Az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek alapján a hálapénz elfogadása ezentúl nem számítana bűncselekménynek. Azt viszont megtiltanák, hogy az orvos az egyébként ingyenes ellátásért előre elkérje a pénzt – írja a Magyar Nemzet.

A tervezet alapján a jövőben már nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó juttatást fogadna el a betegeitől a hálájukért cserébe. A tervezetet még nem tárgyalta a kormány.

A lapnak Magyar Gábor ügyvéd úgy nyilatkozott, a jogalkotó elsődleges szempontja az volt, hogy a hálapénz elfogadásának fenyegetettségét ezzel is csökkentsék. 

A Magyar Rezidensszövetség elnöke, Dénes Tamás a Magyar Nemzetnek azt fejtegette, hogy a hálapénz rendszere elűzi az országból az orvosokat. Véleménye szerint a most benyújtott javaslatba foglalt "szoftkorrupt" rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne. A szövetség álláspontja még mindig az, hogy az államnak biztosítania kell az egészségügyben dolgozók megfelelő bérezését, majd felszámolni a hálapénz minden formáját és büntetni annak elfogadását.

A KSH kutatásának eredményei alapján a lakosság 2014-ben 8,3 milliárd forintnyi hálapénzt fizetett ki. Ez 1998 óta 18 százalékos növekedést jelent – tette közzé a lap. 

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ezzel csak azt akarják elérni a betegek tartsák el az orvosokat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Ezzel csak azt akarják elérni a betegek tartsák el az orvosokat.
coni
Ausztriában még egy csokor virágot vagy egy csokoládét se fogadna el egy orvos soha, mert ott a betegek egyenlők, és az állami ellátásban ez csak így működhet (elég jól fel lehet mérni ki az aki nem fog tudni pénzt adni utólag sem). Távolodunk Európától.
Nem az a gond, hogy amíg nem rendezik a béreket elfogad az orvos borravalót. Hanem hogy emiatt soha nem fogják rendezni a béreket és van akinek ez megalázó.
wagabund
a rádióban ma egy doki alaposan elemezte, miből is látja a rendelőbe belépő betegről, hogy ettől egy vasat sem lát...
de ő azért ugyanúgy ellátja..

olyan megható...szinte már meseszerű...
Tibor43
Előkészíti a terepet,hogy a kormány is törvényesen kapjon "hálapénzt",csak legfeljebb Békekölcsönnek hívnák...
papa.49
@szaboria1: @coni: Aki meg nem tud adni az jó esetben dögöljön meg (ha csak nem talál egy olyan orvost aki komolyan veszi az ,,ESKÜJE SZÖVEGÉT)!!!
nemkati
Ezeknek elmentek otthonról! Ugyanazt a dolgot egyszer bűnnek, egyszer meg törvényesnek tekintik. Szemétládák, kiürítettétek a kasszát, hogy nem telik az egészségügyi dolgozók tisztességes béremelésére??? Továbbra is mi fizetünk, hogy lophassatok?? Takaroggyatok!
Fradigege
Nincs pénz. Nem tudják a fizukat megemelni. Én törvényesen nem jelentem be a jövedelmeimet. Ehhez hozzá szoktunk. Amit az egyiknek lehet, azt a másiknak nem.
wagabund
és tessékmondani, a borítékban már adómentes, vagy adózott pénzt kell tenni? ...abból még adózik is a versenyző, vagy...esetleg elfelejti? addigra lesz onlájn péntárgép a rendelőben..vagy az ágyam mellett?
papa.49
@wagabund: Nagy franc vagy az biztos...Ha.ha.ha...
prielle
Nasszerű', az orvosok fizetésemelését is velünk oldatják meg!
nemkati
@wagabund: Neked ki fizet az ágyat mellett? És miért? :DDD
Csizmás Kond
...akkor ezután a rendőrnek is adhatunk hálapénzt ?
Dr plágium
Törvényessé, vagy kötelezővé??? Nekem ez nem egyértelmű.
Ja és hogy tilos előre kérni a lét...na és utólag???
human
Szóval fizetőssé teszitek az alapellátást is. Tudtam, hogy meg fogja lépni a fidesz. Kívánom, hogy kerüljetek kórházba pénztelenül.
Hellcat
Hátha így majd nem vándorolnak el továbbra is az orvosok mi? ...szánalmas...
human
Ezzel akkor meg van oldva az egészségügy? Szedje be a doki a pénzt a kórház fenntartására? Nyavalyás, felelőtlen, korrupt banda.
human
@Csizmás Kond: Indirekt módon ebbe az irányba fog menni az egész társadalom, ha így áll hozzá a kérdéshez a kormány.
human
@Dr plágium: Majd kiírják a kórházak falára:
"Hálapénzt előre nem fogadunk el. Utólag pedig a következő felajánlásokat várjuk szívesen: ..."
Na most az ilyet vajon ki fogja úgy értelmezni, hogy nem kötelező?
libellle
@prielle: 13:13 Valahogy a fizetésemeléssel froblémám van. Amennyiben egy szivsebész havonta 20 embert operál akkor az 20 x 170 ezer forint, az 3,4 millio forint, plussz a fizetése. Hol keresnek ennyi pénzt orvosok és adómentesen???
Csizmás Kond
@human: ...szerintem nem lesz belőle semmi.
human
@libellle: És abból kap az ápoló, altatóorvos, asszisztens?
verum
@libellle: - tudod, ha az orvosnak rossz, akkor a betegnek is rossz...
human
Egyébként ez nem diszkriminatív? A gázszerelő is kaphasson hálapénzt, ha elégedettek a munkájukkal. Az óradíj majd hálátlanul 2500, hálásan meg 1000 Ft+hála lesz.
Toby
"Nem a zemberek fizetik meg !" Jaaaaa...hogy gyógyulni akarnak, hát akkor mégis fizessék meg .
Az nem megy ám, hogy elmeroggyantnak a stadionok is épüljenek, meg a kórházak is működjenek a befizetett adókból és az ingyenélő oligarchákat, vajnákat, kormányhivatali hereveréket is el kell ám tartani !
nevemnick
Ez van emberek, hogy ne menjenek külföldre az orvosok ezért a fizunkból levont járulékok (bocs, adók) után még mi tartsuk el az orvosokat hálapénzzel. Kórházakat tönkre teszik, mi meg kifizetjük mindazt amit ezek a nyavajások ellopnak. Elérjük azt, hogy átírják a Hippokratészi esküt. ,, A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom..." ,,Minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét." Anyátok!
Bercifiu
Nem gondolják, hogy ez Alap Törvény ellenes, Aki hivatalában, ellenértékért előnyt, vagy vélhetően jobb helyzetet teremt, az a korrupció vádját ki meríti.
Dr plágium
@human: Orvosa válogatja, van aki ad az asszisztenciának is, de szerintem inkább nem.
Ismertem egy belgyógyászt, aki minden évben karácsony tájékán meghívta az osztálya dolgozóit (a takarítókat is) vacsorára egy viszonylag jó étterembe, természetesen Ő állta a költségeket, de nem ez a jellemző!
micfild
@human: Lehetett rá számitani, Nem véletlenül népszavaztatták le a 300forintot.
Ők akarták bevezetni és kötelező lesz.. ebben biztos vagyok- és le is nyeljük, - az 100%. Lesz hozzá egy szépséges kis ideologia. Már korábban is voltak olyan kórházvezetői nyilatkozatok, hogy ők nem tiltják meg a hálapénzt...
Városomban a sebészek előre közlik a tarifát. Egy komolyabb műtét min 150e.
Kell az orvosok szavazata.. és ezzel meg is nyerik őket szavazótábornak.
libellle
@verum: Persze nem akarod azt mondani, hogy Magyarországon az orvosnak rossz. Ellenben ha nem figyelt oda az operácionál mert azon gondolkodott, hogy hol kellene még ingatlanba befektetni vagy milyenre kellenne az autoját cserélni lényegtelen, hogy mennyi pénzeket dugdostok az orvosok zsebeibe. Amikor a nem sikerült OP-nál a pátiens szenved már csak azt lehet mondani, hogy az operácio sikeres volt de a patiens meghalt. Na ennyit erröl a penzinvázióról az orvosok felé!!!
verum
@libellle: - de, azt akarom mondani, hogy az orvosnak rossz Magyarországon. És nem csak a saját szégyenletesen kevés fizetése miatt, hanem a szégyenletesen rossz, hiányos körülmények miatt. Nem azon jár az eszük, hogy mit kezdjenek a vagyonukkal, hanem hogy hogyan pótolják a hiányzó eszközöket.
De lehet szidni az orvosokat, egészen addig, amíg mindegyik, akinek hivatása a gyógyítás ki nem megy nyugatra.
Aztán majd a keleti országok orvosai ha jönnek helyettük, akkor lesz igazán sok sikeres operáció!
libellle
@human: 14:46 Meggyözödésem, hogy azt az orvos kapja, ugyanis a altatóorvos és ápoló még plussz pénz. Na bravó
libellle
@verum:17:25 Nem akarod megmagyarázni, hogy nyugaton hatalmas összegeket keresnek az orvosok.???
verum
@libellle: - megmagyarázni nem akarom. Vagy elhiszed, vagy nem. Ez már a te dolgod.
libellle
Nem hiszem, mert azt a templomban kell. TUDOM!!!
csa-csa
.."már nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó juttatást fogadna el a betegeitől a hálájukért cserébe."
EDDIG SEM VOLT BCS!!
csak ha követeli!!
human
@csa-csa: Majd meg látjuk, mi lesz a törvényjavaslat szövege. Itt ilyet nem láttam.
wagabund
@nemkati: félreérthető voltam...a kórházi ágyam mellett, egy mobil..
Január
Nem elég a szegény betegnek, hogy szeretne meggyógyulni, és az mikor lesz? Törheti a fejét mennyi is legyen az annyi, hogy keveset se adjon, de azért a pénztárcájában is maradjon... Vagy lesz egy árjegyzék? Akkor már privatizálták is az orvosi ellátást.
Mi lesz azzal, aki nem tud adni pénzt, mert egyszerűen nincs?
Szóval ez az egész dolog egy átgondolatlan és antihumánus eljárás a regnálók részéről.
Talán kevesebbet kellene költeniük az állami pénzekből a hobbyjukra, vagy a magán vagyonuk terhére építsenek a hétvégi házhoz stadiont, új utat stb,
Desischado
Ragyogó ötlet. Akinek meg nincs pénze, annak jogában áll elhalálozni. Azt nem értem, meddig fog még ez az embertelen banda regnálni?!
human
@Desischado: Nem elég, hogy nyilvánvalóan alkalmatlanok a kormányzásra, de mellette azért szorgalmasan lopnak. Talán érzik, hogy meg van számlálva az idejük és viszek mindent amit még tudnak.
Bercifiu
@csa-csa: Csak éppen a Mtk. börtön büntetéssel fenyegette, röviden: KORRUPCIÓ.
nem
A durva anyád, magyar kormány!

Semmi nem kell tőled, vágod!!!
csa-csa
azért 30 éve!!! egy szemklinikán egy idősebb vidéki néni remegő kezekkel előttem bontogatta ki a kis pénzecskéjét a kendőjéből hogy odaadhassa a dokinak. Megvárta!!!
még régebben csak akkor kaptál egy pohár vizet az ápolónőtől, ha bedobtál egy 20-ast a zsebbe! Ez olyan rég volt, hogy akkor egész jó jattnak számított! És naponta többször azt is nehezen hozta össze a kültelki csóró!
szóval semmi nem változott és SOHA nem is fog!
kukac50
Fizetés emelést oldja meg a Nép, az a beteg aki meg nem tud pénzt adni az meg dögöljön meg azt akarja a Fidesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.