Csaknem 60 ezren költöztek Magyarországról Németországba tavaly a német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint.

A Destatis előzetes adatai alapján 2013-ban 58 993 Magyarországról érkező bevándorlót regisztráltak, ami 7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 54 827-hez képest.

Magyarország ezzel az ötödik helyen áll a bevándorlók száma alapján összeállított listán Lengyelország, Románia, Olaszország és Bulgária után.

Ugyanakkor a vándorlási mérleg – a bevándorlók és a kivándorlók különbsége – 7,2 százalékkal kisebb bevándorlási többletet jelez, mint egy évvel korábban. Tavaly 34 681 fő költözött Németországból Magyarországra, az egy évvel korábbi 28 619 után, a bevándorlási többlet így 24 312-re csökkent a 2012-ben regisztrált 26 208-ról.

Tavaly 1 226 000 bevándorló érkezett Németországba, ami húszéves csúcsot, éves szinten pedig 13 százalékos növekedést jelent.

A Németországból elköltözők száma 789 ezer volt, ami 11 százalékos emelkedés 2012-höz képest. A vándorlási mérleg így 437 ezres bevándorlási többletet mutat, ami ugyancsak húszéves csúcs, 1993 óta a legmagasabb érték.

A bevándorlási folyamat szerkezete nem változott lényegesen, tavaly is az uniós társállamokból érkeztek a legtöbben, összesen 780 ezren. Az EU-n belül továbbra is főleg az euróövezet déli régiójából és az unió keleti részéből költöznek Németországba.

Olaszországból például több mint 60 ezren vándoroltak ki Németországba 2013-ban, az egy évvel korábbi 45 ezer után, a Spanyolországból Németországba költözők száma pedig 37 ezerről 44 ezerre emelkedett.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országból érkezett bevándorlók száma a 2012-ben regisztrált 290 ezerről 309 ezerre emelkedett, míg a 2007-ben csatlakozott Romániát és Bulgáriát együttvéve 175 ezerről 194 ezerre emelkedett a bevándorlók száma.

A beköltözők elsősorban a leginkább prosperáló nyugati tartományokban, vagy Berlinben telepednek le. A tavaly érkezett bevándorlók négyötöde hat tartományban – Bajorországban, Baden-Württembergben, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hessenben, Alsó-Szászországban és Berlinben – koncentrálódik a Destatis kimutatása szerint.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Mert Magyarország jól teljesít !
A hibbant szerint !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Mert Magyarország jól teljesít !
A hibbant szerint !
darwin
És arról a több ezerről nincs statisztika,aki két hetente jár haza Németországból,Hollandiából,Belgiumból, Ausztriából és most már Lengyelországból is?
pictor
Aki teheti megy is, mert sokkal könnyebben meg tud élni, még a minimál bér is több, mint nálunk egy jól fizetett szakmunkásé!
Ebben az országban csak uniós árak vannak, de soha nem lesz uniós életszínvonal, uniós fizetés, se euro fizető eszköz!
hattorihanna
Ez a szám napról-napra több...Sajnos...
Sziszifusz
A kormány ezzel a kérdéssel egyáltalán nem foglalkozik. Miért nem ? A fennmaradás érdekében életbevágóan fontos, hogy "drága" vezetőink felmutatnának egy reális megoldást, és azt végrehajtanák.
Ehelyett megy az agymosás és az öndicséret ezerrel, miközben kiürül az ország! Ez a szándék ? Lehet !!
Sziszifusz
Amennyiben a kormány nem tud mit kezdeni a tömeges kivándorlással, akkor a megoldás lehetőségét adja át másnak !
dömdödöm
A helyüket pedig töltik fölfelé határon túli áttelepült jóképességűekkel , azokkal majd
tényleg jobban teljesít ...:-(
bakegya
TELJESEN JOGOS AZ HA KELLŐ PREZIDENCIÁVAL TÁVOZIK INNEN BÁRKI IS.Annak örülök,hogy van még hova menni-ugyanis belügyesen azon dolgozni a baromság teteje, hogy aztán saját magunkat akadályozzuk az alkotó mániával amit a Vicc-tor tálal nekünk naponta többször,akik még itthon képesek vagyunk húzni az igát!!!
De tovább is van-ki a faxomnak van gusztusa egy olyan hazában élni ahol se föld,se víz,de még a levegő is már a másé...!-és csakkk a fityiszesek az emberek-a többi a bukott baloldal!-VAGY KÉM,VAGY PUSZTÁN UTBAN VAN MERT NYOMORULT.Aztán ki a pihe várja meg -saját elhatározásból ORBÁN VITYA OROSZ FRONTHADVEZÉRI BEAVATÁSÁT IS.MENNI KELL AMÍG LEHET.
KERKA
Budapesten élő német.történelem szakos tanárnőnek megéri 4 hetes váltásban öregasszonyt ápolni külföldön, akkor már tényleg baj van. Eddig a szakmunkások mentek el munkahely hiánya miatt, de ha már egy nyelvtanár is lelép...:((
Január
Van ennek a vándorlásnak egy másik oldala is. Egyesek már az Európai Egyesült Államokról vizionálnak ehhez pedig nagyon jó ez a keveredés-kavarodás. Békés úton oldják meg az egyesülést. Könnyebb megszüntetni a nemzetállamokat stb.
Mi volt az USA-ban anno? Polgárháború eredményeképpen jöhetett csak létre, megszenvedte dél és észak is.
Mi van itt Európában? Vándorolnak az emberek ide-oda, ott elepednek le ahol jobb életet remélnek. Aztán egy idő után elfelejtkeznek a szülőföldről, míg a hozzátartozók élnek addig még csak vissza-vissza járna, aztán annyi.
... és mindenkinek egy élete van...
qxy
Most jönne ki a lányom is . egy multi cégnél " csavarokat kell számolni. 1350 Eu. augusztusban egy hónap leállás, ( fizetik) + nyári pénz, ( egy havi ) dec. 20 .bis-jan. 6 - leállás.( ezt is fizetik,+ téli pénz) na meg a rendes szabi. ami jár. tudom, hihetetlen, de van. Minek is törje magát minimál bérért? ?
Yoda69
orban szerint csak kalandvagybol mennek ki.
600.000 and still counting.
Sajnos sullyed a hajo, amit orban lekelt meg de alaposan.
bögöly
Azt azért meg kell jegyeznem,hogy az EU-ba való belépés a munkaerő szabad vándorlásáról/is/ szólt.

Hja' kérem,hogy hiába mondtuk anno,hogy ez egy vértelen gyarmatosítás?!
ETA
A népszaporulatról meg majd gondoskodik a kormány,mi meg majd eltarjuk őket.
Boszi27
@Yoda69: Meg kellene próbálni neki is ezt a nagy kalandot. Mondjuk úgy, hogy mindenkije itthon marad, és úgy 2-3 havonta hazajöhetne hozzájuk 2-3 napra. Annyira elrugaszkodtak már a valóságtól.! Ezt csak tetézi ez az erkölcsi, szellemi posvány, amit viszonylag rövid idő alatt sikerült meghonosítani. Ebben valószínű mi teljesítünk legjobban, de tiszteletet nem érdemlünk ezért.
Desischado
Ki az a bolond, aki nem megy, ha teheti! Mert Abszurdisztán jobban teljesít!
Strong
...az igazság igazából így igaz:

O.V: Kalandvágyból kimentek, de majd hazajönnek..
Matolcsy: Ez nekünk jó - mert hazaküldik a keresett pénzt, amikor pedig hazajönnek akkor hoznak magukkal feleséget, vagy férjet. Nameg egy csomó új technológiát...

igazából ez az igazság, mert a hírtv, az m1, m2, tv2, duna, kossuthr, meg egy csomó multiplakát is ezt mondja. Sok újság is ír róla, tehát nagyon igaz igazság...
magyarbakancs
Amíg én vagyok a Miniszterelnök addig minden magyarnak lesz munkahelye és lakása Németországban,Ausztriában,Angliában.
vitamin51
@Sziszifusz: Hát csak azért nem foglalkozik a kormány ezzel a kérdésnek, mert betudja annak, hogy ennyien jutottak munkához és lakáshoz, vagyis úgy tesznek, mintha teljesítették volna a munkaház jutási ígéretüket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.