Teljes szélességében lezárta birkáival a 42. számú főutat egy elégedetlen gazda Berettyóújfalunál péntek reggel. Mavranyi Zsigmond családi gazdálkodó azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert nem nyert az állami földbérletpályázaton – írta az MTI.

A gazda azt mondta: két nap múlva át kell adnia az eddig legelőként használt földjét, ám így nem tudja legeltetni 350 birkáját. Mavranyi Zsigmond akcióját nem jelentette be a rendőrségen. Néhány más gazda, szolidaritásból, mezőgazdasági gépekkel keresztbe állt az úton.

Az akciót reggel 7 órakor kezdték. A rendőrök egy óra múlva jelentek meg a helyszínen, és felszólították a gazdákat, hogy tegyék szabaddá az utat. A gazdák a felszólításnak eleget tettek.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Talán most kellene vonulni traktorokkal a Kossuth térre.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Ezt kellene most mar orszagos szinten csinalni!!!
Hellcat
Elsőre azt hittem békemenet van megint.
Dr. Felipe
Talán most kellene vonulni traktorokkal a Kossuth térre.
nemkati
@Hellcat: Bárcsak eljönne az idő, amikor a békemeneten 350 birka menetel csak. :)
naaki
350 békemenetelő elvesztette a hitét...
karma1
Nem csodalom, hogy kiborult szegeny. 350 biri ugyan nem tul nagy allomany, de ezek ejjel nappal esznek, ha mar nincsen fu, mert ho van, akkor szaraz szenaval, meg tappal kell oket etetni, es ha ezt a gazda nem tudja megtermelni a sajat foldjen, akkor jobb, ha az osszes birit levagja, csak kettot tart meg, funyironak.
Nem lehet megfizetni a mashonnan vett takarmanyt, mert az mindenhol rendkivul draga. (En mar csak tudom, sajna...:o((
nemkati
@karma1: Naja, szakértőke. :))
És elaludni is nehezebb birkák nélkül. :)
pbalage
szerintem ennek hatására sem fog nyerni a pályázaton,
ám lehet azt fogja gondolni néhány éppen arra járó másik birka, hogy
"TÖBB TISZTELETET A FIDESZNEK, AKI PERSZE ÉN VAGYOK ÉS MINDJÁRT NAGYON IDEGES LESZEK, MERT NEM ÉREK HAZA MEGETETNI A SAJÁT BIRKÁIMAT!"
F_Viktor
Én így olvastam:

"A gazdák a felszólításnak MOST MÉG eleget tettek."

A hírben nem szerepelt melyik műkörmös nyerte el a legelő bérleti jogát?
esdi
Ezeket az sem érdekelné, ha a nyomorult gazdának 3,5 millió birkája veszne éhen! Minden az új klientúráé - a többiek mehetnek cselédnek.
1magyar
Amit eddig 6-an béreltek legelőt most egy személynek adták oda. 20 éve ezzel foglalkozóktól vették el.
Szégyen!!!
kukac50
Aki megkapta a földet, vásárolja fel a birkákat,és legyen kötelező 10 éven át tartani az új tulajdonosnak. Az állam meg a normális megélhetéshez szükséges pénzt utaljon a juhásznak ameddig él! Ellehetetlenítik azokat akik még nem állnak sorba segélyért,közmunkást csinálnak belőle.
Minden politikus és képviselő Népirtásra szakosodik ? A ku... anyjukat.
nyanya001
A gazdák rosszul tették, hogy a felszólításnak eleget tettek !
Létezik a polgári engedetlenség fogalma !
JAJMÁR
Nagyon szomorú ! A legelőn pedig lehet, hogy jövőre burjánzik a parlagfű . Nagyon megnézném a nyertes pályázatot, hogy vajon mivel utasíthatta maga mögé ezt a gazdát?
Az pedig a legeslegszomorúbb, hogy semmi nem fog történni, ha mindennap odaállna a birkákkal az útra, max, megbüntetnék ezért.
karma1
@nemkati: 15.23-ra: Veluk meg nehezebb...:o)) Amikor egy ilyen ujszulott bebike ott uvoltozik az ablakod alatt ejjel egykor, akkor elfelejted, hol tartottal a szamolasban, es kezdheted elolrol, reggel 4-ig... Utana meg mar nem erdemes elaludni, kezdodik az uj nap...
A mimozalelku ferjem ilyenkor beengedi a "gyermekagyas" biriket a haz korul levo fure egypar napra, igy (majdnem ) mindenki jol jar... A birik jollaknak, a ferjem konnyebben kapja el a kicsiket pot-taplalasra, a fu is le van szepen "nyirva" , csak nekem kell lougrasban kozlekednem, hogy a "csomagocskakba" ne lepjek bele, amikor megyek teregetni... Hiaba, szep a falusi elet, csak kicsit "risky" ...:o)))
Desischado
@karma1: Imádom az ízes beszámolóidat!
Ami meg a gazda esetét illeti, mit képzel magáról, hogy nyerni akar egy nyalonccal szemben?! A birkák meg dögöljenek éhen, a fideszt ez nem zavarja! Mocskos férgek!!!
karma1
@Desischado: Csillagom, ez a VALOSAG a szamomra, es amikor itt olvasok egy-egy hirt ilyen agrarfityiszektol, egyetemi juhaszoktatasrol, meg ilyenekrol, akkor kinyilik a bicska a zsebemben... De nagyon! Mar eleg regota elek itt, ugyhogy magamtol is jo sok mindent tudok, foleg, hogy megtanultam a gyapjuleszedest, -osztalyozast, de akarmilyen agrarkerdesben a ferjem elsorangu szakerto, csak egy kerdes Hozza, es O azonnal vagja a kerdest...(Tejgazdasaguk ES birkaallomanyuk is volt, a ketto egyutt a legnehezebb kombinacio, ami a gazdalkodasban letezik. Most mar csak hobbibol van birkank, de az is eppen eleg elfoglaltsag Neki, foleg a betegsege mellett. Mivel O mindent a torvenyeknek megfeleloen csinal, igy van adminisztracionk is, AFA-bevallasunk, stb. amit konyvelo segitsegevel vegzunk. Mint itt MINDENKI!!! NINCS sEM AFA-, SEM SEMMILYEN MAS ADOCSALO! De nincs kenopenz es borravalo sem!
Ha nem jol bannank az allatokkal, es a ranger (vadfelugyelo) kijonne, ot sem lehetne megvenni kilora, bizony, be kell tartani minden eloirast. De igy sokkal egyszerubb es atlathatobb az elet...
nemkati
@karma1: Tényleg csak vágyálom ilyen tiszta világban élni a 21. században Magyarországon?
1magyar
A Parlament elé kellett volna felhajtani a birkákat!
Fradigege
@Dr. Felipe: Demszky elvtárs elintézte, hogy ez ne fordulhasson elő. Ebben az intézkedésben vesznek melegfürdőt a zsírmore elvtársak napjainkban. Ezt nem kellett törvényben megmásítani.
karma1
@nemkati: Nem, nem vagyalom, azert van itt minden igy, mert az embereknek itt nincs 1000 eves tortenelmuk es nem a multon agyalnak, nem azokat a kliseket akarjak visszahozni, , bar itt is mindenki megsinylette mindket nagy haborut, nekem van itt olyan ismerosom, aki Vietnamot is megjarta, muszajbol, es van olyan velemkoru mama, akinek a fia most Afganisztanban van. Itt se maradnak ki a vilag problemaibol, de legalabb nem csinalnak maguknak.

Regen mondom, hogy egy tabula rasa-t kellene csinalni, a "kivagyisagot", fennhejazast felretenni, a jelenlegi kormanyt szigoru elszamoltatassal azonnal felreallitani, es hozni egy atmeneti kormanyt kizarolag szakemberekbol, es EKKOR kerni azt a nyugattol, hogy tiszteljenek bennunket azert, mert ujra merunk mindent kezdeni az alapoktol.

Sokan megkoveznenek erte, de en allamcsodot jelentenek be, vagyis minden hitel visszafizeteset befagyasztanam, es azt mondanam, hogy eloszor jon a Magyarorszagon elo magyarok helyzetenek konszolidalasa, rendezese, es ezutan elkezdenenk torleszteni nagyon kis reszletekben a kulfoldi adossagot, de szigoruan csak a toket, egy cent kamatot sem, mert a kamatos kamatfizetesbe rokkan bele minden hitelfelvevo, barhol is el a vilagon. Ezzel a lepessel a devizahitelesek problemaja is meg lenne oldva, kapnanak egy lelegzetvetelnyi szunetet.

Csak olyan vallalkozasokat tamogatnek, amiknek az utolerheto, valos telephelye, termelouzemei Magyarorszagon vannak, es legalabb 51 %-ban magyar tulajdonuak.

Az AFA-t levinnem 15 %-ra, a nyugdijkorhatart ferfinel 65, nonel 60-nal hataroznam meg, es a fiataloknak adnek annyi munkat, hogy kepesek legyenek befizetni annyi nyugdijjarulekot, amibol az idosodo reteget el tudnank tartani.

De van meg otletem, amit itt lattam, pedig itt aztan rengeteg mindenbol behozatalra szorulunk (elsosorban tuzeloanyagbol, koolajbol, buzabol, gyumolcsbol), megsem hagyjuk, hogy szorakozzanak velunk a nagy beszallito allamok. Igaz, a mi "fonokunk" II. Erzsebet, angol kiralyno...
nemkati
@karma1: Gyere vissza, megválasztunk miniszterelnöknek! :)

New Zelandon nem azért nincs hasonló probléma, mint nálunk, mert nincs 1000 éves történelme (kivéve az őslakosokat, ha vannak még). Európában minden nemzetnek ezer, többezeréves történelme van, mégse a múlt átértékelése a központi probléma.
bretagne
Az a szomorú, hogy csukott füllel és szemmel mennek el ezek az emberek mellett. Minek kell még történni, hogy felfigyeljenek a méltatlan helyzetre???
karma1
@nemkati: Csillagom, az b@szna be!...:o))) Sok minden tudnek lenni, de politikus semmikeppen sem...

4.6 millio volt az utolso nepszamlalaskor, es kb. 650 ezren vallottak magukat maorinak. Ezek sem oslakosok, csak egy picit megeloztek az angolokat, a Cook Islandrol jottek ide...
sokanvagyunk
Alakíthatott volna egy erős pártot - ennyi birka tömegben csak ott él meg - vagy államilag támogatott, nyájjal már rendelkező gyülekezetet. :)
nemkati
@karma1: :DDD

Hasonlóan vélekedek, mint @Desischado: , én is imádom olvasni a beszámolóidat, történeteidet! :))
Toby
350 birkából emelt barikádot a gazda ? Az semmi ! A Fidesz 2 millió birkából tudna árvízi gátakat emelni !
m.macskosz
@Toby: Ha arra a célra használná őket, nem is bánnám! :)
1magyar
Az ellenzéknek (azért vannak) fel kellene karolni,vállalni ezt a témát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.