Az alapokat leraktuk, a falakat felhúztuk és a tető is a fejünk fölött van. Most a sokkal kevésbé látványos, de nagyobb erőket igénylő feladatokat kell elvégeznünk. Ugyanakkor maradtak még sorskérdéseket érintő kihívások, mint például a népesedés – nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlap szombati számában Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kövér László az interjúban hangsúlyozta: amennyiben a következő tíz-húsz évben az ország nem tudja kezelni a népességfogyást, akkor az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget. Hozzátette, hogy Magyarország társadalma "viharos gyorsasággal" öregszik, ráadásul a fejlettebb, jobban fizető államok elszívják a magasan képzett munkaerőt.

A házelnök úgy vélte: ha a nemzetek azt a pénzt, időt, energiát, amelyet az elmúlt években feleslegesen elpazaroltak, csak kis részben is gazdaságfejlesztésre, a halmozottan hátrányos helyzetűek képzésére fordították volna, akkor csökkenteni lehetett volna a fejlettségi mutatók közötti különbségeket.

A 2014-ben induló fejlesztési ciklus fő prioritásának a gazdaságfejlesztést nevezte. "Fontos, hogy a régióban megerősödjék a polgári középosztály, vagy ha úgy tetszik, a vállalkozó osztály, amely mindig tőkeszegény és gyenge volt, ráadásul a szocializmus még ki is véreztette" – fogalmazott.

Megjegyezte: az elmúlt negyedszázadban a gazdasági növekedés számai mögött elsősorban nem a hazai kis- és középvállalkozások sikerei álltak, hanem a külföldi multinacionális cégek teljesítményei. Amennyiben a hazai vállalkozások történelmi hátránya csökken, akkor az állam ereje is megnövekedhet – mondta.

Kövér László kiemelte: nemcsak Európában, hanem az egész világban óriási ideológiai háború, átrendeződés zajlik, amelynek egyik fő küzdőtere Európa. Szerinte a fő kérdés, hogy kik hozzák meg az emberek mindennapjaira alapvetően ható döntéseket: "az államok vezetői, akik valamiféle felhatalmazást kapnak a saját választóiktól, vagy azok az arctalan, névtelen, homályba burkolózó, de hús-vér emberek által irányított gazdasági vagy tudatformáló háttérhatalmak, amelyek viszont nem viselnek felelősséget".

A házelnök jelezte: az ukrán válság is világosan megmutatta, hogy az európai döntéshozóknak alig van beleszólásuk a folyamatokba, miközben "a tengerentúlról diktálják a szabályokat és a tempót". Ezért is fontos az erős nemzetállamok közössége, hiszen a nemzetállamok léte egyenlő a demokráciával – mondta.

Kövér László úgy vélte: az elmúlt négy évben a regnáló jobbközép kormány ellen indított politikai támadásokat azért kellett és kell komolyan venni, mert "az Európai Unión belül egyfajta lopakodó hatáskörbővítés zajlik".

"Kialakul a politikai erőviszonyokra épülő szokásjogrendszer, amelynek viszont a közepes és kis államok mindig a vesztesei lesznek. Csak az egymásrautaltság felismerése és az összefogás vezethet eredményre, ezért is érdemes kiemelni a Visegrádi Négyek gyakorlatias együttműködését, amely eddig is sok sikert hozott" – fogalmazott.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Tényleg sűrű bajszú csapajev elvtárs az alapokat leraktuk, a falakat felhúztuk és a tető is a fejünk fölött van, csak a keco egy kicsit lápos talajra épült. "A házelnök úgy vélte: ha a nemzetek azt a pénzt, időt, energiát, amelyet az elmúlt években feleslegesen elpazaroltak, csak kis részben is gazdaságfejlesztésre, a halmozottan hátrányos helyzetűek képzésére fordították volna, akkor csökkenteni lehetett volna a fejlettségi mutatók közötti különbségeket" Na ez a posztkommunista barom akkor miért nem szól a a viktorkának, hogy mi a jó büdös francért kellenek stadionók.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@JAJMÁR: ma, 17:45
Pont ezt mondom én is szó szerint. Nem kell bűnbakot keresni, de itt szinte minden hozzászólás nevesít valakit.
hetöndöe
@tivoli: Nem is kell bűnbakot keresni,a bűnös ugyanis az egész magyar társadalom úgy ,ahogy van.A korrupcióval,a sumákolással,széthúzással stb..stb.
A legkönnyebb mindig másokat hibáztatni.
JAJMÁR
@tivoli: 17:57 Talán azért, mert az a nevesített valaki, az ország mini.elnöke, az én nevemben -is- nyilatkozik, amikor elmondja, hogy a "magyar emberek" mit éreznek, gondolnak és merre akarnak tovább haladni, és én hiába kiabálok, hogy nem, én nem azt akarom, mert ma az a nevesített valaki Magyarország, és róla ítélnek meg minket. Mi megnevezzük, mert innen nézve nem egy velünk, az eu-ból nézve viszont igen.
Ezért van egy kis ellentmondás, amikor az eu-val kapcsolatban írom, hogy mi, az nem engem jelent, hanem az országot és a vezetőit.
tivoli
@hetöndöe: ma, 18:06
Azt mondod, hogy a magyar nemzet egy akarattal önmaga ellen fordult?
bakegya
@Yoda69: nem csakkk itt rontják a levegőt!-a nekik szűk határainkon túl is.A lassan ezer-egyszázéves Magyar-történelem hamisításban KÖVÉREN ORBÁNKUTYAGUMI JELESKEDIK-SÜKET DUMÁBÓL MÁR VAN ELÉG,REGGELTŐL ESTIG EZT KELL HALLGATNOM- meg a sporthíreket!jÓL NÉZNÉK ÉN KI HA AKALOMSZERÜEN,RUTINBÓL ÉS CSAKKK SPORTBÓL POFÁZNÉK, A KEZEIM PEDIG SZINKRONBAN AZ AGYAMMAL NEM JÁRNÁNAK A NAPONTA A NYAVAJÁK MEGOLDÁSÁN!-44 éve véresen nyomom,nem csakkk hazai viszonylatban és ez még mindíg csakkk pofázik a főtörpe felcsuti maradonával együtt-a különutjaikról nem is beszélve.
Ekkora agymosodát,mint amit ez az orbán-kövéren nyom ezer év is kevés lesz a korrekcióra-a végén még a szerinte " lopakodó hatásköröket" az oroszokkal rendezik le -vagy az iszlámmal? -addig tekernek fidessnyikk-ékek míg háborút nem telepítenek a nyakunkra!
bundi
@tivoli: szerintem most tartunk ott mint istván idején...kb 1000 éve...vagy beáll a nemzet a sorba, és akkor esélye van hogy megmarad... vagy megy koppány után a süllyesztőbe... ne hidd hogy az eu egy csúnya szakállas bácsi, aki csak rosszat akar mindenkinek, és a sötétben a gyengéket püföli...a többi nemzetnél is ugyanolyan emberek élnek ...szeretnek esznek alszanak akárcsak te...csak a vezetőiknek nincs ilyen agyament cezaromán hajlama...(ött is volt és nagy galibákat okozott annak idején... de megpróbáltak tanulni belőle...)
tehát szerintem ha összefognak az emberek több az esélyük a sikerre, mint egyedül egy gödörben nyilazgatva, és nyafogva, hogy minden baj a másik miatt van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.