Orbán Viktor miniszterelnök négyoldalas levelet írt, amelyben hosszan érvel a német megszállás emlékműve mellett Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténésznek – írja az Origo.

Az Origo birtokába került levél szerint Orbán úgy látja, az ügy „bonyolult történeti, erkölcsi, politikai szövevény", de a róla szóló vita nem haladja meg az olcsó politikai lökdösődés kocsmapultját. Orbán kifejti, hogy miért szerepel az emlékművön a német birodalmi sas és a Magyarországot szimbolizáló angyal.

„Ez a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan" – írja a levélben Orbán.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
"... hivatalos neve szerint a náci megszállás ÁLDOZATAINAK állít emléket. Az összes áldozatának..."
Ez csak megfogalmazás kérdése.
De az emlékmű felállításának szándéka egyértelműen az, hogy az összes magyarországi áldozatot kizárólag a németek felelősségeként állítsa be.
Holott Horthy Miklós "ugrott be" a Kassai bombázás ürügyére, hogy megtarthassa a visszacsatolt területeket a vetélkedő romániai alteregójával szemben.
Ezzel megölt egy nemzedéknyi magyar katonát.
Majd ő volt az, aki nem "ugrott ki" a háborúból, mert az általa két évtizeden át megdolgozott magyar közvélemény nem fogta fel a helyzet átalakulását.
Ezzel elpusztította az országot.
Aztán meg végig kormányzó maradt, nevét adva a húsz éven át folytatott antiszemita politizálásának betetőzéséhez, a zsidó származású magyar állampolgárok lemészárlásához. Szintén az e témában megdolgozott magyar közvélemény teljes közönye mellett.
Ezzel még megölt négyszázezer magyar állampolgárt.
"Mindig a tények számítanak.Ha nem lép be Horthy a háborúba,azonnal megszálltak volna..."
- Ez nem igaz. A németeknek nem hiányzott a magyar haderő.
"Tény,hogy nem volt németbarát..."
- Ez nem igaz. Az egész viszonylagos (háborús) konjunktúra, ami a 30-as évek közepétől tapasztalható a német gazdasági, politikai jó viszonynak tudható be.
"Hitler...a román és a szlovák csapatokkal EGYÜTT szállja meg az országot."
- Ez nem igaz. A németek nem bízhatták ezt a csatlósaikra. Ráadásul nincs is jelentősége. Horthy reakciójánál mutatkozhatott volna meg az "államférfi, és az "államféreg" közti különbség.
Megszívtuk, de nagyon. Köszönje mindenki szintén Horthynak.
Itt érvek és tények vannak. Amiket leírtak a nemzetthynácik, az még ha igaz is lenne, akkor sem igazolná az emlékmű emelésben kifejeződő, felelősségtől való elhatárolódási szándékot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemjoezigy
Az egész Emlékmű vitához:
1. Ez megint egy erőfitogtatás. Megmutatom, hogy az lesz amit én mondok.
2. Az én emlékeim szerint Emlékművet győzelem, felszabadulás, egyszóval jó dolog alkalmából szoktak állítani.
3. Számomra már maga a megszállási emlékmű szó összetétel is elképzelhetetlen.

De összességében nem csodálkozok, mert ebben az országban minden lehetséges, ami a többség ellen irányul!
kkalman
Elmebeteg az, ki egy ország történelmének olyan momentumát akarja emlékművel megörökíteni, ami szégyenteljes az országra nézve.
És ez az elmebeteg az ország miniszterelnöke...
bakegya
@kkalman: azért legyünk tárgyilagosak is-ha Csurka élne,hitelesebben is kifejtette volna helyette-de hát...
-így aztán "a jobbik énjét maga-magát"-domborítani kényszerül-de véleményem szerint a pénz a köbön ha nem dől akkor ő maga döntögeti-és ez így megy-mert mehet-az idők végezetéig-pápai áldással-a zsidók királya meg be van biztosítva a putyini közelségben,hitelezetten.Ortodoxia jobban teljesít!
nezelodo
Volt már ilyen erőfitogtatás, ki is írták az egyik ilyen szoborra annak idején, "Ne vigyorogj Iván semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem váltunk törökké!"

Vezérünk, ezután sem lesz másként, ne dagadjanak annyira a nyakadon az erek, fölösleges az erőlködő Szerecseny mosdatás. Úgyis a múzeumban (szobor-parkban), vagy a Terror Házában köt ki az angyalkád, mert a megpróbáltatások ellenére van ennek a népnek emlékezete, és erkölcsi érzéke is.
nezelodo
troppauerhumer

A tények a politikusainkat sohasem zavarták saját politikai céljaik, fantazmagóriáik megvalósításában. E tekintetben Orbán sem kivétel. Csupán az a görcsös igyekezet kelti fel a figyelmet, amivel keresztül akarja verni akaratát a köz tiltakozása ellenére. Azt hiszi, a kétharmados játék a számokkal ezt is betakarja? Akkor állítsa saját kisvasútja mellé mementónak, hiszen "idegenrendészeti eljárással" szállították magyar vasúton, magyar vasutasok és csendőrök felügyelete mellett a magyar állampolgárokat. A hatalmas deportált tömeg láttán és a magyar vezetés buzgalmán álmélkodó Eichmann nem hitt a szemének, hogy milyen sikereket érhet el a magyar államgépezet odaadó munkájával!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.