A költségvetési adatok szerint család- és szociálpolitikai támogatásokra százmilliárddal kevesebb jutott az elmúlt években – írja az Mfor.hu.

De akkor mire jutott több? Például a közlekedési hálózat működtetésére és a közmédiára. Tavaly család támogatásra a kormány 421 milliárd forintot költött, ami majdnem 40 milliárddal kevesebb a 2010-es képest. A csökkenés hátterében azonban az alacsony születésszám állhat elsősorban, mint a kommunikációval ellentétben végrehajtott esetleges megvágása a támogatásoknak. Viszont hasonló magyarázat már nem található a jövedelempótló és jövedelem kiegészítő szociális támogatások 56 százalékos csökkenését illetően. Míg 2010-ben ezen a soron még majdnem 145 milliárdos kiadás szerepelt, tavaly ez már csak 63,8 milliárd forintot jelentett – olvasható az Mfor.hu cikkében.

A kormány a rendszeres szociális segélyt szeretné megszüntetni, másrészt azt akarjákk, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban minél kevesebben részesüljenek. Pontosabban, 2018-ra senki nem szorulna már rá, amit fokozatosan a közfoglalkoztatással váltanának ki.

Mindezekkel szemben 53 százalékkal majdnem 70 milliárd forintra emelkedett a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatása, és 82 milliárddal több, 283,6 milliárdot költött tavaly a kormány egyedi és normatív támogatásokra is, melyek jellemzően a közösségi közlekedés működtetésének, a különféle közlekedési hálózat fenntartásának támogatását jelentik. Viszont nominálisan és reálértéken is kevesebbel támogatta már tavaly a kormány a kedvezményes közlekedést: 103,2 milliárd ment el erre a célra a 2010-es 107 milliárd után.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kata53
A határon túliaktól is megvonja a támogatást?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pestilence
Persze, mindenki dögöljön éhen, lényeg, hogy a vezér és bandája gazdagodhasson.
Érthető, hogy ennek érdekében költeni kell a népbutító közmédiára.

Az viszont jó lenne, ha gyorsan elkezdenének intézkedni közlekedés ügyben mielőtt valakire ráég a hármas metró vagy fejbe vágja a roskadozó Déli egyik darabja.
Meine Ehre heisst Treue
Bizonyos figurák esetében nincs szükség állami támogatásra, mivel életvitelszerűen ebből élnek (nem kizárólag a koherókról van szó, a magyarok között is vannak ilyenek).

A tömegközlekedési kedvezményeket pedig már évekkel ezelőtt drasztikusan csökkenteni kellett volna; a 65 éven felüliek inkorrekt kedvezményével az élen!
F_Viktor
"Viszont hasonló magyarázat már nem található a jövedelempótló és jövedelem kiegészítő szociális támogatások 56 százalékos csökkenését illetően. Míg 2010-ben ezen a soron még majdnem 145 milliárdos kiadás szerepelt, tavaly ez már csak 63,8 milliárd forintot jelentett"

Többek között ezért nő meredeken Magyarországon a szegénység, aki mást mond, az hazudik!
szandokan
@Meine Ehre heisst Treue: Igen, és ez már nagyon régóta van így. A segélyből igen érdekes módon eléldegéltek valamikor egész jól, kis feketézés mellett persze, és a megélhetési szülés fogalma sem ismeretlen. Nyugdíjasok terén viszont szerintem nyugdíjhoz mérten kellene az utazást megoldani, azaz aki 60 ezer nyugdíjból él 40 év munka után, az kapja meg a kedvezményt, de aki 100 ezer felett, az már ne.
Dr. Felipe
@szandokan: Építsék le a szociális hálót ha ehhez van gusztusa a fideSS maffiának. Na de mi indokolja hogy 70 milliárdot költünk a közmédiára? Segélyre meg állítólag 2018 ban már semmit.
Persze ha mindenkinek a vője telepíthetné a napelemeket súlyos milliárdokért akkor valóban nem is kellene segélyt osztani.
pbalage
@szandokan: szerintem meg ne kapja meg semelyik, aki utazni akar fizessen érte, vagy nyugdíjaskodjon otthon.
Meine Ehre heisst Treue
@Dr. Felipe: A közmédia a fidesz-propaganda szócsöve, ezért kell a támogatás.
Meine Ehre heisst Treue
@szandokan: Ha a munkahellyel, illetve jövedelemmel nem rendelkező diák fizet, akkor fizessen a saját jövedelemmel bíró nyugdíjas is.
A nyugdíjasnak nem kedvezményt kell adni, alamizsna gyanánt, hanem Uniós szintű, tisztességes nyugdíjat (csak hát ez alanyi jogon mindenkinek járna, emiatt a kiadás is nagyobb lenne...).
1magyar
@pbalage: @Meine Ehre heisst Treue: Szerintem is, a fidesz vezetőkön és a gazdagokon kívül senki ne kapjon munkát,kenyeret, dögöljön éhen!!! Ugye? Ennél azért "humánusabb" lenne lelőni bennünket.
human
Hát kell is a sok tízmilliárd az új királyi tévékhez, mert a fene se fogja nézni.
pbalage
@1magyar: A múltkor egyszer utaztam buszon, (reggeli csúcsforgalom)
A nyugdíjasok feltömegeltek (persze mind ingyen)
Én fizettem.
Na ki nem tudott leülni?

Szóval itt egy kompromisszumos megoldás:
Nyugdíjas járat minden nap 10-11-ig, másik intervallumban nincs felszállás.
kata53
A határon túliaktól is megvonja a támogatást?
mate03
@Meine Ehre heisst Treue: Miért irigyled tőlünk, az utazási kedvezményt?Nem sok nyugdíjas éri meg a 65-éves kort! Az a kevés aki megéri attol sajnálod?Sajnáld a képviselőktől meg a kormány tagok tol,a rengeteg ingyenes juttatást! Vagy róluk nem mersz beszélni?
Desischado
Vigye a segélyeket, de munkát nem tud helyette adni! Közmunka éhbérért! Ez aztán a ragyogó megoldás! Emeberségből elégtelen! Leülni!
gödörben
@pbalage: Persze. Zárja magára az ajtót és várja a megélhetési rablógyilkost. Ezt Te sem gondolod komolyan amit írsz!!! Máshol a nyugdíjból meg lehet élni és utazni is lehet ami nem csak a felsők kiváltsága. Itt gurizz életed végéig, majd irány a temető. Hát ezt jól kitaláltad. Egyébként lassan úgy is arra haladunk. Megélni a fizuból nem lehet, hullunk mint a legyek, míg a 10% hülyébbnél hülyébb tv-eket hoz a nyakunkra a több milliós havi láblógatás eredményeképpen. Egyébként ha már nem a nem ltező korházi ágyat nyomják a nyugdíjasok legalább hadd menjenek kirándulni, országunkat míg van megismerni.
kukac50
Orbán a legrászorultabbaktól vesz el,hátha éhen döglenek vagy megfagynak, tovább nem kell rájuk költeni azért teszi.
mate03
@szandokan: Nem értelek!Honnan veszed a százezer forintos felső határt?Nekem száznyolcvan ezer a nyugdíjam! Több mint 40-év állami cégnél plusz 30-év másodállás kisiparosként! Én nem érdemlem meg? A képviselők ,kormány tagok,mivel érdemlik ki,az ingyenes juttatásokat!?
mate03
@pbalage: Lehet hogy te is megéred a nyugdíjas kort!? Akkor is ezen a véleményen leszel?Nem tudom élnek e a szüleid,tőlük is sajnálod?
mate03
@pbalage: És tűzzük fel a sárga csillagot? Vagy valami más megkülönböztető jelzést!?
magyarbakancs
Még azt szájkozák,hogy nincs megszorítás.
Elvonták a közlekedési támogatást a rokkant nyugdíjasoktól,közgyógy igazolványt méltányossági alapon meg szüntetek.
Meine Ehre heisst Treue
@1magyar: Mintha morcos tetszene lenne. Mi ez a háborgás?
Meine Ehre heisst Treue
@mate03: Azért, mert inkorrekt. Ez szociális juttatásként szerepel, de valójában kampányfogás. Régen elegem van abból, hogy bizonyos döntéseket nem mernek meglépni az illetékesek az egységben az erő elve miatt, vagyis azért, mert egy adott társadalmi csoport tagjai viszonylag sokan vannak; jelen esetben a nyugdíjasok.
Annak idején (de ez is lerágott csont) a pufajkás, vörös koma kampányfogásként vezette be. Ilyen sehol a világon nincs, hogy az egyén a kora miatt nem fizet!!!
Ezzel az erővel, akkor szó szerint senkinek nem kellene fizetnie a tömegközlekedésért!
A nyugdíjasnak van jövedelme, tessék abból finanszírozni az utazást, ne másokkal!

Sajnálom a rabló politikusainktól is, akinek társadalmi munkában kellene végezni a ,,munkájukat", sőt még a levegőt is sajnálom tőlük! (Kár volt az 5 figura nagy egyetértése...)
Meine Ehre heisst Treue
@magyarbakancs: Konkrétan, milyen közlekedési támogatásról írtál? Mit vontak meg?
m.macskosz
@Meine Ehre heisst Treue: tegnap, 08:08
Főleg azért, mert az nem csak az itthoni csórók élvezhetik,
hanem a kevésbé rászoruló eu-s polgárok is.
Meine Ehre heisst Treue
@m.macskosz: Így van. Azonban az Uniós szabályozás miatt, ha kapja a magyar, akkor kapnia kell a többi EU-s polgárnak is. A gazdag külföldi 65 éven felüli pedig röhög a markában.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerencsére ők viszonylag kevesen vannak.
m.macskosz
@pbalage: @szandokan: Pofon egyszerű a megoldás, még diploma sem kéne a megoldáshoz: egy kicsit már unom önmagam ismételni, de a legkézenfekvőbb
megoldás, hogy a nyugdíjfolyósító rápecsételi a delikvens papírjára, amit évente kiküld:
- Jövedelme létminimum alatti: INGYENES utazásra jogosult
- Jövedelme a létminimum szerinti: KEDVEZMÉNYES utazásra jogosult
- Jövedelme magasabb, mint a létminimum: TELJES ÁRÚ utazást vehet igénybe
Az alanyi jogon járó juttatások gusztustalanok!
Ezért adómentes tömjénzsóti!
m.macskosz
@Meine Ehre heisst Treue: Aha, de Románia is uniós ország, és jobb, ha tőlem tudod, hogy kiválóan ismerik a jogaikat és a lehetőségeiket. Nem mellesleg, azért egy vastag bukszájú holland sem ódzkodik a potyától.
Meine Ehre heisst Treue
@m.macskosz: Nem kell tőled tudnom, ugyanis (sajnos) jobban tudom. Az Unio, az Unio, mindegy, hogy Románia vagy Anglia.
És igen, a vastag bukszájú nyugatiak (németek, franciák, und so weiter) is kihasználják, sajnos.
1magyar
@m.macskosz: Az egysávos adó még többet ad a gazdagoknak. Látszik,hogy a szegény réteg kinyírása a cél.
m.macskosz
@1magyar: Be nem ismernék, be nem vallanák, hogy a csórónak azért 27%-os a csirkeláb, és far-hát, hogy a sok hereverének még több jusson! :(
1magyar
@m.macskosz: Az ingyen utazással kapcsolatos ötletedet megküldhetnéd az "idióta" törvényhozóknak, ha már ennyi sem jut eszükbe!
Legalább nőne az elcsórható" pénz is.
m.macskosz
@1magyar: Én tényleg nem értek egyet azzal, hogy valaki azért utazhasson ingyen,
mert elmúlt 65 éves. Az a baj, hogy ebben az országban a bürokrácia nagyobb úr, ...
az ukrajnai magyarok nyugdíja épp úgy, mint ez, tabu. Pedig az igazán rászorulók örülnek, hogy lyuk van a fenekükön, nem utazgatnak, mert akik valóban élvezik, azok életükben nem kapáltak 40 fokos napon, nem dolgoztak három műszakban egy szövőgyárban, nem voltak kohászok, stb. Érdekes, hogy ötmillió törvényt tudtak módosítani egy tollvonással szilveszter éjszakáján, ez valahogy nem sikerült, ahogy
a nyugdíj minimum 28.500,-Ft-os összege is változatlan 2008.12.31-e óta. Érdekes...
1magyar
@m.macskosz: Igen, akik valóban keményen dolgoztak megérdemlik, de abban tényleg igazatok van,hogy sok gazdagabb jobban élvezi mint a rászoruló.
kata53
Jah és a T határon túliak még fel is vannak háborodva,ha az ember megmondja nekik, hogy nekik alanyi jogon jár,az amit az itthoni magyaroknak igényelni kell és ha kapnak is, baromi keveset!
mate03
@Meine Ehre heisst Treue: Nem értünk egyet,de legyen ez a kettőnk magán ügye!
magyarbakancs
@Meine Ehre heisst Treue: A rokkant nyugdíjasok kik 3 besorolásban voltak és az 50% -os rokkantaktól el vették a 16 karikás utazási kedvezményt.
Csak a 2-sod és a 1 csoportos rokkantaknak maradt meg a közlekedési támogatás.
Elvették a krónikus betegek közgyógy igazolványát is.
Csak a 1,2 rokkantaknak adják meg alanyi jogon.
szandokan
@m.macskosz: Na és ha egy munkanélküli, vagy egy diák utazik? Ők minek számítanának? Ugye, nyugdíjasoknak nem, de létminimum alattiak.
m.macskosz
@szandokan: Magyarországon ma akkora a bürokrácia, annyi a hivatalnok, egymás fenekébe érnek, hadd ne oldjam már meg ezt a kérdést is én, INGYEN! Van megoldás erre is. Ahogy megtalálják a pályakezdő munkanélküli fiatalt a kötelező TB-járulék fizetésekor, úgy megtalálhatják a kedvezményekkel is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.