Az Európai Bizottság (EB) változatlanul úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak további strukturális lépéseket kell tennie a túlzottdeficit-eljárás újraindítása biztos elkerülésének érdekében, de az uniós szakértők szeptember 30-i keltezésű részletes elemzésükben azt is kiemelik, hogy a kormány júliusban elfogadott intézkedései csökkenthetik a kockázatokat.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának szakértői június 24. és 27. között tájékozódtak Magyarországon a gazdaságpolitikai fejleményekről, és július 1-jén tették közzé rövid közleményüket a felülvizsgálatról, most ennek részletesebb változata jelent meg.

A 35 oldalas dokumentumban úgy fogalmaznak: Magyarországnak további strukturális erőfeszítéseket kell tennie a Stabilitási és Növekedési Egyezmény megelőző szabályának és az adósságcsökkentési előírás teljesítésének érdekében. Kiemelték azt is, hogy a kormány júliusban elfogadott egy kiigazító csomagot és felülvizsgálta az adósságrátára ható egyéb tényezők mértékét, ami mérsékelheti az adósságcsökkentési szabály megszegésének kockázatát. Hangsúlyozták azonban, hogy a csökkenő kockázatok ellenére egyik meghozott intézkedés sem helyettesítheti a határozottan csökkenő adósságpályát eredményező, valós költségvetési konszolidációs erőfeszítéseket.

A szakértők már július 1-jei közleményükben jelezték, hogy Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy a kívánatos ütemben folytatódjon az eladósodottság csökkentése, és ezáltal elkerülhető legyen a túlzottdeficit-eljárás ismételt megindítása jövő tavasszal. Brüsszel ugyanakkor üdvözölte a magyar makrogazdasági helyzetnek az utóbbi időben tapasztalt javulását.

A részletes elemzésben a szakértők elismerték, hogy a gazdasági helyzet tovább javult az utóbbi negyedévekben. Az idei első negyedévben 3,7, a másodikban pedig 3,9 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) éves összehasonlításban. A fellendülés kiegyensúlyozottabbá vált, a belső kereslet vált a növekedés fő hajtóerejévé, de ez is nagyrészt rövid távú ösztönző intézkedéseknek, köztük a közüzemi szolgáltatások szabályozott árcsökkentésének és a közmunkaprogram kiterjesztésének köszönhető. Mindazonáltal a mögöttes gazdasági helyzet is javult, amit jól tükröz az ipari termelés erős növekedése.

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésében 2,3, illetve 2,1 százalékos GDP-növekedést jósolt Magyarországnak az idei és a jövő évre, a magyar kormány viszont 3 százalék körüli ütemet vár. Bár az uniós szakértők és a magyar hatóságok egyetértettek a gazdasági növekedés fő hajtóerejének meghatározásában, a magyar kormány szerint az egyszeri hatásoknak kisebb szerepe volt a fellendülésben. Optimistább nézete a kormánynak abban is megmutatkozik, hogy a potenciális növekedésre adott becslése is magasabb, mint a bizottságé (1,5-2 százalék, míg az EB szerint 1 százalék idén és jövőre).

Annak ellenére, hogy a növekedési hitelprogram átmenetileg megélénkítette a hitelezést, a pénzügyi szektornak jobb működési környezetre van szüksége a pénzügyi közvetítés fenntartható helyreállításához. Bár a jegybank stressztesztjei szerint megfelelő a tőkeellátottság és a likviditás, a normális hitelezéshez való visszatéréshez alacsonyabb adóra, kevesebb szabályozási kötöttségre és erőteljesebb portfoliótisztításra lenne szükség, összhangban az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásaival – mutattak rá az uniós szakértők. Egyben üdvözölték a banki portfoliók megtisztítására tett kormányzati erőfeszítéseket, de arra figyelmeztettek, hogy egy "rossz bank" létrehozásakor figyelni kell az állami segélyezésre vonatkozó uniós szabályokra.

A lakossági devizahitelek kapcsán a szakértők jelezték, hogy tudomásul vették a helyzet rendezését célzó kormányzati erőfeszítéseket. Ugyanakkor szükségesnek tartják a konzultatív megközelítést és az érintett felek közötti arányos tehermegosztást bármilyen kormányzati döntés esetén, hogy elejét vegyék az erkölcsi kockázatnak és a pénzügyi stabilitás megingásának.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Na ha ez igaz, akkor most a pocakkirálynál behúz a zizirelé. Kell neki a mocskos gyarmatosító Eu pénze, és ezért mindent meg is fog tenni. lesz itt most lázas kutakodás, hogy lehetne pénzt csinálni és eltüntetni az államadósságot... Szerintem kellene kérni a szíjjártó szülőktől kölcsön...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coyote3
Na ha ez igaz, akkor most a pocakkirálynál behúz a zizirelé. Kell neki a mocskos gyarmatosító Eu pénze, és ezért mindent meg is fog tenni. lesz itt most lázas kutakodás, hogy lehetne pénzt csinálni és eltüntetni az államadósságot... Szerintem kellene kérni a szíjjártó szülőktől kölcsön...
Csizmás Kond
Hát persze, ha imf hitellből törlesztenék az államadóságot még dicséretet is kapnák, holott még nagyobb adóságba kerülnénk...
Vizual
@Csizmás Kond: Ugyan már Kond. Nem fejlödik a kis agyad. Az IMF hitel éppen ott van ahol az unios pénzek is. Zsebekben. No nem libsibolsi zsebekeben. Mert az milliárd amit még 2009, ben gyüjtöttünk a parlagfüre azt is lenyúlta a fidesz adminisztráció. Tudod, a Nyigdijpénztári pénzek előtt.
Vizual
Ja mert törlesztettük. mennyit is szedtünk be rá ? vaksi.
Csizmás Kond
@Vizual: ...ne haragudj de nem érdekel kit utálsz...
pbalage
@Vizual: azt kifelejtetted, hogy az IMF hitelt egy drágább piaci hitellel helyettesítette a főnök, politikai okokból vezérelve. Még arra is ráfizettünk, de hát ugye muszáj (az újabb fideszes oktatási rend szerint muszály) volt.
Vizual
@pbalage: Ugyan már. Eddig is részletekeben vesztetek el mert a bal oldal ellen szolt. Hát most ne vesszünk el a fideszes ellen szoló részéetek mellett. mert Szijjártó házacskája részlet kérdés. nem annyit nyultak le. Második menetben nyulják le azt a pénzt amit rád és az ellátásodra kellene költeniük. Alanyi jogon. Vagy hallottál róla, hogy TE is kapsz ilyen lakást. Alanyi jogon. Mert a költségvetésből csak morzsákat adnak az ellátásodra. Pld. Egy bizottságra amelyik majd megmondja, hogy gyogyitható vagy gyogyithatatlan rákos beteg vagy. na. Annak a költsége pedig táged fog terhelni. nyiljon már ki a szemetek. Jobbról is meg balról is. "Oszd meg és uralkodj" Tudjátok ki mondta? Nem de a magyarokkal kapcsolatban mondta. Talán Mária Terézia. és még ma is működik.
pbalage
@Vizual: oksa helyénvaló, de ne nekem mondd, én teljesen független vagyok, én a bal oldalba is ugyanúgy bele szoktam rúgni egyet, ha a helyzet éppen úgy kívánja. :))
Vizual
@pbalage: Hát itt most nem az oldalakat kell rugdosni. De akinek nem inge ...
m.macskosz
@Vizual: Divide et impera – ‘Oszd meg és uralkodj’, azaz támassz viszályt ellenségeid között, s ha már egymást meggyengítették, könnyen uralmad alá hajtod õket. A nagyhatalmi politika õsi elve, különös következetességgel alkalmazta az ókori Róma, ezért ismerjük latin formájában. Jelmondatának választotta XI. Lajos francia király is, Diviser pour régner alakban, és latinul idézi A fejedelem címû mûvében Machiavelli.
pbalage
@m.macskosz: esetleg ha fokozhatnám: a szalámitaktikára is vess néhány pillantást (bár szerintem tudod, mi az) az egy másik formája ennek a dolognak.
Mondjuk a rómaiak is simán alkalmazták akkoriban. Azok se voltak ám hülyegyerekek, akármilyen régen is laktak ezen a golyóbison.
lajospapa
@Csizmás Kond: Jobb ha tudod, az IMF kipaterolása óta adósságunk több ezer milliárddal nőtt, magasabb kamatozással. Csak nem hitelnek hívják, hanem állampapírnak. Mondom: MAGASABB KAMATTAL ÉS VISSZA KELL FIZETNI. Egészségedre!
m.macskosz
@pbalage: Orbán meg ugye jogot végzett, eleve ismernie kell a római jogot...:(
Csizmás Kond
@lajospapa: ...Hoffi-kény ez nem asszonybeszéd az anyósom mondta, ő már csak tudja...
Hol hallottál olyanról hogy a hitelt nem kell visszafizetni ?...és ha az imf-től kölcsönzönk akkor ma nem enne adóságunk ?
Vizual
@m.macskosz: Köszi a kiigazitást, de sajnos ezt mondták az osztrák magyar uralkodok is. Hogy nem ők voltak az okosak. ? Hát én most az lettem, okosabb. Köszönöm.
m.macskosz
@Vizual: Igazán nincs mit, guglizásban elég jó vagyok, bár néha magam is meglepődöm,
mennyire mások voltak az elképzeléseim ahhoz képest, amit a gép dob. Ezt a mondást például kimondottan az angolokkal hoztam kapcsolatba eddig, és állítólag Julius Caesar is alkalmazta.
Persze, egy jó benyögést szívesen alkalmaz mindenki, ezért nehéz visszajutni az eredetéhez.
Csizmás Kond
@lajospapa: ...ha valamihez nem értesz akkor miért szólsz bele ?...:)
Röviden a lényege..az a többezermiliárd amit emlegettél gondolom az orosz hitelről szó amit még csak megbeszéltek de azonkívül sehol semmi tehát nem kölcsön sem adóság viszont ha ugyanazt a munkálatot és a velejáró pénzt az imf adja akkor az bíztos sokszorosa lenne az orosz hitelnek mivel az orosz elsőkés míg az imf egy spekuláns.
lajospapa
@Csizmás Kond: Örülők, hogy nekem a hozzá nem értőnek ilyen türelemmel magyarázod. Nem értettem az előző szövegedet, majd olvasd vissza. De nem is ez a fontos.
Nem a z orosz felvétel előtti hitellel növekedett az adósság, mert abban igazad van, hogy azt még ezután vesszük fel. Az az adóssághalmaz növekedett, ami 2010 kormányváltáskor volt, nagyjából ötezer milliárddal. A számok pontosan megtalálhatók az Állami Adósság Kezelő Központ közlésében. Ez az összeg megfejelendő a háromezer milliárd magánnyugdíjvagyonnal melyet sikerült valahová beforgatni. Nem az én zsebembe! Az Államadósság Kezelő Központnak én hiszek, véleményem szerint nincs kommunista befolyásolás alatt. Már amennyiben a kormány nem az. Egyébként a Magyar Nemzeti Bank minapi közleménye 85 % hiányról szólt. Huszonötezer milliárdról. Az MNB mai elnöke Matolcsi György szintén nem kommunista. Régen MSZMP tag volt, de régen.
Próbálkozz a számok erdejében elmélyedni!
lajospapa
@Csizmás Kond: Még annyit mielőtt álomra hajtanád fejed,hogyne kelljen keresgélned utánanéztem a pontos számoknak és leírom:
Bruttó államadósság 2010 április: 19323,1 milliárd forint,
Bruttó államadósság 2014 aug. 24465,3 milliárd forint

Az adósság növekménye: 5142,2 milliárd forint
Orosz hitel még nincs!
Szép jó éjszakát!
Csizmás Kond
@lajospapa: Papa, ne értetlenkedj. Az államadóság növekedése egyenes arányban nő a befektetésekkel Csak egy példa, mivel a Magyar kormány nem volt hajlandó az imf-től kölcsönkérni ezért az elemzők leértékelték holott ha kölcsönöz azt elbasszák és még ott a kamat ami még siralmasabb helyzetbe hozza az eladósodást de a hitelezők szemszögéből az a menő ha minél több az adóságod...tusos ha nincs hiteled nincs becsületed ez a nyugati szlogen.
...a többi meg a saját kis kampányod...az pedig nem érdekel.
Vizual
@m.macskosz: Jó pap holtig tanul. És mivel jó fizetésük van ki tudja. "Holtig tanulok?"-e
Vizual
@Csizmás Kond: Látom Kond TE az unortodox cézártól tanulod a pénzügyeket. De vigasztalodj. Te tudatlanul ő tudatosan képzetten mondja a hülyeségeit. A világ kiröhögi. Téged meg én. Mert hozzászólni láthatóan nincs értelme.
Desischado
Lesz itt majd kemény munka fideszéknél! Hogyan tudnak továbbra is lopni, de az adósság csökkenjen! Szerintem az 1700 milliárdos egszorítás is ezt a célt szolgálja!
Csizmás Kond
@Vizual: Nézd semmi bajom, hogy ennyire lekötnek a beírásaim, de próbáld meg a cikkel is foglalkozni...
Én olyan vagyok amilyen viszont itt egészen másról van szó. Én is elmondom a véleményemet sőt válaszolok is ha hozzámszolnak próbáld meg te is nem csak velem foglalkozni, hanem ésszerübb, tapasztaltabb észerevételeket produkálni a röhögés helyett.
szandokan
@Csizmás Kond: Mi lesz most veled? Vizuálisan ki vagy röhögve...:-))
Csizmás Kond
@szandokan: Az nem baj, ha valaki okosabbnak hiszi magát, csak azt fejtse ki a cikk megvitatásában ne a másik beíróval szembe.
...amúgy már hozzászoktam az ilyenekhez...:)
szandokan
@Csizmás Kond: Hozzá lehet szokni...:-))
Csizmás Kond
@szandokan: ...valami nem jót nyomtam meg...:)
szandokan
@Csizmás Kond: Én is eltévesztem, mert a tetszik gomb eddig középen volt.
kukac50
A pénzt várja Orbán a követelményekre meg fittet hány.
A kormány munkáját döntéseit nem tartják helyesnek,nem a Magyar Népet kritizálják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.