Szijjártó Péterék külügyi tárcája nemcsak majdnem 4 milliárd forintnyi állampapírt tartott a bedőlt Quaestornál. Kiderült: 72 milliárd forint névértékű részvényt is a brókerház megőrzésére bíztak – írja a HVG holnap megjelenő számában.

Ám a külügy igazán szerencsés volt: ezt is sikerült visszaszereznie a Quaestortól. Ez annak fényében érdekes különösen, hogy a cég már a csőd bejelentése előtti napokban is csak úgy vállalta a pénzüket kivenni vágyó befektetőt kifizetését, hogy a tranzakciónak egy hónapos átfutási időt szabott.

A részvények az Eximbank és a Magyar Exporthitel-biztosító alaptőkéjéhez tartoztak. Azt majd a rendőrségi nyomozás fogja eldönteni, hogy a Quaestor visszaélt-e ezekkel az értékpapírokkal.

Frissítés: a cikkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium is reagált, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük megjegyzésüket:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számla, úgynevezett értékpapírszámla volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Exim felett.

Ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt.

A technikai nyilvántartást segítő számlát azért a Quaestor kezelte, mert a piaci szereplők közül a számla kezelését egyedül a Quaestor vállalta díjmentesen.

A Buda-Cash bedőlése után ezt a számlát a KKM megszüntette.

Az MNKH 2013. márciusában kötött szerződést a Quaestorral.

A Quaestor korábban mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt, a cégnél történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak.

Az MNKH-nak egy értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint csak állampapír lehetett, az MNKH tehát a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, az MNKH nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket!

Mivel tehát az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
2011 évi államháztartási törvény 79. § (1) szerint :
" A kincstári elszámolások körébe az államháztartás központi alrendszerébe tartozó jogi személyek és előirányzatok pénzforgalma (kincstári kőr) - kizárólag a kincstárnál vezethetők.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
2011 évi államháztartási törvény 79. § (1) szerint :
" A kincstári elszámolások körébe az államháztartás központi alrendszerébe tartozó jogi személyek és előirányzatok pénzforgalma (kincstári kőr) - kizárólag a kincstárnál vezethetők.
human
@coni: Majd kimagyarázzák, hogy ez a pénz nem olyan pénz volt. Szájkaratéban profik.
zöldszem
Watergate-ügy akarom mondani Quaestor-gate!
"Ez annak fényében érdekes különösen, hogy a cég már a csőd bejelentése előtti napokban is csak úgy vállalta a pénzüket kivenni vágyó befektetőt kifizetését, hogy a tranzakciónak egy hónapos átfutási időt szabott."
Telefonon utasíthatta a Quaestort a külügy a pénz kiadására...

Húúúúú!!Ki kellene próbálni. Felhívni valami bankot és átutaltatni velük a számlámra 3,8 milliárdot. Remélem ekkora összegnél nem mernek kérdezősködni? Olvasótársak szerintetek bejönne?
bakegya
@coni: pontosan ezt írtam ide egy hete,köszi hogy a törvény számát se voltál rest kikeresni..Mi az hogy csakkk úgy pakolgatták ezek ide -oda a közpénzeket.A költségvetésből pedig minden létező kiadásukra fizetünk mint a katonatiszt-kíváncsi vagyok a lézer hogyan számol el,aztán még ezt az osztrákoktól bérelt 100 tagú kazah kirándulócsoport szállodai és fenntartási költségszámláit is érdekes lenne bevizsgálni...a zsírdisznókkal kereskedőét és hites párját kiváncsi lennék minek okán röptettük államköltségen.
Ezeket a járatokat -érintettől tudom-már évek óta rendszeresítették.MÉG MEXIKÓBA,KUBÁBA IS KIRÁNDULTAK-a 10-15-cég tárgyalók családtagokat is vittek magukkal ,nem is keveset-szálloda-meg minden földi jó kijárt nekik-ez a maffiózók kényeztetési technológiáját a vicctor vezette be ilyen szinten-mert ugye ő megteheti.
Főlökött
@coni: Még kérdezi a szentem, hogy miért is kellene lemondania, Ő nem érti. Zselé alá nem fér be, hogy miért is :)
coni
Átvilágítják magukat mint Vida a NAV-ot. Csak ne legyenek túl szigorúak magukhoz...
hetöndöe
A Honvéd Egészségpénztár lóvéja hová lett,erről regéljetek nagy mesemondók!Átutalták,oszt eltünt útközbena hipertérben ?
zöldszem
@hetöndöe: Sajnos lesz rá hazug magyarázat. Lehet, hogy még büntetés is lesz kiszabva, mert nem állami papírban volt. Az, hogy ők nem tarthattak volna a Quaestor-nál pénzt nem számít. Orbán hangokat hallott a fejében, az állami pénz meglett.
mariaberta
Na elvtársak, így kell jól befektetni miniszteriális szinten, , és mindjárt lesz guba l60 milliós kucorgóra. Tanult főnökétől hogy kell nyerni, na nem a legtöbbet, csak többet.
Desischado
Na kérem, itt a modell, hogyan lehet gyorsan meggazdagodni, lopásból! Ennek a hulladéknak is már rég a sitten lenne a helye, a cimboráival együtt! Agyrém, ami itt folyik!
világlátó
Talán mégis kellene egy jogi szempontból elfogadható szervezetet összeállítani, amely szervezet felkészült tagjai kidolgozhatnának egy olyan feljelentést az EU. megfelelő bizottságához, Strasburgi EU. Bírósághoz, jogsegélyt kérve az ország kormánya tevékenysége kivizsgálására és hatékony beavatkozására az ország totális összeomlása ellen.Természetesen látom, azaz inkább csak hallom Csepregi államtitkártól az ország mindennapi életével kapcsolatos , érthetően és vitaképesen előadott dolgait, már kezdem tisztelni is őt, mert látom, átfogja, átlátja a rábízott feladatokat. Az országot leállítani, nyilvánvalóan nem lehet, nem szabad, de az eltévelyedett miniszterelnököt, és közvetlen minisztereit és a totális hazugságba fulladt apparátusát talán mielőbb fel kellene menteni, mielőtt tovább kaparják nekünk a gödröt. Egy átmeneti kormány némi EU.-s segítséggel elvezethetné az országot a 2018.-as választásokig.Addig pedig komoly kompromisszumokkal, kemény de szükséges intézkedésekkel, a társadalom döntő többségének támogatásával komoly változásokat lehet előkészíteni és majd végrehajtatni az új kormánnyal.Azt gondolom a felgyülemlett problémákat nem lesz képes megoldani egy , az eddigi módon / aljas médiakampányokkal, hazug igéretekkel, nemzeti sziruppal nyakonöntött, képmutató keresztény-konzervatív, szélsőjobbos és szélsőbalos irányzatok által megtévesztett...stb /megválasztott pártok koaliciója által felállított kormány.A 2018.-as választásokra úgy kell felkészíteni az ország népét, hogy a többség megértse, elfogadja,soha többé nem szakadhat el a kormány a társadalomtól, nem különítheti el magát a választóktól, nem építheti ki soha többé a saját politikai hatalmi rendszerét, nem érvényesítheti a választásokon elért eredményeire hivatkozva a " felhatalmazását mindenre ami él és mozog ebben az országban."Mindez aljas, előre megfontolt szándékkal kiagyalt, haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmény következménye, másfél millió magyar lelkes " támogatásával.
herczeg0210
Mi ehhez nem vagyunk sehol! Egy telefon és röpül a pénz /ami mililárd.../. Nekünk mindenféle engedélyek kellenek hozzá! Szijjártó egy telefonnal milliárdokat! Csodálkozunk, hogy nőnek a lakások, meg a házak maguktól???
világlátó
Bizonyára most sokan zúgolódnak. Feljelenteni a saját országunkat?!? Azt is írhattam volna jogsegélyt és aktív tevékeny támogatást kell kérni. Miért onnan? Mert itthon úgy látszik nincs erre alkalmas és érdemes erő, személyek, szakemberek. Persze ez nem igaz. Számtalan kitűnő emberünk van, de az utóbbi évek alatt gondos és eléggé el nem ítélhető módon a fidesz és a kdnp. néha más , magukat igaz magyar polgároknak feltüntető politikai érdekcsoportocskák ezeket az embereket, rajtuk keresztül a pártjaikat is olyannyira besározták, hogy a társadalom bizonytalanná vált irányukban, sőt sikerült őket úgy megutáltatni, hogy az egyszerű magyar járókelő köpködni is hajlandó nevük hallatán.Nem is szólva a cöf.nevü , a legkárosabb politikai pszichológia, a tömegpszichológia eszközeivel és módszereivel, közpénzből vircsaftoló demonstrációiról.Az " elmúlt nyócév " ideje alatt sikerült kimunkálni ezt a nemzeti és magyar szemléletmódot, építve a szabadságharc, a függetlenség, a nem leszünk gyarmat nevü mételyre, ami hatékonynak bizonyúlt. Visszaéltek a magyar nemzet kevés, de annál jobban szeretett eszméivel, nemzetünk jelképeivel, durván sértve egy új , még döcögő Európai Únióhoz való tartozásunk alapelveit, írott és íratlan szabályait, országunk és népünk ellen hangolva más európai népeket, azok választott képviselői által.Most elmenekül vezérünk keletre, Azerbajdzsánba, Kazahsztánba?Mert rokonok vagyunk? Igen valaha együtt legeltettük nyájainkat a végeláthatatlan sztyeppéken.
Minket Brüsszelben idegennek tekintenek? Mi a honfoglalástól kezdve idegenek vagyunk itt Európában.Aki egy kicsit is ismeri a történelmet, ezt folyamatában láthatja. Számtalan pusztítást, megaláztatást, kisemmizést, útálatot és megvetést kaptunk a keresztény nyugattól. Végül még az ország nagy részét is elvették tőlünk. Nincs okunk dörgölődni, nyalakodni, senkihez közülük. DE !! Okosabb elődeink, jó példáján okulva itt a Kárpát medencében kell jó hazát teremtenünk, szomszédainkkal és azok szomszédaival .
világlátó
Bocsánat, de a megoldást is meg kell fogalmaznom. Elbújt a miniszterelnök, de megtalálták, futott is, de lehagyták, füllentett is, de leleplezték, replikázott is, de rendreutasították, hazudott ott is, de rávilágítottak annak helytelenségére, hazudott itthon is, de itthon megtehette, mert " sz@rt ér a harag, hatalom nélkül, amúgy pedig jó az államtitkári, képviselői fizetésem "
Most hogy úgy tűnik elvágta a szálakat Európával, elmenekül a rokonokhoz. Elfelejti, hogy őket azért szorították az őshazájukba, mert vezetőik ravaszsága, szószegő magatartása miatt ezer éve is így jellemezték őket. A baltás gyilkos furcsa és elfogadhatatlan kiadatása és otthoni fogadtatása ezt mutatja.
Csak legalább ne beszélne össze vissza, viselkedhetne komolyodó miniszterelnökként is.végre.
Hiú ábránd. Egykori szabadelvű, vagány srácból egy köpcös despota lett, de ez a politikus sors ismert már. A kis kurucból elhízott eltespedt földesúri allűrökkel büszkélkedő főnemes lett, aki elhiszi és elhiteti a saját tévedhetetlenségét.
A megoldás már világos kell legyen.Áder Jánost arra kell kényszeríteni, hogy felállítsa a parlamentet, a kormányt, ideiglenes új ügyvivő irányító testületet hívjon életre, amíg másként nem megy.A bizalom már semmiképpen nem állítható helyre. Én személy szerint minden téren becsapottnak, kirekesztettnek, országom számára feleslegesnek érzem magam.Pedig van még bennem jó tíz év, amit szívesen adnék a jó és tisztességes köz javára, a mai, létminimum alatti nyugdíjam mellett.Isten áldjon Benneteket !
verum
Akkor talán most ebből mégiscsak futná a kórházak hiányzó hatvan milliárdjára...
Pálinkafőző Rézüst
Nocsak, tőzsdéztek eftássak??? Hát nem ti sikongattatok anno, hogy a kormány eltőzsdézi a zemberek pénzét? Ti meg el is lopjátok, és el is tőzsdézitek, (ál)neobolsi hazug senkik.
Yeromos
A Gyurcsányék meg eltőzsdézték a magánnyugdíj pénzeket.(szerintük) Azért Selmeci szenátor asszony kinevezték, hogy vigyázzon rá, Most mikor az állam pénzével tőzsdéznek, és kockázatos befektetéseket vállalnak, miért nem károg az a némber, hogy majd mi megvédjük az zemberek pénzét.
mariaberta
Ma hallottam a kedves vezető véleményét az Állam Kincstár működésével kapcsolatban de most akkor hova teszik a pénzünket? /Mert az állítólag az az állam tulajdona/ A Quaestor becsődölt, az állam kincstár nem megfelelő, marad Orbán , Lázár, Rogán, stb dunyhája?
kukac50
Azért kapták vissza készpénzben mert nem volt állampapír és kötvény kibocsájtva amit vissza kaphattak volna???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.