A Facebookon szerveződő tüntetésen előzetesen 11 ezren jelezték részvételi szándékukat. A Kettős Mérce a 18 órás kezdés előtt nagyjából 10 perccel azt írta, mintegy 3 ezer ember lehet a téren.

A MostMi! Facebook-csoport oldalán a miértről azt írták:

"Szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban."

Ezrek voltak  az Oktogonnál rendezett tüntetésen

Habár az időjárás nem kedvez a tüntetésnek és sokan még ünnepi hangulatban vannak, a tudósítások szerint elég sokan érezték fontosnak, hogy megjelenjenek és így mutassák ki a támogatásukat.

A civil tüntetés szervezői elkezdtek azon gondolkodni, hogy pártot alapítanak. Minderről Várady Zsolt volt IWIW-alapító, a MostMi! társadalmi kezdeményezés egyik elindítója beszélt az Origónak.

Várady a lap szerint úgy fogalmazott: nem zárta ki, hogy idővel maguk is pártot alapítanak majd valamelyik civil platform alapjain, ennek lehetőségét már vizsgálják, és az országgyűlési választásig valószínűleg felállhat az új politikai erő.

A 444.hu egyik olvasója küldött nekik fotót arról, hogy elég sok rendőrt vezényeltek a Parlamenthez, annak ellenére, hogy a tüntetést az Oktogonra szervezték.

Nem csak Orbánnal van baj

A Hír24 szerint az Oktogontól hömpölyög a tömeg, a vége már túl van a Nagymező utcán. Helyszíni tudósítójuk szélsőjobbos csoportokat is látott a tömegben, őket épp a rendőrök igazoltatják. Közben megkezdődtek a beszédek is.

Előtte volt bejátszás Orbán Viktor korábbi keleti politika elleni nyilatkozatából és azt is megismételték tőle, hogy joguk van elkergetni a kormányt, valamint bejátszottak részleteket az Őszödi beszédből is. Ezt azért, mert mint mondták, nem csak a mostani kormányzással van a baj, hanem az országot az utóbbi 25 évben irányító politikai elittel.

Az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni. Öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat – mondta beszédében Várady Zsolt, aki szerint nem elég, ha csak a négyévenkénti választások alkalmával veszünk részt a közügyekben.

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója szerint egy új alkotmány egyik legfontosabb feladata lehetne, hogy megakadályozza az adóforintok elmutyizását. Az is elmondta, hogy bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez nem igaz.

A 444.hu beszámolója szerint folyamatosan érkeznek az emberek, pártzászlókat nem látni és rengeteg a fiatal.

Ezrek voltak  az Oktogonnál rendezett tüntetésen

Kálmán László nyelvész legfőbb mondanivalója, hogy azzal támadják őket az ellenzéki pártok, hogy a civileknek nincs jövőképük. Szerinte ez pontosan a Parlamentben ülő ellenzékiekre igaz, miközben ők tudják, hogy elsősorban szabadok és európaiak akarnak lenni.

Takács Bori a MostMi társadalmi kezdeményezés alapítója egyszerű üzenettel érkezett: "Orbánnak mennie kell".  Szerinte ez azonban önmagában nem elég, a rendszernek is mennie kell, sőt készülni kell egy új rendszer megalapítására.

Közben a tunti.hu megfejtette ezt az egészet. Azt írják, a maihoz hasonló, alulról jövő kezdeményezés a balliberális ellenzék puccskísérletének a része. A sok hamis hírportál pedig e hazugsággépezet mozgatórugója.

A Hír24 munkatársa arról számolt be, hogy kisebb csoportokban kezdenek leválni az emberek a tömegről és elindult a szállingózás. Viszont az érzékelhető, hogy a hangulat jóval paprikásabb, mint korábban, főleg az első sorokban állók mondják, hogy tenni kell most már valamit.

A hvg.hu újabb becslésre szánta el magát. Mint írják a színpadtól (az Operaháztól) a Nagymező utcán túl sűrűn állnak az emberek, onnan szellősebbek a sorok a Párisi Nagyáruházig. Mintegy 8-10 ezer ember lehet a helyszínen.

Egy férfi egy EU-s zászlót lengetett a tömegben, amire az volt ráírva, hogy "NEM". Az ATV felvételén azt lehetett látni, hogy emiatt lökdösődés alakult ki közte és a tüntetők között.

A tüntetés hivatalos része ezzel ért véget.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Minden tiszteletem a tüntetőké akik hóban, fagyban is tüntetnek egy új, élhető Magyarországért. Igazi hősök.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
ATv élöben közvetít !!!
Apa !!! Kezdödik !!!
verőce21
"Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,"
Azért a Côte d'Azur! :)

propeller.hu/itthon/3040342-romma-fagyott-balaton#c1236408
leszúrt rittberger
Eléggé mellé lőttek, hogy ilyen közel szervezték az ünnepekhez. Még így tévén keresztül sincs nekem ehhez most hangulatom, de úgy látszik másnak sem.
Dr. Felipe
Minden tiszteletem a tüntetőké akik hóban, fagyban is tüntetnek egy új, élhető Magyarországért. Igazi hősök.
nena
1-vagy 2 ezer... HEhe
Csak a Jobbik !
verőce21
(Elviszem a nejem a szokásos péntek esti kártyapartijukra és jövök vissza.)
Desischado
Hajrá, csak így tovább! orbán takarodj!!!
sentinel216
Látva ezeket a tüntetéseket, olyan érzése támad az embernek, hogy különböző irányból fújó gyenge szellő próbál feldönteni, egy szilárd talajra épített beton hajót. Sikerült némi port lefújni a felszínről, de az árboc ellenáll. Tisztelt civil tüntetők, ha nem szálltok harci szekerekre, nem alapítotok egységes pártot - bármennyire szitokszó is a fogalom köreitekben -, egységes kormányos és faltörő kos nélkül nem fog menni a Gólem ledöntése.
JAJMÁR
@sentinel216: 20:14 Bocs, de te talán a szurkoló vagy? ...vagy esetleg a kibic?
...még van egy ötletem... várod a gesztenyét!

Egyébként a tüntetés jó volt, a beszédek nagy részével tudtam azonosulni, és akik kimentek ebben a hidegben is, ott Bp.-n, azoknak köszönöm.
Szép volt .. :)))
sentinel216
@JAJMÁR: Nem vagyok sem "szurkoló", sem "kibic" sem a "gesztenyét" nem várom! Inkább türelmetlen vagyok, hogy még az unokáim idejében sikerül e eltakarítani a felcsúti balfa... , akarom mondani, bal hátvéd bandáját. A beszédekkel egyetértek, de a "tett halála az okoskodás".
JAJMÁR
@sentinel216: Ez igaz. Mármint, hogy a "tett halála az okoskodás" :)
Sok az okoskodó, mindenki meg akarja nekik mondani, hogy mit és hogyan...

Én bízom a fiatalokban. Jobban, mint bennünk, "közép-és idősebb korosztályban", hiszen mi hagytuk ide fajulni a dolgokat.
sentinel216
@JAJMÁR: Hogy miért és hogyan fajultak idáig a dolgok, túlságosan bonyolult, hogy belemenjünk ezt kifejteni. Az önkritika már a létező szocializmusban sem vezetett sehová. Hol van a magyar értelmiség?
A hogyan tovább kérdésben azért nem ártana a fiataloknak néhány - még nem lejáratott - idősebb, bölcs véleményét is kikérni. Az ellenfél nem adja könnyen magát, mindenkire szükség van!
JAJMÁR
@sentinel216: 21:13 Igen, így igaz, mindenkire szükség van :)
JAJMÁR
@JAJMÁR: ...mégis, hagyjuk őket kibontakozni és bízzunk bennük.
dömdödöm
legyen az elnevezés 3 milla ,legalább ennyi szimpatizáns kell az igazi rendszerváltáshoz
bakegya
@sentinel216: DE IGEN,MÉG MINDÍG EZ VAN,MERT EZT KONZERVÁLJA A TÖBBSÉG???.
-mindazok ellenére,hogy a cölöp-teknős már a világbékét fenyegeti-a pokol tüzét hozza ránk.
kisangyalom13
Úgy láttam, nincsen itt szegénység!
BÉKÉS BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok!
mate03
@sentinel216: Ha neked a mocsár, egy szilárd talaj!? Akkor nyertél!
Grafix69
Láttam én is a tüntetést, szép volt, voltak szónokok ,felszólalók, magán emberek akik politikusok, meg tanárok ,diákok ,informatikusok. Szép volt ... Változás? Semmi nem lesz .Miért? Csak. Mert aki változtatni tudna rajta nem akar, miért , csak. Mert ő is olyan . Milyen? Hát ó is lop. Ha valaki olyan kerül hatalomra aki még nem lopott akkor ő is lopni fog csak idő kell hozzá. Miért? Csak . Mert nem lehet senkinek hatalmon lenni aki nem bólint fejet a pénz hatalmának. Miért ? Azért mert Magyarországon akkorák a társadalmi különbségek ,hogy lehetetlen tiszta politikát csinálni. Nincs rá igény csak a lopásra. Nem fog változni semmi és van lejjebb is de még nem tudjuk az milyen . De van , sajnos.
iteo
@Grafix69: Hogy is omolhatna össze egy maffiarendszer? Max. leszámolások lehetnek és a családok cserélődhetnek, de már annyira átlátszóan megfeleltethetőek a maffiacsaládok a politikai brancsokkal, hogy nem látom hol végződik az egyik, hol kezdődik a másik.
iteo
A maffia ellen tüntetni kb. olyan mintha petíciót indítanék az influenza ellen.
sentinel216
@mate03: Azért a kollégista fiúk szépen betonba ágyazták azt az alapot. Ott vannak minden kilométerkőnél. Közigazgatás, igazságszolgáltatás, bankrendszer, közbiztonság, mezőgazdaság, kereskedelem (CBA,trafikok) stb... Mindenhol a köpcös vezér emberei ülnek. Wécés néni is csak az ő engedélyükkel lehet valaki. A legkisebb település független polgármesterének feje fölött is ők pattogtatják az ostort, mert bármikor megvonhatják az állami támogatásokat.
Szóval a "civileknek" volt 6 évük tenni ellenük, várjunk újabb 6 évet?
Grafix69
@iteo: Ez van , nem lehet mit csinálni ,viszont az is igaz ,hogy ha elfogynak a fókák akkor a vadászok éhen halnak. Nos a fókák már menekülnek .
Ehrenwerth
@sentinel216: Mi a szösz az a "szilárd talajra épített beton hajó"? Mit keres a hajó a szárazföldön? Ki épít hajót a kontinentális talajra? Ha meg vízre teszik, akkor - a természet törvényei szerint - azonnal el is süllyed. Valamilyen más hasonlatot kellett volna alkalmaznia...
iteo
@Grafix69: Jönnek a pingvinek. Mármint az étlapra.
sentinel216
@Ehrenwerth: " Mit keres a hajó a szárazföldön?"
Kérdezd a csuti köpcöst, aki ezekkel a hasonlatokkal hülyítette a birkáit!
Grafix69
Szerintem egyébként az várható ,hogy a fiatalság 80 százaléka külföldre megy dolgozni sőt még az aktív korúak is nagy létszámba emigrálnak. Gondolok itt a 30 illetve a 45 éves korosztályra is. Azért fog ez bekövetkezni mert teljesen élhetetlen az ország és még inkább azzá válik az idő elteltével. Sajnos a Magyar társadalom exodus -át a külföldi ellenség megelégedettségére a Magyar nép saját maga hajtja végre. Érdekes összefüggés van a magyar mentalitás és a lassú eutanázia közt. A magyar habzsolás miatt tettek külföldi bankok mérhetetlen nyomorba embereket és most egy egész népet is de mindezt Magyar segédlettel Magyar közreműködéssel . Éppen úgy ahogyan a külföldön érdekelt Magyar munkaerő paci toborzók akik lefejték a pénzt a saját nemzetük embereiről, pl a kint dolgozókat sem a külföldi cégek nem fizették ki , hanem a magyar alvállalkozók lopták ki a szemüket , míg a kint dolgozók szidták akár az Osztrák akár a Német vállalatokat. A Magyar már csak ilyen ,kiskapukban gondolkodó gátlástalan és mindezt a saját Nemzete ellen követi el ,mint mindig akár a múltban akár a jelenben és sajnos a jövőben is . Ahogyan Hofi Géza mondta egykor ." Az utolsó kapcsolja le a villanyt"
moiszikf
Fene vinné el ezeket a "demokratikusan megválasztott" izéket! Ha nincs elég sok és elég dühös tüntető, lesz@rják az egészet! Ha meg van ,akkor cipóra veretik őket a rendőrökkel, válogatás nélkül.
sentinel216
@Grafix69: "A Magyar már csak ilyen ,kiskapukban gondolkodó gátlástalan és mindezt a saját Nemzete ellen követi el ,mint mindig akár a múltban akár a jelenben és sajnos a jövőben is ."
Azért van ebben a mentalitásban egy jó nagy adag türelmetlenség is! Az úgynevezett rendszerváltáskor megszabadultunk (újra) egy elnyomástól. Belépve az EU - ba rálátásunk nyílt egy gazdagabb, biztonságosabb életre. Mi mindezt azonnal, de rögtön akartuk. Sajnos nyakunkra ültek élelmes politikai és gazdasági kalandorok, akik elkótyavetyélték az előző 40 -50 év alatt elért eredményeinket. Eladták - saját zsebre - gyárainkat, üzemeinket, tönkretették a mezőgazdaságot, munkanélküliek hadát hozták létre. Multik kezére játszották az országot.
Nekünk tanulni kellett volna az elmúlt huszonöt évben. A nyugati kapitalistának hosszú távon 2 - 3% haszon is jó, a magyar vállalkozó 100 százalékot akar. Egy éven belül palotát, luxus autót, utazást, jólétet, de azonnal.
Van még remény egy újra kezdésre, csak ki kell várni?
keresztapa
Mit vártok ettől a listáról bekerülő parlamenttől, Ellenzék a csak azért se úgy, hanem így elgondolásokkal feszíti az egyet nem értést. A civil - nek értékelt csoportok, a pártokból kiebrudalt, sértődött, másokon uralkodni vágyók hatalom birtoklási törekvéseit vetíti elénk, már aki figyel, és értékel. A párt létrehozásán gondolkodva, mert csak a párttal képes uralkodását biztosítani, ha meg van a párt szervezése, megvan az uralkodásának biztosítása, mert a párt az uralom egyedüli birtokosának elméleti forrása, amit a gyakorlati megvalósítás követ. Köztársaság a pártnak a tagsága jelenti a köz-t az ő köztársaságuk, semmi ként nem a népnek a köztársasága, hogyan nem lehet ezt tudomásul venni. Mindaddig még párt az ország vezető ereje, változás nem fog bekövetkezni! Elég bizonyosság volt eddigi pártok vezető tevékenységének, sikere kudarca. Hogyan indult a FIDESZ polgári összefogásból, pártként való működéssé vált, a vezető személyek hirtelen szembetűnő meggazdagodásával folytatódik, ez a gyakorlatban tagadhatatlan valósággá vált. Ez minden párt bukásának rák fenéje, a harácsolás a vesztük, egy részt a másik meg az, hogy a közérdeket elhagyva, saját érdek előtérbe helyezése a célja. Nem szolgál, hanem uralkodik a PÁRT:
csak az igazat.
Rengeteg cómentet olvastam és írtam a Facebokon.Sajnos vannak emberek főleg hölgyek közöttük akik a jó ízlést még hírből sem ismerik.Ha a Facebok-on lenne moderátor jó néhányan nem szólalhatnának meg.Olvastam olyan hozzászólást aki Hazánk fővárosát Judapestnek nevezte és van képe magyar embernek tartani magát igaz Stutgart-ból. A másik SS-ezik anélkül,hogy tisztába lenne e két betű jelentésével.Ismeretlenül le marházzák a p...ba küldözgetik egymást. És ezek még csak a finomabb kifejezések. Cigányoznak orsóznak de nem veszik a fáradságot,hogy az Interneten elolvassák a miniszter elnök önéletrajzát.Próbálják magyarázni a maguk szájíze szerint a volt miniszter elnök kijelentését, hogy el lehet menni az országból.Még a valóságot is tagadják.Az ilyen és ehhez hasonló embereknek a zsigereiben van a másik embertársuk iránti gyűlölet mert esetleg más véleményen vannak.Tisztelt Honfi Társaim. sajnos ez mind addig így lesz amig ez a generáció akik nagyobb részt a Kádár rendszerben éltek és ivadékaik kik sápot húznak szüleik ténykedésből nem kerülnek ki a hatalomból a választó polgárok akaratából.Bár ki volt kormányon azzal kezdte.hogy az előző kormányra valós vagy valótlan dolgokat akar rá bizonyítani.nem akarnak nem tudnak mást csinálni mint sárt dobálni az éppen hatalmon lévőkre ahelyett. hogy az országunk jobbításán dolgoznának közösen.Persze vannak és lesznek vélemény különbségek.De ezt nem úgy kel le reagálni,hogy kivonulok az ülés teremből majd amikor kész a törvény elkezdem kritizálni.Ha ez így nem működik akkor az utcára szólítom az embereket vagy be panaszolom a Hazámat az Európai Parlament-be Amikor ez a kormány át vette az ország vezetését,majdnem olyan helyzetbe voltunk mint Görögország.Mint tudjuk mindennek ára van így annak is hogy a hiányt 3%-ék alatt kel tartani,mert egyébként az ország nem jut támogatáshoz hiába fizetjük be a ránk eső rész a közös kasszába Tisztelt tüntető Honfitársaim mielőtt kimennek az utcára gondolják át kinek jó ez.Önöknek vagy az...
Anna Mária
@Grafix69: Miféle ellenségről hadoválsz?
Grafix69
@Anna Mária: nem szó szerinti értelmezésben és mondjuk ha nem érted a mondandómat akkor javaslom olvasd el többször. Nem mellesleg meg nagyon sok ország érdekelt lenne abban ha ez a kis ország nem létezne. Nem konkrét ellenségekről van szó hiszen ilyenek nincsenek de itt az a lényeg ,hogy megvárják szépen amíg a Magyar a Magyart kisemmizi. Szóval Orbán féle idegen veszélytől nem kell tartani senkinek mert simán elrendezik ezt a saját Nemzetén belül is. Remélem így érthető a hadoválás.
Toby
Egyszerűen hihetetlen, hogy van még ember az orszáégban, aki nem képes helyén kezelni az öszödi beszédet, nem képes helyesen értelmezni annak tartalmát !

Most mennyivel jobb, hogy a "soha nem hazudott" folyamatosan hazudik, de az istenért sem ismeri be ?
gödörben
@Grafix69: Sajnos sok igazság van abban amit írsz. Kell az országunk a "pénznek". Nem érdekel senkit milyen áron. Mindennek a gyökere a nem megfelelő bérezés. Ha ezt rendbe tennék nem volna probléma. Csak az érdek ( a víz az úr-az kell mindenkinek) nem ezt diktálja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.