni TILOS! Fűre lépni TILOS! Beszélgetni TILOS!
lenhardtibolya
Hogyha pl. a pecsétet "véletlenül" nem a megfelelő helyre tették az illetékesek, és én lefotózom, hogy bejelentsem a választási csalást, akkor kit fognak elkapni? Engem, vagy a csalókat?
Yoda69
@lenhardtibolya: Ez nem csalas hanem hibas szavazolap.
Uj lapot kell kerni a bizottsagtol, jo helyre nyomott pecsettel. Ha nem kersz, akkor elveszhet a szavazatod, ha a bizottsag ugy iteli meg.
Ez is egy fideszes trukk, hogy szavazatokat zarjanak ki az ertekelesbol.
Ha egy kormanyvalto ugy adja le a szavazatat hogy a pecset rossz helyen van azt kizarjak, mig a fideszes szavazaoet nem.
Tessek odafigyelni a fulkeben erre is. A pecsetnek a bal felso sarokban kell lennie a P.H. karikaban.
prielle
@bretagne: Ó, sok minden nem tilos! Pl. Fideszre szavazni, Orbánnak kezet csókolni, békemenetben részt venni, a baloldalt mocskolni, a rezsicsökkentést éljenezni, elhinni, hogy Európa minket csodál...soroljam még?
Szerintem, ez az újabb tilos dolog arra jó, az embereket hergelje a baloldal ellen, hogy csalásra készülnek! Itt minden mérnöki pontossággal ki van találva!
prielle
@lenhardtibolya: Ez attól függ, hogy hová húz a szíve...ha balra, akkor főbe lövik!
dr. prédikátor
Magyarországon élni tilos???És még mi az anyátok nem tilos???
m.macskosz
@nyanya001: "A levélszavazat leadásához nem szükséges a személyes megjelenés, a választópolgár saját felelősségére bárkit megbízhat azzal, hogy a szavazatát tartalmazó lezárt borítékot a főkonzulátusra eljuttassa."
csikszereda.gov.hu/minden-a-levelben-torteno-szavazasrol-h
Biztonságos-e a levélben való szavazás?
● "A levélben szavazás tisztasága – ellentétben a szavazóhelyiségben történő szavazással, ahol elsősorban a szavazatszámláló bizottság feladata a szavazás törvényességének biztosítása – a választási szervek és a választópolgár együttes felelőssége. A választópolgárnak is felelős magatartást kell tanúsítania a szavazólap kitöltésekor, a szavazási iratok postázásakor."
www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/772/772_6.html#_Toc373834008
nyanya001
@m.macskosz: Itt sem lesz tiszta a választás
hát akkor mit is várhatunk ?
m.macskosz
@nyanya001: Ez az egész választási komédia arról szól,
hogy a fidesz bármi áron hatalomban maradhasson. Eszköz nem számít...:(
lenhardtibolya
@Yoda69: Az a baj, hogy már előre oktatják a "pecsétnyomókat" hogy tegyék rossz helyre a stemplit, hogyha előre látják, hogy
"ellenséges" szavazó közelít...
bretagne
@prielle: Remélem, a fülkében felszabadulnak az emberek, úgy, ahogyan kell.
bakegya
...és ha a zsebretettem a szavazólapom és egy A négyest teszek a helyére akkor jó gyerek leszek,mert eggyel kevesebben szavaztak a többpártrendre?-el tudom képzelni milyen fontos ezt is megnyerni -aztán tovább lehet táncoltatni a medvét-lenyúlni a bankokat-a vásárolgatási mániát gyakorolni-és csodák csodája a kkommunista grófok meg újjászületnek a milliárdos vagyonosodásaik szemétkupacán-adózatlanul-mentelmijoggal.Itt jegyzem meg az online átkéréseket pénteken ,az -az 4-én 11-től 15.46-ig ledobta a gépek többsége a mi környékünkön,de a telefonálgató fidesz kampányolás az folyamatosan ment.Támogasd ezt és ezt...szöveggel...
bakegya
-ha ezzel a fotózni tilos dologgal erölködnek-akkor elég gáz orbánra nézve,mert ez a szavazó- lista amiből minden választópolgárnak egy saját jogon jár-és véleményem szerint azt csinálhatok vele amit akarok-legfeljebb érvénytelenítheti a szavazatom-azt meg megoldja ezzel az egy fordulóvl is és a képeslapon szavazgatással is a fékek és ellensúlytalansággal megbuherált törvényével.
Dr plágium
És arról mikor lesz szó, hogy a fidesz aktivistái telefonon zaklatták a szavazópolgárokat, és megmondták kire kell szavazni???
Desischado
Én nagyon gondosan megnézem a lapot, hogy minden szabályos legyen! Hajrá Kormányváltók!
kkalman
Szavazás előtt kérik a fényképezőgépeket, a kamerás mobiltelefonokat, és minden egyéb képrögzítésre alkalmas eszközt a ruhatárban leadni.
bretagne
@csa-csa: Igen. És mindenki nézze meg az okmányait, nehogy lejárjon valamelyik. Ez is fontos!
human
@lenhardtibolya: Ha a pecsét nem a neki szánt karikában van, akkor jogod van a bizottságtól új, hibátlan szavazólapot kérni.
human
Ha valaki elrontotta a szavazólapot, akkor egy alkalommal kérhet másikat.
Erre ugye nagy az esély, mert párunk és kormányunk gondoskodott arról, hogy a olyan néven szerepeljenek szervezetek, ami megtévesztő lehet.
bakegya
@human: szóval a pöcsére kell nagyon,de nagyon a súlyt és ellensúlyt fektetni-hát b meg,mit ki nem talál még,hgy kéznéllegyünk azért, hogy ne kelljen alulmaradnia!
AZ ADÓBEVALLÁSAIKAT PERSZE NEKIK LEHET RESTAURÁLGATNI!!!
lenhardtibolya
@human: Köszönöm, minden rendben volt, figyeltem a pecsétre a karikában...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.