A hazai népességfogyás megállítását nevezte a legfontosabb feladatnak az Országgyűlés újonnan megalakult népesedéspolitikai albizottságának jobbikos elnöke.

Novák Előd szombati sajtótájékoztatóján a népjóléti bizottság alatt működő testület feladatának a megoldások kidolgozását tartotta. Azt mondta: a népességfogyásból következik például a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, ezt a kormánynak is fel kell ismernie.

Az ellenzéki politikus kiemelt teret biztosítana egyebek mellett a népesedési kerekasztalnak, amely álláspontja szerint értékes felvetéseket fogalmaz meg, ám ezekből csak kevés valósult meg.

A családi adókedvezmény átalakítását nagy előrelépésként értékelte, azt ugyanakkor kifogásolta, hogy a második gyermek után igénybe vehető kedvezmények csak évek múlva duplázódnának meg, ezért ehhez módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek.

Novák Előd arról is beszélt, hogy a gyermekvállalás nem csak pénzkérdés, ezért több szabályozási javaslatuk is van. Ezek közé sorolta a négygyermekes családmodell népszerűsítését, a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának radikális csökkentését, államilag támogatott otthonteremtési és bérlakás- programot, valamint a szociális kártya bevezetését annak érdekében, hogy a szülők ne tudják a támogatásokat olyan igényekre fordítani, amelyek nem köthetőek a gyermekneveléshez.

A jobbikos politikus álláspontja szerint a családi adókedvezményt más adónemekre is ki kellene terjeszteni, és a második gyermekek után is meg kell adni azokat a támogatásokat – például a közösségi közlekedés, táboroztatás, étkeztetés területén –, amelyek a nagycsaládosoknak járnak. Emellett a családtámogatási rendszer inflációkövetővé tételét szorgalmazta.

Novák Elődöt kérdezték arról is, hogy a Moody's stabilra javította a magyar adósosztályzat kilátását. Azt felelte: nem tartja meghatározónak az "olykor manipulációval is felérő minősítgetéseket". Megjegyezte: az államadósság folyamatosan nő, s az adósságspirálból akkor lehet kitörni, ha a kormány lépéseket tesz az újratárgyalásra, és elér egy néhány éves moratóriumot, ami alatt megerősödhet a gazdaság.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Aztán mi legyen a jövőképe a gyerekeknek? A vizslakutyás vona szobor mert éppen a vizsla is négyet ellett.

Négy gyerek, másfél szoba, egy fizetés, meg a hülye jobbik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
A 4. gyerek után Putyin és a szélsőséges iszlamisták nekik is csurgatják zsebbe a pénzeket, mint nektek?
KERKA
Mutassatok példát, ha bevált, követünk benneteket:))
Dr. Felipe
Aztán mi legyen a jövőképe a gyerekeknek? A vizslakutyás vona szobor mert éppen a vizsla is négyet ellett.

Négy gyerek, másfél szoba, egy fizetés, meg a hülye jobbik.
tivoli
@Dr. Felipe: ma, 15:24
Ne izgasd magad. Mire a negyedik gyereked is megszületik, addigra ezek már régen nem lesznek a fasorban sem.
freemanpetya
Négy gyerek. No és vonának hány gyereke is van, és mindegyik gyerekhez adnak olyan fizetést mint ami Vonának meg nováknak van? Elkoptak már ezek mint a kínai cipő talpa. Radikálisan megélhetésből politizálók... a Bélák...
1magyar
A gyerekéhezés ellen mit kívánnak tenni jelenleg?
silber13
@1magyar: hogy cinikus legyek : szolidarítanak! Ez a maximum!
nyanya001
Akkor fogjanak hozzá a családalapításhoz !
Mert a minimálbérre,, munkanélküli segélyre 4 gyermeket
eltartani, csak segélyesek számát szaporítaná !
istvanka
Nekem egy sincs,de örülök,hogy ilyen félrebaszott országba nem is lennének egy percet sem!A bírkák között nem hallatszik a másik hangja,csak a még akarjuk,még akarjuk a rendszarváltókat!
Meine Ehre heisst Treue
Tessék megteremteni hozzá a feltételeket! A nyugdíj megtakarításhoz hasonlóan, itt sem elég ugatni a történetről...
kamazuka
Nagy tévhit ez mind,sőt süket duma!Nem adókedvezmények kellenek,hanem közelítő bérezés az Uniós átlaghoz.A gyereket azért csinálja az ember,mert éppen jókedvében van.Ez nem politikaai toborzó!
szandokan
@kamazuka: Nem azért akar az ember gyerekeket, mert szereti őket? Meg fel is tudja nevelni, amennyit bevállal? Jókedvükben szerintem mások csinálnak sok gyereket...
szandokan
@istvanka: Olvasd el még egyszer, és értelmezd...Utána pihenő:-)
szandokan
@Meine Ehre heisst Treue: Igen, meg kell hozzá teremteni a feltételeket. Elsősorban maguknak a szülőknek. Mindenki annyi gyereket vállaljon, amennyit fel is tud tisztességgel nevelni.
kamazuka
@szandokan: Próbáltad már rossz kedvedben.Mikor lankadt a figyelem?Ugye nem?
Igen természetesen értem a kiigazítást,és egyetértek!
A gyermeket saját boldogságunkra és nem a politikai érdekre vértezve vállaljuk!
szandokan
@kamazuka: Na jó, a hangulat sem utolsó szempont azért olyankor:-)
mariaberta
Talán először azoknak a gyerekeknek kellene biztosítani a jövőt, akik már itt élnek, de ez úgy látszik nem fontos. Fontos az, hogy mondjon egy nagyot.
Vasárnapiiskolás
Közel az 50-hez, legyártom a második kollekciót, ha garanciát kapok olyan életszínvonalra,mint amit ez a senki.
nemjoezigy
@szandokan: ma, 18:34: "Igen, meg kell hozzá teremteni a feltételeket. Elsősorban maguknak a szülőknek. Mindenki annyi gyereket vállaljon, amennyit fel is tud tisztességgel nevelni."
Erről már leveleztünk.
1. Amikor az ember vállalja, akkor még meg vannak a feltételek. Aztán meg megszűnik. Van ilyen és nem is kevés! (mint a bankkölcsön felvételénél)
2. van ahol azért 'csinálnak' többet mert ebben látják a kiutat, a segítséget a megélhetéshez. Nálunk a cigányokra jellemző, ebből az ideológiából, de más földrészen is bevett szokás ez a népesedés politika.

Visszatérve a cikkhez: "Novák Előd arról is beszélt, hogy a gyermekvállalás nem csak pénzkérdés,..." és utána csak sorolja a pénzügyi okokat!

Na most beigazolódott, hogy egyforma a realitás érzék a parlamentben. (ezt bizonyítja a magas jövedelem meghatározása saját maguk számára)

A mostani állapotokhoz képest sok is van.
Nil
munka nélkül vagy minimálbéren, segélyés családi pótlék néélkül ...
nem tudom hogy gondolják...
a magyar azért fogy mert külföldre mennek ahol élni is lehet - és a munkájukért megfelelő bért kapnak
no meg azért mert akinek esze van az nem szül - vagy csak egyet-kettőt abban a reményben hátha azt sikerül felnevelnie valahogy
úgyhogy kedves jobbikosok nektek kicsit bele kell húzni- 4-5-6 gyerek minimum családonként hogy meg legyen az átlag
Desischado
Nyanya véleményét osztom, akinek van lehetősége rá, hogy tisztességesen fel tudja nevelni, annak legyen gyereke! De a szegénységre, a kilátástalanságra bűn szülni! Biztos egzisztencia, ÉLHETŐ KÖRÜLMÉNYEK/ORSZÁG, és maguktól is szülnének a nők! Hiszen minden normális nő vágyik az anyaságra!
verőce21
Elég lenne egyelőre, ha minden családban megszületne csak a kettő is! :)
kkalman
Elődnek elgurult a gyógyszere, vagy valami nagyon ütős anyagon van rajta. Ebből a nyilatkozatból is látható, a Jobbik sem különb a fitymasz-kdnp koprodukciónál.
Levendula
"18 évesen lesz újra apa a Rising Star énekese"
mate03
@szandokan: Látod ebben,teljes mértékben egyetértünk! Az hogy ki hány gyermeket tud vállalni! Intelligencia és pénztárca ,kérdése! A Magyarság fogyását sajnos nem lehet,megállítani! Nagyon kevés ember van aki három-négy,gyermeket merne vállalni,és el is tudná tartani!
jancsik68
Gyermekvállalás egyéni ügy,abba kivülállók ne ugassanak bele.A jobb oldal a 20.században bebizonyitotta,a magyarok fogyásának ők az egyik legfőbb okozói a kirobbantott kétvilág- háború miatt.Nem kell mindig álszenteskedni,játszani a magyarosdit.
Csizmás Kond
Lehet ragozni, viszont az már bebizonyitottan tudott dolog, hogy ott ahol több gyerek van mindenhez a hozzáállás, az élni akarás, sokkal jobb. Sokan az elpuhultságban az egyke vagy egyse csak önmaguk elkényeztetésébe fáradnak bele.
Meine Ehre heisst Treue
@szandokan: A tisztességes, dolgos, full magyar családok esetében ez a mentalitás működik.
Az ő esetükben a tisztességes jövedelem (életszínvonal) és a jövőkép hiánya a probléma forrása.
Desischado
@kkalman: És te ezen meglepődsz? A jobbik a fityiszből nőtt ki!
kukac50
Ahhoz még sok mindennek változni kell!
Jól fizető biztos munkahelyek,megélhetéshez elegendő fizetéssel,
Kiszámítható gazdaság, nem naponta átalakított törvények.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.