Nincs sok jele komolyabb fordulatnak az osztrák bankok közép- és kelet-európai piaci helyzetében, amelyet az orosz-ukrán válságból eredő geopolitikai kockázatok is rontanak, ezért indokolt az osztrák bankrendszer negatív kilátásának fenntartása – közölte kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a legnagyobb osztrák bankok közül az UniCredit Bank Austriának és különösen a Raiffeisen Bank Internationalnek (RBI)vannak jelentős kitettségei Oroszországban és Ukrajnában, így e két bank sebezhető a válság elhúzódásából eredő kockázatoktól.

A közép- és kelet-európai térségben Magyarországon a legmagasabb az unortodox gazdaságpolitikai intézkedések kockázata, ám az itteni osztrák bankérdekeltségek rövid távú kilátásai javultak, miután a kormány a piaci árfolyam közelében tervezi a devizaalapú hitelek forintosítását – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő londoni elemzőinek becslése szerint 2014 első felének végéig a magyar háztartások 11 milliárd eurós devizaalapú hitelállományából 3,4 milliárd eurót a magyar piacon aktív három osztrák nagy bank, az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen folyósított.

A Fitch várakozása szerint az ausztriai anyabankok teljes mértékben támogatják magyarországi érdekeltségeiket, "egészen addig, amíg ezek a birtokukban vannak". Növekszik a bizonytalanság azonban a magyar piac stratégiai fontosságával kapcsolatban, ezért a hitelminősítő elemzői nem zárják ki egyes osztrák bankok magyarországi befektetéseinek eladását.

A Fitch Ratings megítélése szerint a három osztrák nagybank számára összességében kedvező, hogy a devizaalapú hitelek forintosítása a piaci árfolyam közelében történik majd. A Fitch londoni elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy e bankok jövedelmezősége 2015-ben alacsony vagy mérsékelten negatív lesz a hitelkiáramlás értékének zsugorodása és az ennek nyomán csökkenő bevételek, a magas bankadó és pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a banki termékek árazását érintő hatósági korlátok miatt, és azért is, mert a problémás hitelekből eredő költségek jelentősen meghaladják a pénzügyi válság előtti szintet.

A magyar bankpiacon a szabályozási intézkedésekből eredő költségterhek meghaladják a többi európai piacra jellemző szintet, és valószínűtlen, hogy ez a teher 2015-ben enyhülne – áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint a magyarországi bankokra kirótt különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték 2014 első kilenc hónapjában az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen működési szintű eredményének 43, 61, illetve 29 százalékát tette ki. Mindemellett a három osztrák bank összesen 740 millió euró tartalékot képzett a devizahiteleseknek járó visszatérítések fedezetére – hangsúlyozza keddi elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint mindent egybevetve a bizonytalan hosszú távú eredményjavulási kilátások növelték a valószínűségét annak, hogy az osztrák bankok távoznak Magyarországról.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service is negatív kilátást tart érvényben az osztrák bankrendszerre, elsősorban szintén a közép- és kelet-európai piacokról eredő kockázatok miatt.

A Moody's erről összeállított legutóbbi szektorelemzésében közölte: a 2009 óta érvényes negatív kilátás fenntartásának fő oka az, hogy jóllehet egyre több jel utal az osztrák gazdaság stabilizálódására, a bankrendszer pénzügyi alapmutatói azonban továbbra is gyengék, mindenekelőtt a folyamatos eszközminőségi kockázatok miatt, amelyek egyes volatilis közép- és kelet-európai piacokról erednek. E piacokon van lekötve az osztrák bankrendszer eszközállományának mintegy 30 százaléka – állt a Moody's korábbi elemzésében.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
@verőce21: úgy tudom a fidesz hozta ide az mkb-vel vagy legalább is ő húzta be a köztudatba... De nyugodtan hurrogj a nyugatra...ma úgy is ez a divat a fajtátoknál...csak ne túl hangosan mert amilyen szélkakas a vezéretek még a kutya sem tudja mit hoz a holnap...aztán meg nem győzöd magyarázni hogy te hogy is értetted ezt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
A labanc bankok tolták ide először a CHF hiteleket, nem sajnálom őket. Most a könyveik majd mínuszokat mutatnak.
(Az olasz UniC nem sok vizet zavart itt.)
rugacs
A "londoni elemzők" irányítják a világot!! :-(
Pedig az ókori egyiptomi jósok sokkal nagyobb pontossággal jósoltak annak idején, mint ezek! :-)
rugacs
@rugacs: Talán mert a kristálygömb nagyobb tudású, mint az internet!! :-D
dömdödöm
Magyarországon embermilliók szegényednek el , ukrajnában ezrek halnak meg ,
Nem gondolják hogy közben csak úgy simán lehet hiper extra profitokat bezsebelni .
Hellcat
Csökken a verseny...majd a Királyi OTP kénye kedve szerint csinálja a dolgait ellenfél nélkül aztán leshettek.
zsizsike
Ukrajnában is előbb elszegényednek, aztán halnak meg. Itt is ez lesz a helyzet, a szegénység már meg van. Az extra profit lehetősége mindent visz.
hetöndöe
A végső cél az ország totális pénzügyi uralása a politikai hatalom mellett,ez a hibbant csúti tahó nagy terve.Onnantól mindenki maximum csak alattvaló lesz.
kkalman
Milyen jó is lesz, ha csak egy bank - OTP - lesz versenyben a zemberek pénzéért. Vissza a szocializmusba!
bundi
@verőce21: úgy tudom a fidesz hozta ide az mkb-vel vagy legalább is ő húzta be a köztudatba... De nyugodtan hurrogj a nyugatra...ma úgy is ez a divat a fajtátoknál...csak ne túl hangosan mert amilyen szélkakas a vezéretek még a kutya sem tudja mit hoz a holnap...aztán meg nem győzöd magyarázni hogy te hogy is értetted ezt...
bundi
@rugacs: látom nagyon aktív vagy...jól kipihented magad? Ezt egyébként humorosnak gondolod?
szaboria1
A sok fajta adót amit kivetettek a bankokra azt bizony velünk az emberekkel fizettetik meg. Megpróbálok meg keresni azt az összevetést amit egyszer találtam nem a külföldi bankok nyúlják le igazán az embereket hanem az OTP. Csak egy példa a szomszédomnak kellet egy igazolás 2007-ből, hogy tényleg volt akkor a számláján pénz potom 960.-ft ért kapta meg azt az egy lapos igazolást, nem beszélve a különböző díjaikról.
rugacs
@bundi: Ha vicces lenne, lehetne rajta jót röhögni. A szomorú, hogy nagyon is igaz!
Bár az egyiptomiak nem kristálygömbből jósoltak, hanem pontos és hosszadalmas megfigyeléseikből vontak le következtetéseket.
A "londoni elemzők" esetében ilyenről szó sincs. Ők tényleg "jósolnak", hiszen a piac viselkedését a politika függvényében még megtervezni sincs módjuk!
A nagyobb baj, hogy a piac résztvevői gyakran hisznek is nekik, így az ostoba (és valós tényeket nélkülöző) jóslásaikkal károsan befolyásolják, félrevezetik a piaci viszonyokat!
Mindegy, hagyom, te úgy sem érted ezt... :-)
Boszi27
@bundi: Elkeserítően tájékozatlanok a honpolgárok pénzügyekben. sokan kárörvendenek a kivonulást fontolgató külföldi bankokkal kapcsolatban. A külföldi bankok csak azt csinálhatják, amit a mindenkori kormány megenged. Teszi ezt az MNB-n keresztül. pl. az MNB előírhatja a többi bank kötelező tartalékrátáját, ami szűkiti, korlátozza a hitelkibocsátást. Ez csak egy példa. Ha kivonulnak, megszűnik a verseny, és az OTP egyedül marad. Nos, senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy ezt a pozíciót nem fogja kihasználni. A többi bank távozásával megszűnik egy csomó munkahely, ami Mo-n ugye nem számít, mikor cél a teljes foglalkoztatottság.(ami nincs, nem is lehet, csak statisztikailag) Harmadszor, pedig a devizahiteleket a kormány is szorgalmazta, mert arról volt szó, hogy 2010-ben belépünk az eurozónába, így az árfolyam kockázat megszűnik. Ez a lehetőség elérhetetlen messzeségbe került. Negyedszer a külföldi bankok távozásával a hitel nem szűnik meg, akkor is ki kell fizetni. Olyan, hogy extraprofit, nem létezik. A vállalkozó mérlegeli hová fektesse be a pénzét, itt van egy elvárt nyereség, de ha a valóságban ez akármennyivel több lesz, akkor az nem extra. Ahogy egyesek nálunk vagyonosodnak, na az az extra!
verőce21
Tájékoztatnám a "szakértő" hozzászólókat, hogy Magyarországon kb. negyvenféle bank van, így nem igaz, hogy az OTP fogja uralni az országot! Az esetleg kivonuló (mert inkább csak fenyegetőzés) bankok portfólióit, ügyfeleit átveszik az ittmaradók, akik átveszik az alkalmazottakat is. Nem ettől fog a munkanélküliség megnőni. @Boszi27: @bundi:
Boszi27
@verőce21: A kívánalom az, és a tendencia is, hogy csak magyar bankok lehetnek. Vszínű vesznek át alkalmazottakat, viszont inkább a meglévő alkalmazottakat terhelik + munkával. Egyébként veled ellentétben nem tartom magam szakértőnek, sem túl okosnak, okoskodónak meg pláne nem. Hogy Te kinek, minek tartasz ez irreleváns.
verőce21
@Boszi27: (10:32) Az alapból nem igaz, hogy csak magyar bankok lehetnek!
Hogy többségben, az már inkább. :)
Boszi27
@verőce21: Oké, előfordul nálam is, hogy pontatlanul fogalmazok. Most csak ennyi, mert lépnem kell. :)
verőce21
Ezek a "bankkivonulások" (Citibank, stb.) olyanok, mintha valaki gyilkosság közben bókokat mondana. És mi van, ha két érzéshullám között ki kell fújni az orrunkat? Valamilyen érzékfeletti műveltség, tapintat kell hozzá. Mintha az ember, miközben életre-halálra szorongatja az áldozat torkát, mindegyre azt mondogatná: Pardon.
bundi
@verőce21: elnézést de mi közöm a munkanélküliséghez?
én a devizahitelhez szóltam...
tenytar.blog.hu/2013/10/03/devizaalapu_hitelezes_ki_a_felelos
és azt említettem mindenki saras ebben, de legfőképpen azok akik felvették...mert hittek az ingyenebédben...
mondták nekem is...hülye vagy? minek veszel használtat kp-ért, mikor sokkal olcsóbb az új mi autónk, devizára...de az emberben benne van a gyanakvás...kinek éri ez meg? sokan a pilótajátékokba is beugranak...lelkesen avonoznak, terítik az amway termékeket, tartják a főzőbemutatókat a műanyagdobozokért...és ha szembesülnek a saját hülyeségük okozta gondokkal, lelkesen állnak neki keresni felelősöket...lásd a mostani kormány...
egyébként a bankok listája...
hitel.besthungary.hu/bank/bankok-listaja-magyarorszagon-es-budapesten.html
jól mondtad van...de a másik ne reménykedj abban, hogy ha kivonul egy ban, majd a másik átveszi a sarát...csak ha nyerni tud rajta...egyébként meg megy a levesbe...vagy ezt ígérték nektek?
JAJMÁR
Ez a magyar bankmánia egy h@lyeség !
1. Minden itt lévő bank a mi törvényeink szerint működhet, tehát nem a tulajdonos dönti el, hogy hogyan.
2. Ha külföldi bank működik nálunk, akkor ő pénzt, tőkét hoz ide, és a saját pénzét is kockáztatja, ellenben a magyar bankkal, amelyik a forintot kockáztatja. (Persze tudom, hogy a hatalmas szemük és étvágyuk csak a hasznot látja.)
3. Az állam által megvett bankok élére kinevezett csodás "szakértők", mint pl. Töröcskei, lenne a garancia, a jó működésre? Ugyanis a mi bankunk csődje 100%-ban a mi kárunk.
Értelmetlen h@lyeség ez a törekvés, mint sok minden más is, mindent fordítva csinálnak. Mennyivel jobb sok kis és rosszul működő magyar bank itthon, mint egy-két erős, terjeszkedni képes, jól működő itthon és külföldön is ??
Sajnos az országban jól működő bankok állami átvétele a legtöbb esetben a végüket is jelenti. Nem a hétpróbás szakemberek kerülnek az élükre, hanem a hétpróbás g...emberek . Ja, ez az unortodoxia... :-D
bakegya
LESZNEK HELYETTÜK kínai-orosz-azértbadzsáni és felcsuti ORBÁN-MÉSZÁROS BANKKOMÁK-JA ÉS VERSENYBEN AZ OTP-PÖRSÖLYÖK-ITT OTT EGY KÉT POSTÁSTÁSKACIPELŐKKEL-DE CSAKKK FALUN...mert már ciha nincs.
verőce21
@bundi: (10:47) Most majdnem minden példáddal egyetértek, amit írsz az elején. Még a 40 bank saccolásom is stimmel. És senkinek nem ígértek semmit, rabolni jöttek ide, nem a gazdaságot élénkíteni, pláne nem hitelekkel támogatni azt.
Nem tudom, mennyire jó a memóriád, de nálam jobban már évekkel ezelőtt, szinte senki nem szidta a bankokat a vállalkozásban kitermelhetetlen hiteleik miatt, és a hülye devizahiteleseket. (Na meg a "Gyurcsánykormányt", hogy hagyta. Mert ezek az osztrák bankok akkor kezdték már mohón adni itt a CHF hiteleket, 2004-ben, amikor otthon már betiltották nekik. A többi bank pedig nem akart kimaradni a tortaszeletelésből, mert számlavezetéssel együtt átcsalták az ügyfeleket.)
Úgyhogy nem tudom most miről beszélsz? Hol a véleménykülönbség? (Mert inkább őszinte vagyok, mint alacsony.(182) :)

Egyet tudomásul kell venni: Sok a 40 bank Magyarországon ehhez a kis pénzhez!
hetöndöe
@verőce21: Nézd már át a Széchenyi bank gazdálkodásának az utóbbi pár évét,oszt rájössz majd ,kik is rabolnak ki minket,ha egyáltalán érted a tendenciát.:-)))
Csizmás Kond
Ezek nem is azért jöttek, hogy meghonosodjanak...
Yoda69
A Szechenyi Bank mar biztos nem fogja megvenni a Raiffeisen, hiszen a beteteseiket sem tudjak kifizetnia csod miatt.
verőce21
@hetöndöe: 21:58) Meg ha a többi bankét is átnézed, ugyanarra jutsz! Te nem érted a tendenciát Lajoska! "oszt" ha nem kettő, hanem 22 bank vonulna ki az országból, még maradna vagy 18.
"Sok a 40 bank Magyarországon ehhez a kis pénzhez! "
hetöndöe
@verőce21: A Széchenyi Bank Qrbán csapatának a bankja,mely évek óta veszteséges de majd megmentik a mi pénzünkből.
Te tényleg nem szoktál gondolkodni,vagy csak alapból nem megy?
Az Erstéhez és hasonló bankokhoz nem csorgatnak ám állami apanázst okoska.
verőce21
@hetöndöe: (18:55) Bezzeg az nem zavart, amikor '95-ben B.Lajos-P. Gábor Budapest Bankját 200 milliárddal "konszolidálta" az állam! Mert onnan jó kommunista elvtársak privatizáltak?
hetöndöe
@verőce21: A budapest Bank az egyik legelső hazai kereskedelmi bank volt és nem Bokros Lajos tulajdona,vágod?
verőce21
@hetöndöe: Nem is írtam, hogy valamelyiké lett volna. Igazgatók voltak ott, ahonnan a "jóelvtársak" ingyen pénz kaptak '95-től az állami üzemek privatizálásához. A hiányt végül a mi pénzéből kellett betömni, mert egyensúlyhiányt indított volna el a bankrendszerben.
"Te tényleg nem szoktál gondolkodni,vagy csak alapból nem megy?"

Soha "Nem jön rá! :)" @Boszi27:
1magyar
@verőce21: Nagyon ne örülj a mostani vételnek sem mert el akarják majd adni.
Szerinted ki veszi meg?444.hu/2014/12/04/bb/
verőce21
@1magyar: (19:52) Nyilván akinek pénze lesz hozzá...
(de ne kalkulálj ennyire előre, mert rossz gondolat vezérel.)
1magyar
@verőce21: Állami pénzen megvenni és leértékelve eladni? Ez jó?
verőce21
@1magyar: (20:04) Állami pénzen megépíteni a gyárakat, üzemeket és törmelékáron elprivatizálni jó volt, az ország termelőeszközeit a '90-es években?
verőce21
@1magyar: Akik megtették. Olvasd végig a tőzsdecégek igazgatósági, tulajdonosi névsorát pl. - csak egy kis rész.
1magyar
@verőce21: Na de melyik kormány volt?
verőce21
@1magyar: '94-95 környékén melyik kormány volt? -)
1magyar
@verőce21: Jelentős része az Antall kormány idején volt.
verőce21
@1magyar: (20:28) Ezt az állítást valamivel alátámasztanád?
(Mert Antallékat csak eszköznek használták. pl. kárpótlási jegyek kibocsájtása.)
verőce21
@1magyar: (20:39) Antalléknál elsősorban csak a földosztás, ami katasztrófa volt, a sok egylovas ekefogatot látni ismét. Én láttam.
De ezt írja róla a cikked: "A mezőgazdaság privatizációja, a falu tragédiája."

A továbbiakban is engem igazol a cikked, így folytatja: : "A szocialista-liberális Horn-kormány idejét a készpénzes értékesítés ...,stb. Tegyük hozzá, hogy az előző időkben kialakított lehetőségeket a hatalomba került új elit csoportok is kihasználják."
Igen értékes bizonyítékot adtál az állításaim igazolására.
hetöndöe
@verőce21: Maradjunk annyiban,hogy a cégek túlnyomó többségét 95-re már rég eladták.
verőce21
@hetöndöe: Ez nem igaz! Nézd meg 1magyar linkjét!
1magyar
@verőce21: Én nem azt mondtam, hogy csak az egyik oldal. Közösen, csak most acsarkodnak, az újgazdagok irányítanak mindent. Ezért utálom őket, mert semmi nem elég nekik, a néptől mindent elvesznek az aktuális kormány segédletével.
hetöndöe
@verőce21: "Némi ellentmondással Varga a bankrendszer problémáinak sorolása után arról beszélt, hogy a BB milyen sikeres volt, és olyan módon viselkedett, ami a kormánynak is tetszik, tehát vállalatokat hitelezett. De a bankrendszer általában visszafogta a hitelezést, ezért aztán meg kellett venni. Varga azzal folytatta a kifogástalan érvelést, hogy “jó bankot megvenni jó üzlet”, ezért profitot fog termelni a kormánynak.

Azt is mondta, hogy a verseny élénkülni fog, miután egy újabb bankot államosítottak (tényleg ezt mondta).

Fontos még, hogy Varga előrevetítette: nem lesznek sokáig állami tulajdonban a most megvásárolt bankok.

Magántulajdonba fognak kerülni.
A sajtótájékoztatón később további érdekességek hangzottak el."
Ez a hét legjobb vicce,most komolyan ezért legyek büszke a qrmányra?:-)))
hetöndöe
@verőce21: Felfogtad mit mondott Varga ?Megveszik állami pénzen a bankot,feltőkésítik,majd el fogják adni a haveroknak nyomott áron.
Mondj már egy hasonló példát a szoci kormányoktól,mikor csináltak ilyet?
verőce21
@hetöndöe: Elfogadom én amit írsz, rossz üzlet lenne a mi pénzünkből feltőkésíteni a BB. bankot és egy rokonságba tartozónak ingyen átjátszani. De ezek csak feltételezések, még nem biztos, hogy így is lesz, ha Varga mondta is.

Te is fogadd el viszont, hogy a BB bank mindig is "jó bank" volt a csókosoknak. Ingyen lehetett belőle pénzt kivinni, gyárat vásárolni és soha vissza nem törleszteni a "kölcsönt". Mert ez történt a '90-es években. És ezt a "pénzkihordósdit" a Horn kormány közeliek csinálták.
Aztán később az állam konszolidálta a BB. bankot, a mi pénzünkből. P.Gábort pedig az Istenek nem találták meg Bécsben, mint felelős bankvezért, mert túl ismert helyen lakott, és bálokba járt. ill. jóval később, valami 3 millió forintos kártérítésre kötelezte a bíróság, mert több tízmilliárdos összeget az engedélyével kihordott boldog-boldogtalan a bankjából. Csak potom 200 milliárddal kellett "konszolidálni" a bankot. Szinte röhej a kisembernek, nem? :)
verőce21
@1magyar: Szentigaz, csúnya dolog a "néptől mindent elvenni".
hetöndöe
@verőce21: Prinz Gábor a postabank vezérigazgatója volt,k egy kicsit eltévedtél,mint maci a málnásban.A postabank ügyben ráadásul a fitymasz is benne volt nyakig,Amennyiben porszem került a fogaskerekek közé ,ideje volna megolajozni kis haver!:-)))
verőce21
@hetöndöe: (19:55) Prinz Gábor - postabank, valóban. Látod eggyel több érv, a "jó elvtársak" privatizációs támogatására!
hetöndöe
@verőce21: Látod,látod,megint hülyét csináltál magadból,kár össze vissza hadakozni,mert saját magadat szarozod össze.:-)))
verőce21
@hetöndöe: Te keveredtél itt nagyobb szarba, mert csak erősítetted az állításom!
hetöndöe
@verőce21: Akkor most végre ide tárhatnád mindenki elé konkrétan,hogy tulajdonképpen melyik bankot is konszolidálták,hány milliárddal,kik és mikor?
Vezesd elő de bozonyítékokkal ám,mert a levegőbe puffogtatás egyenlő a hazugsággal.:-)))
verőce21
@hetöndöe: Amit én mondok/írok, azt nem kell bizonyítani, mert az ellenfelek bizonyítják általában helyettem! Tehát úgy van, ahogy írom.
hetöndöe
@verőce21: Kb 3-4 kérdést tettem fel neked,még egyre sem válaszoltál,pedig állítottál valamit,ami természetesen hazugság a javából.Nem vagy vitapartner,csak egy levegőbe puffogtató kocavadász.Nem is vártam mást,ez a színvonalad,mint minden fitymaszos bírkának.Mikor szembesítik a hülyeségeikkel ,mellébeszélnek ezerrel.
Na csá,csumi,csá,csőváz,csőtészta okoska!:-)))
verőce21
@hetöndöe: Éppen ezt akartam én is neked írni már az elején, hogy nem vagy és sosem voltál vitapartner, de gondoltam most az egyszer válaszolgatok.
Hogy a Postabankos Princet elvétettem, semmi olyan következtetésre nem jogosít, amit írtál. Ebben az egyben tévedtem, elismertem. De ez is csak erősítette az állításom.

Kitértél a válaszok elől, mert nem ez volt az eredeti téma. Mindenesetre megköszönném, ha máskor elkerülnél, mert már előre szólok, nem teszem meg a szívességet, hogy válaszolgassak a baromságaidra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.