Az Országgyűlés elnöke szerint a jövőben sokkal bátrabban és önérzetesebben lehet vállalni, hogy ez a kormány nemcsak több mint tízmillió állampolgár, hanem a Kárpát-medencében és a világban bárhol élő magyarok kormánya is.

Az Országgyűlés elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este kifejtette: kétszeri felhatalmazás egy magát deklaráltan nemzeti kormánynak tekintő alakulat mellett világos, egyértelmű eligazítást jelent mindenki számára arról is, hogy a magyar társadalom mit gondol a nemzetpolitikáról.

Megjegyezte: volt olyan húsz esztendő, amikor nem volt evidens, hogy egy Magyarországon megválasztott kormánynak eleve a nemzet érdekeit kell képviselnie bárhol, és pláne kevésbé volt evidens, hogy magába foglalja ez a törekvés a határon túli magyar közösségekről való gondolkodást is.

A választási részvételi arány nem kirívóan alacsony, közép-európai összehasonlításban sem tekinthető annak, elfogadhatónak nevezhető – mondta.

Az új választási rendszer szerepét a kormánypártok esetleges kétharmados eredményében úgy értékelte, hogy az sokkal kisebb, mint azt a baloldal láttatni szeretné. Húsz éven át olyan választójogi törvény alapján osztották ki a mandátumokat, amelyben a körzethatárokat még az utolsó állampárti kormány határozta meg. A demográfiai folyamatok eredményeként pedig irracionálissá váltak a körzetek – jegyezte meg, és emlékeztetett: az Alkotmánybíróság határozata nyomán alakultak ki az új körzetek.

Kövér László azt mondta, nem gondolja, hogy a baloldalnak azzal kellene foglalkoznia, hogy ezért vagy azért veszített, hiszen a Fidesz 44 százalékot, ők pedig 26 százalékot könyvelhetnek el.

A levélben szavazás rendszeréről azt mondta: ő is soknak tartja az érvénytelen szavazatok arányát. Jelezte: megnézné, máshol, ahol ilyen rendszer van, ilyen bürokratikusan írják-e elő a szavazóknak, hogy azonosítsák magukat. Életszerű szabályoknak van csak értelmük – jelentette ki az Országgyűlés elnöke.

Arról, hogy jelentős volt a különbség az előzetesen regisztrált és a ténylegesen szavazók között, azt mondta: örült volna, ha mindenki elmegy választani, de megérti, hogy nem egyszerű például Erdélyben a legközelebbi konzulátusra elutazni. Ő többre számított, de a lehetőséget fontosnak tartja, hogy Trianon óta először a nemzet egységesen tudott fellépni.

Kitért arra: házelnökként többször konzultált a határon túli magyar vezetőkkel az elmúlt években a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma ülésein. Meg kellene próbálni az intenzívebb építkezésre helyezni a hangsúlyt a jövőben, megnézi, hogyan tud a magyar állam tenni azért, hogy a nemzetegyesítés ne csak a szimbolikus szférában jöjjön létre, hanem a valóságos életben is – fejtette ki.

Arról, hogy a következő Országgyűlésben lehet-e nemzeti minimum, azt mondta: bízik benne, és a demokrácia egészséges működése szempontjából elengedhetetlen feltétel, hogy legyenek ilyen ügyek, ki-ki a rövidtávú pártpolitikai érdekeit félre tudja tenni. A demográfiai folyamatok alakulása ilyen kulcskérdés – rögzítette.

Az elmúlt 24 évben nagyon hiányzott ennek a megegyezésnek a készsége, és ez elsősorban a baloldalnak róható fel. Az LMP e téren nagyobb hajlandóságot mutatott, és a Jobbiknak szintén van nyitottsága, az a kérdés, hogy a baloldal különböző szereplői hogyan viszonyulnak ehhez – mondta. Nem lehet egyszerre háborút hirdetni, mint tették a választások éjszakáján, egyébként meg konstruktív ellenzéknek lenni és a nemzet érdekében együttműködni – fejtette ki Kövér László.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kiskutyauto
2 millió idióta megválasztott egy idióta kormányt, és 8 millió szerencsétlen meg szenved tőlük.. valóban minden magyar kormánya... agyhalott hazaáruló barom...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kiskutyauto
2 millió idióta megválasztott egy idióta kormányt, és 8 millió szerencsétlen meg szenved tőlük.. valóban minden magyar kormánya... agyhalott hazaáruló barom...
human
Hát ez nem kicsit túlzás volt Kövértől, de nagyotmondásban nincs náluk profibb politikai gépezet.
mariaberta
Hát ami azt illeti a magyarok egy része nem így gondolja, sőt Budapest nemesebbik része sem.
De a vidéknek tetszett, hogy ellopták, -bocsánat megvédték - a nyugdíj megtakarításokat, a rokkantaktól elvették a nyugdíjuk egy részét, elosztották maguk között a földeket, tisztességes munka helyett közmunkát kaptak, -ahol az önkormányzatok azt is leellenőrzik ki kire szavaz, -ha nem tetszik közmunka sincs-, elvették a trafikokat azoktól, akiknek ezek biztosították a megélhetést, mert kellett a műkörmösöknek, táncdal énekeseknek, no meg fideszhű embereiknek, a nyomorgók helyzetének javítása helyet stadionok országa leszünk, de nem folytatom, mindenki -akit egyáltalán érdekel mit művelt a fidesz ismeri a helyzetet, de a vidéket mind ez nem érdekli, igaza van Lázár et-nak mindenki annyit ér, amennyije van, és ebbe nem számít bele a józan ész.
Segítsenek kideríteni, van-e olyan ország, ahol az összes közjogi méltóság a kollégiumi szoba társakból áll, ahol az ügyészség, a Kúria stb.. mind fideszesekből áll.
Nem sorolom, mert akik egyáltalán felfogják mit jelent Orbán győzelme, úgy is tudják mi folyik ebben az országban
És remélem, "külhoni magyarjaink" átköltöznek ide, ha már megszavazták Orbán és a Fidesz uralmát, és velünk együtt fogják élvezni mindazt a jót, amire igent mondtak. Természetesen kapnak remek nekik tartogatott munkahelyeket, /lásd Tőkés volt püspököt/ és adóznak úgy, mint itt mindannyian.
Nos be is fejezem, mert nem akarom elvenni senki kedvét ettől az általam oly nagyra becsült, ránk váró szép új világtól
Alkotmányról,
mariaberta
Majd folytatom, ha lehiggadok, mert van még mondani valóm. Az Alkotmány szöveg egyelőre törlendő.
JAJMÁR
Minden magyarok kormánya ? Hű, a "kedvenc" fészesem meg egy helyütt azt írta, hogy "Isten Áldja minden magyarok örökös miniszterelnökét !" - szeretik a nagy szavakat az biztos, vagy összebeszéltek? .
bakegya
@mariaberta: igen- igen törlöm vele naponta többször a ...és valahogy úgy gondoltam mostantól nincs kedvem éjjel nappal dolgozni sem-annyi van amennyi kell, a melóhoz meg férjenek hozzá a pártkönyvelői az egypártrendszernek.Vigyék a keresztet amit rájuk vetettek!!!Amagyarirodalom klasszikusaiból úgyis keveset olvastam. Az ügyeleteimet feltankolom velük-az adóhivatal is elfelejtheti a különadakozásaim-az önkéntesmunkáimra se számítsanak mert lustálkodni fogok helyette.Az egyesületi adakozásaimat is átruházom a határon túlról adakozókra pummmmmmm-tummmmmmmmmmmmmm Hajrá fidessssssssssss ha már ennyire minden magyarnak ilyen jó dolga van -az orbánkurmány narancsligetében-csak nekem nem -akkor teszek magamér ...
Nil
Vállalni lehet csak nem igaz.
Magyarországon ez már így van egy ideje. Semmi nem az aminek látszik vagy mondják.
bence
@kiskutyauto: !Mond meg őszintén ! Az a 8 millió akit TE szerencsétlennek nevezel,én viszont HÜLYÉNEK ! Miért nem ment el szavazni ? de ha elment is miért nem arra szavazott akik megszabadítottak volna a jelenlegi csalóktól ? Tudod egyre inkább
osztom azt a szólást,hogy aki hülye,az haljon meg ! Csak sajnos az okosok is a hülyék
miatt halnak meg !
bence
Hát ! Nem is tudom,hogy létezik e még ember,akit úgy megvetek mint ezt !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.