Megvizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, miként hatott a fogyasztói árak alakulására az üzemanyagárak csökkenése – írja a Napi Gazdaság.

A tárca szerint az üzemanyag meghatározó költségelem, árának visszaesése több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene eredményezzen. Bizonyos termékek esetében már érzékelhető az üzemanyagár-csökkenés – mondta a Napi Gazdaság kérdésére Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. A további árcsökkenés a gyártói oldaltól függ − tette hozzá.

Fórián Zoltán Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője a lapnak elmondta: tavaly csökkent az élelmiszerek termelői és gyártói ára, a fogyasztókig azonban az árváltozásnak csak a töredéke jutott el: miközben a mezőgazdasági termelői árak tavaly mintegy 6 százalékkal estek vissza, az élelmiszerek fogyasztói ára mindössze 0,4 százalékkal csökkent. A szakértő szerint ezek alapján kijelenthető, hogy az üzemanyagköltségek változása nem lesz érdemi befolyással az élelmiszerek fogyasztói árára.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@coyote3: Ha arra gondoltál, hogy miért rontják a forint értékét, hát azért, hogy az MNB a devizatartalékain keresztül árfolyamprofithoz jusson és ebből vásárolgasson zongorát, épületeket, telket, tömje a pénzt az alapítványába. Erre mondja Matolcsy, hogy nem az emberek pénzét költi, mert az MNB árfolyamnyereségéről van szó. Csak kérdem, hogy az kinek a pénze? Talán az övé? És ha nekik nyereségük van a rossz forinton, akkor az már nem érdekli őket, hogy a devizaadósoknak meg rosszabb lesz?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bretagne
Kár, hogy nem nézték az ATV csatornán az Egyenes beszédet, ott Vértes Andrástól megtudhatták voln a választ.
eszegfu
Valóban csökkent az ü.a. ára, de az élelmiszerlánc felügyeleti dij -- ha jól emlékszem -- az 50x-re nőtt. Ezt a "meghatározó" elemet vizsgáljátok!
pbalage
lassan visszaszivárog már az Árhivatal is, mint a Horthy és a komcsi korban volt.
papa.49
A minisztérium a ,,saját farkát,, nem találja meg a saját gatyájában, a mellékelt ábra szerint, az ő vizsgálódásuk úgy indul, hogy megkapják a végeredményt a hazugovicstól!!!
human
Ha már dolgozni is akarnak azt is megnézhetnék, hogy miért nő a létminimum alatt élők száma. 2010-ben még 3,7 millió volt, 2013-ban 4,8 millió lett.
eszegfu
@papa.49: Azt azért belátom: sokkal több munkát kell belefektetni, hogy a "végeredmény" visszafele számolva levezethető legyen, persze ettől még gusztustalan.
coyote3
Hogy azt a jó populista szájbalökött anyjukat ! :))))))))))))))))) Azt kellene vizsgálniuk előbb, hogy miért magas a forint árfolyama...
papa.49
@coyote3: Lehet két szóval válaszolni, mert ,,hülyék a gazdasághoz,,!!!
human
@coyote3: Ha arra gondoltál, hogy miért rontják a forint értékét, hát azért, hogy az MNB a devizatartalékain keresztül árfolyamprofithoz jusson és ebből vásárolgasson zongorát, épületeket, telket, tömje a pénzt az alapítványába. Erre mondja Matolcsy, hogy nem az emberek pénzét költi, mert az MNB árfolyamnyereségéről van szó. Csak kérdem, hogy az kinek a pénze? Talán az övé? És ha nekik nyereségük van a rossz forinton, akkor az már nem érdekli őket, hogy a devizaadósoknak meg rosszabb lesz?
eszegfu
@human: Egyetértek! Az MNB nyeresége a költségvetést illetné meg, igy esetleg kevesebb féle, vagy mértékü adót kellene bevezetni. Veszteség esetén természetesen a költségvetésből, a mi pénzünkből kell finanszirozni.
Hellcat
Hogy fontoskodnak a kis szarháziak...megmondom én miért nőnek az árak...mert szarul és hozzánemértően kormányoztok...
miazavalami
Ekkora porhintést! na ezért sivatagosodik el magyarország...
eszegfu
@magyarbakancs: Kösz.! Talán most megjegyzem...
coyote3
@human: Köszi, erre nem is gondoltam :))))
keresztapa
Ezek mindég utána néznek mikor elébe kéne!
Fradigege
Az e-útdíj és a megyei matricák pont+ a "szoppantsuk meg a mocskos multikat" adók eredményezik az árak helyén maradását. Az óvódások ki tudják ezt következtetni. Sőt, ha visszalibben az üzemanyag ár, mennek szépen felfelé az árak. Ön szerint ez vicces?
verőce21
@human: (09:18) A devizaadósok maguknak keresték a bajt, mert nyerészkedni akartak!
Nagy kocsi - nagy ház! Több, mint amit elbírtak volna, mert a forintalapú hitelnek nem feleltek meg.
Január
@verőce21: Nem unod még ezt a nyerészkedős témát?. Aki nyerészkedni akart már régen 180FT/CHF -el törlesztette az adósságát, és tényleg nyert.
verőce21
@Január: (14:38) Az is nyerészkedni akart, aki nem tudta kifizetni 180-on!

De a kocsikról is írtam, "Mert kellettek az autók! 2008-ban még új Suzuki, Peugeot tíz évre önerő nélkül, személyigazolványra. Vagy használt 8 milliós batárok 10% önerővel 8 évre, jöhet! Nem a szegények vásároltak így, hanem a hülyék."

propeller.hu/itthon/3049393-250-ezer-devizahiteles-autos-bukhatja#v1252549
miazavalami
ó@verőce21: Honnan a túróból szeded hogy nem feleltek meg forinthitelnek?
Január
@verőce21: Persze. Meg az az üvegcsontú asszony, akinek szintén üvegcsontú a gyermeke. Közlekedni csak kerekesszékkel tudnak, - meg a magas lépcsőjű busszal, vonattal, ez utóbbiak két eszköz micsoda "akadálymentesítés", direkt nekik való , ugye?
Aztán fizetik a törlesztő részleteket már 9 éve és még mindig van 1,5 millió ft, amit ki kellene fizetniük... ha lenne miből.
Na, ők aztán nyerészkedtek. - szerinted. Ez éppen most volt a tv-ben.
almosd
Az áfát tessék vizsgálgatni és csökkenteni ,ne baromságokon agyalni , az olcsó üzemanyag befolyása az árakra jó ha majd jövőévben derül ki.
verőce21
@miazavalami: Kérdésedből az következik, hogy tényleg spekulánsok voltak! :)
@Január: (18:47) Akkor neked kapóra jött ez a kivétel!
Nil
az üzemanyagok árának az emelkedése befolyásolja a termékek árát, a csökkenése meg emeli a hasznát kereskedőnek - árcsökkenést nem okoz terméknél vagy szolgáltatásnál
ehhez nem kell tanulmányt írni csak jelen lenni hétköznapokban
vadsanca
@verőce21: Miért nem adtak forint hitelt kedvezőbb kamatra? Mert a Magyar-állam akart nyerészkedni. Nem látja be, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Ez okozza napjainkban a vesztünket. Harácsolás a köbön!
Másrészt pedig a szociban is vettek fel az emberek hitelt, főként lakáscélra. Mégis ki tudták fizetni. Emlékeztetlek, 3%-os kamatra. A forintunk elég jónak volt mondható a keleti régióban.
Annak ellenére, hogy orosz-gyarmat voltunk felépítettek őseink egy országot. Valódi munkahelyet teremtettek és ezzel együtt létbiztonságot.
mate03
@miazavalami: Igazad lehet! Én kis naiv ,a globális felmelegedést okoltam! De neked van igazad!
Desischado
Human jól mondta, azért rontják a forintot, hogy vígan költhessenek a nyereségből! Valamint a termékdíj drasztikus emelése, a 27% áfa, az se semmi! És akkor dilettáns nyomoroncék csodálkoznak az árakon?
miazavalami
@verőce21: Kishercegem. A forinthitelt ugyanolyan feltételekkel adták , csak sokkal magasabb kamatra mint a devizát. Tehát, elég volt egy kis házikó és annak mittudomén mennyi % -át adta a bank. mármint az árának.
Bercifiu
@Január: Faszikám! Már régen vég törlesztettem, mert szóltak a haverok, hogy gáz lesz.
Január
@Bercifiu: Ha volt miből? Akkor semmi gond. Okos haverjaid vannak.
Nil
ne az üzemanyagot nézzék hanem az adókat és a munkabéreket no meg az arra rakodó munkáltatói terheket- rögtön kiderül hogy miért nem csökkenne az árak- a benzin alig számít valamit- ha csökken éppen az ára, akkor kicsit kompenzál az előbb említettekből
m.macskosz
@Bercifiu: "Faszikám!"
Oszt' arról nem mesélnél-e, mi a francért vettél fel hitelt,
ha az első spurira vissza tudtad fizetni?!
m.macskosz
@Január: január 22., 18:47 Tudod, vannak szjupermenek itt a Propelleren,
akik többet értenek mindenhez, mint az összes bank szakember, közgazdász és pénzügyi guru Közép-Európában összesen.
papa.49
Nézelődnek, de nem látnak a taknyos orruknál tovább...
verőce21
@vadsanca: (00:02) Halvány lila fingod sincs, hogy mihez szóltál hozzá!
(Először is, a bankok adták a hitelt és nem az állam...)

@miazavalami: (16:02) "mittudomén" mire válaszoltál itt, csak az nagyobb baj, hogy Te sem...elég volt egy kis házikó?
vadsanca
@verőce21: Lehet itt színezni a fingot. Gondolom a magyar bankok a magyar állam fennhatósága alá tartoznak. Elvileg a haszon itt csapódik le. Márpedig a nagyobb haszon reményében hoztak a hitelesekre kedvezőtlen feltételeket.
verőce21
@vadsanca: Még jobban bementél a sűrű erdőbe, ne próbálkozzál, nem megy ez neked...:)
"Gondolom a magyar bankok a magyar állam fennhatósága alá tartoznak." - a Bankfelügyelet fennhatósága alá. A bankok úgy döntöttek kamatügyben ahogy nekik tetszett. Erről szólt a devizahitelesek kálváriája! Átaludtad az elmúlt 5-8 évet?
vadsanca
@verőce21: Ha a magyar bankok kevesebbel is beérték volna, akkor nincs deviza-hitel és talán nem itt tartunk és erősebb a forint.
Lehet, hogy Te a szerencsések közé tartozol, de ne feledkezz meg az áldozatokról sem. Ez nem korrekt! Ennek ellenére vannak akiknek tetszik a véleményem. Nem kívánok pálcát törni, de az biztos, hogy valami el lett b-va e tekintettben aminek most isszuk a levét.
verőce21
@vadsanca: (21:45) Taktikát váltottál? "Mert a Magyar-állam akart nyerészkedni."? Már nem a kormány a felelős, hanem a bankok?
Jól teszed, ha így látod!
hetöndöe
Hogy miért nem csökkennnek az árak?
Hát kedves fidesznyik barmok,megpróbálom röviden elmagyarázni de csak nektek.
1:Talán nem kéne beleavatkozni a piaci folyamatokba.
2:Tán néha meg kellene kérdezni a maszek pékeket,hogy az évek óta tartó veszteséges működésből hogyan vásároltak 7-es bömbit?
3:Az árakat lenyomó multikat nem kellene állandóan baszogatni.
4:Néha azt sem ártana megnézni,hogy a pékek hová számolják el költségbe a "számlálhatatlan" kilómétereket.

A sort még folytathatnám de hülyéknek hiába is beszélnék.
kkalman
Lassan, de biztosan épül fideszocialista államunk. Mindenbe bele pofáznak, mindent iránytani akarnak. Talán ha hagynák a gazdaságot működni, központi irányítás nélkül, akkor az árak is csökkennének.
vadsanca
@verőce21: Nem váltottam taktikát! Tartom magam az eddigi véleményemhez. A deviza-hitelnek edy szerencséje volt, hog
verőce21
@vadsanca: De a mondanivalódba azért bele ne fulladj!
vadsanca
@verőce21: Nem váltottam taktikát! Tartom magam az eddigi véleményemhez. A deviza-hitelnek egy szerencséje volt, hogy kihasználta a forint kapzsiságát. Ha az akkori időszakot nézzük, abban a pillanatban kiváló döntés volt a devizásoknak.
Az, hogy most így alakultak a dolgok? Talán még erről mi is tehetünk. Az biztos, hogy a nemzetközi piacon is vannak érdekek. van fogalmad arról, hogy a világon hány embernek van Svájcban bankszámlája? Na ezek az emberek hozták meg ezt a döntést. A CHF-nak lejárt a korlátozási ideje az EURO-val szemben. Arra viszont nem számított senki, hogy 30%-al megugrik a frank ára.
Ha ez így folytatódik akkor elképzelhető az európai gazdasági helyzet hanyatlása (összeomlása), ami igazán tragédiához vezet. Tudod, mindennek az alapja a PÉNZ!
vadsanca
@verőce21: Örülök, hogy ha szíveden viselsz, de szerencsére nem értek el fulladási rohamok. Szerintem a szerver lenyelte bevezető gondolataim mert én nem küldtem el. Ez a technika ördöge.
verőce21
@vadsanca: Akkor mégsem a Magyar Állam akart nyerészkedni, mint írtad? :)
"Mert a Magyar-állam akart nyerészkedni."

(Előlem nem bújsz ki a hálóból, ne aggódj! Csak vigyázz össze ne verd magad, mert minél nagyobb amplitúdóval ugrálsz, annál jobban összevered magad.)
vadsanca
@verőce21: Vedd már észre,hogy rajtad kívül rosszabb helyzetbe is éltek emberek, akiknek igényük volt egy bizonyos nívóra. Elsősorban a lakás helyzetre gondolok. Amikor olcsóbb volt a hitelt fizetni, mint az albérleti díjat akkor ne csodálkozz ezen a dolgon! Sokan szerettek volna egzisztenciát teremteni maguknak úgy, hogy nem volt szülői háttér. Abban az időben még munkahely is volt és magasabb jövedelmi szintekkel. Nézd meg most mi van? Kb. a '95-ös bérszinten vagyunk. -A vásárló-érték tekintetében.- Szerinted ez normális?
Te ugyanúgy ugrálsz, benne vagy a ringben! Erről miért feledkezel meg? Magammal nem szoktam verekedni.
Még egy gondolat. Fogadd el mások véleményét is, hisz az éremnek két oldala van!
És ne feledd! A SZEGÉNY ÉLTETI A GAZDAGOT! Sokan szeretek volna jobban élni, de a legtöbbnek ez nem sikerült.
Itt lezárnám a vitát! Ha gondolod legyen igazad, -legfeljebb vesztettem-, de ebben a dologban nehéz lesz egyességre jutnunk.
verőce21
@vadsanca: (21:19 Igen, jobb ha abbahagyod, mert csak a hálóban vergődsz. Nálam Vad vagy, főleg ha még Sanca is. :)

("Sokan szeretek volna jobban élni", meg "egyességre jutnunk") :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.