Mindenképp zsarolásra hasonlít a norvég nagykövet múlt heti nyilatkozata, a szerződés szerint Magyarországnak járó 36 milliárd forint folyósításának feltételhez kötése miatt "el kell gondolkodni a jogi következményeken" – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

A műsorban felidézték: Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet szerda este az ATV műsorában azt mondta, azon múlik a norvég alapok további kifizetése – amit májusban függesztettek fel –, hogy az Ökotárs Alapítvány folytathatja-e a civil alappal kapcsolatos munkáját.

"Ha a magyar kormányzat ezen elvárásoknak nem tud megfelelni, és nem tudunk megállapodni, akkor ezt a felfüggesztést nem oldjuk fel, azaz Magyarország 140 millió eurót fog veszíteni" – jelentette ki a nagykövet. Tove Skarstein a műsorban kitért arra: nem ismerik el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatának jogosságát, a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által kezdeményezett magyar-norvég miniszteri találkozó visszautasításával tehát nem a kapcsolatfelvételre, hanem a Kehi-jelentés megbeszélésére mondtak nemet.

Az M1 reggeli műsorában Csepreghy Nándor megismételte a csütörtöki Magyar Nemzetben megjelent értékelését, mint mondta, "mindenképpen zsarolásra hasonlít" a norvég nagykövet kijelentése, hiszen a kormány minden feltételt teljesített. Felhívta a figyelmet arra: a két ország aláírt egy szerződést, amely szerint a szóban forgó 36 milliárd forint megilleti Magyarországot, és ezért a norvég termékek, szolgáltatások vámmentesen érkezhetnek meg a magyar piacra, ahogy más uniós országok piacára is. Most pedig azt mondja a norvég kormány, hogy ameddig "van nekünk egy vitás ügyünk egy teljesen más kérdésben, addig nem finanszírozza a szerződés szerint Magyarországnak járó pénzeket" – folytatta. Valószínűleg el kell gondolkodni ennek a jogi következményein – tette hozzá.

A civil alappal kapcsolatos konfliktusról szólva azt mondta: a Kehi vizsgálata nem szól másról, mint különböző szabálytalanságok gyanújának konkrét megfogalmazásáról és tényekkel történő alátámasztásáról. Ez alapján a Kehi rendőrségi feljelentést tett, a rendőrség majd eldönti, hogy történt-e bűncselekmény – fűzte hozzá. Ez a két ügy független egymástól, ezért sem érthető, amit a nagykövet mondott, mert azt sugallja, hogy a magyar kormánynak beleszólása lenne egy rendőrségi nyomozásba – mondta a helyettes államtitkár.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Szerintem addig ne rohanjuk le Norvégiát, míg az USA-val nem végeztünk...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
m.macskosz
Egy feddhetetlen kormányt nem lehetne zsarolni.
coyote3
Szerintem addig ne rohanjuk le Norvégiát, míg az USA-val nem végeztünk...
Threshold
@coyote3: Jogos! De fegyverkezni csak Norvég pénzből szabad, ez így FAIR!
bundi
"a szerződés szerint Magyarországnak járó 36 milliárd forint folyósításának feltételhez kötése miatt "
a magyarok az év elején egyoldalúan értesítés nélkül rúgták fel a szerződés rájuk vonatkozó részét...innentől pénz nem jár...semmi sem...
az hogy a norvégok közölték, ha a kormány visszaállítja a szerződésben elfogadott állapotokat, akkor továbbra is folyósítják az összeget, az a jóindulatukat bizonyítja...ennyi...csepreghy meg nettó hülye...
Levendula
"Csepreghy Nándor (Kolozsvár, 1983. augusztus 22. –) politikus, a magyar kormány fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára"

Az ÉN - Magyarországon született - diplomás gyerekeimnek pedig idegen országba kell menniük. Igaz, sokkal jobban érzik magukat, mint itt, és a fizetésük is többszöröse a magyarországiakénál.
szandokan
@Levendula: És akkor mi a probléma? Ezért is jó volt a rendszerváltás többek között, hogy a lehetőségek megnyíltak mindenki előtt, főleg azok számára, akik meg is tudták állni a helyüket a világban. A Kádár rendszerben ez nem volt annyira egyszerű. Persze, vannak emberek, akiknek semmi nem jó...
bundi
@szandokan: lényegében a szemetet összefújta a szél egy helyre...ha valaki vállaja könnyebb lesz eltakarítania...kérdezd a több mint 200 ezret kereső udvarosaidat...
bundi
@szandokan: de a cikkhez visszatérve...miért is tűnik zsarolásnak, ha a kormány egy élő szerződést felrúg és emiatt nem akarnak nekik pénzt folyósítani?
szandokan
@bundi: Kivételen most egyetértek veled, valóban összefújta a szemetet a szél egy helyre...
bundi
@szandokan: tehát ez miért is zsarolás és ezt kérdem egy olyan oldalon ahol te is jelen vagy...
dr lópicigáspár
@szandokan: Te is örülnél, ha mind az öt gyereked lelécelne tőled, ugye?
szandokan
@bundi: Hol írtam én azt itt, hogy ez zsarolás?
coni
Ja.. azzal zsarolják a kormányt, hogy tartsa be a norvég támogatásokra vonatkozó szabályokat. A többi országnak sikerült betartania csak nekik nem megy.
szandokan
@coni: Minden országban a kormány ellen használják fel a civil támogatásokat?
bundi
@szandokan: nem szeretnélek megsérteni de tisztában vagy vele mi az a cikk amihez a kommenteket írod...ha mást nem is legalább a címet olvasd el...
bencemacska
Én úgy emlékszem, hogy Norvégia közölte, mivel vele nem beszélték meg az állami elosztású norvég pénzek felhasználásának új módozatát, addig nem folyósítja, amíg ezt nem rendezik.
Erre közölte a lézer, hogy inkább a civil pénzeket függesszék fel, mert azok nem paríroznak ő neki!!!

Ki itt a zsaroló? Ki kezdte? Az úgy kezdődött hogy ő visszaütött?!
volvós
...".a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára "...
Hány ilyen ingyenélöt kell az adófizetöknek eltartani ???
Az ilyen beosztásban eltartottak a leg...bb pasik .
Mèg közmunkásnak sem alkalmasak, egy napocskát nem tudnak lerajzolni...
Régen volt egy miniszter, meg egy államtitkár... Ma meg
a portásnak is van helyettese...
ancika
@szandokan: Ha ilyen barom kormány van, akkor igen.
szandokan
@ancika: Mosolyt csaltál az arcomra. A barom kormány, írta ancika blog bejegyzésében:-)
Hellcat
A fidesz megpróbálja lenyúlni és magának kiosztani a pénzt, rendőrökkel fenyeget stbstb...aztán amikor a norvég azt mondja, hogy jó akkor nem adok pénzt akkor meg hirtelen a norvág lett a nagy szemétláda.
ancika
@szandokan: Most mit írhattam volna... esetleg még azt, hogy ökör.
A civil szervezetek minden országban olyan feladatokat látnak el, amelyeket az állam nem. Olyan ügyeket képviselnek, amelyek kimaradnak a jogalkotásból. Vagy olyan érdekeket, amelyekre az állam/kormány/döntéshozók nincsenek tekintettel. Ez a dolgok logikájából adódik. (Minek olyan célért egyletet alapítani, ami egyébként is támogatott.)
Meg lehet nézni egyébként a norvég civil alap támogatott pályázatait, hát nem tudom, hogy hány olyat találsz benne, amely a kormányt támadná.
lajospapa
@szandokan: Tudod az jó, hogy ki LEHET menni külföldre dolgozni, de az nem jó, hogy ki KELL menni. Baj-e ha magyar diplomás tányért mos Londonban? Baj-e, hogy Karakószörcsökre húsz kilométerről jár a hetvenhatéves körzeti orvos, mert a helyi harmincéves már Svédországban van? Baj-e, hogy százával képezünk olyan diplomást, akire nincs szükség, baj-e hogy harminc feletti iskolás osztályok vannak, és közmunkás tanárok? Rendben van-e, hogy a minimálbéres és az aki havonta annyit kap, mint a minimálos tíz év alatt egyformán 16% adót fizet? Soroljam?
Clavigo
Egy újabb "ékkő "..,,és ez is államtitkár.Én minden pénzt megvonnák az Orbán-kondától.Vajon mit bégetne hirtelen ez a kis k..csög?
szandokan
@lajospapa: Ne soroljad, mert úgysem leszek veled egy állásponton. Mondjuk Orbán éppen azt akarja most, hogy ne a gimnázium legyen sokak lelki szemei előtt, hanem egy piacképes szakma, amivel el is lehet helyezkedni itthon is. Egy jó szakemberre sokszor nagyobb szükség van, mint tíz új bölcsészre meg 20 közgazdászra. Egyébként az igazán jó szakembereket itthon is tárt karokkal várják, ezt bizton állíthatom, meg a diplomásokat is, feltéve, ha nem bölcsészek vagy közgazdászok. Most megfogtál, hogy lehet egyszerre közmunkás is meg tanár is valaki? :-) Bocsi, de én még nem láttam olyan közmunkást itt a környékünkön dolgozni, aki valaha is tanár lehetett. Persze, azt megtaníthatta a másiknak, hogyan kell tíz felest meginni fél perc alatt...Az adó terén meg számold csak ki, ki fizet többet, aki százezreket, millókat, vagy minimálbért keres? Az sem véletlen, ha valaki nagyon sokat keres, és az sem, ha keveset. Aki többet tanult, jobb a szakmájában mint mások, akkor attól többet kell elvenni? Így is többet fizet a közhasznú munkán dolgozóknak, meg a segélyből élőknek. Én inkább adnám minden adóforintomat a gyerekeknek, akik nem tehetnek arról, hova is születtek.
szandokan
@ancika: Te nem tudod, hogy én Fideszes vagyok ezen a baloldali portálon? Akkor olvasd el amit lajospapának írtam.
bundi
@szandokan: megint terelsz...tehát szerinted miért is zsarolás, ha a norvégok a szerződésben vállalt kondíciókkal folyósítják a pénzeket?
tudod ez a cikk címe amihez most írunk mert ezt a terjengősre sikeredett 16,13-as beírásodban sem lelem...
Bercifiu
Nándikám! Ugye nem akarod megmagyarázni, hogy körülöttünk mindenki hülye, minket ba&ogat, mert nincs más dolguk.
A Norvég nagykövet asszony, nagyon reálisan tekinti a kérdést. Ha nem hallottad volna, az penget aki fizet.
freemanpetya
Nem tudom de nem olyan egyértelmű a helyzet. Az alapítványok körül nem volt minden rendben, ez tény. A támogatások elosztása körül sem volt minden rendben. Ez is tény. A hatóságok is találtak az elosztó alapítványokon olyan fogást - mert hagytak magukon ilyen felületeket - ami alapján bűnügyi eljárást tudtak indítani ellenük. Ha minden rendben lett volna náluk, akkor nem tudtak volna fogást se találni rajtuk és ne feledjük az a nagy titkolózás meg iratrejtegetés teljesen kontraprudiktív volt a részükről. Mindenki, még az is aki korábban hitt az elosztóknak, mélységesen meggyőződött arról, hogy itt valami simli van a háttérben. A nagykövet reakciója is egészen elképesztő. Még most sem mondja azt, hogy talán el kellene gondolkodni azon, hogy a lebonyolításra kiírunk egy pályázatot és más civileket bízunk meg az elosztással, hanem érthetetlen módon - ez is jelent valamit egyébként - csak és kizárólag azokhoz ragaszkodik - senki más civil szóba sem jöhet - akik eddig is osztották a támogatásokat. Hangsúlyozom szóba sem jöhet náluk senki más civil. Na, ezek a körülmények így együttesen, már eléggé furcsa "tényálladékot" képeznek, alapítványostól, nagykövetestül együtt. Egyik oldalt sem bírom, de nem mehetek el szótlanul azon igazságtalanságok mellett, amelyek olyan csoportoktól származnak akik szeretik az igazság bajnokainak beállítani magukat. Egyik oldalt sem bírom, de ez így nem jó. Csak egy kör jut támogatáshoz rendszeresen, míg mások meg a családjuktól vonják el a pénz, hogy fenn tudják valahogy tartani a civil szervezetet amit vezetnek. Persze az sem lenne ideális ha ezentúl meg a határon túliak meg a klerikálisok (papok) nyúlnák le a pénzek 99 százalékát. A norvégoknak el kell dönteniük, hogy mit is akarnak? Kamu célokra ne használják fel a magyarországi civileket és ne bolondítsák meg azokat fölösleges pályázati procedúrákkal, miközben az a rendszer ami a pályázatok hátterében áll, nem civil érdeket szolgál. Ebben az ügyben mihamarabb tiszta vizet kell önteni a pohárba...
freemanpetya
(folyt) Ebben az ügyben mihamarabb tiszta vizet kell önteni a pohárba és a norvégoknak kell eldönteniük, hogy mit is akarnak.
dr lópicigáspár
@szandokan: ma, 15:05: Aztán miért nem fognak a te gyerekeid lelécelni innen? Biztos nem azért, mert nagyon szeretnek benneteket. A pénzed fogja itthon tartani őket.
Fradigege
Egy Norvégia képes zsarolni egy fullos illiberális nagyon kemény kormányt? Osszatok ki néhány sallert és kokit. Mutasd meg nekik kis selyemgubbancs, hogy veletek aztán nem! A zsírmore csak tud verekedni. A cigányok verekedősek. Nehogymá' besz@rjatok egy Norvégiától.
m.macskosz
@freemanpetya: A nagykövet asszony nyilatkozott még akkor, amikor a lázáros kehi vizsgálat zajlott, hogy ők, mármint azok, akik a pénzt adják, hivatalból vizsgálni szokták,
hová, mire megy a pénzük. Mit ad isten, ők rendben lévőnek találták pl.az Ökotárs gazdálkodását. Nem mellesleg, ha én pénzt adok Józsikának, hogy vegyen rajta 5 kiflit,
azt nekem áll jogomban vizsgálni, hogy kiflire költötte-e, és ötre-e vagy vett kettőt,
a többi pénzt meg lenyúlta. A szomszédasszonynak KÖZE NINCS HOZZÁ!
bundi
@freemanpetya: ők eldöntötték... Ennyi... ez nem tetszik a vezérnek...
coni
@szandokan: "@coni: Minden országban a kormány ellen használják fel a civil támogatásokat? "

Nézd meg az értelmező szótárban a civil szó jelentését és rájössz mekkora butaságot kérdeztél. Szerinted miért kell a civileknek függetlennek lenniük a mindenkori kormányoktól? (A CÖF az kivétel, ne abból indulj ki).
freemanpetya
m.macskosz: Értem a példát. Viszont hidd el nekem azt, hogy nem mindegy, mit csinál a a példabeli Józsika a kiflivel.Pontosabban nem mindegy nekem - mint szomszédnak - hogy mire használja a péksüteményt? Avagy bedugaszolja-e vele az autóm kipufogóját vagy esetleg megkeni vajjal és megeszi? Azért látom ezt veszélyes játéknak mert velünk - nem politizáló és talán éppen ezért templomegere egzisztenciájú - civil szervezetekkel csesznek ki. Ha igaz a gyanú, miszerint civil támogatás álcájával politikai támogatást osztanak, akkor ezzel nagyon nyilvánvalóan lejáratják a "civilséget" és úgy használják balekként és fajankóként a beavatatlan civil vezetőket , hogy közben évtizedekre ellehetetlenítik és elhiteltelenítik a munkájukat a lakosság előtt. Mindenkinek köze van azokhoz a dolgokhoz, történésekhez ami abban az országban folyik ahol született, vagy ahol él és ahol még élni is szeretne. Civilként nekem nem mindegy, hogy mit gondolnak rólam most, és az sem mindegy, hogy később mit gondolnak majd. Egyik csapatot sem védem. Az ál-balodali norvégozókat és az ál-jobboldali menetezőket sem tartom helyes dolognak (és persze a megélhetésből radikálisan vonulókat sem ), éppen ezért az igazságtalanságok mellett nem tudok elmenni, bármelyik oldaltól származnak. Szerintem nem helyes a norvég reakció, főképp azután nem, hogy fogást találtak rajtuk. Talán okosabb lett volna azt mondania nagykövet Asszonynak, hogy el fognak gondolkodni azon, hogy milyen kompromisszumokat lesznek képesek megkötni magukkal, a vállalt céljaik magyarországi megvalósításával kapcsolatban. Talán ez így illett volna. Miután fogást találtak a megbízottjukon, ők már nem diktálhatnak, maximum kompromisszumok megkötésének lehetőségét ajánlhatják fel. Nem tudom hol az igazság ebben a történetben, de a gond már eleve ott kezdődik, hogy a "civil" önszerveződő mozgalmak értékelődnek és járatódnak le az egyszerű emberek szemében és ez most sem jó helyzet, de leginkább később lesz érezhetően nagyon rossz.
lajospapa
@szandokan: Nem is akarok veled egy állásponton lenni. Amit írtam mások lehet, hogy értik.
dzurinda
@szandokan: "Te nem tudod, hogy én Fideszes vagyok ezen a baloldali portálon? "

Ez nem egy baloldali portál.
freemanpetya
@hetöndöe: Én nem tudom ki hazudik (hidd el nekem, te sem) és soha nem olvasom azt a hírlapot. A helyreigazított cikkről 3 másodperc alatt megállapítható, hogy ordító marhaság. Pártot nem támogathat civil szervezet. De pártokhoz kötődő civil szervezeteket már igen. Ha nem érzelmi alapon írnának annál a lapnál, hanem mondjuk értelmi alapon, biztos vagyok benne, hogy nem kellene helyreigazítással égniük. Ezzel együtt nem hiszem, hogy a cikkben nevezett párt érintve lenne vagy legalábbis kizárólagosan lenne érintett.
hetöndöe
@freemanpetya: Egy biztos ,Fideszék hazudnak és a bosszúállás sem marad el,mert képtelenek voltak elviselni,hogy ezt a pénzt nem ők osszák,így nem is lophatják el.Erről szól a történet és semmi másról.
freemanpetya
@hetöndöe: Ilyen aspektus is lehet, én nem vagyok benne biztos, de lehetséges. Viszont a száraz tények alapján elmondhatjuk, hogy nem Fideszék osztják a támogatást és mégis sokan úgy érzik, mintha egy csoport széthordta volna azt, hasonló módon mint az egyszeri kaffert, a keselyűk.
bencemacska
@freemanpetya: Térjünk vissza a kiinduló ponthoz:
háromoldalú szerződést kötött Norvégia, EU, és M.o:
36 milliót oszt bizonyos elvek alapján a kormány, 4-et oszt a civil szervezet.
Idén Norvégia közölte, hogy felfüggeszti a 36 folyósítását, mert nem úgy osztják, ahogy megállapodtak. Magyar kormány lépése erre : függesszék fel a civileket IS, mert azok osztása hiába felel meg a megállapodásnak, nem tetszik a magyar kormánynak. Norvég kormány döntése: a magyar kormány térjen vissza az eredeti szerződéshez, mert, addig csak a civilek kapnak pénzt!
Erre jön a magyar kormány, majd én megmutatom, hogy a civilek nem becsületesek!!!

Tehát a q ... nagy hazafiasság szellemében megmutatjuk, hogy a mi civilenk igenis gazemberek! Ha a svédek védik őket, akkor azok is!

Remélem ezt érted, és el is tudod dönteni: ki zsarol, kit???
karma1
@freemanpetya: 17.07-re: Hat persze, hogy nem volt rendben minden nehany alapitvany korul,... Eppen ez az! Mert azokat mar megtalalta a fideSS, mint penzforrast, es rajott, hogy ennel egyszerubb modja nincs is az ingyen love' szerzesenek.

Ez a hulye mit fenyeget feljelentessel, meg rendorseggel? Norvegia a SAJAT penzet adja nekunk, amit az o johiszemu polgarai fizetnek egy olyan alapba, ami a fejlodo orszagokat segiti. Nehogy mar ez a hulyegyerek (jo magyar, csak nem Magyarorszagon szuletett, vagyis sztem NEM magyar) elkezdje kovetelni a jotekonysagi penzeket!?

Ha Norvegia adja a penzt, igenis, megkovetelheti, hogy mire forditjak, es kik kapjak? Nalunk kapnak az emberek penzsegelyt, ha megszorulnak, akar egyszeri kifizetessel, akar folyamatosan, de peldaul cigarettat es szeszt nem vehetnek belole, mert a penztargep egyszeruen letiltja az ilyen vasarlasokat.
freemanpetya
@bencemacska: továbbra is a tényeket tudom figyelmedbe ajánlani. Azokat a szabálytalanságokat amelyek a támogatások elosztását kísérték (zavaros bírálati rendszer, bírálók személyek pártatlansága, felülbírálás vitatott módja, a támogatotti kör). Ezek sajnos a tények. A Svájci Alap pénzeinek elosztása körül is már sűrűsödtek a gondok, amelyek a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek elosztásában csúcsosodtak ki. Az én meglátásom szerint egyáltalán nem szolgálja az átláthatóságot az a körülmény amely szerint kormányközi szerződések alapján hozzánk érkező civil célú támogatásokat kizárólag és csakis kizárólag (!) 3-4 alapítvány oszthat el Magyarországon. Akik azt engedélyezték, hogy a jelentős összegű svájci támogatásokat és a még jelentősebb összegű norvég támogatási alapokat is ugyanazok a lebonyolítók kezeljék, azoknak a döntése teremtette meg a támogatáselosztás transzparenciájának legfőbb akadályát eben az esetben. Ez a helyzet nem állt volna elő ha nem minden forráshoz kizárólag ez a négy-öt alapítvány férne hozzá mint lebonyolító. Arról meg nem is beszélek, hogy így konzerválódik egy civil kiválasztott kör kiváltságos helyzete 100 évig, azért mert nemzetközi támogatások fogadására és elosztására vonatkozó gyakorlata és referenciája kizárólag (csakis) ennek a négy-öt alapítványnak lesz Magyarországon. Mindezzel együtt én azt gondolom, hogy hosszútávú és fenntartható módon nem így fejlődik a civil szféra, legfeljebb csak néhány civil szervezet.
bencemacska
@freemanpetya: Ha te a KEHI jelentését - ismerve a vezetőit - kész tényként fogadod el, akkor sajnálom azt az időt, amit az írásra fordítottam!
Tévedni emberi dolog. Elnézést a zavarásért!
Főlökött
Csepreghy Nándor : Túl sok anyagot kapott, vagy a minőségi gondok léptek fel, ezen témakörben ? Avagy a kezelőorvosa - gyógyszerésze szabadságon van ?...

Tetszik tudni, ha a Norvégok által felkért, független társaság, más megállapításra jut, mint a csoda maffiózó - mutyibanda által delegált és előre megrendelt KEHI jelentés, akkor nem is kel csodálkozni és nagy is lesz a bukta!
Hiába a meghívás, 2/3 ide - 2/3 oda, teljesen jogos a visszautasítás !
Mit vártunk léhűtők-ingyenélő hazugok ? Dől a lé, még úgy is, hogy szerintetek a nyuszi viszi a puskát és Ő is diktál ?
Szereptévesztésben vagytok, nem kicsit! Itt az eredménye áldott ténykedéseteknek!

Látom a sötétséget, ezért inkább elmagyarázom, nem hagyjátok az alap szabad szétosztását, azt a Fidesz - Lázárral az élen befagyasztjátok, jogtalan - túlzott - hatósági eljárás során, akkor kell csodálkozni azon, hogy az államilag szétosztandó pénzt pedig Norvégok fagyasztják be, ezen törvénytelenségek okán ?
Tisztelettel ez a dolog így működik - adok - kapok. Nem tetszettünk tudni ? Így ezen beosztásba hogy tudtunk kerülni ? Ja valaki, valakie, aki benyomta...
Hallottam valahol :) : "Tudatlanság nem bűn, csak kellemetlen..."

Csepreghy Nándor : Köszönje a Fidesznek és Lézerkénknek ezt az egészet. Ő volt a téma meghatalmazottja, jól le is rendezte, ezért nem is kell csodálkozni, a visszautasításon a Norvégok részéről. Mindenki annyit is ér...Nálam ő visszafizetné a felvett juttatását, mivel érdemtelen rá...
Az előadni ezek után, hogy mindezekért a Norvégok a ludasak-hibásak, na ez viszont a pofátlanság kategória. Ez már beteges ! Szánalmas ! Komolytalan is !
freemanpetya
@bencemacska: a kiváló érvelési technikáddal, mi tagadás lenyűgöztél és meggyőztél. Én is sajnálom azt, hogy egy "támogatott"-ra vesztegettem az időm, aki képtelen a támogatót érintő negatív tartalmú tényeket elfogadni és emiatt nyilvánvalóan más aspektusból szemléli a történéséket.
szandokan
@dr lópicigáspár: Köszönöm, hogy a gyerekeim szerinted csak a pénzemért szeretnek.
bencemacska
@freemanpetya: ma, 22:02

Tudod, ha tudatlan vagy, az nem jogosít fel arra, hogy másokat megítélj!
Honnan veszed azt, hogy én támogatott vagyok? Én még soha nem kaptam senkitől semmit,nem is igényeltem.
Viszont az adakozást is befejeztem mikor eltűnt a vörös iszap károsultjainak adott támogatásom a kormány berkeiben.
A polgármester választás előtt osztogatott Erzsébet utalványait sem vettem át!

Én szóba szoktam állni Fidesz fanokkal is, mert vannak köztük értelmesek. te nem tartozol közéjük!
mate03
@freemanpetya: Hogy történt e visszaélés,a Norvég pénzekkel,azt csak a Norvég kormány vizsgálhatja! A KEHI-nek,erre,nincs felhatalmazása! Ez a Norvég kormány álláspontja! Tudod Európában úgy van,hogy aki a pénzt adja ,az ellenőriz!A Norvég kormány ,rendben találta a pénzek elosztását!
világlátó
Kedves Kollégák ! Ne egymást szapuljátok.! Gondoljatok arra, talán olyanok is olvasnak Benneteket, akik jóindulatú megoldásokat várnak hozzászólásaitoktól.
Sok okos megállapítást tettetek. Ide jut minden jó ügy,ha nem átgondolt, mind a támogatást adó, mind pedig a fogadó fél részéről. Azt is figyelembe kellett volna venni, hogy a hazai belpolitikai viszonyok, a mérhetetlen önzés és átpolitizálás hová juttatja a legjobb szándékot is. Norvégiát én nem ismerem annyira, hogy beleláthatnék a kb. 140 millió Euro nekünk ítélésének szándékaiba, a felhasználás feltételeibe. Távol áll tőlem még a feltételezés is, az Ökotárs megsértésében, megrágalmazásában. Eddig csak a szimpátiám működött irányukban. Csepregi úr egy ügyes fiatalember, aki valószínüleg tiszta rajongással viseltetik Lázár miniszter iránt, minden mondata erről tanuskodik. Azt hiszem nem is tehet mást. Ő mondja ki a főnöke, főnökének a véleményét. Kár hogy ez így esett. Ha még néhány ilyen üzenet elhangzik, valóban nem lesz mit szétosztani az Ökotársnak. Ha azt írnám az Ökotárs legyen kissé politikusabb, adjon olyanoknak is akik eddig nem kaptak, akkor holnap már szégyenkezhetnék elvtelen és ostoba liberalizmusom miatt. Ezért nem írok ilyet.
Az Ökotárs akkor jár el helyesen, ha ugyanilyen gondosan osztja el a norvég adományt mint eddig, a megtámogatottak és a norvég adófizető polgárok megelégedésére. Köszönet járna nekik, nem a sértegetés. Ez viszont azokra vonatkozik, akik eddig támogatást kaptak munkálkodásukhoz.
JAJMÁR
@freemanpetya: 21:41 ("zavaros bírálati rendszer, bírálók személyek pártatlansága, felülbírálás vitatott módja, a támogatotti kör"). Milyen tények? Ezek nem tények, ez egy egyoldalú és erőltetett és hibás nézőpont, amely ezerszer meg lett magyarázva, logikus indokokkal, de ők, a vizsgálat elindítói, csak azt akarják elfogadni, amit ők találtak ki. Zavarja őket a más szemében a szálka.. Teccik érteni?

gondolom nem, jó sokszor hallottad már, hogy micsoda visszaélés folyik... ami igaz, csak nem ott, és nem úgy ...
Knapp75
A fideszes világnézet szerint Norvégia illetve az EU lényegében egy ATM, ahonnan ingyenes készpénzfelvételre vagyunk jogosultak, mert ugye az jár nekünk alanyi jogon.
bundi
@szandokan: hát ezt gondolom nem nekem szántad, vagy ha igen eléggé mellényúltál vele...én nem rendelkezem több nick névvel mint egyesek...
de ezt te is tudod...
bundi
@Főlökött: kedves petya kissé beszűkült világképedben érdekes pont, hogy fel sem merül benned hogy fordítva űlsz a lovon és az amit puszilgatsz paskolgatsz és belesuttogsz, az nem a ló feje, hanem a hátsója...de te tudod dédelgesd...egyébként ha mégis tudnál róla az azt jelentené elég fura a lelkivilágod...de vissza a cikkhez... most egy olyan vizsgálatot próbálsz eladni, amit a vezér sértett önérzetének helyreállítására végeztek a hű csatlósok...
lehet hogy nem értesz egyet, de szerintem a sztori elég egyszerű az én meglátásomban...
volt egy szerződés, amit a kedvezményezett (nevezhetjük kéregetőnek, vagy koldúsnak is, de az előbbi kevésbé sértő)
egyoldalúan felrúgott, ezután az adakozó a szerződésben laírt állapot visszaállítását kérte, különben ő nem fog adni semmilyen pénzt...erre az agresszív kedvezményezett begurult (lehet a sok kannás miatt) és vérben forgó szemekkel követelte...ha neki nem adnak akkor másnak se...ennyi...hétköznapi nyelven te az utcán odamész a síró rongyos gyerekhez és adnál neki egy százast, hogy vegyen zsemlét vagy csokit magának...erre kilép a sarki talponállóból a kigyurt kopasz apuci, hogy neki add a pénzt, mert ez neki jár, és úgyis ő dönti el mire lehet majd elkölteni...erre te elfordulsz és mondod, hogy na ezt azért mégse...szerintem ennyi
"Az én meglátásom szerint egyáltalán nem szolgálja az átláthatóságot az a körülmény amely szerint kormányközi szerződések alapján hozzánk érkező civil célú támogatásokat kizárólag és csakis kizárólag (!) 3-4 alapítvány oszthat el Magyarországon."
egyébként ha ennyire véded a kigyúrt apucit akkor olvass utána amiről most szó van az a pénzek kb 15 százalékát érintik (tudod a kehi által vizsgált szervezetek...)
a többit az állam által megbízott cég osztotta el, amit a lázár privatizált tavasszal...
de mondom várom kedves válaszod, hogy mi is az szerinted, amit rosszul látok...
bencemacska
@bundi: Nem tévesztetted el a címzettet? Szerintem főlökött nagyon mély iróniája a " kedves Petyának" szólt!
bundi
@bencemacska: elnézést tényleg mellé ment...
@Főlökött: megkövetlek az előbbi nem neked szólt...
@freemanpetya: szóval az előbbinek te vagy a címzettje
freemanpetya
Kigyúrt apuci a kocsmából... Egy újabb, infantilis norvég kedvezményezett, aki megmondja nekünk a tutit. Gondolom te is azok közé tartozol akik homárt vettek a hátrányos helyzetű gyerekek foglalkozásához norvég pénzből. Azok tudnak ilyen okosak lenni mint te, leginkább akkor mikor el is számolják a homárt, a sört meg a cigarettát is. A "civilség" nem szólhat arról, hogy néhány - politika útvesztőjében ragadt - kivételezett helyzetű szervezett privilégiumát konzerváljuk mindenáron, a többit meg hagyjuk elveszni, mert különben jönnek a fideszesek. Ezt az agymosás jellegű dumátokat meg is eszi sok balek. Azok akik nem látják, hogy a hazai totálisan átpolitizált civil szektorban bármilyen színezetű a kormány, van egy kör akik mindig sikeresebbek a többinél, akik mindig nyernek, akiknek minden kormány alatt, mindenhez van szakértelmük, akiket mindig megtalál és megbíz a nyugati támogató, minden feltételek között. A többit meg nem. Valószínűleg azért mert a sikertelenebbek várnak a morzsákra mintsem politizáljanak. Pontosan azért mert tudják, hogy a civil mozgalmak összekeverése a politikával nem jó dolog. Annak a kooperácónak ez a vége, a mostani helyzet. Miszerint a hatalmas összegű Norvég adomány nagy része széthordva, mégis jelentős civil tömegek elégedetlenek, mert a támogatotti kör továbbra is ugyanabból a holdudvarból áll, akik köreiből lassan 20 éve kerülnek ki a „mindígnyertesek”. A lebonyolítók ellen büntetőeljárás indítva, a súlyos vádak alapján az eljárás kimenetele már most megjósolható. Súlyos lesz. A norvégok ebben a helyzetben a felelőtlenségüket, további felelőtlenséggel leplezik, a valódi civilek meg – azok akik nem politikai holdudvarokhoz kötődnek azok meg jogosan háborognak, hogy mi a fene történik a fejük felett? Azok a szervezetek akik nem hisznek sem az Internacionálé, sem a Székely himnusz kizárólagosságában azok most még inkább ellehetetlenülnek. Kinyírták azokat a kigyúrt apucikkal példálózó - magukat übernyugatinak képzelő - a valóságban...
freemanpetya
Kinyírták azokat a kigyúrt apucikkal példálózó - magukat übernyugatinak képzelő - a valóságban balkáni, kommunista szülők elszállt gyerekei akik a familiáris arroganciát hordozva és mindenki más fölé helyezve magukat, hatalomért, pozícióért, pénzért - a saját jövőjük biztonságáért – feláldoztak egy egész szektort, benne főként azokat akik évtizedek óta tisztán, politikamentesen dolgoznak. A civil szektor kinyírásához kellett egy utolsó döfés, amihez a kigyúrt apucikkal példálózó ál-baloldali, hiperintelligens filozófus -és/vagy bölcsész csemeték még a tőrt is magukkal hozták otthonról. Nem vagyok sem fideszes, sem jobbikos de nem vagyok baloldali érzelmű sem. Utóbbi ha lehetnék se tudnék lenni, mert ma Magyarországon nincs ilyen értékelvű közösség, egyszerűen nem létezik.
hetöndöe
@szandokan: Hogy gyerekeid a pénzedért szeretnek e,azt csak a halálod után fogod megtudni,persze csak jobb esetben.:-)))
mate03
@hetöndöe: Légszíves a gyerekeket,kihagyni minden vitából! Ez ne haragudj ,de gusztustalan!
hetöndöe
@mate03: Nem én hivatkoztam a gyerekekre,csupán egy örök igazságot írtam ide.
karma1
Az adomany nem JAR, te idiota, azt ki kell erdemelni, es foleg azokra a celokra kell felhasznalni, amire az adomanyozo szanta!

Nem baj, ha alapigazsagokkal nincs tisztaban ez a roggyantelmeju de akkor inkabb huzzon el a kozeletbol es ne nyilatkozgasson senkinek sem, foleg ne a jotevorol...
kukac50
A Kormány előre gyártott problémát ahhoz igazították a vizsgálatot!
Lázár szeretné azt a pénzt is kezelni mert akkor többet vehetne el vadászatra.
Még jó,hogy a Norvégok nem fogadják el a Kehi vizsgálatát,hanem maguk vizsgálják ki.
Akkor éghet a kormány és a Magyar igazságszolgáltatás ha Ők mindent rendben találnak.
Vida Ildikóval szemben miért nem vizsgálnak ugyanígy?
human
Saját népeteket zsaroljátok nyíltan ti tetű ládák. Nem lehetünk ellenzékben, meg csak akkor lesz pénz, ha fideszes polgármester van. Erről ennyit.
Főlökött
@bundi: Semmi gond, én várom a Norvégok által megbízott független és elfogulatlan cég, teljes átvilágító jelentését !
Naná, hogy kiteszik a netre!
Azt legalább el is fogom hihinni, mivel az hihető kategória...

Szerintem Lázár is tűkön ül, hogy abban a jelentésben mi is lesz és az Ő jelentésében mi van és az eltérés pedig adott lesz, hogy miért keletkezett ezen eltérés, az pedig kézzelfogható. Alátámasztja a löncsölésük meghiúsulását is.

@bencemacska: Köcike :)
bundi
@freemanpetya: szia...mielőtt ilyen öntudatosan nekiálksz homározni...nyomd meg a válasz erre...gombot...tudod úgy akit ki szeretnél osztani az is tudni fog róla...a válasz majd holnap megy...ma megyek ráksalátát venni...csak a te két szép szemedért ...lbs?
Linna
Mikor még dolgoztam, és nem kaptuk meg a várt jutalmat, mindig azt mondták, hogy nem kötelezően jár, hanem csak adható!! Ez nem zsarolás.
keresztapa
@Linna: A félreértés mindannyiszor abból adódott, hogy vártuk, hittük, hogy most aztán kapunk jutalmat. Ugyanakkor az aki eldöntötte, hogy ad vagy sem. Kibújt az adakozás alól azzal, hogy adható, de nem kötelező, adható csak nem jutott. Az egész akarati hiányosság.
JAJMÁR
@freemanpetya: Megtanultad a leckét rendesen. Összehordtál itt hetet-havat, sűrű jelzőhalmozó vagy, de az igazság közelébe sem jársz. Valószínű, hogy nem is ez a cél, ugye, nem ez a feladat?
Hát, javaslom, keresd meg először Önmagad, mert mintha fogalmad sem lenne róla, hogy ki vagy valójában? Bár van egy tippem... "Kigyúrt apuci a kocsmából..." ?
bundi
@freemanpetya: igazából nem tudom mit is szerettél volna ezzel mondani...de ha így érzed legyen...
a homárról...régebben amikor még lehetőség volt rá évente pár hetet esetleg hónapot töltöttem a barátaimmal a családommal, azzal hogy karitatív (fizikai és szellemi)munkát végeztünk erdélyben, vagy ahol kellett épületek, fürdők felújításával, ottani településeknek, falvaknak, akiknek nem volt erre lehetőségük...úgyhogy ez a bölcsész /filozofus szál kissé mellément...
többek közt itt:
www.arstopia.hu/uj/kalaka1.htm
freemanpetya
@Linna: A Norvég támogatások alapja nem adomány. Azért fizeti a Norvég kormány , mert nem társult EU tagként, olyan feltételekkel kereskedhet az Unió piacán mintha társult tag lenne. Ez egyfajta kompenzáció, ugyanis a norvég termékek és szolgáltatások vámmentesen érkeznek az EU piacaira. Tehát ez nem adomány, ezért nem kuncsorgott senki. Azt is mondhatjuk, hogy ez egy üzleti megállapodás része ami az EU és Norvégia között köttetett, és ami lényegében nem önzetlen jótékonykodás.
freemanpetya
@JAJMÁR: ez az összes reakciód? Hol a cáfolat, az ellenérv vagy a véleményed igazoló érv? Hol vannak a csúcsértelmiségi megsemmisítő válaszai? Azért mert a mocskolódásra való permanens hajlamod (balkáni arrogancia) kinyilvánításán kívül, egy sort nem írtál arról, hogy a gyanúsítottak által, feltehetően elkövetett bűncselekmények miért nem bűncselekmények vagy miért nem úgy valósultak meg, ahogyan azokat a hatóság feltárta. Nyilvánvaló, hogy ha lennének érvek a szütyődben, akkor nem itt bohóckodnál. Mivel nincsenek használható érveid, emiatt viszont megértem és tiszteletben tartom az igyekezeted, miszerint a kedvezményezetti hűséged mindenáron kifejezed a támogatód felé, akár annak árán is, hogy észérvek hiányában kizárólag engem sértegetsz.
freemanpetya
@bundi: engem nem különösebben érint Erdély. Nálad meg ez ment félre. Számomra a határon belüliek priorizáltabb csoportnak számítanak, annál is inkább mivel én is itt élek és itt is bőven van segíteni és tennivaló. A határon túliak ügyét is fontosnak tartom, amennyiben a két dolog között egészséges egyensúly teremthető. Kíváncsian várom a Norvég civil támogatást lebonyolító alapítványok vonatkozásában elkészülő könyvvizsgálati jelentést, mert a vádak cáfolatát még nem halottam tőletek. Szerintem az a védelemhez kevés lesz, hogy azt mantrázzátok, nem független a Kehi. Azért mert ez a körülmény az ügytől független és szerintem semmilyen hatása nincs a vizsgálatban megállapított cselekmények elkövetésére. Minimum annyira hatásos érv a dolgok elbaltázásának verbális kommunikációjára, mint az "elmúltnyolcév" lejárt szavatosságú szlogen a másik oldalon. Én az igazságnak szurkolok, nem politikai oldalaknak.
JAJMÁR
@freemanpetya: 11:10 Az NCA -tól a kormányhoz érkező 36 milliárd felhasználásáról mit tudsz? Az nem érdekel? Annak a kiosztásánál egyenlők az esélyek? Ja, csak ez a 4 milliárd, ezzel van a gond - és te ezt el is hiszed -.
A trafiknál, a földpályázatoknál, a közbeszerzéseknél... és így tovább... egyenlők az esélyek? Ezt a kormányt és a KEHI-t érdekli a korrupció? Ja, arra nincs bizonyíték...? Ott miért nem indul nyomozás, hiszen a gyanú alapos, ráadásul a 'mi pénzünk', a Tiéd, az enyém,... Téged a Norvégok pénze jobban érdekel?
Ez a Te nagy igazságérzeted?

Nézzük, mi is a problémájuk: azt állítják, hogy amelyik szervezetnek köze volt az egyházhoz, az nem kapott támogatást. (Ezt is megcáfolták már, mert kapott.)
Az egyházak nem kaptak, de az a civil szervezet, amelyik egyébként vallási alapon karitatív tevékenységet végzett, kapott.
Pártok nem kaphattak, de az a civil szervezet, amelyik egyébként a közösségi életből kivette részét és véleményt mert nyilvánítani, kaphatott.
Van ugye egy alapszabály - ebben benne van, hogy az a szervezet civil-e, és milyen tevékenységet folytat.
Az a szervezet, amelyik ebbe a támogatási formába nem fért be, az befért az állami támogatási formák valamelyikébe, sőt, a legtöbbjébe. (Az elosztható összeg nagysága is mutatja.)
Ezt a 4 milliárdot azok kapták, akik más címen nem nagyon juthattak támogatáshoz. Ez egy szűkebb réteg fennmaradásának biztosítéka volt. Lehet, hogy volt közöttük olyan, amelyik a közösségi életről véleményét tüntetéssel fejezte ki, de hát demokrácia van. Nem?
A többség azonban olyan munkát végez, amelyhez az állam egyébként semmivel nem járul hozzá,. Pl. halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek szerveznek programokat, - igen, enni is kapnak, igen, lehet, hogy egyszer még homárt is - iskolán kívüli tanulás, felzárkózás lehetőségét. Sokszor - és ez komoly - kezelik a rühességet, tetvességet - az ország szégyene, ami történik ezzel a civil réteggel. Ezzel az intézkedéssel a kormány ezt a réteget kicsinálja!...
JAJMÁR
@freemanpetya: 13:20 folytatás..
Nézzük, milyen bizonyítékok alapján kellett 40 rendőrnek lerohanni nőket? Te tudod? Én nem.
A kért dokumentumok hozzáférhetők voltak olyannyira, hogy az interneten megtekinthetők, mert nyilvános, és fent volt az alapítványok honlapján. Amit nem adtak oda, azt személyiségi okokra hivatkozással nem adták oda. (Lehetne azon vitázni, hogy volt-e joga elvinni ezeket a rendőröknek és a KEHI-nek, de nem érdemes. Ezeknek mindenhez joguk van.) Ebből ered azonban, hogy elvitt a KEHI folyamatban lévő ügyeket is.
Értsd: pl. Adok neked x összeget arra, hogy szervezz egy színjátszó előadást, ahol a dohányzás és alkohol káros hatásait mutatják be. elszámolhatók a jelmezek, eszközök, helyszín.
Te meg úgy gondolod, veszel rajta alkoholt, meg cigit is, mert ezek is eszközök, ezért belefér, és beküldöd a számlát.
Az ellenőrzés során ezeket a bizottság majd - vagy elfogadja, vagy nem - , de a KEHI röptében elkapja az anyagot, elviszik, és most lobogtatnak ilyen számlákat.
Bizonyítékok??

A példát én találtam ki, de hasonló okok húzódnak meg a lobogtatott térdzokni, - amiről tudjuk már, hogy bábokat készítettek belőle, - homár stb. mögött.
Nem voltak kíváncsiak a vizsgálók az okokra, pedig minden számlán rajta kell, hogy legyen, mert rá kell írni, tollal, hogy mikor és mire volt megvéve, felhasználva, aláírás, és pecsét is ott van.
Egy dilettáns vizsgálat utáni jegyzőkönyv alapján egy egész szektort képesek megbélyegezni.
Sajnos, hogy vannak olyan emberek, akik erre vevők.
Minden egyes "leellenőrzött, ez fontos" pályázati anyagot leellenőriz a Norvég Alap, és ő nem talált hibát - de az a lényege, hogy a kormánytól független legyen. Érti??
Linna
@freemanpetya: Ezek szerint nem feltétlenül Magyarországnak "jár" a pénz...
freemanpetya
@Linna: Magyarországon is megtalálhatóak a Norvég termékek és szolgáltatások.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.